Reklama

Reklama

V jižním Bostonu sedmdesátých let minulého století přemluví agent FBI John Connolly (Edgerton) irského mafiána Jamese „Whitey" Bulgera (Depp) ke spolupráci s FBI a vyřazení společného nepřítele, italské mafie, ze hry. Filmové drama líčí příběh nesourodého spojenectví, které se vymklo kontrole a umožnilo Whiteymu vyhnout se právnímu postihu, upevnit si mocenské postavení a stát se jedním z nejbezohlednějších a nejmocnějších gangsterů v historii Bostonu. (Freeman Ent.)

(více)

Videa (17)

Trailer 2

Recenze (458)

tron 

všechny recenze uživatele

Byť na Johnnyho mieste, na 10 rokov to zabalím. Tropických ostrovov má dosť, môže sa medzi nimi veselo člnkovať, opaľovať sa, chytať ryby a na pláži stavať hrady. Obávam sa totiž, že aj kebyže hrá Ježiša Krista, nebolo by to ono. Svet si jednoducho potrebuje od Johnnyho Deppa oddýchnuť. V Black Mass sa mu nedá fandiť, ale najbizarnejšie je, že rovnako negatívne, ako mafiáni, gangstri a vrahovia, sú vykreslení aj agenti FBI. Atmosféra je retro (výprava, kostýmy), ale kvôli tomu nadšený nebudem. Raz za čas sa objaví niečo, čo mohlo byť silné, pôsobivé, kruté, drsné či nebodaj strhujúce, ale je to sfilmované rutinne a stereotypne. Občasné likvidácie nepohodlných svedkov sú nakrútené rovnako nezáživne. Depp sa snaží a z pár jeho scén jemne mrazí, nakoľko máme dočinenia s magorom, ktorému stačí povedať jedno nevhodné slovko a rozmliaždi vám lebku. Ale to je asi tak všetko, Depp nepredvádza žiadny koncert. Mnohé postavy sú pre dej zbytočné (Cumberbatch), iné dôležité, ale nezáživne zahrané. Najlepšiu postavu dostal Kevin Bacon. Ktorý na plátne strávi asi štyri minúty. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Deppův bostonský upír zosobňuje v příběhu s nápadnými náboženskými podtóny neodolatelně svůdné zlo, které si vás díky svému charismatu získá na svou stranu snáze než nudné dobro. Stejně jako ambiciózního, ale prozatím neúspěšného Connolyho. Nedá se ale říct, že by agent FBI představoval protagonistu příběhu, jehož očima bychom dění sledovali a s kterým bychom se měli sžít. Kamera si od něj drží stejný odstup jako od ostatních postav, do jejichž vnitřního světa také nemáme přístup (například v podobě flashbacků nebo vnitřních monologů) a vnímáme je pouze zpovzdálí, spíše jako pozoruhodné objekty k pozorování než jako aktéry vyprávění. Výjimku, kdy vidíme tváře herců zblízka, představují scény násilí. Zděšené výrazy těch, kdo jsou svědky Burgerova sadismu, svědčí o jejich vědomí, že se sami mohou lehko stát příští obětí. Do tváří vidíme také obětem, které jsou společně s manželkami, vystavovanými psychickému nebo fyzickému násilí, jedinými postavami, s nimiž můžeme soucítit. Příznačně jde o postavy nejbezmocnější, které nemohou nic ovlivnit, a nezbývá jim, než se na příchod zla připravit třeba četbou Vymítače ďábla (jako Connolyho žena). Odměřený vizuální styl filmu, založený na velmi pomalých jízdách kamery, statických širokoúhlých záběrech a slabém nasvícení, odpovídá snaze o odměřenou procedurální rekonstrukci toho, proč bylo výsledkem spojenectví mezi FBI a Bulgerem tolik mrtvých, a přispívá k plíživě pomalému tempu vyprávění. V přístupu k faktům dokumentaristicky věcný, maximálně popisný film, který si od postav drží zdrženlivý odstup, namísto uceleného vyprávění nabízí fragmenty, jež si musíme sami pospojovat, a svět organizovaného zločinu rámuje bez snahy o podmanivou podívanou. Nenabízí očekávané žánrové potěšení a vyžaduje více spoluúčasti než byste od filmu s Johnnym Deppem očekávali, ale tím spíše s vámi zůstane déle než snímky, které jdou divákům vstříc a nekladou na ně velké nároky. 75% ()

Reklama

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Velmi emotivní film a potvrzuji zdejší názor, že vyvolal v divákovi sympatie opačné polarity, s čímž se už nedá nic dál dělat. ;-) Třetí "koukatelný" film Deppa, asi ne náhodou, se stejnou tématikou (Kokain, Krycí jméno DB), i když u herce na samé špici žebříčku je to žalostně málo. Holt co člověk, to názor, alespoň v tomto případě o nic závažného nejde. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Johnny Depp, ako James Joseph "Whitey" Bulger, Jr. , prečo nie ? , ak mu to dopomôže vytvoriť vyhrotený herecký výkon, tak určite, áno, lebo Depp, potreboval poriadny film, vlastne, najlepšia časť z celého filmu, je jeho výkon, ktorý miestami dvíha adrenalín do krvi. Stále sa jedná o kvalitného herca, ktorý, ak by si vyberal - starostlivejšie svoje úlohy, tak by to s ním nevyzeralo tak - bledo ! Schopiť by sa mal, pokiaľ je ešte čas, a nespoliehať sa na osvedčené - filmové série. Johnny si zahral - gangstera a zároveň - informátora pre FBI. Joel Edgerton, zručne sekunduje - Johnnymu, ako agent - Federal Bureau of Investigation, ktorý to má všetko - očividne na háku, toleruje mu to, t. j - mafiánovi necháva voľnú ruku, kryje ho, a tak si robí, čo mu je akurát po vôli. Zbaviť sa nepohodlných, konkurentov. A Benedict Cumberbatch, je ako senátor s deviatimi deckami na konte, že je i bratom - Whitea Bulgera, to mi nejako do seba - nepasovalo. Film disponuje kvalitným obsadením, nielen spomínanej trojice, ale i napríklad - Kevin Bacon, je stále medzi nami, kiež by mal viacero takýchto úloh, Peter Sarsgaard, mimochodom, manželka mu je - Maggie Gyllenhaal, taktiež stojí za povšimnutie, i keď sa správa - nelogicky. Režisér - Scott Cooper, už kope za prvú ligu, máva kvalitné herecké obsadenie, ale nemôžem si pomôcť, niečo mi na ňom - prekáža, považujem ho, za nie schopného a zapamätania - zaujímavého tvorcu, s ktorým by som rád - počítal do budúcnosti. Je to režisér, ktorý ma nedokáže zaujať svojou - réžiou, ktorej niečo chýba ! Nevyužitý potenciál má on sám, ale najmä celý film, ktorý maximálne ťaží z dvoch výkonov - DEPP a EDGERTON, kde druhý pán, je na tom v súčastnosti po hereckej stránke, oveľa lepšie, k tomu - koketuje i za kamerou, kde jeho DEBUT - THE GIFT, má skvelý nábeh. Ale zase - prvý pánko, má dostatok skúseností, a tak si - mafiánsku odyseu - kradne pre seba, alebo práve - jeho praktiky, reč, postavu, si zapamätám najviac ! Škoda, to by museli - režírovať - MAJSTRI : SCORSESE, COPPOLA, či DE PALMA, a to aspoň o 20. rokov - späť, aby sa z toho tu, stala veľkolepá udalosť, najmä neskúsenosť režiséra, podkopáva celkové vyznenie snímku !!!! ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Poměrně rutinní kousek, lpící na tom jak to bylo a nepřidávající téměř nic navíc. Dojde i na nějaká ta klišé. Kromě Deppa mě v hlavnějších rolích nikdo neoslnil a na nikom mi nezáleželo, ale překvapily spíš nějaké postavy vedlejší. Agent Connolly byl při přesvědčování nadřízených a kolegů přesvědčivej asi jako retardovanej lachtan. Většina postav je dost ploše napsána. Whiteyho kumpáni jsou toho názorným příkladem a když si máme ke konci myslet že něco cítí, tak to nepůsobí moc přesvědčivě. Nahoru film táhne jen zručný řemeslný zpracování a Depp. Tenhle scénář nemá srdce. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (14)

  • O příběhu gangstera Jamese Bulgera nepřímo pojednává i film Skrytá identita (2006) od Martina Scorseseho. Ten se ale jeho příběhem pouze inspiroval a sleduje tak hlavně dvojici protichůdných informátorů, kteří v tomto filmu nemají zase až tak podstatnou roli. (LucasAbelle)
  • James "Whitey" Bulger sa skrýval v Santa Monice (Kalifornia) a po dolapení úplne pohŕdal políciou. Súd ho odsúdil na dve doživotia plus päť rokov za objasnených 11 vrážd. (Jadro)
  • Slovo "fuck" zazní ve fimu 254krát. (anuki)

Související novinky

Od Trona k požárníkům

Od Trona k požárníkům

01.02.2016

Joseph Kosinski má za sebou dvě sci-fi, Tron: Legacy a Nevědomí, a ještě nedávno plánoval třetí. Další díl Trona byl ale nakonec zrušen, a tak se Kosinski odebral k adaptaci závodní videohry Gran… (více)

Bond a Bourne dostanou další konkurenci

Bond a Bourne dostanou další konkurenci

24.11.2015

Momentálně můžete zajít do kina na gangsterku Black Mass: Špinavá hra od Scotta Coopera. Z filmu se nestal kdovíjaký hit, reakce diváků a kritiků jsou ale opatrně spokojené. Není tedy divu, že si… (více)

Cumberbatch vymyslí žárovku

Cumberbatch vymyslí žárovku

27.09.2015

Benedict Cumberbatch (Sherlock) se již brzy objeví po boku Johnnyho Deppa v gangsterce Black Mass: Špinavá hra a příští rok ho uvidíme jako marveláckého Doctora Strange. Momentálně se ale uchází o… (více)

Sherlock jako Deppův brácha

Sherlock jako Deppův brácha

27.05.2014

Johnny Depp se v posledních letech věnoval hlavně disneyovským blockbusterům, letos se ale všechno změní. Jeho sci-fi Transcendence už máme za sebou, v nejbližší době pak zkusí štěstí v mysteriózním… (více)

Reklama

Reklama