Reklama

Reklama

Zítra vstanu a opařím se čajem

  • Velká Británie Tomorrow I'll Wake Up and Scald Myself with Tea
TV spot 2
Československo, 1977, 93 min

Kamera:

Jan Kališ

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Petr Kostka, Jiří Sovák, Vladimír Menšík, Vlastimil Brodský, Marie Rosůlková, Otto Šimánek, Valerie Chmelová, Slávka Budínová, Josef Větrovec (více)
(další profese)

Satirická komedie Zítra vstanu a opařím se čajem režiséra Jindřicha Poláka byla inspirována vědeckofantastickou povídkou Josefa Nesvadby. Ústředním motivem příběhu je pokus několika bývalých nacistů, žijících díky tabletám proti stárnutí v době, kdy je možné překonávat časoprostorové rozdíly, dopravit Hitlerovi vodíkovou bombu a změnit tak dějiny. Film je mimořádně náročný na trikovou stránku, v ději, několikrát se vracejícim z budoucnosti do minulosti a naopak, se setkáváme se stále přibývajícími dvojníky hlavných postav, především však dvojčat Jana a Karla Burešových, představovaných Petrem Kostkou. Jako agilní, ale přesto smolařšti nacisté se představí Jiři Sovák, Vlastimil Brodský a Vladimír Menšík. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (437)

