Reklama

Reklama

Mafiáni

  • Česko Gangsteři (více)
Trailer 1
USA, 1990, 146 min (Alternativní 140 min)

Obsahy(1)

Vždycky chtěl být gangsterem – znamenalo to pro něj víc než být prezidentem... Mafiáni patří k vrcholným dílům ve filmografii hollywoodského velikána Martina Scorseseho a představují jedinečnou kroniku ze světa newoyorské mafie a podsvětí. Děj pokrývá tři dekády v životě gangstera s reálným předobrazem Henryho Hilla (Ray Liotta). Ten měl odjakživa jediný sen – stát se jedním z gangsterů, kteří v 50. letech vládli celému Brooklynu. Na dráhu newyorského organizovaného zločinu se proto vydává už jako dospívající kluk, když začne vypomáhat se špinavou prací na místním parkovišti, které mají pod palcem italští mafiáni. Postupně si dokáže získat jejich přízeň a důvěru, později ho pod svá křídla vezme Jimmy Conway (Robert De Niro), jeden z největších a nejobávanějších lupičů ve městě. Společně se zrůdně psychopatickým násilníkem Tommym DeVitem (Joe Pesci) zosobňují obávanou trojici kriminálníků, kteří se neštítí žádné špinavé práce od loupežných přepadení, vydírání až po zběsilé zabíjení. Všichni tři ve zběsilém tempu zdárně stoupají ve strukturách mafie a zdá se, že jejich pozice nemůže nic ohrozit. Úspěšný Henry se ožení s krásnou židovskou dívkou Karen, ale dál si užívá divokého života ve víru nekonečných večírků, kokainu a krásných milenek. Největší loupež v dějinách města ale vzbudí pozornost FBI, kvůli nežádoucímu rozruchu kolem případu Jimmy postupně ztrácí nervy, Tommy příliš riskuje a Henry hledá cestu ven. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 038)

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 filmů, které musíte vidět, než umřete. Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších životopisných filmů - 100 Greatest Biography Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Celosvětově divácky úspěšný film. Dobrý, ale pro mne ne tak silný snímek o americké mafii, jako byla Coppolova série Kmotra, nebo Leoneho Tenkrát v Americe. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=ynCjlwFP-vk ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack: 1. Rags To Riches - Tony Bennett [2:51] ,2. Sincerely - The Moonglows [3:08] ,3. Speedo - The Cadillacs [2:24] ,4. Stardust - Billy Ward & His Dominoes [3:14] ,5. Look In My Eyes - The Chantels [2:20] ,6. Life Is But A Dream - The Harptones [2:43] ,7. Remember (Walkin' In The Sand) - Shangri-Las [2:18] ,8. Baby I Love You - Aretha Franklin [2:38] ,9. Beyond The Sea - Bobby Darin [2:55] ,10. Sunshine Of Your Love - Cream [4:13] ,11. Mannish Boy - Muddy Waters [5:24] ,12. Layla (Piano Exit) - Derek And The Dominos [3:53], ()

