Masakr na svatého Valentýna

St. Valentine's Day Massacre, The

Krimi / Drama

USA, 1967, 100 min

Roger Corman

Název filmu a pověst režiséra vytváří očekávání druhořadé akce pro drive-in kina, ve skutečnosti je Masakr na svatého Valentýna zřejmě nejambicióznějším projektem Rogera Cormana. Natočený pro velké studio, se známými herci a, soudě z bohatosti výpravy, také se slušným rozpočtem (který ale Corman, uvyklý guerillovějším podmínkám natáčení, nevyčerpal). Atraktivní komponenty Masakru nezačínají produkčními hodnotami a nekončí otevřenějším zobrazením násilí, které dnes oslní málokoho. Nádherně přímočará, na průběh více než na výsledek soustředěná gangsterka vyniká „živějším“ zapojením kamery, důrazem na faktografickou přesnost a sebe-vědomím vyprávění. Tvorbu Cormanova žáka Martina Scorseseho tak film předjímá jak po stránce obsahové, tak formální. 75%(7.6.2011)

• jondzavid

Viac obrázková policajná správa ako film a to nudnejšia než voiceovery v Sin City - 2* za presného Jasona Robardsa.(2.9.2011)

Film rozhodně stojí za vidění, to bezesporu. Především proto, že svým specifickým způsobem doplňuje všechny ty legendární a profláknutější gangsterky Scorseseho, Copoly nebo Leoneho. Jedná se o jakousi časovou rekonstrukci všeho, co vedlo k dočasnému přerušení mafiánských bojů. Je ale na posouzení každého z vás, jestli je množství věcných informací snesitelný pro běžný lidský harddisk a jestli je závěrečné vyústění skutečně tak velkým masakrem, jak název a samotný průběh děje napovídají.(14.6.2011)

Mam slabost pro mafianske filmy a gangsterky a i kdyz tento film nedosahuje buhvijakych kvalit a dost mi to kazil priserny cesky dabing, jeste se pro tu ctvrtou hvezdicku utrhnu. Atmosfera konce dvacatych let tomu rozhodne nechybela a ja se nechal prijemne unaset dejem o dvou znepratelenych mafianskych rodinach, tak jako kdyz jsem se kdysi nechal unaset pri hrani nejuzasnejsi ceske hry Mafia....:).(21.3.2011)

Téměř dokumentárním stylem skvěle natočená gangsterská historka od režiséra,který až na svoje poslední tři filmy všechno natočil v jedněch kulisách a prošlo mu to!--Trošku mě rušilo že můj oblíbenec Robards (jak já jihnul nad jeho ,,bídníky" v Tenkrát na západě,nebo Baladě o Cable Hogueovi) tu byl o něco starší,než by byl Capone v reálu (Caponovi bylo v r.29 teprve třicet) a té jeho démoničnosti (ve srovnání s přízemní krutostí těch ostatních) snad až příliš.Ale to je prostě Corman.(11.6.2011)

Výborná gangsterka z doby, kdy byla sláva těchto lidí největší. Konec 20. let minulého století. V Chicagu soupeří dva gangy o nadvladu nad nelegálním obchodem alkoholu. Jedním z nich je Al Capone, druhý je Bugs Morano. Na Valentýna vše vyvrcholí masakrem Moranových mužů. Naprosto nechápu tak nízké hodnocení. Vždyť ten film má v sobě vše, co gangsterka má mít. A co víc. Je tady více akce než u jiných projektů podobného typu. Navíc celý film mě udržoval v té správné atmosféře 20. let - věrohodné prostředí, dobová hudba, chlast, thompsony. Co víc si přát. A Jason Robards v roli Al Capona byl charismatický a dokonale tvárnil tuto postavu. Pro mě je to za plné čtyři hvězdy.(28.12.2010)

Scénář : Howard Browne. Kamera : Milton R. Krasner. Hudba : Lionel Newman a Fred Steiner(28.5.2011)

Film je opravdu rekonstrukcí, takže čekat od toho akční film plný krve je hloupost. Téma je to ovšem zajímavé, i když se tu vyskytlo za film asi 150 jmen ve kterých se po čase začnete solidně ztrácet.(23.4.2011)

Historický naučný film o organizovaném zločinu v Americe 20. let. Ale velmi slušný. 78% hvězdiček(7.6.2011)

Akce této gangsterce rozhodně nechybí, ale chyběl mi zde hlavní hrdina. Vždy nově se objevivší důležitější postavu divákovi krátce představí vypravěč a celý film je pak prakticky pouze popisem války dvou gangů, uvítal bych vykreslení charakteru alespoň dvou, tří hlavních postav.(13.11.2008)

I když Masakr nedosahuje ani zdaleka takových kvalit jako pozdější Kmotr nebo Neúplatní, je to stále dobrá a díky době vzniku velmi originální gangsterka. Pochválil bych obzvlášť kulisy a kostými, které navodily tu pravou atmosféru Chicaga 20. let minulého století. Menším nedostatkem filmu je pak děj, který je dost komplikovaný a zahrnuje až moc postav. A ačkoli byla každá z nich stručně představena, ztrácel jsem se v nich. Ale tyhle nedostatky se dají opomenout, zvláť když tu máme tolik sympatických herců v čele s Jasonem Robardsem. No myslím, že to je vcelku dobrý film.(7.6.2011)

12. 06. 2011 (205.); pan Jack musí o několik let zestárnout, aby prohodil více slov a dostal větší šanci(13.6.2011)

Působivá autentická rekonstrukce jednoho z nejznámějších masakrů gangsterské historie. Především postava Al Caponeho je výborně reflektovaná a zahraná.(28.10.2009)

Ty tři hvězdy jsou hlavně za Jasona Robardse, který se role Capona ujal s chutí. Jinak film je o velkým čekání na finální masakr, který není moc velký,takže zklamání.(24.7.2011)

Film detailně mapuje události a osobnosti, které měli se 14. únorem 1929 co dočinění. Bohužel u osobností to je paradoxně na škodu, protože v záplavě všech těch mafiánských jmen jsem se začal zanedlouho topit. A casting se dle mého názoru moc nepovedl. Jason Robards se pro roli Capona vyloženě nehodil - není mu ani vzdáleně podobný a i jeho vystupování mi nevonělo. Průměr.(23.6.2011)

Akcí nabytá gangsterka, která se ovšem svému hlavnímu tématu začíná věnovat až v druhé polovině a dle mého názoru by mohla i mnohem více, jelikož mi chyběli některé náležitosti, které k tomuto masakru pevně patří. Ve filmu se objevuje hodně jmen a vše celkově působí hodně zamotaně což je ve výsledku dost náročné i pro člověka orientujícího se v "oboru" gangsterů 20. let velmi dobře. Pokud vám ovšem nejde o každou drobnou souvislost ale především o akci, myslím si, že se jedná o vhodnou gangsterku právě pro vás.(14.6.2010)

Od filmu si díky roku jeho vzniku nemůže divák slibovat super efekty, ale o to víc tento snímek působí věrohodněji. Mafiánské prostředí mám rád a tenhle film velmi dobře zmapoval skutečný akt mafiánské msty. Žádná nuda, prostě syrová gangsterka bez servítků. Milovníky tohohle žánru by neměl zůstat Masakr na svatého Valentýna opomenut!(3.7.2011)

Odvyprávění příběhu, který se vážně stal, kterému odpustíte i drobné nepřesnosti...Corman a silný kolektiv herců, z toho nemohlo vzejít odfláknuté dílo, to rozhodně ne...kdyby už nic jiného, pak scéna, ve které dojde k totálnímu rozstřílení restaurace, je naprosto skvostná...(7.9.2011)

Mám velmi rád filmy s gangsterskou a mafiánskou tematikou, ale Masakr na sv. Valentýna je pro mě zklamáním. Film vznikal v době, kdy byla v USA mafie opět na výsluní a to je na filmu znát. Má totiž sklony k přílišnému moralizování a celou dobu na filmu vidíte pomyslný zdvižený prst, který jakoby varoval před podobnými mafiánskými praktikami. Na druhou stranu se film ale snaží být velmi historicky přesný, což se mu daří, dokonce i akční scény jsou velmi kvalitně provedeny, ale je tu ještě jedno pro mě zásadní negativum - film se svou historickou věrností a popisem postav dostává na pomezí dokumentu, což rozhodně nesvědčí tempu a atmosféře. A to je velká škoda, jinak by se Masakr mohl postavit po bok klasice jakou jsou Neúplatní.(7.6.2011)

Super mafiánský film, nebýt slabší prostřední části filmu, tak dávám 5 hvězd, půl hvězdy tady zavedeny nejsou, tak dávám 4. Na svou dobu, jistě mnohé překvapila zobrazení násilí. Mě překvapila jistá otevřenost filmu a vykreslení tehdejších poměrů. Dále postava Al Caponeho byla skvěle zahraná.(12.6.2011)