Reklama

Reklama

Vraždy v kruhu

(seriál)
  • angličtina The Zodiac Murders (festivalový název)
Z natáčení  - Ivan Pokorný, Ivan Trojan
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Česko, 2015, 15 h 16 min (Minutáž: 74–85 min)

Režie:

Ivan Pokorný

Scénář:

Iva Procházková

Kamera:

Lukáš Hyksa

Hudba:

Jiří Hájek

Hrají:

Ivan Trojan, Richard Krajčo, Marek Němec, Hana Vagnerová, Jiří Štrébl, Adéla Petřeková, Pavel Oubram, Martina Eliášová, Petr Panzenberger, Simona Stašová (více)
(další profese)

Epizody(12)

Vraždy v kruhu se chtějí přiřadit k detektivkám klasického společensko-psychologického charakteru. Nepřinesou divoké střílečky ani chladnou analytickou práci laboratoří, souhru širokého týmu neosobních kriminalistů, ale především silnou osobnost hlavní postavy – majora Holiny (Ivan Trojan). „Holina není drsňák, ale řídí se svou intuicí. Během své práce pochopil, že zločin vyrůstá stále ze stejného podhoubí, že je ve své rozmanitosti prostý," popisuje svého hrdinu spisovatelka a scenáristka Iva Procházková a dodává: „Úvahy o pohnutkách vraha ho v průběhu jeho profesní kariéry přivedly i k astrologii. Chápe ji jako psychologický rozbor osobnosti a to mu pomáhá úspěšně sledovat stopy zločinu." Diváci spolu s vyšetřovateli zabrousí do všech možných zákoutí společenského i politického života. Hlavními postavami jsou kromě majora Mariána Holiny také jeho nejbližší spolupracovníci – poručík Diviš Mrštík (Marek Němec) a kapitán Rosťa Bor (Richard Krajčo). Společně v každém z dílů řeší jeden případ násilné smrti. Záhadné vraždy jsou navíc volně propojeny se znameními zvěrokruhu, jejichž podstatu pomáhá objasňovat Rosťova manželka Sábina (Hana Vagnerová). „Na postavě Sábiny mě nejvíc bavila ta osobní rovina," říká její představitelka Hana Vagnerová a dodává: „Stála před složitým rozhodnutím ve vztahu s Rosťou, který nefungoval. On se však zranil natolik, že nebyl schopen normálního života. A to dilema, jestli má člověk být sobecký, nebo tam má být pro toho druhého a vykašlat se na to, co by sám chtěl, to se mi moc líbilo." Ivan Trojan o své postavě říká: „Holina je inteligentní chlapík, který si umí dávat věci do souvislostí a oplývá velkým talentem pro policejní profesi. Důležité pro něj je, že nerad prohrává a má vůli věci dotahovat do konce. Zároveň je v něm ale určitá svobodomyslnost a nadhled." (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Z natáčení  - Ivan Pokorný, Ivan Trojan

Recenze (289)

MáŠa 

všechny recenze uživatele

# 1/1 - první díl mi připadal o něco lepší než druhý, ale ty znamení mi tam do toho taky neseděly. Podle mě špatná idea. Úplně by se to bez toho obešlo a působilo by to hned chytřejc # 1/2: některé herecké výkony nebyly moc dobré. Hned první scéna byla kvůli tomu nechtěně vtipná. Plus to pletení znamení do toho - ha ha, sráželo to výsledek # 1/3.... - .. ve stejných kolejích jako předešlé díly :) ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Koukám, že to všichni pěkně natíráte - ale mně se v televizi už dlouho nic tak nelíbilo. Každé pondělí si na to vyhrazuji čas a nikdo z rodiny na mě po tu hodinku a půl nesmí mluvit - což se mi naposledy u televize stalo u Bronu/Mostu. A jestli se ke mně nikdo dlouho nepřidá, dám Vraždám na truc hvězd pět! :) ()

Reklama

joker.george 

všechny recenze uživatele

Na seriál jsem se docela těšil, ale první díl byl pro mě spíše zklamání, ale Trojan, který mě k seriálu hlavně lákal mě naštěstí nezklamal... Ale co tam měla dělat ta astrologie?! Naprosto zbytečné a odvádí to pozornost od hlavní zápletky, tak doufám, že se to v příští dílech zlepší... A co měl znamenat ten konec s výbuchem?! To byl opravdu hrozný vtip! Jinak mám u detektivních seriálů radši, když na zločince přijde prvně vyšetřující než divák... P.S. Jinak tipuji, že Trojan nějaké zločince opravdu zabíjí... : )) ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Je trochu škoda, že ta astrologická složka většinou nepůsobí jako přímá součást jednotlivých případů, ale spíše jako taková chatrnější nástavba. Kvalita dílů se odvíjí od promyšlenosti případů, z nichž některé jsou napsány a také natočeny skutečně působivě, jiné naproti tomu velmi průměrně. Zajímavé je, že i herecky to je trochu jako na vlnách, jakoby lepší příběh dovedl protagonisty k lepším výkonům. 65 % ()

anli 

všechny recenze uživatele

Další z řady českých kriminálních seriálů ,který si na pomoc přibýrá astrologii a pohybuje se v klasických schématech detektivního vyšetřování.Scénáře Ivy Procházkové jsou slušně napsané i když místyx trochu přiškrcené a trochu méně pravděpodobné ,díky pomoci astrologie ,takže spoustě diváků to bude připadat přitažené za vlasy.Já říkám-proč ně?Samotného mě astrologie baví a zajímá a vím ,že se v ní hodně skrývá a že porozumět jí ,nám dává další možnost myšlení a nový rozměr pohledu na vše okolo sebe.Tři hlavní kriminalisté jsou trochu nestandartní řekl bych ,ale možná o to víc jsem si je užíval.Ivan Trojan je prostě skvělý ,stejně jako Richard Krajčo a Hana Vagnerová jako vášnivá astroložka a pomocnice při vyšetřování.Jednotlivé díly jsou příjemně natočené , zajímavé a celkově slušně pojaté.Neříkám ,že jde o nějaký majstrštyk ,ale rozhodně se jedná o slušnou a nadprůměrnou podívanou.Režie Ivana Pokorného je poměrně slušná ,i když místy by to chtělo větší tah na branku a detailnější přístup.Za dobře napsaný seriál ,herce a příjemné kriminalistické chvíle u televize a taky za astrologii dávám ve stínu Urana i Jupitera za asistence Neptina 70% a jdu se mrknout na můj horoskop ,co mě čeká a nemine. ()

Galerie (273)

Zajímavosti (37)

  • V díle zazní, že americká „HSRA“ (High Security Research Agency) sbírá informace o všem a na každého. Taková organizace ale neexistuje. Národní bezpečnostní agentura (The National Security Agency, zkratka NSA) je ve skutečnosti organizace specializovaná na sběr dat, samozřejmě, že se vše děje v zájmu bezpečnosti. (sator)
  • Jenovéfa Boková v roli houslistky svůj houslový part nahrála sama. Absolvovala totiž Pražskou konzervatoř obor housle. Hrála v uskupení Comenius Quartet a v kapele Wunder Bar Band. (sator)

Reklama

Reklama