Reklama

juta 

všechny recenze uživatele

Opět ta samá písnička. Tyhle filmy jsou ve všech případech úplně o tom samém a budou se asi točit pořád, protože to ostatní zřejmě baví, i když nechápu co je na tom tak zajímá. Hlavní hrdina se postupně prokouše z poskoka na uznávaného mafiána, je tu boj s jiným klanem, kde zabijou nějakýho hlavního člena a je z toho malér, zabíjejí se tu kamarádi - nepohodlní, jen tak, pak spadne klec atd, atd. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Musím priznať, že najväčší pôžitok z fimu mám vtedy, keď z neho srší režisérska radosť a potešenie, vychutnávanie si každej jednej scény, ktorú režisér mohol dopodrobna "rozporcovať". Už dlhšie som nevzhliadla film, ktorého spracovanie by ma dokázalo presvedčiť o tom, že sa mu režisér úplne oddal a dokázal tak vytvoriť dielo, ktoré predčilo všetky moje očakávania, nahromadené predstavy o vážnom mafiánskom svete zmietaného krutosťou a zároveň aj s postavami ako ľudskými bytosťami, charakteristické napríklad pre NEĽÚTOSTNÝ SÚBOJ (1995). Samozrejme, že sa MAFIÁNI držia vopred napísaného pravidla (každú jednu vetu okoreniť slovíčkom "fuck" na zvýraznenie vážnosti :), ale to ľahostajné zabíjanie ma v tomto prípade skôr pobavilo a nie rozľútostilo, čo si myslím, že bol Scorseseho zámer. Nemala som pocit tej dejovej skrúšenosti, ale nahrádzal ho cynizmus, ktorý sa dal priam čítať medzi riadkami a čierny humor, vynikajúco zasadený do prostredia, kde mu dodal neuveriteľný šmrnc. Tie dve hodiny mi ubehli ako po masle. To, čo podal Scorsese, sa nevidí v každom druhom filme, k tomu ako bonus neprekonateľné herecké trio Liotta/De Niro/Pesci, pekelne žhavá Lorraine Bracco a vzrušujúca jazda svetom zločinu tak, aby z nej mal aj najväčší odporca mafiánskeho despotizmu radosť. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Mafiáni se stali legendou po právu. Scorsese nám ukazuje tehdejší zločinecké poměry bez zbytečných příkras, věrohodně, za vydatné pomoci typologicky perfektně obsazených herců a rozmanitého soundtracku, buduje dobovou atmosféru a pomáhá nám takřka dokonale porozumět specifické nátuře členů i vnějších stoupenců italské mafie. To vše pochopitelně zabaleno do formálního mistrovství, díky němuž nemá divák sebemenší možnost, aby třeba vinou vlastní chvilkové nepozornosti vypadl z perfektně sladěného rytmu, který dirigent Scorsese zkušeně diktuje prostřednictvím zmíněného soundtracku (kvůli hudbě bych chtěl tu doby tak moc zažít :), famózních herců (ústřední dvojice válí, Pesci nasazuje korunu) a skvělého scénáře, který staví hlavního hrdinu do konfliktu nejprve s morálkou (jeho otec), poté s rodinným životem a nakonec i proti svým, přičemž nepřestává gradovat a uchvacovat svou psychologickou věrohodností.. A zároveň je to soustavně nesmírně vtipné a vynalézavé (stop-motion, kterým se později inspiroval například Steven Soderbergh; chvílemi až groteskní, ale vždy relevantní násilí; cool kamerové jízdy v interiérech, přesouvání pozice vypravěče podporující komplexní vývoj příběhu). Casino mám sice radši, ale už Goodfellas se k dokonalosti drze a suverénně přibližují. 90% ()

Galerie (134)

Zajímavosti (152)

  • Ve scéně, kdy si má jít Karen (Lorraine Bracco) vybrat šaty od Diora, lze vidět odraz skupinky mužů, přestože se dle jiných záběrů v okolí nikdo nenachází. (ČSFD)

Související novinky

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

Robert De Niro opět jako mafián

Robert De Niro opět jako mafián

17.08.2022

Studio Warner Bros. Discovery oznámilo svůj první původní film schválený po převzetí ředitelem Davidem Zaslavem, a nebude jím nic menšího než další gangsterský opus s Robertem De Nirem (Taxikář,… (více)

Zemřel herec Paul Sorvino

Zemřel herec Paul Sorvino

26.07.2022

Další smutná zpráva z filmového světa. Včera totiž zemřel také druhý slavný charakterní Paul Sorvino. 83letý veterán, známý pro hraní silných urostlých typů mužů, zemřel přirozenou smrtí ve svém domě… (více)

Zemřel herec Ray Liotta

Zemřel herec Ray Liotta

26.05.2022

Ve věku 67 let zemřel herec Ray Liotta, známý například z filmů Mafiáni, Identita, Kokain nebo Země policajtů. O smrti herce informoval server Deadline, podle kterého herec zemřel poklidně ve spánku.… (více)

Reklama

Reklama