Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Válka gangů vrcholí a vládnout podsvětí může jen jeden. Jak došlo k nejkrvavějšímu zúčtování v dějinách mafie? ... Chicago 1929. Vrcholí otevřená válka gangů mezi Alem Caponem (J. Robards) a Georgem Clarencem „Bugsem“ Moranem (R. Meeker) nad kontrolou zisků z hazardu a nelegálního trhu s alkoholem. Capone je po zavraždění svého blízkého přítele rukama Moranovy bandy rozhodnut konečně zúčtovat se svým úhlavním protivníkem dříve, než přijde na řadu on sám. Tímto úkolem pověří Jacka McGurna (C. Ritchie), který přijde s rafinovanou pastí, do níž chce nic netušícího Morana vlákat. Moran však mezitím vede vlastní operaci, odstranit loutkového šéfa mafie Patsyho Lolorda (M. Guarini) poplatného Caponovi. K tomu chce využít svého zabijáka Petera Gusenberga (G. Segal) a Lolordova přítele Joea Aiella (A. D’Arcy), který by jej měl v čele mafie nahradit a připravit Capona o ochranu. Oběma šéfům gangů jde o čas a každá promarněná příležitost může být osudná… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (67)

VanTom 

všechny recenze uživatele

Béčková dobová gangsterka se tváří hrozně vážně a faktograficky, ovšem ve velkém množství zaměnitelných kriminálníků (představovaných voiceoverovými medailonky) se divák rychle ztratí a jakékoliv jejich osudy mu budou šumák. Zjednané vraždy či odplaty se střídají jak na běžícím pásu a celý kolotoč násilí mezi gangy Capona a Morana směřuje k titulnímu masakru – ze kterého se film snaží udělat nejvýznamnější událost celé éry, ovšem ve výsledku jde o prostou popravu, která sotva (v dnešní době) šokuje. ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Téměř dokumentárním stylem skvěle natočená gangsterská historka od režiséra, který až na svoje poslední tři filmy všechno natočil v jedněch kulisách a prošlo mu to!--Trošku mě rušilo že můj oblíbenec Robards (jak já jihnul nad jeho ,,bídníky" v Tenkrát na západě, nebo Baladě o Cable Hogueovi) tu byl o něco starší, než by byl Capone v reálu (Caponovi bylo v r.29 teprve třicet) a té jeho démoničnosti (ve srovnání s přízemní krutostí těch ostatních) snad až příliš. Ale to je prostě Corman. ()

Reklama

Petrus1 

všechny recenze uživatele

Na to, že gangsterky jsou mým oblíbeným žánrem, mi tenhle skoro dokumentární film dlouho unikal. A když už byl nedávno ten poblblej Valentýn, řekla jsem si, že by chtělo, podívat se na něco tématického. No a vzhledem k tomu, že pro romantiku má černá duše není zrovna stvořená, padla volba právě na tento film. Je trochu škoda, že není tak akční, dramatický a brutální jako jiný gangsterky. Taky těch postav se tam míhá nějak moc - vypravěč je vždy v rychlosti představí, popřípadě řekne, jak to s nima dopadne a jede se dál. Takže, i když tenhle příběh znám, jsem se v jednotlivých postavách trochu ztrácela. Chápu, že to Corman chtěl zachytit bez zbytečných příkras, ale myslím, že delší stopáž a vykreslení postav by tomu prospělo. Taky nevím, jestli byla podle skutečnosti i scéna s kožichem...ale být já mafián a ženská mi přišla drze s kožichem za tři tácy a ještě mi nakonec o hlavu rozbila rádio...jen fackama a vyhozením na chodbu by to určitě neskončilo! :-) Jo a až se na to budu chtít dívat příště, taxi to rozhodně musím sehnat v původním znění, protože ten českej dabing je příšernej! Ale i přes všechna negativa, který jsem vyjmenovala, musím jít s hodnocením trochu výš, protože přece jenom je to pro mě jako pro fanouška žánru, klasika - protože bez Ala, jeho zločineckých praktik (tenhle masakr považuji za dobrou fintu, jaxe zbavit konkurence) a otevřenosti novinářům by nevzniklo tolik výborných filmů... :-) ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

I když Masakr nedosahuje ani zdaleka takových kvalit jako pozdější Kmotr nebo Neúplatní, je to stále dobrá a díky době vzniku velmi originální gangsterka. Pochválil bych obzvlášť kulisy a kostýmy, které navodily tu pravou atmosféru Chicaga 20. let minulého století. Menším nedostatkem filmu je pak děj, který je dost komplikovaný a zahrnuje až moc postav. A ačkoli byla každá z nich stručně představena, ztrácel jsem se v nich. Ale tyhle nedostatky se dají opomenout, zvláť když tu máme tolik sympatických herců v čele s Jasonem Robardsem. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Název filmu a pověst režiséra vytváří očekávání druhořadé akce pro drive-in kina, ve skutečnosti je Masakr na svatého Valentýna zřejmě nejambicióznějším projektem Rogera Cormana. Natočený pro velké studio, se známými herci a, soudě z bohatosti výpravy, také se slušným rozpočtem (který ale Corman, uvyklý guerillovějším podmínkám natáčení, nevyčerpal). Atraktivní komponenty Masakru nezačínají produkčními hodnotami a nekončí otevřenějším zobrazením násilí, které dnes oslní málokoho. Nádherně přímočará, na průběh více než na výsledek soustředěná gangsterka vyniká „živějším“ zapojením kamery, důrazem na faktografickou přesnost a sebeuvědomělýmm vyprávění. Tvorbu Cormanova žáka Martina Scorseseho tak film předjímá jak po stránce obsahové, tak formální. 75% ()

Galerie (20)

Zajímavosti (12)

  • V roce 2009 zařadil časopis Empire film na sedmé místo v anketě o nejlepší gangsterku, co kdy kdo viděl. (Terva)
  • Vypravěčem příběhu je Paul Frees. Ten však natolik přesvědčivě imitoval styl Orsona Wellese, že si ho spousta diváků spletla. (Terva)
  • Skutečné garáže v Chicagu na Clark Street, ve kterých došlo k masakru, byly zbourány dva měsíce po natáčení. (Terva)

Související novinky

Zemřel herec George Segal

Zemřel herec George Segal

24.03.2021

Ve věku 87 let zemřel v kalifornské Santa Rose americký herec George Segal. Zprávu médiím oznámila jeho manželka Sonia s informací, že příčinou úmrtí byly komplikace po operaci srdce. Držitel dvou… (více)

Reklama

Reklama