Reklama

Reklama

Star Wars: Síla se probouzí

  • Česko Star Wars: Epizoda VII - Síla se probouzí (více)
Trailer 7
USA, 2015, 136 min

Režie:

J.J. Abrams

Kamera:

Dan Mindel

Hudba:

John Williams

Hrají:

Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Lupita Nyong'o, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels (více)
(další profese)

Lucasfilm a vizionářský režisér J.J. Abrams spojili síly, aby vás znovu přenesli do předaleké galaxie. Star Wars se vracejí na plátna kin filmem Star Wars: Síla se probouzí. (Falcon)

Recenze (2 421)

blackkocour 

všechny recenze uživatele

Hvězdné plomby: Sraní se probouzí VII dokurvení je průměrný biják, ale co jste popravdě očekávali od zrymejkované čtyřky, a syndromu vyhoření u Dyznyho, aby mrtvé downerzum znovu postavil na nohou. Teď budu znít jako ďáblův advokát, ale opravdu si myslíte, že staré dobré stár wórs zničila zdechlá černobílá myška? Podívejte se na tenhle paradox, když v novém miléniu přišel do kin nejhorší díl [ano, opravdu to zní divně], a to epizoda 1, kde se zjevil pekelníkův výtvor Jar Jar Blinks, který tak všichni nenáviděli, že chtěli ukamenovat jeho dabéra k smrti [tak byl černej, to je v pořádku, ne? Okey, moc černý..], a už tehdy všichni říkali, jak je nové Wars dokurvené. Už i Epizoda 6 - Návrat Gypsiho měl vlažné přijetí, už kvůli parodii a satanova díla Vánočního sky-fi speciálu, u kterého se nikdo nechce hlásit, a pokud měl Georgie Lukáš špatné období na sebevraždu, není divu, že vzniklo něco takového.. a teď jsme v přítomnosti o 8 let později, kdy vyšla Síla se probouzí, a lidi pindaj teď na Dyznyho, že zkurvil její nesmrtelnou sérii o kosmických omalovankách. Lajdacky to řeknu po svém, i kdyby si značku koupila jiná asociace špatně placených otroků scenáristů, myslíte si, že takové Warner Bros. by neudělali crossover s Harrym Poserem, nebo Universal, kde by z R2-D2 natřeli na žluto, a žvatlal by jako ty žlutý mentosky Miňónky? Byla by epizoda 7 lepší? Možná. Byla by lepší 9? Kurva, ta by těžko vznikla, věřte mi. Negrolog: Kdo se ptal? [666.recenze; pekelná přímo 🔥 ()

Reanimated 

všechny recenze uživatele

Star Wars jsou pro mě trikově opulentní dobrodružnou výpravou, v níž obyčejný snílek (tisíc tváří hrdiny) najde svou odvahu a výjimečnost. To vše na pozadí fantaskních kulis a propracované mytologie. J.J. tuhle esenci naprosto trefil! Vysoustružil dokonalý blockbuster, který přináší zpět kouzlo původní trilogie. Více po pátečním IMAXu. UPDATE: IMAX is the way to go. Ze sekvencí, které byly cool na menším 2D plátně, dělá IMAX naprosto vizuální nirvánu (dogfight na Jakku). Po repete je mi jasné, že tenhle film má na to, aby se pravidelně točil v blu-ray přehrávači. Skvělý startovní můstek pro potenciálně velice zajímavý vývoj. Spousta nezodpovězených otázek... Nové postavy: Kylo Ren - rozervaný klučina, wannabe sith a celkově prostě srab! (originální volba, která funguje) / Rey - získává okamžité sympatie stejně jako Finn nebo Poe. Jediná výtka - snad se příští epizoda obejde bez superzbraně... ()

marrjaana 

všechny recenze uživatele

Jsem spokojena. Alespoň po dejove strance. A po strance svetla take dobre- nova jedi byla ok, vojacek mile prekvapil, pilot byl sympaťák, Han zahřal u srdce. Ovsem po te temne strance uz to bylo trochu horsi... hlavni zaporak by se hodil spise do Marvelu( chapu maji oba stejného majitele, takze jsou v podstate jedna rodina) a Dart Vader Junior ma charisma jen dokud nesunda helmu a neukaze se ten necharismatický radne neziveny vhlapec pod ni, ktery s helmou odlozi i vsechny schopnosti, vzdyt i vic charisma ma ten neduzivi zrzek z Pottera s kterym se celou dobu predhanej koho ma taticek Thanos rad... ()

