Reklama

Reklama

Futurama

(seriál)
  • USA Futurama (více)
Trailer 1
USA, (1999–2024), 59 h 40 min (Minutáž: 22–30 min)

Hrají:

Billy West, Katey Sagal, John DiMaggio, Tress MacNeille, Maurice LaMarche, Lauren Tom, Phil LaMarr, David Herman, Dan Castellaneta, Tom Kenny, Bob Odenkirk (více)
(další profese)

Série(9) / Epizody(160)

Je to nehorázné! Je to šílené! A nehorázně, šíleně zábavné! Dobré zprávy vespolek, kultovní animovaný sci-fi seriál Matta Groeninga se vrací na obrazovky televize Prima. Ale pozor, tady už nejsme ve Springfieldu – ale v New Yorku za tisíc let, v budoucnosti, jakou jsme si ani v těch nejdivočejších snech nedovedli představit. Fry je naprosto obyčejná nula z naší doby, která se nedopatřením ocitá v budoucnosti. Život v neznámém, futuristickém světě se neuvěřitelně podobá tomu našemu. Je to úplně stejný mix všeho báječného a příšerného. Ať už se v něm dějí sebevětší šílenosti, nezbývá než neztrácet smysl pro humor a od srdce se jim zasmát. Mezi otravnými mimozemšťany, naštvanými roboty a pokaženými vynálezy se lidé stále snaží vyrovnat s těmi samými životními a milostnými problémy... A doprava je taky pořád stejně na prd. Fry doslova unikl před vlastní bezvýznamnou minulostí, takže se rozhodne pomoct novým přátelům s jejich každodenní noční můrou. Stává se věrným společníkem překrásné jednooké mimozemšťanky Leely, která by mu mohla nakopat zadek, a věčně sprostého a beznadějně neurotického alkoholického robota Bendera. Společně se snaží ošulit systém a vymáčknout z něho aspoň kapku štěstí. A jak ubíhají dny, Fry se začíná cítit v budoucnosti jako doma... Futurama rozebírá slasti i strasti (nejen) lidské existence, ale i problémy, se kterými si zatím nemusíme lámat hlavu. Jako třeba co dělat, když mobil zabudovaný v palci vytočí špatné číslo. (TV Prima Cool)

(více)

Recenze uživatele honajz2 k tomuto seriálu (12)

Futurama (1999) 

Je hromada seriálů, na kterých jsem jako děcko vyrůstal. Od takových těch animáků pro předškoláky po klasické české večerníčky až po ty nejslavnější sitcomy. Jen některé u mě obstály "zkoušku časem" a Futurama jako jediná mě baví úplně stejně jako kdysi. Snad možná ještě víc. Ono je to i tím, že jako děcko jsem samozřejmě nemohl pobrat všechno, co se zde paroduje nebo z čeho si zde tvůrci dělají srandu, každopádně u drtivé většiny dílů se pořád skvěle bavím, vždycky se na ně rád kouknu znova (i když už jsem asi každý díl viděl tak tisíckrát), nikdy mě ten seriál neomrzel a na rozdíl od některých uživatelů zastávám ten názor, že ten seriál ani přes rostoucí počet sérií moc neubral na kvalitě, byla to skvělá zábava po všechny série a celý ten seriál skončil v pravou chvíli. To se třeba u Simpsonových nikdy nestalo, od 16.série šel ten seriál stále víc a víc dolů, od nějaké 26.série se totálně pohřbil a od 29.série se zahrabal tak hluboko, že tím ztratil i poslední zbytky důstojnosti co měl. To Futurama ne. Vlastně je to jediný seriál, který mám mezi oblíbenými už od svojí registrace na ČSFD a pochybuji, že by ho odtamtud nějaký jiný dostal pryč. A zároveň jsem si tenhle komentář vybral pro svůj výroční, 5000. 5* ()

Série 8 (2023) (S08) 

