Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(18)

Obsahy(1)

Je drzá, upřímná a na nic si nehraje. Pozor, kráska z Trebišova přichází! Jsou místa na Zemi, kde Bůh není. Jako třeba v Trebišově na východě Slovenska. Zato je tam Iveta, svérázná osmnáctiletá dívka, která si života užívá plnými doušky a je jí jedno, co si o ní kdo myslí. Škole se tolik nevěnuje, namísto toho vysedává v místní hospodě, hraje poker a popíjí se staršími pány borovičku. Žije sama se silně věřící matkou Dianou, která se při modlitbě většinou modlí za svou dceru. Jakoby opravdovým zásahem shůry přijíždí do Trebišova hledač talentů Ivan a před baletním studiem si všimne krásné Ivety. Rád by jí nabídl modelingové angažmá v Bratislavě, to by ale nesměla zase lítat v dalším průšvihu, za který jí hrozí vyloučení ze školy... Slovenský seriál Iveta z roku 2021 se stal mimořádně úspěšným televizním hitem stanice Joj za posledních několik let. Stojí za ním režisér Jan Hřebejk, kameraman Martin Žiaran (trebišovský rodák) a scenárista Petr Kolečko, který se po seriálu Most! opět podílel na další sociální satiře, kde se bez ostychu a s nadhledem obnažují nejrůznější společenská tabu. V roli Ivety stanula ve své první velké herecké příležitosti Alžběta „Zea“ Ferencová, do té doby známá především jako zpěvačka a modelka. (Česká televize)

(více)

Recenze (43)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Kdyby Kolečko udržel svůj perimetr jen na Trebišově, Iveta měla potenciál být slovenským Mostem a Jan Hřebejk československým Kusturicou, rozmělněním pozornosti o Blavu, svět modelingu, zákulisí soutěže Miss Slovensko, partnerský trojúhelník homosexuálů, tradiční Hřebejkův aktivismus atd. šly ale tyhle ambice vniveč...tvůrci sem prostě namíchali moc ingrediencí, je to přeplácané, nesourodé, prostě jako v té pohádce bratří Čapků, v níž pejsek a kočička, tedy Kolečko s Hřebejkem, dělali dort... PS: Za první díl ale 5 hvězd, musel jsem si ho pustit 2x, jak jsem se u něj smál... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Choď do riti! ... Nie do mojej." V Trebišově není Bůh a tohle není dobrej seriál. Má však něco, co mi v dnešní hyperkorektní době dost chybí - nekorektní humor. Není sice moc dobrej, ale je ho tam docela dost. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

