Reklama

Reklama

Ali

Trailer 1
Drama / Sportovní / Životopisný
USA, 2001, 158 min (Director's Cut: 165 min, Alternativní 150 min)

Režie:

Michael Mann

Hrají:

Will Smith, Jamie Foxx, Jon Voight, Mario Van Peebles, Ron Silver, Jeffrey Wright, Mykelti Williamson, Jada Pinkett Smith, Nona Gaye, Michael Michele (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Legenda světového boxu žije! Will Smith jako Muhammad Ali, nejslavnější boxer všech dob... Americký boxer Muhammad Ali (1942–2016) bývá někdy označován za největšího sportovce minulého století. Ve světě sportu proslul jako osobnost s neochvějným sebevědomím a vírou v sebe sama. První titul mistra světa dokázal vyhrát už ve 22 letech, zároveň však dokázal veřejnost šokovat svými občanskými postoji a konverzí k islámu. Aliho životní příběh a sportovní kariéra neustále vzbuzuje obrovský zájem, proto o něm vzniklo nebývalé množství dokumentárních snímků. Jeho pozoruhodný osud upoutal také amerického režiséra a scenáristu Michaela Manna (Poslední mohykán, Collateral), jenž ve své tvorbě systematicky reflektuje silné dramatické příběhy. Mann patřil k předním proponentům digitálního natáčení, což si poprvé vyzkoušel právě při práci na celovečerním životopisném snímku o Muhammadovi Alim. V hlavní roli se představil Will Smith a za svůj životní herecký výkon byl po zásluze nominován na Oscara a Zlatý glóbus... Děj snímku strhujícím způsobem pokrývá všechny důležité momenty Aliho sportovní kariéry a vrcholí legendárním utkáním o titul s Georgem Foremanem, který proběhl v tehdejším Zairu s podtitulem Rachot v džungli (The Rumble in the Jungle). Na pozadí slavných zápasů se ovšem odvíjela mnohem důležitější bitva, která souvisela s jeho vírou a politickým přesvědčením. Po zisku prvního titulu šokoval svět, když se prakticky ze dne na den nechal přejmenovat. Jméno Cassius Marcellus Clay Jr. prohlásil za otrocké a nejprve si změnil jméno na Cassius X, následně se pod vlivem vůdce Národu islámu rozhodl převzít jméno Muhammad Ali. Později skandálně odmítl vojenskou službu ve válce ve Vietnamu a stal se nejkontroverznějším sportovcem všech dob. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (331)

genetique 

všechny recenze uživatele

U mňa je často podstatou, keď si prostredníctvom životopisných filmov môžem priblížiť zákulisné, rodinné a iné udalosti, ktoré sfilmovaná postava prežíva. Napríklad spojitosti s Malcolmom X a inými témami mnohí určite ani netušili. Tie ale idú popri boxerských záležitostiach mierne do úzadia, čo mi ale teraz tiež až tak nevadilo, keďže tento šport (aspoň keď bol ešte v pomerne čistej forme) ma baví. Mann si zvolil Willa a urobil dobrú voľbu. Aj keď pri postave Muhammada a jeho telesných proporcií si veľmi vyberať nemohol. A Will zase dokázal, že nie len vďaka nim sa mu to oplatilo. 85%. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Lietam ako motýľ, pichám ako včela". Aj Rocky Balboa sa týmto nechal inšpirovať...Cassius Clay chcel byť moslim, preto prijal meno Muhammad Ali a moslimsky začal i myslieť, preto sa často zdá, že mu to prerastá cez hlavu. Sebavedomie mu nikdy nechýbalo a so slovami a veršíkmi mu to tiež išlo dobre. Will Smith myslím veľmi dobre obsadený, trošku mi tam chýbalo detstvo, viac súkromných problémov i celkovo širší pohľad na jeho život no a nakoniec i viac boxérskych zápasov, hoci i kratších, pretože z 2 a pol hodinového filmu sa zdá, že Ali boxoval iba 3-4 zápasy a nič medzi tým. Hudba hrá v tomto filme veľkú úlohu a aj vďaka nej sú niektoré scény výborné. Celkovo M. Mann v dobrej forme, ale nie vo vrcholnej. 70%. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Inšpiratívny film o tom, ako je niekedy ťažké ísť si svojou vlastnou cestou... Vzhľadom na pomerne veľkú stopáž je tu však niekoľko hluchých miest, ktoré ma až tak nebavili - príliš veľa nudných rečí a politizovania. Našťastie je tu aj dosť zaujímavých scén, ktoré sú prínosom i svojou informačnou hodnotou. Tiež ma bavili boxerské scénky, ktoré boli celkom slušne spracované a tak správne športovo napínavé. Síce som nespadol na zadok, ale celkom spokojnosť. Nadpriemer. 75/100 ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Nemám rád Willa Smithe a Muhammad Ali je mi dost ukradenej, takže je asi moje blbost, že na takovej film vůbec koukám. Ale v komentářích se tu nad tim plno lidí úplně rozplývá, tak jsem to zkusil. A "překvapivě" mě to vůbec nebavilo. Snad akorát ta epizodka, když Muhammad Ali odmítá jít válčit do Vietnamu, byla celkem zajímavá. Na 2,5-hodinovej film je to dost málo. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nemám vo veľkej obľube životopisné filmy, obzvlášť nie športové a box považujem iba za mierne kultivovanú bitku. Tak potom prečo štyri hviezdičky? mohla by znieť oprávnená otázka. Pretože Ali je z mnohých stránok vydarený film. U životopisných filmov veľmi záleží, ktoré epizódy si režisér do filmu vyberie, ktoré považuje za kľúčové pre zobrazenie hrdinu. A Michael Mann si vybral dobre. Nemenej dobre si vybral Willa Smitha do hlavnej úlohy, kameramana, ktorý úžasne nasnímal zápasy, ale nielen tie a darilo sa aj pri výbere hudby. Do piatich hviezdičiek chýbalo presnejšie zobrazenie prostredia, ktoré na jeho život vplývalo. Výsledkom bolo, že napriek neobľúbenosti žánru a dĺžke filmu som sa nenudil. Cassius Clay je odo mňa iba o niečo starší, takže som jeho kariéru sledoval takmer v priamom prenose. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (21)

  • Will Smith a Michael Mann museli vynaložiť značné úsilie, než prehovorili Jona Voighta, aby hral vo filme. (ČSFD)
  • James Toney, který ve filmu hraje Joe Fraziera, je ve skutečnosti také profesionální boxer. (Dawid199)
  • Will Smith byl nucen nabrat více než 17kg svalů, aby vyrovnal Aliho se 110 kg. (Karlos80)

Související novinky

Ed jako slavný skladatel?

Ed jako slavný skladatel?

07.02.2005

Je to tak, Ed Harris, kterého jistě není třeba představovat, si zahraje postavu veleslavného hudebního skladatele Ludwiga van Beethovena v připravovaném dramatu COPYING BEETHOVEN. Milostný příběh o… (více)

Reklama

Reklama