Reklama

Reklama

Bella byla vždy trochu jiná. Když se její máma znovu vdala, Bella se rozhodla sblížit se svým otcem a nastěhovala se k němu do malého deštivého městečka Forks bez toho, aniž by čekala, že se její život změní. Na první hodině v nové škole si k ní přisedne tajemný a okouzlující Edward Cullen, kluk, který je jiný než všichni, které doteď potkala. Ve škole se o něm šíří zvláštní zvěsti, stejně tak o jeho sourozencích, se kterými vždy sedává osamocený u jednoho stolu ve školní jídelně. I navzdory varování kamarádů Bellu Edward neskutečně přitahuje, zdají se jí o něm sny. Postupně začne mít však podezření, že Edward není úplně obyčejný kluk... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (26)

Trailer 5

Recenze (2 201)

Hakha 

všechny recenze uživatele

Ne, tak toto není můj šálek čaje... chápu nadšené ohlasy fanynek, ale mě tento film připadá jak jedna velká parodie, už pohled Roberta Pattinsona je dost komický a celková romantika na mě moc nefungovala. No, ale abych jen nekritizoval, líbilo se mě prostředí a také slušné obsazení, hlavně kdyby zde nebyl Pattinson, tak bych se s největší pravděpodobností začal nudil... Mé hodnocení 2 hvězdičky… ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Můj nový vrchol diváckých zážitků v kině (a to už jich za sebou mám notnou řádku). Vidět "Twilight" sám doma, tak z něj mám rozhodně diametrálně odlišný dojem. Ideální tenkrát poprvé se tak naskytlo 14 let po premiéře na maratonu v Aeru ve společnosti 210 divaček (a asi 20 diváků), a bylo to něco neskutečně úžasného. Zásadní aspekt spočívá právě v tom odstupu, díky němuž publikum tvořili lidé, pro které byly ty filmy z různých důvodů formativní, přičemž je právě proto mají stále rádi, ale současně se na ně již dívají s nadhledem. Hlavně si je ale prostě přišli společně užít do kina a to se vším dobrým, pochybným, špatným i absurdním, co k celé sérii patří - takže žádná guilty pleasure, ale ironický kult ve své nejkoncentrovanější podobě. Už jen první zlomek vteřiny, kdy se na plátně začalo rýsovat logo Summit Entertainment, vyvolal první explozi potlesku a výskání, co se pak opakovalo při entrée každé klíčové postavy. Oproti mým nezasvěceným předpokladům největší ovace nesklidil Edward (byť to bylo mohutné), ale oba tátové, čímž se zpřítomnila silná daddy (či dokonce DILF) linie celého díla. K tomu hromadné vykřikování ikonických hlášek, sborové broukání písní, scéna v lese s ozvěnou recitovaných dialogů celým sálem a povyk při upírském baseballu, jaký by závidělo finále americké ligy. Ale současně každou absurdní scénu, každý přestřelený herecký výraz i zdánlivě okrajový element doprovázely salvy smíchu či hlasité reakce a ironické komentáře. Může to znít až svatokrádežně, ale takhle nějak si představuju prvotní spontánní atmosféru na raných projekcích "The Rocky Horror Picture Show", než se interakce fanoušků tohoto prazákladního kultu kodifikovala. Tady nebylo nic organizovaného, jen čiré bezprostřední nadšení ze sdíleného prožitku a užívání si sounáležitosti publika na stejné vlně, propojeného společným kultem. "Twilight" tak dnes překračuje hranice škatulek pop, camp, mainstream i okraj a navzdory zděšení všemožných puristů, elitářů a macho fanboyů zůstává zásadním kinematografickým fenoménem. PS: #TeamAlice ()

Reklama

Zeck

všechny recenze uživatele

Stmívání je první zásadní okamžik v životě dospívajích holčiček. Odkojené na Bravu poprve zhlédnou film pro "dospělé" (to zní stupidně), éra Prciček coby největšího porna je pryč, teď je tu Stmívání a sexy polonazí modelové, kteří hrají upíry. Přirozená krása je v tomto filmu out, holčičky jsou nadšením bez sebe, když poprve uvidí Roberta Pattinsona v duchu si řeknou, "alespoň nejsem jediná kráva na světě, která se neumí namalovat". S prstama v kalhotkách putují spolu s dějem až do finiše. Je to neuvěřitelná "jízda". Tolik krásných dospěle vypadajících mužů, tolik krásných svalů, tolik nádhérného děje a romantiky je natolik omámí, že se z toho rovnou poserou do prostěradla v posteli, na které celou dobu ležely, když koukaly na tento honosný snímek. Já? Z těch všech sraček a reklam okolo se mi tak zatemnilo, že už bych další 122 minutové Stmívání nepřežil. Budu fér a odpad nedám, protože jsem to neviděl, ale můj názor znáte. 30.11.2009 ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Nákazlivo zvodné a voňavé skĺbenie klasických horovových prvkov, nevinného poňatia platonickej lásky, ohraných dejových klišé, matrixovského vizuálu, krásnych prírodných lokalít, Volva C30 a metrosexualizmu. No dalo by sa niečomu takému, navyše keď sa to pri svojej detinskej prostoduchosti tvári smrteľne vážne, odolať? Film, ktorý zosobňuje všetko, čo je dnes u teenagerov „in“ a čo sa dobre predáva. Nebyť tak zdĺhavého zbližovania sa tých dvoch, znížil by som sa k zvýšeniu hodnotenia. Guilty pleasure. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Myslím, že třeba takový Bram Stoker by byl velmi překvapen nad tím, do jaké podoby se upíři během století a za pomoci vzkvétající fantazie lidí, vyvinuli. A nejvíce podiven by byl nad tím, jakých forem a kultů nabyla jejich podoba v současnosti. Už to nejsou postavy zahaleny v černých šatech či dlouhém fraku obestřeny temnotou, s pronikavě mrazivým pohledem a noblesně přitažlivou, strach a fascinaci vzbuzující aurou. Upíři bývají často mladí, svalnatí chlapci se šamponovským účesem a těžce drsným výrazem. Upíři nemusí spát. Tudíž již nespí v temných kobkách, nýbrž mohou vlastnit honosné, architektonicky moderní, a prostorné domy. Upírům slunce neublíží, ani pod jeho paprsky neshoří. Upíří odraz JDE vidět v zrcadle. Anyway, Stmívání nebylo tak hrozné, jak jsem čekala. Na Roberta Pattinsona a ten jeho toporný, plochý výraz jsem se vydržela celou dobu dívat bez obtíží, stejně jako mi problémy nedělalo ostatní osazenstvo upírů. Jediný výraz, co nezkousnu, a který na mě zaútočil hned v úvodních pasážích, je ksicht Taylora Lautnera. Kristen je opět skromně výrazná a přirozená, a s bílou tváří nádherná. K bledým tvářím budu mít vždy silný vztah:) A zde je jich tolik, že když jsem po sledování přepnula na jinou stanici, solárkově zbarvená moderátorka na mě působila jako pěst na oko:) Film má kvalitní deštivě chladnou a pošmournou atmosféru. Triky jsou pro fanatické fanynky nejspíše uhrančivé, pro mě však mnohdy spíše lehce úsměvné. Scénář a dialogy v jistých pasážích znějí totálně klišovitě a s patřičnou dávkou patosu. Naštěstí se střídají i s těmi docela vydařenými. Kdyby byl scénář kvalitnější a tvůrci se rozhodli udělat z toho skutečně mistrovsky propracované upírské dílo, a ne jen laciný komerční trhák, mohl to být excelentně zpracovaný film. Jenže k čemu to, že? Vydělalo to, fanoušky to má, tak k čemu se pouštět do nějaké větší a komplikovanější hloubky. Navíc, změnu oproti knize by jistě spousta skalních fandů nezkousla. Po přečtení komentáře uživatelky EastWicka jsem zjistila, že s ní vlastně souhlasím. Možná bych také podlehla, kdysi:) ()

Galerie (94)

Zajímavosti (117)

  • Všechny trailery na film zaznamenaly na MySpace ve své době rekordních 12 milionů zhlédnutí. (Sufferer)
  • Webová stránka filmu pred jeho uvedením do kín zaznamenala 8 miliónov návštev. To je viac ako väčšina filmových stránok zaznamená počas celej doby svojej existencie. (Cappuccino)

Související novinky

Kazmovi v kinech dochází šťáva

Kazmovi v kinech dochází šťáva

29.08.2023

Stejně, jako měl snímek ONEMANSHOW: The Movie bezprecedentní první víkend, má nyní i bezprecedentní propad. Ačkoliv tak novému snímku Kamila Bartošky aka Kazmy už nikdo nevezme rekordní český otvírák… (více)

Twilight sága se vrací

Twilight sága se vrací

20.04.2023

Mysleli jste si, že nic horšího než remake Harryho Pottera v podobě televizního seriálu už nehrozí? Pak vězte, že studio Lionsgate čerstvě oznámilo také návrat Twilight ságy. Stmívání se pak rovněž… (více)

Co chystá režisér oscarového Spider-Mana?

Co chystá režisér oscarového Spider-Mana?

07.02.2022

Režisér a ilustrátor Peter Ramsey natočil v roce 2012 svůj animovaný debut Legendární parta, pak si pár let dával pauzu, a teprve v roce 2018 poslal do kin dnes již oscarový a přelomový animák Spider… (více)

Kdo si zahraje Batmana?

Kdo si zahraje Batmana?

17.05.2019

Aktualizováno: Novým Batmanem se stal Robert Pattinson. The Batman režiséra Matta Reevese patří mezi nejočekávanější komiksové projekty příštích let, není tedy divu, že kolem obsazení nového… (více)

Reklama

Reklama