8/18 Kolečko se definitivně zbláznil. Těch osm epizod je naprostý brajgl, co díl, to změna žánru, navíc jazykově je to extrémní bordel. Je to parodie? Je to satira? To netuší zřejmě nikdo. Je to příběh krásky z Trebišova nebo snaha šokovat za každou cenu? Iveta je tak podivný koncept, že ho lze usledovat jen jako autonehodu. Naprostý omyl. Oči nelze odtrhnout a ono to pořád a pořád pokračuje. Neskutečné. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Obdivuhodně nevyrovnaný seriál po všech stránkách. Na drama nemá hloubku a na komedii málo vtipu. Zuzana Mauréry hraje dramaticky vážně (to se nijak nebije s tím, že její zpověď je jednou z nejvtipnějších scén), Milan Ondrík předvádí karikaturu homosexuála. Ostatní jsou buď někde mezi, nebo ještě jinak mimo. Jedna postava je definována jako katolička, a pak se dělá „humor“ z jejího pokusu o sebevraždu. Často jsem si kladl otázku, co měla být satira, kdy se tvůrci vysmívají postavám, a kdy divákům. Nicméně se často nějaká hláška povede a pár postav je celkem zajímavých. Nijak mi nevadila ani Alžbeta Ferencová, proti které se řada diváků vymezuje. Východoslovenský dialekt byl zajímavým zpestřením. Podtrženo, sečteno, je to tak na 50%. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ferencová bola obsadená len pre svoj pôvod. To sme všetci vedeli, robia z nej teraz hviezdu, ale hrať nevie, lenže to nevedela ani, keď bola v Kolese šťastia, kde sa krútila ako húsenica. Herecký talent žiadny, teda okrem vulgarizmov a večne nasratých póz. V seriáli sa nájde aj pár vydarených hlášok, no na druhej strane je len karikatúrou východu, z ktorého sa robí diera pre prostitútky, v ktorej nikto nehovorí po slovensky, lenže aj tá východniarčina najatých hercov úplne pokulháva. Mauréry proste na východniarsky slang absolútne nemá. Seriál má mať svoju komickú podstatu opretú o fakt, že Slovensko je plné kriminality, predsudkov a alkoholu. V poriadku. Ale dočkáme sa aj iného seriálu? Napríklad takého, v ktorom naši rómski priatelia usilovne pracujú, dodržiavajú zákony, nedovolia aby sa deti párili, fetovali a kradli? Dúfam, že áno. Aj sci-fi treba. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Českému Mostu se narodil slovenský bratříček Trebišov. 1)  Zpočátku mi nuda proložená špičkovými situacemi a hláškami dost vadila. Ale postupně jsem si postavy oblíbil a začal se těšit na to, co zase provedou.___ 2)  Ať už si někteří komentátoři říkají, co chtějí, seriál měl na Slovensku úspěch jako v Česku MOST!. Dokazuje to, že se strefil do černého, ale současně i to, že Slováci (většina) jsou nad malichernosti povzneseni a umějí se zasmát i sami sobě na rozdíl od primátora Trebišova Marka Čižmára, podle něhož tvůrci podsouvají (!) místním alkoholismus, zesměšňují jejich náboženský život a škodí cestovnímu ruchu. Se svým otevřeným dopisem neuspěl ani u ředitele televize JOJ, ani v Národní radě (slovenský parlament). K tomu Milan Ondrík: Zoberte si telefón a choďte teraz do ktorejkoľvek krčmy u nás alebo do podniku, zapnite video, nahrajte to a verte tomu, že náš seriál je voči našej krajine ešte dosť milosrdný._____ 3)  Ono ale skutečně je to poněkud bizarní. 37letý scenárista Petr Kolečko píše o Trebišově, kde nikdy nebyl (město leží na půlce vzdálenosti z Košic do Užhorodu, asi 15 km od maďarské hranice). 54letý režisér Jan Hřebejk film natáčí v Bratislavě, kde našel příhodnější lokace. Herci mluví šarišským nářečím, které, jak uvádějí někteří slovenští komentátoři (já to nepoznám), vesměs neovládají. Stejně jako většina diváků, ani já neposoudím, jak moc by poměry ve dvou zobrazených bordelech a při volbě slovenské Miss mohly odpovídat skutečnosti. Inu, jak to bývá u satiry, není nutné se držet přesně skutečnosti. Jde o metaforu. Mně jako divákovi je úplně fuk, jestli to, co vidím, sedí nebo nesedí. Důležité je poselství, které tvůrci předávají._____ 4)  Těším se už teď na opakované zhlédnutí i na druhou již natáčenou řadu. Snad porozumím více libozvučné šarišštině a dojdou mi fóry, které jsem na poprvé nezaznamenal._____ 5)  Pěkná kočka, přirozená 29letá (!) Alžběta Ferencová (Iveta), v civilu zpěvačka a modelka, si touto rolí otevřela dveře do světa filmu._____ 53letá Zuzana Mauréry (Ivetina matka) se v roli potrhlé věřící matky opravdu vyřádila. Její My nie sme Rómovia se zapsalo do mých hlášek asi napořád._____ 6)  Pro mě číslo jedna seriálu je 41letý Milan Ondrík (homosexuální módní návrhář Adrián), který si v každém detailu skvěle vyhrál s možnostmi, které mu role nabízela. Od hlasu, gesta, chování, byl prostě k sežrání. Nie som tvoj kamarát._____ Sexy chlapy pak zastupuje 26letý Michal Kinik (syn trebišovského majitele bordelu Števo), jindy též zpěvák či klávesista (skupina Stopové prvky asfaltu), či 35letý Peter Brajerčík (nevlastní Ivetin bratr)._____ 7)  Kde vzali někteří komentátoři pocit, že tato ironická komedie je dramatem? Jo, aha, přečetli si to v popisku. Už chápu... ()

