Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

James Cagney jako drsňák, který se z bezvýznamného zabijáka vypracuje na prominentního gangstera. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (51)

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Nepříliš známý film, nicméně pro fanouška gangsterek povinnost. O to lepší, že byl natočen v době, o které vypráví. Děj není nijak složitý ani propracovaný, ale i tak si divák stihne nezamilovat hlavního hrdinu, který má skutečně ksicht, že byste mu nevěřili ani pozdravení. Spousta filmů zobrazuje prohibici, ale jen tady uvidíte, jak to vypadalo den předtím, když lidi vozili plný kočárky s chlastem. ()

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Staré filmy majú niečo do seba ! A to aj staré gangsterky! Nepochybne sa tento subžáner vyvíja stále k lepšiemu, ale aj zo súčasného pohľadu sa dajú pozerať bez donútenia a bez neustáleho prižmurovania očí (na rozdiel od napríklad dobového sci-fi). Tu musím opäť (ako som už neraz...) vyzdvihnúť herecké výkony starej hollywoodskej školy. James Cagney nie je len roztomilý tanečník stepujúci v Yankee Doodle Dany, ale tu som zistil, ževie hrať aj poriadnu sviňu... Vtedy sa asi tak hrať MUSELO, inak tam človek nemal čo hľadať... Verejný nepriateľ z môjho pohľadu nemal obrovské filmové ambície, čo veľmi sympaticky vyústilo do minimalistického diela, no o to silnejšieho obvinenia amerických mafiánkov 30-tych rokov... ()

Reklama

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Vynikající mafiánský film odehrávající se v době prohibice. Skvělý Cagney v roli Toma Powerse místy přehrává a člověk se tomu někdy zasměje, ale celkově nepůsobí jeho výkon směšně - na Cagneyho herecký styl si divák naopak velice rád zvykne (a navíc si musíte uvědomit, že tento film je z roku 31!!!). Zajímavé je, že násilí ve filmu není skoro vůbec vidět, ale člověk ho přesto vnímá velice intenzivně a to díky výborné práci režiséra. Opravdu nepotřebujete hektolitry krve, aby byl film tohoto žánru působivý - Wellmanův snímek je toho důkazem. V mafiánském žánru řadím "Veřejného nepřítele" hned za Coppolova první dvě veledíla. A to jsem viděl Donnie Brasca, Mafiány, Tenkrát v Americe, V přístavu, Příběh z Bronxu, Neúplatní atd... ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Ma to svih, atmosku a najma super Cagneyho. Zaklady zanru sa tu este iba stavali, takze to nie uplne dokonale ako napr. Roaring Twenties. Aj tak vsak vytiahnem plne hodnotenie, kvoli fantastickej dejovej linke s matkou. O jej vztahu k svojmu babatku, z ktoreho vyrastol psychopat, nemilostdny vrah a gauner, no pre nu je stale je mily chlapcek, by som si kludne pozrel cely film. 10/10 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

James Cagney je tak nesympatický v úlohe gagstra Toma Powersa, že to hraničí s realitou. Presne toto od gangsterky očakávam. Antihrdina, ktorý vzbudzuje antipatie preto, lebo je arogantný, násilnícky a je nám z neho zle už na pohľad. Žiaden sympoš Johnny Depp v remaku, ktorého nám malo byť lúto. Ďalej ma film odzbrojil svojou neplánovanou nadčasovosťou. Pre maminky bude syn vrah stále milovaný baby boy, pre ženy bude stále príťažlivejší prachatý hajzel, ako tvrdo zarábajúci poctivec alebo vojnový veterán. Ako bolo v Amerike tridsiatych rokov, tak je všade na svete aj dnes. A potom mi ani nevadí dnes už trochu afektované herectvo, statická kamera, vyhýbanie sa detailnému vraždeniu a štúdiovosť exteriérov. Rozoberať, prečo je Wellmanov film z počiatku zlatej doby Hollywoodu nekompromisnejší, ako Mannov remake zo súčasnosti, si netrúfam. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (14)

  • Původně byl první volbou pro hlavní postavu Toma Powerse Edward Woods a James Cagney hlavním kandidátem na roli Matta Doyla. Avšak poté, co režisér William A. Wellman poznal oba a viděl Cagneyho na zkouškách, uvědomil si, že právě on by byl pro roli Toma daleko lepší, a tak oba dva herce vyměnil. (Monco)

Reklama

Reklama