Reklama

Reklama

Oni

(seriál)
Trailer 2
USA, (2021–2024), 12 h 23 min (Minutáž: 31–55 min)

Tvůrci:

Little Marvin

Hrají:

Ashley Thomas, Deborah Ayorinde, Christopher Heyerdahl, Shahadi Wright Joseph, Alison Pill, Abbie Cobb, Sophie Guest, John Patrick Jordan, Derek Phillips (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(18)

Obsahy(1)

Seriál zobrazuje černošskú rodinu, ktorá sa sťahuje do "bielej štvrte" v Los Angeles, kde ich nečaká pokojný život, ale neustály boj s rasistickými susedmi, ale aj zlomyseľnými silami z iného sveta, ktoré ich spoločne so susedmi zosmiešňujú, terorizujú a chcú ich úplne zničiť. (R...)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (31)

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další Peele a další dělení lidí na tábor "odpad", nebo "pětka". Trailer stoprocentně nalákal na intenzivní hororovou show, a tak bylo Them možná jednou z nejočekávanějších věcí roku 2021. Já osobně musím říct, že jsem po zhlédnutí celkem v rozpacích, protože jedna část mě z lásky k Peelemu a jeho výborné tvorbě chce dát nejlepší hodnocení, ale druhá část mě má pořád pocit, že Them působí tak nekonzistentně, s výsledným žánrovým mixem nejsem úplně spokojen a věřím, že by se nápad dal pojmout i lépe. Intervence Peeleho z některých scén doslova tryská, ale za mě se další Us nebo GetOut nekoná. V první polovině začíná seriál jako hutné, atmosferické a nepříjemné sociální rasistické drama s pěkně svinskýma bělošskýma postavama, postupem času se dílo mění v psychologickou cestu do mysli postav a za jejich démony a v závěru spíše v plnohodnotnou haunted house duchařinu. Problém je, že kombinace všech tří prvků není za chodu vyvážena, a tak jsou pasáže špíše takto žánrově rozděleny, než aby byly žánry smíchány ve výslednou (tvůrci chtěnou) představu. Konečný obraz vnímám pořád spíše lehce pozitivně a dojem rasové nesnášenlivosti, který se s černými táhne celý život ze všech stran, je ve výsledku slušný, nicméně k dokonalosti něco chybělo a když to srovnám s pocitem po zmíněných filmech Us a GetOut, tak není tak rezonující a silný. Poslední díl byl za mě pak už trochu zmatečně zkratkovitý, a tak je to z mého pohledu slabší čtyřka. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Manifestace toho, co se děje v hlavách šikanovaných lidí, kteří chtějí normální prosperující život. Smutný je, že jsou často chytřejší a pro společnost užitečnější než ti bílí. Them je místy až nepříjemně frustrující série, ve který máte – stejně jako hlavní postavy - neutuchající touhu zmasakrovat každýho jednoho rasistickýho zmrda (pokud teda nejste jeden z nich. Jinak neuvidíte snaživou rodinu, jejíž mentalita se pod vlivem rasismu rozkládá, ale rodinu, která přijela dělat problémy – prostě proto, že jsou černí). Všechno podtrhuje skvělá kamera, nervující soundtrack, bizarní atmosféra a gradace, která každou další epizodou ústí do brutálního finále. Z uměleckýho hlediska perfektní, z toho tematickýho poměrně kontroverzní (což se hojně projevuje v recenzích). ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Vrátím se do domu pro pistoli a všechny ty sněhuláky zabiju!“ Ano, rasismus je nesmrtelné téma. Za oceánem není boj proti rasové nesnášenlivosti dobojovaný. A nikdy nebude. Natož v padesátých letech. Miliony Afroameričanů se přemístily z venkova na jihu Spojených států do jiných koutů téhle „úžasné“ země. Mnohé lákal do Kalifornie příslib práce v průmyslu. Ostatně Henry je inženýr a možnosti opustit rasistický jih s rodinou využil. Chyba lávky. Moc jsem se bál toho, jak si tvůrci poradí s mírou, s jakou budou TÉMA podávat. To bylo rozhodující. Zda nepůjde jen o nějaké ukňučené (z)volání, kterak to mají lidé jiné barvy pleti obtížné. Ale povedlo se. Velké sousto, ale ostře a nepříjemně pojaté. Bubácké scény byly v druhé polovině série krapet na ústupu, což mi vůbec nevadilo. Nechybí krvavé momenty, béčkové propriety i všemožné lekačky, ale tvůrci se z toho všeho nebojí vystoupit a nabídnout mnohem víc. Rovinu psychologickou a společenskou. Napětí by se tak místy dalo krájet, rozdělování obrazu je funkční. Hudba skvělá, herci zrovna tak (dětští jsou pak na ještě větší klobouk dolů). ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Že se bude jednat o angažovanou záležitost v intencích BLM mi bylo jasné, ale i tak mě trochu překvapilo, jak moc je tu bílý a černý svět polarizovaný. Sakra vždyť tady jsou rasistická i strašidla. Ale budiž. Dalo se to přejít. Problém je v délce. Série se soustředí prakticky jen na černou rodinu a prakticky ignoruje jakoukoliv vedlejší linku. Pokud by se jednalo o dejme tomu dvouhodinový film, nebyl by to problém, ale takhle to začne být celkem brzy unavující. Ty dobré momenty se pak v přepálené minutáži ztrácí, což je docela škoda. Zejména školní sekvence měly potenciál. Herecky nic převratného, což je dáno i tím, že prakticky všichni přehrávají. Za zmínku tak stojí především představitelky dětských rolí a samozřejmě Alison Pill, která se ve svojí postavě rasisitické mrchy s chutí rochní. Ale to prostě nestačí. 30% ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Zlákal mě sem pach hromádky hovnonázorů. Stranou ale poplašený white pride čecháčci a pravo-levo politika, a byla to jen průměrná série. Hezky natočená, sem tam zábavná (šikana v hoodu), nijak extra přesvědčivá, vyústila v pátý přes devátý a byla zbytečně roztažená přes sedm hodin. Až příliš nuda složená z vypjatých rodinných emocí, bublající zlosti a pletich sousedů, přeludů a slabých strašáků. V tomto případě jednoznačně lepší by byl film... 60% ()

Galerie (23)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama