Reklama

Reklama

Vlak dětství a naděje

(seriál)
  • angličtina The Train of Childhood and Expectation (více)
všechny plakáty
TV spot 1
Československo, 1985, 6 h (Minutáž: 60 min)

Režie:

Karel Kachyňa

Předloha:

Věra Sládková (kniha)

Hudba:

Luboš Fišer

Hrají:

Stanislav Zindulka, Helena Růžičková, Žaneta Fuchsová, Tereza Brodská, Gabriela Wilhelmová, Alena Vránová, Eva Svobodová, Blanka Lormanová (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

"Nic ty se neboj! Na tragickej život jsem já pes!"  Tímto okřídleným úslovím si bývalá lázeňská kuchařka I. třídy Anna Urbanová, jinak bodrá a upřímná ženská košaté postavy s něžným a citlivým srdcem, často dodává odvahy. Sobě, ale ještě víc malé Věrce. Děvčátku, které přijala za vlastní, a také jejímu otci, svému životnímu druhovi, jinak poštovnímu zřízenci sice subtilního vzrůstu, leč rozměrného a statečného ducha, Josefu Pumplmě. Je toho opravdu třeba, neboť se píší léta 1937-1939 a nad Evropou se stahují mračna válečná a v místě, kde rodina žije, se ocelové kleště nacismu snaží zardousit už tak okleštěnou republiku a vyrvat jí to nejcennější - domov. A tak donuceni opustit domovinu v severomoravském pohraničí, odjíždějí hrdinové seriálu posledním vlakem z Frývaldova, vlakem, pro nějž už není návratu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (5)

TV spot 1

Recenze (287)

sarume 

všechny recenze uživatele

Netradičně pojaté u nás tak citlivé téma jako bezesporu je 2. světová válka. Nejsou tu klasické válečné scény, boj je tady minimálně a přesto tento seriál přibližuje atmosféru 2. světové války více než realisticky. Na celém tom serialu je vidět, že vznikal podle knihy a má taky tu atmosféru vzpomínající hrdinky na své dětství, vše je lehce zlehčené a dobré okamžiky převládají nad těmi zlými , ale ne na ůkor zkreslení hrůz 2. světové války. Životní role trochu pozapomenutého brněnského herce Stanislava Zindulky a Heleny Růžičkové. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Krásný, dojemný seriál! A poučný! Dnes už by ho nikdo takhle nenatočil! Nejenže pan režisér Kachyňa už není mezi námi, ale historie se pěkně otáčí a upravuje, jak se to hodí do krámu. Němci jsou naši nejlepší přátelé a všechna ta zvěrstva nedělali přece Němci, ale nacisti, to ví už dnes každé malé dítě! Je na pořadu dne omlouvat se Němcům za všechno, co jsme jim způsobili, ale o německých zločinech jen opatrně... A jestli v tomhle někdo vidí komunistickou propagandu, tak potěš koště! ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Nechápem, ako mi tak dlho mohol unikať tento skvelý čs. seriál. Aj keď mám tušenie, že som ho kedysi v detstve videl, minimálne tak útržkovito. To ale samozrejme nestačí na plné docenenie tohto skvostu. Film o tom, že láska, porozumenie a vzájomná pomoc môže existovať aj v časoch najťažších. Všetko je len o ľuďoch a úcte k človečenstvu. Ako tomu bolo v prípade Anny Urbanovej. Silný nadpriemer. 85/100 ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Tak až v roce 2014 jsem se odhodlal a asi to tak mělo být. Má alergie na Helenu Růžičkovou vzala za své a Stanislav Zindulka je mou oblíbenou figurou. Vyprávění očima malé holky o době pro náš národ stěžejní- Mnichov, Protektorát, osvobození. Politika jen na pozadí, život a přežití zcela v popředí. Radost ze života. Helena Růžičková to stylem budozeru hrne celým serálem a Zindulka kolem ní poskakuje jako věrný pejsek, to se prostě musí vidět. No a ty ostatní postavičky dokonale vykreslené, naprosto si mne získal František Husák a jeho Jaroušek, ale i mnoho dalších. Atmosféra útěku ze Sudet, života za Protektorátu, příchodu Rusů do Brna, i konečného návratu domů. Paráda.90% ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Možno som tento seriál podhodnotil, ale tak ako ma prvé diely potešili atmosférou,, trefnými empatickými Vierkinými monológmi a Pani Herečkou Ružičkovou, tak ma posledné časti sklamali: 1. ústupom role HR do úzadia, 2. silnejúcou prokomunistickou ideologizáciou, 3. snahou o dobré a podrobné zachytenie motívov konania jednotlivcov v kontraste s načrtnutou hrubou čiarou medzi lepšími Čechmi a horšími Nemcami a kolaborantmi, 4. patetické deklarácie tipu "Odejdi smrtihlave, chci se smířit s Bohem, i když už není nade mnou, ale pode mnou." ()

Galerie (26)

Zajímavosti (14)

  • Seriál byl natočen na motivy knižní předlohy Věry Sládkové "Malý muž a velká žena". Originální název knižní předlohy je "Poslední vlak z Frývaldova a Pluky zla". (Jizni Tlapa)
  • Seriál se měl původně vysílat v roce 1985 u příležitosti 40. výročí od osvobození. Tehdejší cenzura ale s výsledkem nebyla vůbec spokojená. Cenzoři nakonec povolili vysílání až o čtyři roky později, v březnu 1989, avšak v odpoledním vysílacím čase a bez jakékoliv propagace. První epizoda tak byla odvysílána až 4. března 1989. (Rattus Rattus)

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama