foto

Jitka Smutná

  • nar. 16.4.1952 (67 let)
    Praha, Československo

Biografie

Po třech klucích se narodila rodičům konečně dcera. Původně snila o tom, že bude novinářkou (otec byl novinář), ale nakonec zvítězilo divadlo. Vystudovala herectví na DAMU, první angažmá ve Východočeském divadle Pardubice jí sice umožnilo zahrát si pár pěkných rolí (třeba Célii v Jak se vám líbí nebo Haničku v Lucerně), ale už v roce 1976 ji zlákal do Ostravy režisér Jan Kačer. Právě s Ostravou jsou spojena důležitá léta jejího života – narodily se jí tu obě děti Tereza a Jakub a zdejší angažmá jí přineslo spoustu krásných rolí (jejím scénickým partnerem byl často Jan Vlasák, stejně jako později v Národním divadle a i dnes v Městských divadlech pražských). Zahrála si mj. Fanku v Čapkově Loupežníkovi, Agátu v Gogolově Ženitbě, Mančinku v Hlučné samotě, Mirandu v Bouři či Hermii ve Snu noci svatojánské. V té době rozvinula další ze svých talentů – zpěv. Párkrát si i zazpívala na společných koncertech s Jarkem Nohavicou. V roce 1990 se vrátila do Prahy a nastoupila v Národním divadle. I tady ji čekala spousta rolí, např. Josefína (Pekař Jan Marhoul), Cvrčková (Ze života hmyzu), vdova Quinová (Hrdina západu), Alžběta (Sáňky se zvonci), Plhalka (Rok na vsi), paní Higginsová (Pygmalion) či Pokladní (Černé mléko). Hostovala i v dalších divadlech – Divadlo Na prádle, Divadle v Řeznické, Divadlo Palace. Známá je z českých filmů (Sedm hladových, Návrat idiota, Otesánek), a ještě populárnější je díky televizi (seriály Bazén, Ordinace v růžové zahradě, Cukrárna, Soukromé pasti, Cesty domů, Vyprávěj aj.). Dcera Tereza je herečka a zpěvačka.

Městská divadla pražská

Herecká filmografie

Filmy

2018 Ten, kdo tě miloval
2017 Majdiny pózy (studentský film)
Milada
Úkryt v zoo
2016 Každý milion dobrý (TV film)
Ostravak Ostravski
Případ pro malíře (TV film)
Sádra
2014 Tři bratři
2012 Aplaus (TV film)
2010 Doktor od jezera hrochů
2009 Dlažební kostka (studentský film)
Hodinu nevíš...
2008 Kouzla králů (TV film)
Setkání v Praze, s vraždou (TV film)
2007 Láska In Memoriam (TV film)
Paní z Izieu (TV film)
Stop (TV film)
V hlavní roli (TV film)
2006 Naši furianti (divadelní záznam)
2005 Všichni musí zemřít (TV film)
Černá karta (TV film)
2004 Lečo (studentský film)
2003 Lakomec (TV film)
2002 Počkej, až zhasnu (TV film)
2001 Karlínská balada (TV film)
2000 Otesánek
Český Robinson (TV film)
1999 Cesta bez průvodce (studentský film)
Návrat idiota
1998 Hun shen shi dan
1997 Mandragora
Romeo, Julie a tma (TV film)
Výchova dívek v Čechách
Zákeřná diagnóza (TV film)
1995 Falkenštejn (divadelní záznam)
Mutters Courage
Můj muž je Einstein (TV film)
Rok na vsi (divadelní záznam)
1993 Bláznivá láska (TV film)
Hotýlek v srdci Evropy
Zvláštní schopnosti (TV film)
1992 Kocourkov (TV film)
1991 Lhát se nemá, princezno! (TV film)
Nález (TV film)
Sbohem, Sokrate (divadelní záznam)
1990 Pražákům, těm je hej
Začátek dlouhého podzimu
Zápas o člověka Nelibu (TV film)
1989 Dva lidi v ZOO
Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka (TV film)
Osmý div světa (TV film)
To byl zase den (TV film)
Umění nestárnout (TV film)
1988 Husquarna (TV film)
Křivda (TV film)
Malé dějiny jedné rodiny (TV film)
Sedm hladových
1987 Za svědka půjde počítač (TV film)
1986 Babička (TV film)
Útěk do jara
1983 Zkouška (TV film)
1982 Sultánova favoritka (TV film)
Čokoláda aneb Příběh psaný na vodu (TV film)
1981 Beskydská epizoda (TV film)
Nejlepší advokát ve městě (TV film)
1980 Kluci z bronzu
Lavice, moje žena a já (TV film)
Paní Marjánka, matka pluku aneb Ženské srdce (TV film)
Večírek pro liché (TV film)
Čas plyne i v dešti (TV film)
1978 Filip (TV film)
1977 Chuť na rozinky (TV film)
1975 Babička (TV film)
1974 Co budeme dělat v sobotu (TV film)
Davídek (TV film)
Konec semestru (TV film)
Všechno nejlepší (studentský film)
1973 Inženýr (studentský film)
Milenci v roce jedna

TV seriály

2018 Ohnivý kuře (TV seriál)
Robi v pasti! (S05E49)
Náhrada za Kláru? (S05E43)
Nemoci a pomoci (S05E42)
další epizody (10)
2017 Specialisté (TV seriál)
Staré hříchy (S02E07)
Četníci z Luhačovic (TV seriál)
Dražba (S01E12)
Udavač (S01E11)
2016 V.I.P. vraždy (TV seriál)
Tvrdší než diamant (S01E06)
Přístav (TV seriál)
Modelka na půl úvazku (S02E14)
2015 Přístav (TV seriál)
Mona Lisa ze Zátoky (S01E25)
Prasklá duše (S01E16)
Bludičky (S01E13)
další epizody (4)
Vinaři (TV seriál)
Léčitel (S02E02)
2014 Svatby v Benátkách (TV seriál)
Toužím (S01E10)
Mořský vánek (S01E08)
Vinaři (TV seriál)
Hody (S01E16)
Derby (S01E15)
Lovecká sezona (S01E14)
další epizody (16)
Kriminálka Anděl (TV seriál)
Zátiší s vraždou (S04E07)
2012 Život je ples (TV seriál)
Nebe je modrý a zlatý (E16)
Podezření (E15)
V sedmém nebi (E14)
další epizody (4)
2010 Ach, ty vraždy! (TV seriál)
Tajná mise docentky Rybkové (E03)
Cesty domů (TV seriál)
Návrat (S01E01)
Cukrárna (TV seriál)
Specialita podniku (E12)
Dort (E11)
Paní Vanilková (E10)
další epizody (7)
2009 Vyprávěj (TV seriál)
3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
Straka (S06E05)
2008 Comeback (TV seriál)
Lupiči (S01E07)
Nemocnice na kraji města - nové osudy (TV seriál)
První kytice (E02)
Soukromé pasti (TV seriál)
Smím prosit o lásku? (S01E09)
Tatínkova holčička (S01E07)
Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
Někdo musí být první (S04E14)
Zvládnu to sám! (S04E13)
Pomluvu nezabiješ (S04E10)
další epizody (40)
2007 Trapasy (TV seriál)
3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
Frajeřina (S04E05)
2006 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
Prst a prstýnek (S03E06)
2005 Bazén (TV seriál)
Dobrá čtvrť (TV seriál)
To nevymyslíš! (TV seriál)
Ulice (TV seriál)
3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
Sám doma IV. (S02E03)
2004 Černí baroni (TV seriál)
2001 Oběti (TV seriál)
Svědek (E03)
1998 Tři králové (TV seriál)
Pobožný střelec (E07)
Na dně (E05)
Nosiči vody (E02)
další epizody (4)
1997 Zdivočelá země (TV seriál)
Epizoda 1 (S01E01)
Četnické humoresky (TV seriál)
Volavka (S01E02)
1996 Draculův švagr (TV seriál)
Manželská tonutí (TV seriál)
Hledání věrné ženy (E01)
1995 Hříchy pro diváky detektivek (TV seriál)
Noční stín (E07)
Když se slunci nedaří (TV seriál)
Maruška (E04)
1994 Laskavý divák promine (TV seriál)
1993 Správná šestka (TV seriál)
1992 Co teď a co potom? (TV seriál)
Staré děti (E08)
Velmi banální příběh (E07)
Maratón (E06)
další epizody (4)
1991 Co teď a co potom? (TV seriál)
Dveře (E03)
Kruh (E02)
1990 Heřmánci (TV seriál)
Jakub (E06)
Martina (E05)
Katka a Klára (E04)
další epizody (4)
U nás doma (TV seriál)
Černá stavba (E07)
Nález (E06)
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Krev (S01E06)
U nás doma (TV seriál)
Na vlastní riziko (E05)
Kronikář (E03)
1988 U nás doma (TV seriál)
Případ Gertrudy del Galderone (E02)
Výhra (E01)
1986 Kamilka s mašlí (TV seriál)
Velké sedlo (TV seriál)
Povodeň (E09)
Nebezpečí (E08)
Ponor (E07)
další epizody (9)
1981 Muzikanti (TV seriál)
1977 V pohádce šaška Bumbáce (TV seriál)
1973 Německé pohádky (TV seriál)

Dokumentární

2010 Necenzurovaný Film o Filmu Hodinu nevíš (TV film)
2003 Auto je zbraň

Host

TV pořady

2017 Skutečné příběhy (TV pořad)
2014 Srdce pro děti 2014 (TV pořad)
2013 Máme rádi Česko (TV pořad)
2012 Srdce pro děti 2012 (TV pořad)
2011 Dobré ráno s Jedničkou (TV pořad)
Splněná přání - Srdce pro děti (TV pořad)
2010 Mamba show (TV pořad)
Prostřeno! (TV pořad)
TOP STAR (TV pořad)
2008 Benefice Lubomíra Lipského (TV pořad)
TOP STAR magazín (TV pořad)
2002 Jak na to... (TV pořad)
2001 Barvy života (TV pořad)
2000 První pomoc (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
1998 Bakaláři 1998 (TV pořad)
Nikdo není dokonalý (TV pořad)
Sama doma (TV pořad)
1997 Bakaláři 1997 (TV pořad)
Úsměvy (TV pořad)
1993 Dobré ráno (TV pořad)
O poklad Anežky české (TV pořad)
1992 Kufr (TV pořad)
1986 Přijďte k nám na večeři (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace