Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Krimi
  • Dobrodružný

Oblíbení herci (9)

Hugh Laurie

Obrovský profík, který si mě získal co by "House M.D.", ale pamatoval jsem si ho už z mini role v "101 dalmatinů". Díky youtube jsem měl navíc možnost shlédnout jeho méně známá dílka včetně těch se Stephanem Fryem a v tu chvíli už jsem byl jasný. Mám rád humor a ten anglický mi není vůbec cizí. Hugh je navíc mistr improvizace, takže jeho výstupy při přebírání či předávání nejrůznějších filmových ocenění jsou už také takřka legendární. A jeho Dylanovka "All we gotta do" je nezapomenutelná.

 Verš: "Všichni umírají, kromě těch, kteří jsou již dávno mrtví" se mi zapsal navždy.

Robert Downey Jr.

Mno jo, Iron man :) 

Pro mě hlavně přidrzlý mladíček z Air america a neskutečně dokonalá role se Zachem Galifianakisem v Na doraz. A samozřejmě ten Iron man, což byla po delší době hraná komiksovka, na kterou jsem se těšil. Držím mu palce, aby neujel na chlastu či drogách, čímž už si prošel a alespoň nějakou dobu vydržel.

Russell Crowe

Tohle je jeden z mála herců, který ať hraje cokoli, ten film se mi vždy více či méně líbí. V tomto případě snad kromě Dobrého ročníku, jelikož do té role prostě nezapadal a navíc je ten film na mě přímo k smrti pomalý. Jinak z nejlepších rolí nejspíš Gladiátor, Čistá duše, skvělý Americký gangster a moje první filmové setkání s Russelem Rychlejší než smrt. Dle mého má obrovské štěstí na režiséry (oni se nejspíš s panem Scottem dobře znají) a v prvních jmenovaných nejde opomenout skvělou hudbu (Zimmer, Horner)

Jean-Paul Belmondo

Jak jinak než "Bébel". Vyrůstal jsem na jeho filmech, tak jako na spoustě jeho vrstevníků, ale svým způsobem je nezaměnitelný, nenapodobitelný. Vždy jsem byl přesvědčený, že jeho nejlepším dabérem je pan Krampol, ale z omylu mě vyvedla moje nejoblíbenější komedie vůbec Nenapravitelný, zde jej dabuje pan Tříska a řekl bych dokonale. Nejlepší komedii už jsem zmínil, jako nejlepší vůbec považuji film Profesionál nejspíš kvůli Morriconeho "Chi-Mai" soundtracku, z kriminálek je to Lovec hlav, historický Cartouche a skvělé jsou i jeho "druhoválečné" role zejména Mrchožrouti, Víkend na Zuydcoote a na odlehčení Eso es. Trilogii "mužů" je asi zbytečné zmiňovat, jen mě mrzí, že jsem je nemohl vidět v kině, zejména francouzská parodie na Bonda je skvělá. 

Ač je známý zejména svými "one man show" rolemi, filmy s jeho neméně slavnými kolegy také stojí za vidění. Odpočinkové Opice v zimě s Jeanem Gabinem100 000 dolarů na slunci s Lino Venturou a mafiánský Borsalino s Alainem Delonem. S Alainem se znovu setkali u (pro mě) filmového rozloučení Poloviční šance a to je dle mého poslední důstojná role. Občas se mluví o tom, že je stále aktivní a dokonce, že by rád natočil další film ... podle mého názoru by měl užívat zasloužený důchod, bojím se, že další film jako Kdo jinému jámu kopá už by byl pouze sentimentální výkřik.

George Clooney

Stejně jako má Russel svůj Dobrý ročník, tak má i George pár slabších např. Muži co zírají na kozy. První setkání nejspíš v Pohotovosti, pak nedoceněný a herecky skvěle obsazený film Tři králové, fantastičtí Dannyho parťáci bez Dannyho Oceana by nestáli za nic, z méně marketingově vyzdvihovaných filmů stojí za vidění Bratříčku, kde jsi?, Michael Clayton nebo Lítám v tom. Laťku zdvihnul také animákům, které daboval napadá mne South park a Fantastický pan Lišák.  

Alain Delon

Tohle je tak trochu konkurent Seana Beana v počtu úmrtí v jeho filmech. To byla poměrně klasika, že Delon na konci svých filmů umřel. Poprvé jsem ho viděl v co by Černého tulipána. Nejlepší film? Jednoznačně Dobrodruzi s Lino Venturou ... kromě skvělé hudby a napínavého děje je to příležitost vidět ve filmu "Pevnost Boyard" než z ní udělali televizní prolézačku. Sicilský klan s Morriconeho hudbou je už také klasika, a pak destíky kriminálek, ve kterých hrál policajty stejně dobře jako záporáky. Z velmi zvláštních, ale i tak oblíbených filmů mne napadá ještě Sbohem příteli s Charlesem Bronsonem případně Ztracená jednotkaAthony Quinnem.

Anthony Hopkins

Pa, Pa H. Jedinečný Hannibal Lecter

První setkání ve hvězdně obsazeném filmu Příliš vzdálený most, pak se k nám toho moc nedostalo, až v roce 1991 konečně  - Mlčení jehňátek, které odstartovalo jeho obsazování do úspěšných filmů. Z televizních Legenda o vášni, Na ostří nože, Seznamte se Joe Black - které mě bohužel nijak nezaujaly. Učaroval mi v Srdce v Atlantidě a za nejlepší roli považuji jeho film V zajetí rychlosti. Poměrně zajímavé jsou i jeho "vtělené" role ve filmech Nixon a Hitchcock

Sean Connery

Považuji se za relativního fanouška Jamese Bonda, přesto není Sean mým nejoblíbenějším Bondem. Jeho nejlepší role přišly až s tradičním plnovousem. Geniální První velká vlaková loupež s úžasnou hudbou Jerryho Goldsmitha (ano, ten co dělal hudbu mj. k Vetřelci), úžásně natočený Jméno růže, z pubertálních let skvělý první Highlander,mafiánští Neúplatní, Indiana Jones a můj jednoznačně nejoblíbenější Hon na ponorku

Velmi mi seděl i v "béčkovém" Vycházejícím slunci a samozřejmě nedostižná role ve Skále a Pasti. Pomyslné rozloučení přišlo filmem Liga výjimečných, který si bez jeho účasti nedostal ani přes 50%. Další role už příliš neočekávám, ale myslím, že přestal v nejlepším.

Gary Oldman

Na tomto místě by popravdě měla být celá smečka jiných herců, protože TOP10 je pouze ilustrativní záležitost, nejsem si jistý ani pořadím jednotlivých osob, asi bych docenil vlastní TOP50.

Proč zrovna Garry? Přiznám se, že hlavně kvůli roli mafiána v Zemi bez zákona a samozřejmě Draculy. Tak mě napadá, že Dracula je nejspíš jediná hlavní role...o to víc dokázal vyniknout ve vedlejších. Ať už Pátý element, Leon nebo např. Sirius Black v Harry Potterovi či "poctivý polda" v sérii Batman.

A koho bych rád uvedl v TOP a nevešel se?

Louis de Funes, Terence Hill, Jean Gabin, Lino Ventura, Aaron Eckhart, Adam Sandler, Bill Murray, Billy Bob Thornton, Bradley Cooper, Bruce Willis, Dustin Hoffman, Michael Caine, Jack Nicholson, Jason Isaac, Jim Carrey, Johnny Depp, Jude Law, Kevin Spacey, Leonardo DiCaprio, Mel Gibson, Michael Douglas, Morgan Freeman, Robert Redford a Paul Newman, Ryan Reynolds, Steve McQueen, Sylvester Stallone, Tom Hanks, Vin Diesel, Will Smith, ...a samozřejmě CHUCK NORRIS!