Ale jo, dopadlo to líp, než jsem sám čekal, jen je prostě poznat, že Groening je za tu dobu už jinde a navázat na staré díly prostě nedokáže. Pořád mi tohle znovu-znovu-znovuzrození přijde zbytečně, pořád si myslím, že předchozí série měla nejlepší možný konec a Futuramě tahle (a nejspíš i další série) bude škodit pověst, ale stejně jsem rád, že jsem ty díly mohl vidět a i když průměrné a slabé převažují nad (relativně) dobrými, na příští sérii se nejspíš podívám taky. Koneckonců, levelu nových Simpsonových to nedosáhlo, pořád je to jeden z mých nejoblíbenějších seriálů a jsem zvědavý, s jakým koncem přijdou příště, protože snad žádný jiný seriál tolik konců nemá. Nejhorší epizoda za mě je ta laciná reflexe covidu, nejlepší epizoda zase Bahnem zapomenuté děti. Je ale zajímavé, jak moc jednotlivé epizody měly k sobě kvalitativně blízko a jak jsem u každé série nedokázal dát nižší hodnocení než 4*, tak tady jsem nedokázal dát vyšší hodnocení než 4*... 3* ()

Příval seriálů (2023) (S08E01) 

Jsem jeden z těch, kteří zastávají názor, že i přes několik konců byl Meanwhile ten nejlepší a nejsilnější, takže byl důstojným ukončením a zároveň včas, když už šla kvalita trochu dolů. Ne moc, mám dost oblíbených epizod i z poslední série, ale přišlo mi, že tady Groening poznal, že by bylo dobré ukončit. A ono se o deset let později ukázalo, že ne a že bude další série. Vzhledem k tomu, jak moc se už Groening vyčerpal, jsem od ní nečekal nic dobrého. A po prvním díle musím říct, že jsem to čekal horší, ale zároveň to není žádný zázrak. Navázání na nové díly a hned s nějakou úplně odlišnou zápletkou proběhlo ukvapeně, ale to se dalo čekat. Problém je, že celá zápletka sice má vtipné momenty, místy funguje slušně a parodií telenovel baví jako předtím, jenže problém je ve všech těch narážkách na současnost, Hulu a několikanásobné zrušení Futuramy, které nefungují a působí na sílu, jako by se Groening snažil dohnat, co za posledních 11 let nemohl ve Futuramě zparodovat. A popkulturní narážky jsou kapitola sama o sobě, celá část s parodickými odkazy na slavné současné seriály byla stejně laciná jako v nových Simpsnech a hlavně trvala zbytečně dlouho. A současná seriálové produkce je něco, do čeho by se dalo tepat úplně nádherně, ale tady jako by se Groening zalekl a omezil se jen na to nejmíň kontroverzní. No, uvidím co další epizody, zatím to nevypadá jako vyložená katastrofa, ale pořád to vypadá, že tahle série bude zbytečně navíc. Silné 3* ()

Bahnem zapomenuté děti (2023) (S08E02) 

Ale jo, tohle už se kvalitě předchozích sérií Futuramy vyrovnává. Sice je ta epizoda poněkud divně vedená a také ne každý gag funguje, ale bavil jsem se, nenudil, napsané to bylo dobře a ani nápady zde nechyběly, takže zatím se mé obavy o tom, že Futurama upadne do podoby současných Simpsonových, naštěstí nenaplňují. Pokračování je to podle mě pořád zbytečné, ale když i ostatní epizody budou vypadat takhle, mohlo by to být fajn. 4* ()

Divoký bitcoinový zápas (2023) (S08E03) 

Oproti minulé epizodě zase sešup dolů. Hodně dějových linek, ale žádné se to nevěnuje pořádně, všem chybí pořádný vtip a celé to strefování se do bitcoinu a ostatních velkých témat, která se udála v mezidobí obou sérií, jsou poněkud unylé a nefunkční. Slabé 3* ()

Cesta k parazitům (2023) (S08E04) 

Jako jo, ušlo to a bylo lepší než minule, ale šíleně se to sebevykrádá a aby to náhodou někdo nekritizoval, napasuje se na to parodie na Dunu a také příchod starých epizodních postav, dokonce stejných z té epizody, kterou to vykrádá. Do tohohle podivného stereotypu upadli Simpsonovi v době, kdy šli definitivně do háje, takže se asi zdržím podrobnějších postřehů. Snad jen zmíním, že hodnocení těchto epizod, aspoň z mé strany, není ovlivněno tím, že bych v nich chtěl hledat za každou cenu něco špatného - naopak, já se v nich snažím hledat hlavně klady, ale ve 3 z 4 epizod to nešlo zrovna hladce... 3* ()

Produkty související s prohlíženými položkami (2023) (S08E05) 

Těšil jsem se hodně, když jsem viděl hodnocení a samé nadšené reakce snad všude, ale za sebe musím říct, že já jásat nebudu. Nebo aspoň ne tak moc. Je sice pravda, že starým epizodám je tahle z těch pěti nejblíže, ale zároveň je tu hodně znát, jak se Groening s Cohenem snaží urputně zaparkovat vše, co Futurama za tu dobu nemohla a podle toho to taky vypadá. Ví, co to chce parodovat, ví to i jak, ale neumí to podat. A to bohužel ve všem, ani ten konec mi nepřišel geniální a spíš jsem ho čekal. Přesto dám dost opatrné čtyři hvězdy, protože staré Futuramě je to opravdu nejblíž, ale pokud přijde epizoda, která by jí byla ještě blíž, nemám problém hodnocení snížit. Slabé 4* ()

Tajemství příštích Vánoc (2023) (S08E06) 

A zase vykrádání starých epizod... Ne sice tak, jako v parodii na Dunu, ale vrací se staré předměty, odkazuje se na staré zápletky, v podstatě pořád a jediným zajímavým tak zůstává příběh Bendera a Zoidberga, kteří tu překvapivě spolupracují a navážou mezi sebou přátelský vztah. Jinak se toho zase hodně děje, všechno se rychle stane a rychle uzavře, pár vtipných scén se sice najde, ale sotva to drž pohromadě. Když Simpsonovi začali být takhle "nostalgičtí" a odkazovali na staré epizody, byl to ten moment, kdy šli definitivně do háje. A začíná mě děsit, že se to stále více začíná objevovat i tady a já tohle na sílu budované lore nemám rád. Zvlášť u seriálu, které to předtím nikdy nedělaly a teď najednou jo, protože to tak současné seriály mají. Modernizace za každou cenu, i když spíš bije do očí. Nebo aspoň mě. Slabé 3* ()

Zkrocení zlé pandemie (2023) (S08E07) 

To napsala AI? Já jen, že to byl festival naprosto nahodilých (a nejlacinějších) fórů na covidové období a ještě náhodnějších zvratů. Ale nebudu tu přehánět - hlavní problém je v tom, že se to všechno nedá vecpat do 25 minut. Chce to být trefné, chytré a nic nevynechat, ale místo toho je to jen šíleně urychlené a ve finále o všem a zároveň o ničem. Speciál South Parku je oproti tomu naprosto geniální, tady se na vše udělá jeden, maximálně dva vtipy a nazdar, protože by se to nevešlo do stopáže. 2* ()

Zapp musí jít z kola ven (2023) (S08E08) 

Závěr je nezvládnutý a jakoby zastrašený z každé strany (což by Groening dřív neudělal, ale aspoň nebyl tak radikální jako v nových dílech Simpsonových), ale jinak ano, tady i já přiznávám, že to je starým dílům blízko a k dílům z posledních sérií by to hezky zapadlo. Jen taky doufám, že se že Zappa nestane normální člověk, nedávno jsem znova viděl Adama a Leelu a při odhalení jeho naprosto sobeckého, šíleného a arogantního plánu jsem se smál nahlas, takže potřebuji, aby zůstal stejně arogantním hovadem jako doposud :D 4* ()