Šakalík 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem film století a bohužel ho (zatím) nedostal. První polovina filmu je naprosto úchvatná, řekl bych přímo dokonalá. Představení nových postav je zajímavé, emotivní a přitom mnohokrát vtipně odlehčené. Bohužel ve své druhé části nové Star Wars opět připomenou staré bolístky – především pak do nebe volající logické mezery ve scénáři vycházející z až pohádkového stylu vyprávění. O již značně ohrané hlavní zápletce snad ani nemluvě (jeden by řekl - pozor SPOILER - že po neblahých zkušenostech s předchozími Hvězdami smrti si nepřítel svou ultimátní zbraň tentokrát konečně pořádně zabezpečí). No ale budiž. Hlavní facku dostane film ve chvíli, kdy jinak velmi charismatický záporák Kylo Ren sundá masku. Já v kině až zalapal po dechu, když jsem viděl, jakého hňupa do této role obsadili. On vypadá jako idiot, mluví jako idiot, chová se jako idiot, je to prostě idiot. Tento úpadek stěžejní postavy mě opravdu otrávil. Snad v dalších dílech chytne Temnou stranu Síly pořádně za pačesy, protože zatím nesahá Darth Vaderovi ani po kotníky. I když má vytuněný lightsaber. ()

Babous 

všechny recenze uživatele

Pro mě zklamání. Nic, co by mi vzalo dech - v každé předchozí epizodě nějaký takový moment byl, akorát si nejsem jistý, zda to bylo tím, že jsem je poprvé viděl v dětství. Všichni říkají, jak tam bylo málo počítačových efektů, ale ten obří záporák a ta stará bába na té listnaté planetě byli tak nerealističtí, že interakce s lidskými hrdiny působila strašně. I ten lidský - v černi oděný - záporák nebyl nijak děsivý, spíš prostě zmatený a člověk se ho nebojí. Projevil se sklon k megalomanství (zničení solárního systému, hvězda smrti přes celou planetu, dojení slunce atd.), ale ze všeho nejvíc mě asi zklamala jakákoliv absence originálního výtvarného pojetí. První záběr po titulcích, silueta křižníku proti hvězdám a planetě byla nádherná, ale zbytek filmu se vizuálně nijak neliší od většiny současných blockbusterů jako je Hobit, Marvelovky nebo Star Trek. Je to Star Wars, ale snížené k průměru. ()

3 AM Code 

všechny recenze uživatele

Silnejsi 3. Bohuzel prilis na jistotu hrany skoro-remake epizod IV a V, do kterych ale chyby atmosfera a trochu charizmatictejsi herci (predevsim na strane zaporaku). Deti co nevideli puvodni SW, si muzou prihodit hvezdicku.. ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Je to spíš tlustá čára za Haydenem, Jar-Jarem a CGI úchylkou. Od začátku se to opírá o nostalgii, připomínání, citace a pocty. Spousa věcí je nakousnuta, načata tak, aby dvojka za dva roky vydělala ještě víc jen na základě děje. Není to bez chyb, občas se i šahá po zjevných berličkách, na druhou stranu to není pro děti, vše se nepopisuje, vše není jednoznačné a vše není na zeleném pozadí! Casting se povedl, vizuál/triky/výprava - J.J. - nepochybovat. Jsou to prostě Star Wars, kde není za scénou karneval v Riu, kde se neobjímají zelené pytle a nevisí se v prázdné místnosti, která hraje město. Odložili se nostalgické filtry, laciná podobenství (horká planeta = peklo) a přišla Síla!... 85% ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

V podstatě jde jen o to zvyknout si na všechny ty nový ksichty. První předvánoční skouknutí tedy nedopadlo uplně na 100%, ale věřím, že až to uvidím po 3. tak že tomu přijdu na chuť jako téměř všm dílům týhle legendární ságy. Asi největší problém mi dělal skoro hlavní padouch, kterej když si sundal masku, tak vypadal jako Kraus za mlada :o). Další super zážitek z kina - cca 7 řad před náma seděla osamocená starší paní, která celou dobu sprostě film komentovala (hodně vyšinutá ženská). Naštěstí byla slyšet jen když se tam moc nestřílelo (což nebylo mockrát). No a jeden týpek, kterej seděl kousek za ní, tak to nevydržel a chrstnul po ní svoje pití :o)). A vona pak na celý kino začla řvát a nadávat, že ho pošle k soudu :o). Jo, přiznávám, že tahle ženská mi rozbušila srdce víc než jakákoli scéna z filmu :o). Jinak efekty samozřejmě dokonalý, ale rejžovi podle mě víc seděl Star Trek. tam je mnohem víc promakanej chartakter postav. Každopádně se těším na další skouknutí. ()