halogenka 

všechny recenze uživatele

Ukrutne nevyrovnana slatanina. Prvni epizoda byl takovy vlazny, nicmene slibny rozjezd, dvojka trojka byla fakt zabavna, pak tomu totalne spadne retez a mate pocit, ze se divate na uplne jiny serial. Epizody z Rhodu byly priserne WTF, hrozne napsane, hrozne zahrane a k zbliti “poucne”, pak uz se to jenom vezlo. Iveta ma pekne momenty, ktere se ale totalne rozpusti v tech debilnich a nudnych (jako treba vsechny sceny s matkou), mnozstvi postav a bocnich linek absolutne nedrzi pohromade a u spousty z nich netusite, co jimi chteli tvurci rici. Hrebejk uz patrne uplne ztratil nadhled a soudnost a Kolecko je zase ztraceny bez Prusinovskeho. Kluci, poslete ty prachy radsi na dementni delfiny. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Až v průběhu sledování jsem zjistil, že seriál je vlastně inspirovaný příběhem Anety Vignerové, partnerky Petra Kolečka. Je fakt, že určité spojující aspekty se tu opravdu dají najít, ale dost už o ní. Iveta je značně nevyrovnaný počit, který opět ukazuje, že aura Petra Kolečka jako geniálního scénáristy je vztažena čistě ke spolupráci s Janem Prušinovským. Stejně tak Hřebejk jako režisér už má svůj vrchol dávno za sebou a jeho přesun do pozice posledního spravedlivého se udál převážně v jeho hlavě a egu, ale přenést to na obrazovku nedokáže. Jakmile se pohybujeme v Trebišově, tak to opravdu evokuje jakousi Slovenskou verzi Mostu!, ale když se děj přesune do modelingového prostředí, tak je to karikaturní průser. Ferencová je fajn, hezky vypadá, je sympatická a i herecky se snaží, ale sama nemá žádnou možnost to utáhnout, když není kde jinde brát. Podle všeho je tohle koment ne k celému seriálu, ale první řadě, protože druhá už se natáčí, ale já už u ní určitě nebudu. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jan Hřebejk nejenomže uměl točit, on se v tom navíc zdokonaluje a Iveta je toho jasným důkazem. Je to jeho i Kolečkův masterpiece, oběma se podařilo něco neuvěřitelnýho a mě osobně tím totálně odrovnali. Všechny Mosty a Okresní přebory a…jsou proti tomu jen slaboulinkej odvar, protože tohle je fakt, ale fakt velký!!! Těch 54 procent, který to má, plyne z očekávání, že to bude nějaká Kolečkova obvyklá řachanda, on ale stvořil silnou, jímavou story o povahově tak krásném, kontroverzně vnímaném člověku, že jestli se má Iveta podobat paní Anetě, a já věřím, že se jí podobá, tak je to to nejhezčí “omlouvám se za všechno” ever. Fakt krásný, díky moc všem. Jmenovitě ještě zmíním Milana Ondríka, jeho výkon taky naprosto (!!!) mimořádnej. ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kolečko a Hřebejk vzali útokem Slovensko, kde chtěli z Trebišova udělat slovenskou variantu Mostu! se story v atraktivním prostředím modelingu o jedné východňarské opálené krásce. Neříkám, že se to párkrát netrefilo do černého, ale drtivou času to byla jen nudná užvaněná hmota, kde se Kolečko opakuje se svým výrazivem, formulací slov a myšlenek alá filozof života. Strašně slabá věc i přes výbornou kameru a objev Ferencové, která teď natáčí nějakou krimi v Chorvatsku s Bebjakem. ()

Fifer 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kolečko dokázal dodat řadu vtipných hlášek a gagů, ale celé se mu to rozpadlo pod rukama. Jasně, je to crazy komedie, nemusí to být úplně realistické, ale tam ty postavy a motivy tak přeskakují. Postavy se náhodou potkávají, zjevují, hlavní motiv neznámého otce je jasný od prvního dílu.  Jestliže Hřebejkův poslední český počin Pozadí události schytal pořádnou kritiku, tak za tohle ho čeští kritici i diváci sežerou (až to půjde i v české telce). A tentokrát právem. Nepovedlo se to.  50%. ()

scharkan 

všechny recenze uživatele

Na komedii se to bere příliš vážně, na drama je to příliš hloupé. Ode zdi ke zdi, výsledek je nekonzistentní nuda plná klišé. ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Kolečko a Hřebejk emigrovali na Slovensko. Protože se jedná o drama, Kolečko z toho není nijak cítit. Nejedná se o žádný zázrak, ale etapa okolo příprav na volbu miss není špatná. Zpracování dobré. ()

winstonik 

všechny recenze uživatele

Súhrn pridaných hodnôt minisérie = do hlavnej role obsadíme Rómku. Všetko ostatné je príšerné, tuctové, podpriemerné. Vrátane hereckého nevýkonu Alžbety Ferencovej. ()

maramashi 

všechny recenze uživatele

Povedal som si že dám šancu aspoň jednému slovenskému seriálu a priznávam že to skončilo nad moje očakávania. Prvý diel úžasný, fungovalo všetko, situačný humor originalita aj vyhýbanie sa klišé. Ďalšie diely sa už iba ťahali v tieni prvého a každým dielom to bolo horšie a horšie. Až to prišlo na posledný diel, ten to vyšvihol trošku vyššie a aj napriek kritike ostatných na mňa zapôsobil pozitívne. A jednoznačne hlavným ťahúňom celého seriálu je Milan Ondrík ktorému rola sadla ako vyšitá. Aj pohľad na sociálne témy bol v zdravom pomere a neudieral do očí. Už by som si ho asi nepozrel a dúfam že druhá séria sa nikdy nestane skutočnosťou ale na slovenské pomery ľahší nadpriemer ktorý pobavil 55% ()

Milda003 

všechny recenze uživatele

Někdo mi říkal, že je to hrozne hustý a hrozně vtipný.. Většinou nehodnotím seriál po třech dílech, ale tady udělám výjimku.. Já tomu normálně nerozumím- a to myslím jako doslova.. Slovensky rozumím, ale tohle je s nějakým dialektem a rozumím každé desáté slovo.. ()

Mire 

všechny recenze uživatele

Dal som tomuto novému slovenskému "fenoménu" šancu a poctivo si to celé pozrel, ale vo výsledku sa žiadne veľké nadšenie nekonalo (ale zase ani sklamanie). Najviac mi na seriáli liezla na nervy úvodná pesnička a Zuzana Mauréry, ktorá "gadžovac" vôbec, ale že VÔBEC nevie a neskutočne to trhá uši. Pozrieť sa to dalo, párkrát som sa aj zasmial, ale inak Iveta žiadnu veľkú dieru do spuchnutej slovenskej seriálovej produkcie neurobí. To, ako zobrazili Trebišov je mi tak nejak jedno, nie som odtiaľ :-) Alžbetka Ferencová sa od čias trápnych tanečkov v Kolese šťastia posunula o dosť ďalej a v hlavnej úlohe sa celkom posnažila, ale aj tak sa mi najviac páčila jej rivalka Natalia Germani v úlohe štetky, ktorá nevedela že Trump už nie je prezident :-) Druhú sériu ak bude si možno pozriem, ale rozhodne na ňu nebudem čakať v napätí. ()

Reklama

Reklama