Jak jsem se stal hračkou (2023) (S08E09) 

Jo, tak navzdory tomu, jak jsem některé epizody z nejnovější série kritizoval, si tady dovolím kladně hodnotit tu, která všude schytala pořádný hate. A osobně ho chápu i nechápu zároveň. Futurama tyhle epizody měla už dávno, od Krajně mezních příběhů po Přírodňárnu, Reinkarnaci nebo ty sobotní pohádky, u kterých si teď název nepamatuji. A i když některým tyhle epizody neseděly, tak já s nimi neměl problém a líbily se mi. A tady to dopadlo stejně, i přes zdejší příšerně nízké hodnocení. Ano, v novějších sériích Futurama tyhle epizody byly vždycky "zbytečně navíc", ale na druhou stranu, fakt je tahle tak otřesná i oproti nim? Za mě teda jediné, co tu stojí za prd, je ten zbytečný a nudný mezipříběh a Groneingova fanatická víra v reinkarnaci, kterou sice nenásilně dává všude, ale všude díky tomu bije do očí a už si u toho připadám jak u libovolné křesťanské agitky. Ale vše mezitím šlape tak, jako vždycky a za sebe hlavně musím vyzdvihnout příběh s auty, který mě hodně bavil a to až nad moje očekávání. Něco do sebe mají i ty ostatní, ale ten poslední s vajíčky a kachničkami dost doplácí na uspěchnost, která mu ubližuje. Ačkoli na posledním příběhu je zajímavé, jak končí doslova stejně jako český animák Myši patří do nebe, ale co už, pitvat se v tom nebudu. Za sebe jsem ale spokojený a ačkoli bych dal spíš silné 3*, vzhledem k procentům nemám problém nadhodnotit. Snad poprvé budu stát na straně těch, kteří jsou k nejnovější Futuramě vstřícnější, ale tohle fakt nebylo špatné. A řešit tu zvrat ve vztahu Frye a Leely je pitomost, vzhledem k tomu, že s kánonem (který u Futuramy skoro neexistuje) tahle epizod nemá nic společného. Reinkarnace nebo ty ostatní podobně laděné snad měly? A dá se u Futuramy vůbec něco takového řešit, když se řídí vlastními, "sitcomovými" pravidly? Slabé 4* ()

Až na dno (2023) (S08E10) 

Osmá série vlastně skončila stejným poselstvím, jako ta minulá, jen ta epizoda je taková... divná. Zvláštním způsobem filozofická, naprosto postrádající humor, za každou cenu snažící se o silný efekt, což se částečně daří, ale stejně... Groening už je prostě jinde než byl předtím, Simpsonovi jedou jen pro zisk a jediné, co k němu teď pasuje, je Rozčarování, které mě po první sérii přestalo zajímat a přišlo v každé epizodě průměrné. A tahle snaha znovu-znovuzrodit Futuramu fungovala vachrlatě každou epizodu, nehledě na to, jestli by patřila mezi lepší nebo horší. Tahle by byla přesně uprostřed. 3* ()

Související novinky

Zemřel představitel Batmana Adam West

Zemřel představitel Batmana Adam West

11.06.2017

Pro většinu Čechů je prvním Batmanem Michael Keaton, v Americe ale všichni vyrůstali na seriálu z 60. let, v němž si Bruce Waynea zahrál Adam West. Washingtonský rodák se díky napůl parodické show,… (více)

Futurama je mrtvá? Ať žije Futurama!

Futurama je mrtvá? Ať žije Futurama!

24.06.2006

Není to tak často, co bych tu zmiňoval nějaká pokračování s radostí a očekáváním. Ale toto je ten případ, kdy se vážně vyplatí dívat se do budoucna s nedočkavostí. Futurama, neobvykle jetý a zábavný… (více)

Reklama

Reklama