Reklama

Reklama

Žena za pultem

(seriál)
  • Slovensko Žena za pultom
Komedie / Rodinný
Československo, 1977, 10 h (Minutáž: 45–58 min)

Režie:

Jaroslav Dudek

Scénář:

Jaroslav Dietl

Hrají:

Jiřina Švorcová, Petr Haničinec, Josef Langmiler, Dana Medřická, Jana Boušková, Jan Potměšil, Vladimír Menšík, Hana Maciuchová, Zdeněk Řehoř (více)
(další profese)

Epizody(12)

Ľudské príbehy spoza pultu fiktívneho socialistického obchodu... Prvý diel seriálu Anna nastupuje vovádza diváka do jedinečnej predajne potravín, ktorá je niečím neobvyklá. Je akoby z inej krajiny - plná tovaru, dokonca aj zo zahraničia. Dalo by sa povedať, že pripomína Tuzex z tých čias. Anna Holubová nastupuje na miesto predavačky na oddelenie lahôdok. Jedinečnosť príbehu od začiatku stavia na skvelých dialógoch, situačnom humore a opravdivých ľudských vzťahoch. (RTVS)

(více)

Diskuze

hippie2222

hippie2222 (hodnocení, recenze)

Zazie

Děkuju za to, že je tu aspoň občas taky někdo normální, kdo se nenechal opít tím nostalgickým a po bolševismu fňukajícím rohlíkem :). Mimochodem ty ceny potravin v tom teoretickým krámu jsou vzhledem k platům v 77. roce naprosto šílený a dokonale ukazujou, jak se i dnes v tzv. "drahotě" máme jako prasata v žitě. A to nemluvím o tom, že prostě nešlo jít do obchodu a ty věci si koupit - většina z nich byla jenom někdy a byla hned vyprodaná, takže se vyráželo "na lov" při závozu zboží. Lovila se i blbá šlehačka nebo třeba kuřecí salám. Daly by se o tom "nakupování" psát romány. Jedna věc unikla i komoušksejm propagandistům snažícím se v seriálu vytvořit iluzi dostatku a blahobytu: Když hned v prvním dílu vedoucí otevírá krám a koupěchtivej dav napochoduje na scénu, berou si do tlapky každej jeden takovej ten miniaturní nákupní košíček. Oni jim nic jinýho do ruky ani dát nemohli - nebylo co a bylo to zcela mimo jejich představivost, že by člověku při nákupu ten košíček třeba nemusel stačit. On totiž v tý době stačil vždycky; to kulový, co člověk při nákupu obvykle "sehnal" se tam vešlo vždycky. Chodilo si i 2 - 3x denně podle toho, co a v kolik hodin zrovna dovezli, takže stačil. Nepamatuju se, že bych někdy potřeboval druhej :D :D.

na příspěvěk reagoval Wau

kozloid

kozloid (hodnocení, recenze)

Muž na radnici a žena za pultem, dávám 2 x odpad . Scénář je úplná fantasmagorie , schválená ÚV KSČ .

na příspěvěk reagoval Artigas

Příspěvek byl smazán administrátorem.

frajcz

frajcz (hodnocení, recenze)

Celkově nemám rád český seriály.. nějaký jsou fakt skvělý ale víc je těch co nesnáším. :-) Starý Český filmy, to je jiná! :-)

Ludja

Ludja (hodnocení, recenze)

Taky nechapu, proc tady vetsina dava odpad. Tenhle serial je mi urcite blizsi nez ty nekonecny stupidni serialy dneska. Porad same nemocnice, ordinace. A ze to tak za komancu nebylo? No a co. Libi se mi herecke vykony a pohled do zakulisi samozky.

na příspěvěk reagoval Martin741

Marita

Marita (hodnocení, recenze)

Co pořad rypete do seriálu natočených za totače. Mě fascinuje jak rypou hlavně ti co socialismus nezažili. Tento seriál je nejlepší Dietlovka. Mi nevadí Jiřina Švorcová nic mi ne udělala. Vám vadí a proč?? Možná kdyby převlékla kabát jak jiní soudruzi tak by byla dobrá, ale bohužel zůstala svá.

trx2010

trx2010 (hodnocení, recenze)

Karlos80

Hlásit se k tradici lágrů, popravování a zadrátovaných hranic...tom můžeme být opravdu na soudružku Švorcovou hrdí. Jdu si její kníratou podobiznu pověsit nad postel. Ať mají děti nějaký vzor.

na příspěvěk reagoval Martin741

trx2010

trx2010 (hodnocení, recenze)

To je velmi lidskej a rozotmilej seriál o době kdy na sebe lidé ještě byly hodní a měli se rádi. Všichni měli stejně (až na výše postavené komanče co měli vilu na Hanspaulce a jezdili na dovču na Kubu...ale pššššt) a budovali socialismus s lidskou tváří. Což takhle seriál o tom jak odpovědní dozorci koncentračního tábora svědomitě plynují židy, aby vytvořili lepší společnost a prostředí pro své důkladně vychovávané děti. Neměla by tam TV Barrandov něco? Jistě by se tu i tak spousta lidí rozplývalo jak jsou ti dozorci hodní, jak budují lepší společnost a židi si to zaslouží.

Martin741

Martin741 (hodnocení, recenze)

Hanver

Serial som videl tiez, no a odpad nedam. Jelikoz pravy hnoj /Serbelhezada, VKV ..../ pricvalal az po 17. 11. 1989.

Hanver

Hanver (hodnocení, recenze)

Seriál jsem viděl celý a s gustem dávám odpad. Ta normalizační soudružka a vůbec celý angažovaný kolektiv mi pil krev od začátku až do hořkého konce. Dietl opět ukázal svou odvrácenou tvář.

na příspěvěk reagoval mchnk, Martin741

Manfred

Manfred (hodnocení, recenze)

grovik.net

Naprosto souhlasím, tedy až na ty příšerné chyby. S tím něco udělej, protože jinak píšeš rozumně, ne jako ostatní odpadáři. Tento seriál sice asi nedosahuje kvalit Nemocnice, ale je to dobrý Dietlovský standard s tradičně precizně vykreslenými postavami. Normálně bych dal 4 hvězdy, ale kvůli zmrdům odpadářům dávám 5.

grovik.net

grovik.net (hodnocení, recenze)

Nechápu trošku ty keci o propagandě. Mimochíodem v zajímavostech dvakrát vypíchlé svážení potravin a jejich aranžování atd.
To je snad ligocké, že když musíte zaplnit jednu prodejnu a k tomu ještě nechat lidi nakupovat potřebujete toho víc a skladovat nemá smysl protože by se to zkazilo.
Navíc kulisi nejsou k tomu aby je někdo sežral.
 
Já si pamatuju prakticky stejnou prodejnu (sámošku) u nás na sídlišti a tolik se nelyšila. To dneska je to horší. Mimojiné tehdy byl chleba i pozdě odpoledne, dneska s těží.
Jinak nelze seriálu moc co vytknout postavy vypadají přesvědčivě. Nejsou příliš přepudrované a každá má svou osobnost a vývoj. Dal jsem 4 hvězdičky protože, si nenechám pokazit docela zajímavou podívanou od někoho kdo rozlišuje seriály na tehdy a dneska (a že dneska je to s tou "propagandou" uplně stejné jim divné nepříde).

na příspěvěk reagoval Manfred

mibara

mibara (hodnocení, recenze)

V jednom seriálu ( Muž na radnici ) je problém s nedostatkem některých potravin na krámě jasně vysvětlen.V malé prodejně kde vedoucí je zároveň i jediná prodavačka nemají některé základní potraviny už dopoledne.Prodavačka totiž potřebuje brzo zavřít krám z vážných rodinných důvodů a proto objednala jenom pár kusů,které byly pochopitelně hned vyprodány,nebo dokonce neobjednala některé věci vůbec.I za socialismu jsme totiž produkovali přebytky.A lidi byli tlustý jako prasata ( nemám nic proti lidem,prostě jenom prohrávali svůj boj s nadváhou... no boj,většina bojovala s ovárkem v ruce:-))

NinadeL

NinadeL (hodnocení, recenze)

Mimochodem díky "fenoménu" plné prodejny se na tenhle detail zaměřuji i kdekoli jinde ve Státním filmu a docela se bavím. Nebo máte pocit, že například v Černým Petrovi nebo v Odvážné slečně taky šlo o klamání diváků?

Ludja

Ludja (hodnocení, recenze)

Radši se podívám na tento seriál, než na nablblé české seriály z depresivního prostředí nemocnic!

holobicz

holobicz (hodnocení, recenze)

Je dost těžký hodnotit tento seriál. Na jedné straně tu smrdí strojenost a propaganda, ale hodnotíme-li i z té druhé, najdeme zde  zajímavé situace, mezilidské vztahy a ono naivní nostalgické kouzlo socialismu, kterému já prostě v českých filmech neodolám, byť jsem si vědom, že člověk má tendenci vidět jen to dobré a to zlé těch dob zkrátka z obrazovky nevyzařuje. Takže žádné výkřiky "tenkrát to byla krása, tenkrát to bylo lepší apod". Nebylo, ale mělo to něco do sebe. Ale nechme teď politiku stranou. Hodnotit se dá z různých úhlů pohledu a někdo to rovnou odstrčí ze dvou důvodů: za a) je to "komoušský" b) je to o nějakejch prodavačích. Co se mě týče, byl jsem prodavačský učeň a i dnes v podstatě pracuju "za pultem". Už to samo o sobě má pozitivní vliv na mé hodnocení, protože se do toho dokážu vžít. Přesně si pamatuju jak se na praxích kdekdo vozil po učních, zejména staré báby od lahůdek, které najednou měly koho buzerovat a byly "nad někým".  Pamatuju pláště, doplňování regálů a podobný kravinky a v podstatě si říkám, že neni přece špatný ukázat tohle v seriálu. Když máme seriály o ropnejch magnátech, právnících, doktorech apod, proč nemít seriál o prodavačích? Jenomže to je právě to, ne každého to bude bavit dívat se na nějáký "filcky za pultem", takovej doktor nebo detektiv je jasně atraktivnější, místo rozlitého mlíka na pultu je záživnější sledovat stopu vraha. Prodavač byl tenkrát možná doceňovanější povolání než dnes, už jen proto kolik je dnes obchodů a všemožnejch firem. zajímavé ale je, že nejvíc protivní zákazníci jsou ti, kteří minimálně v plnoletém věku ještě zažili socialismus. Asi se nedívali na ženu za pultem:D Zkrátka Žena za pultem dnes prakticky asi nikoho nezaujme, možná na to někdo kouká z recese, někdo z nostalgie a někdo, kdo věří že to tenkrát bylo lepší. Mě osobně to nepřipadá špatný, byť mi někdy vadí určitá přehrávanost, hlavně u Hanzlíka a té "koktavé", ale jinak se na to dá dívat. Zajímavé jsou i dobové postřehy, třeba takový sexistický pan zastupující vedoucí, kterého ztvárnil pan Menšík. Zajímalo by mě, jak by se v dnešní době hodnotilo jeho chování, přeci jen, tenkrát byl ten mužský sexismus asi větší než dnes a ženy nebyly tolik emancipované, ale rázná a silná Jiřina Švorcová si vždycky poradí:D

Luckafilm

Luckafilm (hodnocení, recenze)

Při kvalitě dnešních českých seriálu ...tohle nízké hodnocení nechápu - kolik lidí co to hodnotilo, to vlastně vidělo...
Pokud bych si měla vybrat mezi Ordinací a ženou za pultem...zvolím raději Ženu za pultem

Inci

Inci (hodnocení, recenze)

brbla666: souhlas. je to i docela vtipné, trošku napínavé a zároveň naprosto pohodové.

Inci

Inci (hodnocení, recenze)

štve mě, že v komentářích na seriál nadávají jen proto, že je to točené za socialsmu. lidi jsou někdy fakt mimo. a nejlechytřejší je ten, kdo nejvíc nadává na to, na co je moderní nadávat.

DJwasabi

DJwasabi (hodnocení, recenze)

Zdravím všechny, je to trochu mimo, ale mám takovou prosbu - dokázal by mi tady někdo říct (a nejlépe i nějak podložit) , kdy byla naposledy Žena za pultem vysílána v televizi? Moc by mi to pomohlo - Nepočítám současné vysílání na TV Barrandov. Díky moc

Kámen

Kámen (hodnocení, recenze)

axelson : Ty i Tvůj učitel češtiny (tedy, pokud to je opravdu tak a jen si neměl živý sny a hlavu v míse) jste dost dobrý pitomci. Mimochodem, až tzv. vychcípají Ti před 89´, vládnout už tu budou muslimové viz. www.youtube.com/watch . To by Vás měl učit ten rádoby učitel !!!

brbla666

brbla666 (hodnocení, recenze)

ja si myslim,že je to docela povedený seriál který má skvělé obsazení.

xxlch

xxlch (hodnocení, recenze)

Opravdu hodně dobrý seriálek,pokud dokáže vyvolat takovéto diskuzní reakce-hahaha

Související novinky

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

08.08.2011

Po dlouhé nemoci zemřela v pražské léčebně dlouhodobě nemocných česká herečka Jiřina Švorcová. Dcera stavebního dělníka a hostinské vystudovala učitelský ústav a Státní konzervatoř v Praze. Po jedné… (více)

Reklama

Reklama