Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mitch McDeere, mladý právník, vstupuje do firmy kde ho má čekat slibná kariéra. Jenže brzy jsou jeho dva společníci zavražděni. Případ začne vyšetřovat FBI a Mitchův dosavadní hladký život se rázem změní. Může si vybrat:  buď bude pracovat pro FBI, nebo zůstane ve firmě. Ať si však zvolí kteroukoli z těchto možností, jeho život už nikdy nebude takový, jaký býval – a on to ví. A také ví, že jediným řešením bude vymyslet si třetí možnost, vlastní plán… (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (293)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

"Firma" ... taková solidní, vstřícná, SOUDRŽNÁ, s atmosférou téměř rodinnou - versus Tom Cruise alias Mitch McDeere, kterého polapila. Mladý, sotva dostudovaný právník s velkými ambicemi, kterému se dosažený pozemský ráj poznenáhlu proměňuje v peklo ... taktéž pozemské, leč bez únikového východu. Co udělá, když vykoupení je víc než nejisté a jeho cena je neúměrně vysoká ? Nechá se rozdrtit soukolím, ve kterém se ocitl - nebo se pokusí hrát podle vlastních pravidel ? Jenomže riskuje tak jako tak - nejen profesní budoucnost, ale i svůj život. A co na to psané právo ? Sami uvidíte, jestli může stát na jeho straně - v příběhu, jehož zápletka svým šarmem dovedně zastíní a nenápadně odsune stranou všechny pochybnosti, které by snad mohly souviset s maličko nereálným náhledem na řešení problémů světa ... i advokátů, kteří ještě neztratili všechny iluze. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Příšerně pomalý a přehnaně dlouhý thriller o firmě, která se nenápadně zbavuje svých předchozích zaměstnanců. Pollack dokáže vytvořit tísnivou atmosféru, kdy hrdina nemůže nikomu věřit ale film se začne rozjíždět až v poslední třetině a ani poté se nedá říct, že by nějak gradoval. Ale mladičký Cruise překvapil a po celý film se mu daří nešlápnout vedle. ()

Reklama

Javert 

všechny recenze uživatele

I přes dvou a půl hodinovou stopáž se tvůrcům podařilo udržet tempo skvěle obsazeného filmu (nejvíc mne potěšil Gene Hackman a Hal Holbrook), který navíc finišuje vskutku napínavě a originálně. Pollack si však mohl odpustit pár lehce sentimentálních "rodinných" záběrů před titulky. Jinak nemám výhrady. ()

Derek 

všechny recenze uživatele

Pollak reziruje profesionalne a z Firmy ma clovek i pocit ze sa vratil v case do doby paranoidnych thrillerov (cloveku sa vybavia okrem ineho i 3 Dni Kondora, prave od Sydneyho ci Polanskeho Cinska stvrt ktoru napisal jeden zo scenaristov Robert Towne), ale neubranil som sa dojmu ze by sa filmu hodilo o takych 20 minut ho skratit aby odsypal este lepsie, to by vsak malo za nasledok odstranenie niekoho z vedlajsich uloh ktore ale patria k tomu najlepsiemu, ci uz ide o Hackaman, Holbrooka, Brimleyho (v prenho netypickej zaporackej ulohe) ci vynikajuceho Strathairna. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Americký spisovateľ John Grisham napísal v roku 1991 svoj druhý román "Firma". Napínavý príbeh o ambicioníznom mladom absolventovi Harvardu, ktorý sa nechal vidinou veľkých peňazí zlákať do mafiánskej organizácie, ktorá sa tvári ako seriózna právnická spoločnosť. Keď zistí komu sa upísal, začne mu ísť o život. Je to dobre napísaná kniha. V roku 1993 ju výborným spôsobom previedol do filmovej podoby režisér Sydney Pollack. Natočil kvalitný thriller, v ktorom hlavnú úlohu presvedčivo stvárnil Tom Cruise. **** ()

Galerie (69)

Zajímavosti (13)

  • Jedným z režisérových pôvodných plánov bolo, aby mal Mitch McDeere milostnú pletku so staršou kolegyňou, ktorú mala hrať Meryl Streep. (pravo)
  • Meno Genea Hackmana sa neobjavilo v reklamných materiáloch k filmu. Jeho kontrakt vyžadoval, aby jeho meno bolo dôležitejšie než názov filmu vo všetkých reklamných materiáloch. Kontrakt Toma Cruisea ale zároveň vyžadoval, aby jeho meno a jedine jeho meno bolo dôležitejšie ako názov filmu vo všetkých reklamných materiáloch. Hackman sa teda rozhodol vypustil svoje meno zo všetkých reklamných materiálov úplne, vypustil svoju osobu a prekvapil tak všetkých divákov. Vo filme samotnom nasleduje Hackmanove meno po Cruiseovom a pred titulom. (pravo)

Související novinky

Zemřel herec Paul Sorvino

Zemřel herec Paul Sorvino

26.07.2022

Další smutná zpráva z filmového světa. Včera totiž zemřel také druhý slavný charakterní Paul Sorvino. 83letý veterán, známý pro hraní silných urostlých typů mužů, zemřel přirozenou smrtí ve svém domě… (více)

Zemřel herec Wilford Brimley

Zemřel herec Wilford Brimley

02.08.2020

V sobotu v ranních hodinách zemřel americký herec Wilford Brimley. Bylo mu 85 let. Brimley se údajně dva měsíce potýkal s ledvinovými problémy, informaci o úmrtí potvrdila jeho agentka Lynda Bensky.… (více)

Reklama

Reklama