femme fatale 

všechny recenze uživatele

J. J. Abrams vzal všechny přísady, které charakterizují Star Wars a zrcadlově je uhnětl dohromady. Opatrně, ale nekompromisně vytvořil příběh, který je součástí stejného světa SW, jaký byl vytvořen ve IV. V. a VI. epizodě. Člověka až napadne jestli by také nechtěl přetočit ty novější díly. Jinak asi neni co dodat, příběh je skvěle rozehrán, diváci nemůžou jinak, než napjatě očekávat pokračování. Je zde mnoho postav, které si člověk oblíbí a i takové, jejichž záměrem je, že je divák mít rád nebude. Vzhledem k závěrečné scéně doufám, že budou dialogy v následující epizodě hrát významnější roli. ()

Mike93 

všechny recenze uživatele

Premiéru tohoto filmu jsem si opravdu užil. Krásně navazuje na původní trilogii a zároveň si tak ponechává i její nádech a kouzlo. Popravdě jsem měl ze začátku velmi nízká očekávání a jak se blížil film do kin, tak jsem byl postupně masírován trailery a všemi médii, až jsem šel do kina úplně natěšený. Sedmý díl u mě splnil a dokonce předčil všechna očekávání. Hudba byla opět doslova přepychová. Herecké obsazení se taky podařilo. Hlavní záporák mě sice nechává chladným, ale věřím, že se v následující epizodě zlepší. Příběh sice trošku stál, místy připomínal předchozí epizody (nechápu proč to lidem tak vadí. Hvězdu smrti taky zničili dvakrát), ale nakonec se i tak posunul a naleštil boty osmé epizodě. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Tak jsem konečně viděl Star Wars v kině a musím říct, že jsem si ho ze všech dosavadních letošních návštěv kina užil nejvíc. Zvěsti, že se jedná v podstatě o zbytečný film, kde se objevují věci již viděné jinde, někdy i přímo v sáze Star Wars, sice nelhaly, ale že by mi to vadilo, to se říct nedá. Force Awakens je zábavný díl, stejně jako všechny ostatní. Trpí sice spoustou nedostatků a dalo by se mu vytknout kde co, jenže já jsem se prostě výborně bavil a o to jde především. Hlavní hrdinka mi byla dost sympatická, krom toho afektovaného černocha, kterému jsem přál smrt v každém záběru, a Kylo Rena bez masky byly i ostatní postavy sympatické i díky dobrému castingu. Potěšil návrat několika herců z původní trilogie a závěr mě docela navnadil na další díl. I když jsem měl obavy, tak musím říct, že J.J. Abrams i Disney to zvládli se ctí a dalšího dílu už se určitě bát nebudu. :-) (kino Cinema City, orig.) Edit 7.4.2017: I napodruhé po roce při domácí projekci mě to dost bavilo a to mi v tomhle případě stačí ke štěstí. Po zklamání z Rogue One musím říct, že jsem rád, že se Force Awakens drželo toho, co mám na Star Wars rád, v maximální možné míře. Je to sice ždímačka peněz, ale v tomhle případě se vyždímat nechám bez odporu. :-) (Blu-ray, orig.) ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Napíšu to rovnou: Epizoda VII se mi líbila víc než I až III. Ten neuvěřitelný nádech původních epizod zabalený do moderní technologie filmařiny. Dějově se sice až okatě kopíruje (sama sebe), ale mě to bylo tak nějak jedno. Recyklace starých tváří a "old school" stylu (včetně triků - ne všude byla chuť rvát digitální bordel) byla vážně osvěžující a pojetí filmu také. Já se opravdu těším na pokračování... ()

Firebug 

všechny recenze uživatele

The Force Awakens je fajnový akční sci-fi popcorn, ale bez mála mizerný příspěvek do Star Wars ságy. Tam kde původní trilogie uchvacovala své diváky originalitou, tam nejnovější snímek nepokrytě vykrádá (ba přímo remakuje) starší zápletku a křečovitě drnká na struny nostalgie. Scénář nechává spousty dobrých příležitostí nevyužitých (Náhled do života stormtrooperů, do jejich motivace a obav tedy nečekejte. Finn je jediný unikát a zbytek je stejná anonymní masa.) a zároveň selhává téměř všude, kde je zapotřebí vybudovat nějaký ten vztah (Ray + BB-8, Finn + Dameron, Ray + Finn). Herci nevýrazní, ale šlo to. 3,1* ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Nikdy neříkej nikdy. V mém případě se ale tak stalo a já u všech předešlých šesti dílů začínal svůj komentář slovy: „Star Wars mě NIKDY nebrali, neberou a brát nebudou!“ A byl jsem si těmito slovy skutečně zatraceně jistý. Veškeré to dění kolem této série, její vesmírný svět, vesměs ty postavy, nic z toho mě totiž vůbec nebralo, nebavilo, nezajímalo, pro mě to prostě bylo jen šest naivních, dětinských pohádek, jejichž kultovní status jsem absolutně nechápal. Proto jsem šel i do Síly se probouzí, prvního dílu tzv. nové trilogie, už dopředu znovu s nezájmem, mírným despektem a již hozenou flintou do žita, kdy jsem očekával jen další vesmírnou fantasmagorii, s prostoduchou zápletkou, kýčovitou akcí, teatrálními efekty, přitroublými postavami, prostě demagogickou šaškárnu, přesně jak na mě působily první až šestý díl. J. J. Abrams mi ovšem totálně vytřel zrak a já byl po dvou hodinách ze sedmého pokračování Hvězdných válek totálně v prdeli, neboť Síla se probouzí je dokonalou jízdou, která se svým zpracováním naprosto odprostila od předchozích dílů, což možná fanoušci původních Válek nesou dost těžce, ale u mě to vyvolalo zcela opačný efekt, kdy já jsem si až teprve v tuto chvíli začal Star Wars poprvé užívat, bavit se u nich a především jsem je začal brát vážně. Síla se probouzí boduje na všech frontách. Zápletka je neuvěřitelně našláplá, nenudící, vedena zběsilým tempem, plná silných emocí, zvratů a nápadů, přestalo to mít ten prudící pohádkový nádech, a začalo to být celé naopak mnohem více serióznější a dospělejší podívanou, zbavenou všech těch naivit, papundeklových nápadů a strojených figurek, do popředí se dostala strhující akce, zvládnutá jak choreograficky, tak co se přehlednosti a působivosti týče na podtrženou jedničku, dále dech beroucí efekty, které mě zvedaly ze sedačky, nové, daleko více přesvědčivější a hlavně sympatičtější postavy, ztvárněné mladými, talentovanými herci (Daisy Ridley je pro mě objev roku), velkolepý vizuál a parádní atmosféra. Sedmá epizoda je zkrátka úplně jiná, a to hlavně tím, že je přizpůsobená dnešnímu, myslím že daleko náročnějšímu a rozmazlenějšímu publiku, kdy sice na jednu stranu i nadále zručně rozvíjí celou původní mytologii a myšlenku starých Star Wars, zároveň ale tvůrci pochopili, že k tomu všemu musí přistoupit i opravdu jiným, moderním, způsobem, který mi maximálně sedl, a pro mě tímto dílem začala zcela nová epocha Hvězdných válek, kterou si luxusně užívám. Pecka!!! ()

KennyNevym 

všechny recenze uživatele

No.....Vsechno je tak jak jsem predpovedel....Film se snazi evokovat nostalgii v kazde scene alespon trikrat a diky tomu je odkazu na puvodni trilogii tolik, ze film pusobi trochu az jako remake. Druha kategorie, ta hlavni, na kterou cili je obecenstvo mladsi, je to poznat celkove ja se SW franchise premenila z domeny mastnej sprtu na obri marketingovy konglomerat nutici koupit vsechno aby cloveku fej zapadl do sebe (tunu hracek a podobnejch veci ani nepocitam) to je ovsem velika skoda, protoze to serii dost ubira. Abych to shrnul, zazrak necekejte, ale bavit se budete dobre. Uvidime co nas ceka dale... ()

Související novinky

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

29.01.2023

Byl to poměrně zajímavý souboj - přitáhne více pozornosti diváků velký návrat Star Wars po deseti letech, nebo návrat Avataru po třinácti letech? Teď už známe odpověď. Pokračování sci-fi blockbusteru… (více)

John Williams oznámil svůj poslední film

John Williams oznámil svůj poslední film

24.06.2022

Legendární hudební skladatel John Williams (Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů, Mnichov, Zachraňte vojína Ryana) prozradil, že se pomalu ale jistě hodlá odebrat do skladatelského důchodu. Po více… (více)

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

17.12.2021

Jak se očekávalo, tak se děje - a vlastně v ještě větší míře, než mělo. Spider-Man: Bez domova podle odhadů v předpremiéře vydělal 50 milionů dolarů, což je třetí nejvyšší číslo v historii nezávisle… (více)

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

18.05.2021

Režisér J. J. Abrams a jeho produkční společnost Bad Robot momentálně dohlížejí nad kupou připravovaných komiksových projektů studia Warner Bros. a DC. Logicky se tak čas od času vyrojí spekulace, že… (více)

Reklama

Reklama