Reklama

Reklama

Mafiáni

  • Česko Gangsteři (více)
Trailer 1
USA, 1990, 146 min (Alternativní 140 min)

Režie:

Martin Scorsese

Předloha:

Nicholas Pileggi (kniha)

Hrají:

Robert De Niro, Ray Liotta, Joe Pesci, Lorraine Bracco, Paul Sorvino, Mike Starr, Frank Vincent, Chuck Low, Catherine Scorsese, Charles Scorsese, Debi Mazar (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Vždycky chtěl být gangsterem – znamenalo to pro něj víc než být prezidentem... Mafiáni patří k vrcholným dílům ve filmografii hollywoodského velikána Martina Scorseseho a představují jedinečnou kroniku ze světa newoyorské mafie a podsvětí. Děj pokrývá tři dekády v životě gangstera s reálným předobrazem Henryho Hilla (Ray Liotta). Ten měl odjakživa jediný sen – stát se jedním z gangsterů, kteří v 50. letech vládli celému Brooklynu. Na dráhu newyorského organizovaného zločinu se proto vydává už jako dospívající kluk, když začne vypomáhat se špinavou prací na místním parkovišti, které mají pod palcem italští mafiáni. Postupně si dokáže získat jejich přízeň a důvěru, později ho pod svá křídla vezme Jimmy Conway (Robert De Niro), jeden z největších a nejobávanějších lupičů ve městě. Společně se zrůdně psychopatickým násilníkem Tommym DeVitem (Joe Pesci) zosobňují obávanou trojici kriminálníků, kteří se neštítí žádné špinavé práce od loupežných přepadení, vydírání až po zběsilé zabíjení. Všichni tři ve zběsilém tempu zdárně stoupají ve strukturách mafie a zdá se, že jejich pozice nemůže nic ohrozit. Úspěšný Henry se ožení s krásnou židovskou dívkou Karen, ale dál si užívá divokého života ve víru nekonečných večírků, kokainu a krásných milenek. Největší loupež v dějinách města ale vzbudí pozornost FBI, kvůli nežádoucímu rozruchu kolem případu Jimmy postupně ztrácí nervy, Tommy příliš riskuje a Henry hledá cestu ven. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 040)

Boss321 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších mafiánských ság. Ono to snad ani špatně dopadnout nemohlo, když v hlavních rolích hrají Robert De Niro, Joe Pesci (zasloužený Oscar za vedlejší roli), Ray Liotta a to vše pod taktovkou přeborníka na mafiáské filmy Martina Scorsese. Jen škoda, že ze šestí nominací na Oscara, snímek proměnil ve Zlatou sošku pouze jednu. Pro milovníky mafiánských filmů povinnost!! Pro mě o něco lepší než též povedené Casino...... ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak jsem konecne videl i tento film o mafianech a musim rict, ze me fakt dostal. Scorsese proste umi a tohle se radi mezi nejlepsi mafiansky filmy. I kdyz je to opet o mafianech, tak je to neco jineho nez Kmotr nebo Tenkrat v Americe. Z mafianu tady nejsou udelany takovy nepremozitelny machri jako v Kmotrovi a ani to nema takovou vypravu jako Tenkrat v Americe, ale presto to je vynikajici. Hlavni tri hrdinove jsou fakt vyborni (i kdyz vlastne nejsou mafiani, ale jen "podnikatele"). Liotta je perfektni a je to nejspis jeho nejlepsi role, Joe Pesci je spravnej magor a ma vyborny forky (a Oskara si fakt zaslouzil) a De Niro je slusnej drsnak a v tomhle filmu se mi fakt hodne libil. Ale i ostatni herci nijak nezaostavaj a hrajou taky vyborne. Za zminku stoji jeste vyborny Paul Sorvino, kteremu role skvele sedla. Jediny co tu je jako v dalsich mafianskejch filmech je to, ze vse zacina detstvim, pak obdobim nejvetsi "slavy" a konci to podrazama, drogama, vezenim a vrazdama. Ale to uz k mafianskejm filmum asi patri. Vic se mi libila prvni polovina filmu, kdy je vse takove bezstarostne, nic neni problem ("Tys ho zabil" "Dosla mi kyselina, zahrab ho." "Ok pohoda.") a hezky svizne dej odsejpa. Pak nastupuje zaverecna hodina, kdy uz po vsech de policie, gangstri se zabiji navzajem (vrazdy sou hodne dobre a hodne brutalni) a uz to neni tak vesely (zatimco prvni pulka je narvana forkama, tady nejsou skoro zadne), ale docela depresivni, ale presto vyborne. A navic to je vsechno podle skutecnejch udalosti. Jeden z nejlepsich filmu Scorseseho, jen skoda, ze za nej nedostal oskara. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 filmů, které musíte vidět, než umřete. Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších životopisných filmů - 100 Greatest Biography Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Celosvětově divácky úspěšný film. Dobrý, ale pro mne ne tak silný snímek o americké mafii, jako byla Coppolova série Kmotra, nebo Leoneho Tenkrát v Americe. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=ynCjlwFP-vk ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Neni to sice tak dobré jako mé nejoblíbenější gangsterky (jako např. Snatch a nebo Gentlemani), ale vzestup a pád hlavní postavy zde byl vykreslen brilantně a to i s celým prostředím okolo mafianské rodiny. Nejprve jsem uvažoval o plném počtu, bohužel však druhá polovina filmu začala pěkně váznout a já už se tak nebavil. Herci však byli famózní a moc se mi líbilo důstojné zakončení tohoto velkofilmu. 72% ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Jeden z vrcholů mafiánských filmů. Tahle gangsterka je totiž přesně tak krutá jako mafie ve skutečnosti, a tak to má být. Robert De Niro je pak hned po Al Pacinovi mým nejoblíbenějším mafiánem a v tomhle filmu to jen potvrzuje... Mimochodem absolutně nechápu, jak člověk jako Scorsese mohl po Zuřícím býkovi, Mafiánech a Casinu natočit takovej film jako Skrytá identita... a co hůř - jak mohla právě Skrytá identita získat Oscara? Protože pokud chcete vidět film o mafii, na DiCapria a spol. se vykašlete. Tenhle film má aspoň něco do sebe... ()

Galerie (134)

Zajímavosti (152)

  • U Paulieho (Paul Sorvino) domu je drát na kabelovku. Ty se však na předměstích New Yorku, kde se dotyčná scéna odehrává, objevily až v 80. letech. (GreatestFan)
  • V roce 2007 zvolil časopis Premiere hlášku "As far back as I could remember I've always wanted to be a gangster," 20. nejlepší filmovou hláškou všech dob. Stejný časopis dal hlášce "How am I funny?" 87. příčku. (GreatestFan)
  • V roce 2005 byl film časopisem Total Film zvolen nejlepším filmem všech dob. (GreatestFan)

Související novinky

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

Robert De Niro opět jako mafián

Robert De Niro opět jako mafián

17.08.2022

Studio Warner Bros. Discovery oznámilo svůj první původní film schválený po převzetí ředitelem Davidem Zaslavem, a nebude jím nic menšího než další gangsterský opus s Robertem De Nirem (Taxikář,… (více)

Zemřel herec Paul Sorvino

Zemřel herec Paul Sorvino

26.07.2022

Další smutná zpráva z filmového světa. Včera totiž zemřel také druhý slavný charakterní Paul Sorvino. 83letý veterán, známý pro hraní silných urostlých typů mužů, zemřel přirozenou smrtí ve svém domě… (více)

Zemřel herec Ray Liotta

Zemřel herec Ray Liotta

26.05.2022

Ve věku 67 let zemřel herec Ray Liotta, známý například z filmů Mafiáni, Identita, Kokain nebo Země policajtů. O smrti herce informoval server Deadline, podle kterého herec zemřel poklidně ve spánku.… (více)

Reklama

Reklama