choze 

všechny recenze uživatele

ZÍTRA VSTANU jsem stejně jako PANE VY JSTE VDOVA též podle Macourkova scénáře jako mladší miloval (o to víc, že mám velkou slabost pro filmy o cestování v čase a tenhle patří k nejlepším a navíc je český), ale také s odstupem času nadšení trochu vyprchalo. Snímek se dost dlouho rozjíždí a i po zbytek filmu, kdy kadence gagů rychle narůstala (scéna v Hitlerově bunkru), jsem se jen uchechtával, nikdy jsem nešel do kolen. Naštěstí jakmile se poprvé začne měnit minulost, film se stává naprosto fascinující hrou časových paradoxů a záměn. Pobavilo mě, když Petr Kostka v bonusovém rozhovoru řekl, že po prvním přečtení mu scénář přišel moc ujetý a složitý, ale Polák ho moc chtěl a naléhal na něj, aby si to přečetl ještě jednou a "třeba pomaleji". Kostka v titulní roli je výborný a nemohu nezmínit i hravý hudební motiv Karla Svobody. Nejlepší česká sci-fi. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Hláška z filmu TO JSME ZASE NĚCO VYVINULI tady naštěstí neplatí. Není to na pět hvězdiček, ale na čtyři a půl minimálně. Navíc velká role pro Petra Kostku... ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Bravurní česká komedie o časovém paradoxu, vzniknuvším při cestování v čase a dovedeném do absurdna. Špičkově propracovaná zápletka, vynikající herecké výkony (za povšimnutí kromě těch nejhlavnějších postav stojí hlavně manželská dvojice z "Emeriky" v podání Oty Šimánka a Marie Rosůlkové) a spousta zábavy. Jeden z nejlepších filmů Jindřicha Poláka. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónov║ Dejovo veľmi vyhrané, nápadité, je úžasné ako sa v tej dobe tunajší tvorcovia vyhrali s cestovaním v čase a prekrývaním časopriestoru, dobrá haluz. /70%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Naprosto vychytaný český pokus o sci-fi s prvku cestování časem. Mě naprosto okouzlil(hlavně kvůli mé zálibě v časových smyčkách apod. paradoxech). Skvělí herci, slušný příběh a celková pohoda filmy z toho snímku dělá výborné české scifi. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Typická česká dobová crazy komedie 70. let, téměř jakoby z legendární dílny pánů Vorlíčka a Lipského, jen ozvláštněna o velmi vysokou míru přínosného prvku sci-fi, poznávacího to znamení režiséra Jindřicha Poláka. Jeho ,,Návštěvníky" ještě pro tentokrát nevysílá Centrální mozek lidstva, přesto i oni již chtějí cestou do minulosti zachránit svět, respektive svou představu světa, a ani jim nevyjde vše přesně dle jejich pečlivě připraveného plánu. Povedená komedie, i když jí lze mnohé co vytknout...přesto se na ni, i po těch letech, dívat dá... Podobné filmy: Což takhle dát si špenát, Pane, vy jste vdova! ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Nejlepší český sci-fi, akční a válečný film dohromady. Konečně někdo přišel na rozumnné využití stroje času! Jiří Sovák je jako sturmbanführer prostě neodolatelný! Co to ale plká nacista Kraus o inženýru Bauerovi? Mít doma inženýra Bauera (další skvostná role Vlastimila Brodského), třeba i dvakrát, by paní Bauerové přece vůbec nemohlo vadit! ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Nechapu, proc nema tenhle film vyssi hodnoceni, ja na nem vicemene nemuzu najit zadnou chybu. Film ma zajimavej a propracovanej dej, kterej je vetsinu casu dobre prehlednej a jen uplne ke konci to zacne bejt lehce zmateny. Vsichni herci jsou nejvic v pohode a nejlepsi je Sovak po otevreni kufriku u Hitlera. Vlastne ne vsichni herci, Hitler se moc nepoved. No a navic tu je prijemna hudba. Zkratka Polak dobre skloubil komedii, sci-fi a valecnej film a natocil jeden ze svejch nej filmu a film, na kterej se vzdy rad kouknu. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Waterloo? Neznám. Snad Watergate..!" Josef Nesvadba tvrdil, že méně variant děje než sci-fi má už jen pornografie. Vůbec nechápu, jak mohl něco takového říct, protože třeba právě motiv přesunů v časoprostoru se dá využít nekonečně mnoha způsoby. Zvlášť, když se do věci vložil Miloš Macourek. Nápad s cestovní kanceláří, posílající klienty do dob dávno minulých, by sám stačil na mnohasetdílný seriál. Nesvadba s Macourkem si tady ale hlavně vynahradili, co jim zhatil Oldřich Lipský ve filmu Zabil jsem Einsteina, pánové!, v obavě, že diváci by něco tak složitého nechápali. Takže tentokrát není nijak ošizena duplikace téhož člověka v různých časových rovinách, v macourkovském duchu zkomplikovaná ještě dvojčaty. :o) Jsem hrdý a šťastný, že máme v českém filmu IMHO nejlepší film o cestování v čase vůbec. Když srovnáte Zítra vstanu, jehož scénář je jako složité soukolí s jedním jediným malým kazem (když Menšík řekne "Moment, takhle to nebylo!") s hollywoodskými filmy tohoto druhu, tak zjistíte, že i něco tak dokonalého jako Návrat do budoucnosti obsahuje víc mezer v logice a Dvanáct opic je proti Čaji jen laskavě přímočará vyprávěnka na dobrou noc. A k tomu všemu je to ohromná sranda. Schválně se podívejte na IMDB, kde jsou komentáře hned několika Britů, shodně vzpomínajících, že Tomorrow I Wake Up and Scald Myself with Tea běžel v roce 1981 v britské televizi a jak se jim líbil. Čtvrt století a jsou toho stále plní. :-) To je téměř dojemné. 100% ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Shlédl jsem tuto komediální - sci-fi časovku znovu po létech a musím uznat, že kvality neztrácí. "Dáme vůdci vodíkovou bombu." Hitler: "Vítězství je na dosah ruky." - Můj vůdče, přicházíme, abychom v poslední chvíli zachránili Velkoněmeckou říši." - "Před čím?" Svérázný trailer je zde: http://www.youtube.com/watch?v=y119GJndfwg Kromě výtečného Sováka a Brodského se v drobné roli zaskvěla i Marie Rosůlková: "Tedy chovat se neumíte, v tom dějiny nelhaly." ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Dáváš popravit sám sebe, ty blbče." Dávno pryč je doba, kdy se do Československa sjížděli Američané, aby se mohli kouknout na dinosaury a nacisti, aby mohli vyhrát válku. Československo bylo prostě nejlepším místem na cestování v čase a mě dost mrzí, že jsme tuto pozici opustili. Nicméně mě hrozně bavilo, kterak Jan vysvětloval sám sobě vzniklou situaci, kterak Kraus odstranil sám sebe a návštěva u Vůdce taky neměla chybu. Jen ti nacisti poměrně mizerně reprezentovali pověstnou německou preciznost. Ovšem dokonalé byly taky pilulky proti stárnutí. Samozřejmě jen pro bohaté. A já mám takový divný pocit, že něco takového pro vyvolené už existuje a v letáku Kauflandu to nenajdu. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Sci-fi v českých filmech nemám rád, ale v tomto filmu mi poprvé a zřejmě naposledy sedlo. Kulisy i kostýmy vypadají na dobu opravdu skvěle. Nemá to snad žádné hluché místo, děj je nadupaný a černý humor sedí na každém rohu. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Skvělá a perfektně vymyšlená sf komedie s časovými paradoxy. Je vidět, že se tvůrci opravdu vyřádili v několika rovinách najednou. Myslím, že se sami Macourek a Nesvatba museli při psaní scénáře zduplikovat, jinak si nedovedu vysvětlit ten vodopád nápadů a vychytávek, že i Red Dwarf bledne. Navíc skvělí herci, Vicena jako úžasný Hitler (HIMMLEREEEE!!! VYHODIT, DEGRADOVAT, ZAVŘÍT. PŘED POPRAVOU MUČIT) a originální titulky na začátku, to se musí vidět. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejoriginálnějších českých filmů a zároveň zdařilá komedie pracující s prvky časového paradoxu při cestování časem mnohem dřív než vznikla trilogie Návrat do budoucnosti. Skvělí herci (je těžké někoho vyzvednout, protože i štěky byly obsazeny prvotřídními hereckými esy jako byla Marie Rosůlková či Otto Šimánek v rolích amerických turistů). Nicméně Petr Kostka ve své dvojroli jednovaječných dvojčat jednoduše válí. Snad jen podoba Hitlera a jeho suity se mohla více podobat originálům. Dovolím si tvrdit, že kdyby něco podobného vzniklo ve velkém americkém studiu, zapsalo by se výrazně do filmových dějin. Celkový dojem: 85 %. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tohle mi sedlo ještě o něco více než Zabil jsem Einsteina, pánové. Možná zde není až tolik humoru, ale jako sci-fi film, navíc z roku 1977, více než výborné. Napínavé, vtipné, dobře herecky obsazené (američtí turisté nebyli špatní, ale film stál jednoznačně na trojici neonacistů) a navíc cestování v čase vcelku přehledné a propracované. Skoro plný počet, ale parodování Hitlera drhlo a o trošičku víc humoru by nezaškodilo. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Socialistické státy zajistily úspěch mírové konference…“ Macourek s Polákem vytvořili opravdu mnohovrstevné sci-fi, ale nemohu se zbavit dojmu, že větší hustota humoru, či naopak příklon k vážně míněnému sci-fi thrilleru by přinesly ucelenější výsledek. Úvodní titulky s DJ Adolfem jsou stejnou měrou směšné i mrazivé.. ()

Související novinky

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama