Reklama

Reklama

Adéla ještě nevečeřela

  • angličtina Adela Has Not Had Her Supper Yet (více)
Trailer
Československo, 1978, 105 min (Alternativní 102 min)

Hudba:

Luboš Fišer

Hrají:

Michal Dočolomanský, Rudolf Hrušínský, Miloš Kopecký, Václav Lohniský, Ladislav Pešek, Naďa Konvalinková, Květa Fialová, Martin Růžek, Olga Schoberová (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Po čtrnácti letech se sešli režisér Oldřich Lipský a scenárista Jiří Brdečka – tvůrci slavného Limonádového Joea – opět k realizaci další výtečné parodie, tentokrát na rodokapsové příběhy neohrožených hrdinů. V komedii Adéla ještě nevečeřela je tímto hrdinou slavný detektiv Nick Carter, kterého do Prahy pozval policejní komisař Ledvina, aby mu pomohl vyřešit záhadný zločin – zmizení psa hraběnky Thunové. Carter brzy zjistí, že jeho protivníkem je jeho věčný rival, ďábelský botanik, zločinec mezinárodní pověsti hrabě von Kratzmar. Musí se samozřejmě vyrovnat s řadou nebezpečných a důmyslných léček, překonávat „nepřekonatelné“, což slavnému hrdinovi, který je nepřemožitelný, neprůstřelný, nebojácný a neohrožený, nedělá žádné zvláštní potíže. Nevadí mu ani nové, neznámé prostředí, protože jeho společníkem a průvodcem je bodrý komisař Ledvina, který ho neopomene protáhnout pražskými hospůdkami… V komedii, která získala řadu ocenění u nás i v zahraničí, se zaskvěla dlouhá řada výborných herců. V roli velkého detektiva to byl neodolatelný Michal Dočolomanský, jeho českého kolegu hrál Rudolf Hrušínský, role zlosyna byla nezapomenutelnou kreací Miloše Kopeckého. Kostýmy jsou dílem Theodora Pištěka a na animované části filmu se podílel Jan Švankmajer. K úspěchu filmu přispěla i výborná kamera Jaroslava Kučery, který skvěle zachytil půvaby a atmosféru secesní Prahy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (592)

Ghoulman 

všechny recenze uživatele

Tento film je rozšafnou bliznou v tehdejší české uniformované zahrádce. Pár pěkných kvítků tehdejší české filmové produkce se sešlo, aby nás oblažilo květenou vskutku nevídanou. Stvoly a barvité listí se rozpíná všemi směry, kroutí se nad rozježenou hlavou páně Kopeckého, příslib sladkého nektaru se zrcadlí v půvabných tvářích Dočolomanského, Schoberové a kukadlovité Konvalinkové a libá vůně, nikoliv lučního kvítí, ale čerstvě natočené dvanáctky a vydatných klobás se rozhostí místností pokaždé, když se v hledáčku kamery objeví bodrý hospodář Hrušínský. Vskutku libí to pohled na tuto prapodivnou a různodivou vegetaci, kterou jsou po hříchu vinni především zahradníci Lipský, Brdečka a Švankmajer. Netřeba připomínat, že pánové se chopili díla s takovou činorodostí a nápaditostí, že i dnes jsou plody tohoto úsilí vydatné i chutné. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Filmografia Oldřicha Lipského obsahuje bezkonkurenčne najvyšší počet vynikajúcich komédií a paródií a je iba na divákovi, či prijme všetky s rovnakým zaujatím alebo sa mu v pamäti rozdelia do skupín. Ja patrím k tým "alebo" a aj keď som sa na Adéle viackrát dobre zabavil, nezaujala miesto v mojom top leveli, kde patrí Limonádový Joe, Happy end, Jáchyme, hoď ho do stroje a Traja veteráni. Určite však patrí medzi vzácne výnimky vo filmovej tvorbe normalizačného obdobia a pobaví aj dnešných divákov, aj keď ich časť bude ťažšie vnímať jej parodický žáner. ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Tento film mal vsetky predpoklady, aby som ho zboznoval hlavne v detstve, ale nejako som pri nom nevydrzal, ani neviem preco. Dnes som sice vydrzal bez problemov a celkom ma bavil, ale nesplnil tie ocakavania, ake som ocakaval. Avsak myslim si, ze na 70-roky to bol a stale je skvely film, pricom od Lipskeho mam radsej komediu ,,Marecku, podejte mi pero!" (1976) a najradsej asi TROCH VETERANOV (1983). Ale z jeho filmografie som nasiel filmy, ktore by som si rad pozrel, alebo na ktore si uz vobec nepamätam, ako JACHYME, HOD HO DO STROJE (1974) alebo AT ZIJI DUCHOVE! (1977). ________ Michal Dočolomanský - (Nick Carter / Matějka mluví František Němec) +++ Rudolf Hrušínský - (Komisař Ledvina) +++ Miloš Kopecký - (Von Kratzmar) +++ Ladislav Pešek - (Profesor Boček) +++ Naďa Konvalinková - (Květuška) +++ Václav Lohniský - (Kratzmarův komorník) +++ Květa Fialová - (Hraběnka Thunová) +++ Helena Růžičková - (Host v šantánu) +++ ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Nick Carter - skvělý soukromý detektiv z USA přijel do Prahy a chce poznat památky:)) a to hlavně hospodské unikáty:o). Při své detektivní práci využívá mnoho úžasných přístrojů od jiných kolegů z vědeckých oborů. Michal Dočolomanský v jedné ze svých nejlepších rolí (spolu s Tajemství hradu v Karpatech). Další postava, která je naprosta dokonalá je komisař Ledvina v podání skvělého herce Rudolfa Hrušínského - typicky český hrdina:o). Tohle je naprosto výborný film! Originální a zábavné:). Film roku 1977. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Ve své době byl tento film spíše tvůrčím „riskem“ zaujmout diváky a naštěstí se to Oldřichu Lipskému povedlo. Seskupil řadu výborných herců a ti prostě nezklamali. Stejně tak nezklamal ani samotný příběh, plný komických situací, černého humoru i trochou té vážnosti. Díky tomu vznikla nezapomenutelná podívaná se slušnou atmosférou a geniálním Milošem Kopeckým v čele. Vždy se na tento kousek podívám rád znovu. Masožravku jsem si ale raději domů nikdy nepořídil… ()

Galerie (34)

Zajímavosti (48)

  • Komických technických pomôcok, ktoré používa hlavný hrdina, hrá vo filme veľa. Autor sa inšpiroval hrubým cenníkom jedného amerického obchodného domu z roku 1903, vyrobiť ich pomohol zručný Jan Švankmajer. (Raccoon.city)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Květa Fialová 1929 - 2017

Květa Fialová 1929 - 2017

26.09.2017

Po dlouhé nemoci zemřela ve věku 88 let herečka Květa Fialová. Narodila se v české kolonii u slovenského Fiľakova do rodiny plukovníka letectva. Spolu se sestrou Blankou navštěvovala katolickou školu… (více)

Tomáš Mašín se opět vrací do minulosti

Tomáš Mašín se opět vrací do minulosti

24.08.2014

Téměř 5 let od uvedení svého ceněného celovečerního debutu 3 sezóny v pekle (11 nominací na cenu Český lev) začal Tomáš Mašín natáčet svůj druhý celovečerní film. Přední český tvůrce reklam hned po… (více)

Michal Dočolomanský: 1942 – 2008

Michal Dočolomanský: 1942 – 2008

26.08.2008

Pro filmové a televizní diváky byl třeba detektivem Nickem Carterem z Adély, hrabětem Teleke z Tölökö z Tajemství hradu v Karpatech či mladým Pichandou z Tisícročné včely. Divadelní publikum jej… (více)

Reklama

Reklama