Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný hollywoodský režisér Tim Burton (Batman, Beetlejuice, Střihoruký Edward) natočil neotřelý, skutečný příběh o nejhorším režisérovi na světě jménem Ed Wood! Herecká hvězda Johnny Depp ztvárňuje výstředního filmaře, který odmítá dopustit, aby mu zpackané scény a příšerné recenze zavřely dveře do světa šoubyznysu. Společně se svým bizarním hereckým týmem – královnou televizních hororů, obřím švédským zápasníkem a polozapomenutou hollywoodskou legendou Belou Lugosim (Martin Landau ve své oscarové® roli) – Ed posouvá umění pokleslé filmové tvorby na historicky nejnižší úroveň. Fascinující a k popukání vtipný snímek Ed Wood přináší nepřetržitý proud zábavy. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (713)

Lima 

všechny recenze uživatele

Příběh o "nejhorším režisérovi všech dob" a jeho nejlepších tvůrčích letech, tedy době, která dala vzniknout Woodovým nejznámějším filmům GLEN OR GLENDA, BRIDE OF THE MONSTER a PLAN 9 FROM OUTER SPACE a jejichž natáčení Tim Burton v této biografii kouzelně přibližuje. Výsledek si o to více divák vychutná, pokud nějaký z těchto tří jmenovaných filmů zná a funguje to i zpětně - některé scény z nich jsem měl chuť si po skončení Burtonova snímku znova pustit. Nejvýraznějším aspektem tohoto filmu je jeho dokonalá dobová stylizace, atmosféra Hollywoodu 50-let z filmu jen čiší. Pokud jde o herce, ten největší trumf byl v mých očích tou největší slabinou. Nikdo mi totiž nevymluví, že Depp v některých momentech nechutně přehrával. I role člověka plného entuziasmu, kterým Ed Wood zřejmě byl (mám-li scenáristovi věřit), se dá zahrát střídměji. Zato role Martina Landaua coby Bela Lugosi byla hereckou lahůdkou, tak dobře napsaná role se snad ani nedá skazit :o) Tady byl ten Oscar hodně zasloužený.....Zato Ed Wood si o Oscarech mohl jenom zdát, což ovšem nic nemění na tom, že i díky tomuhle filmu se stal mým oblíbencem a na jeho filmařsky fušerské, ale s láskou dělané fláky, nedám dopustit. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ed Wood byl nepředstavitelný blázen do filmů. Točil naprosto děsivé filmy, které diváci v té době opovrhovali a až po jeho smrti dostal jak přízvisko "Nejhorší režisér všech dob" tak obdiv nové generace. Což je vcelku paradox. Samozřejmě mu na jeho známosti v Hollywoodu pomohl charismatická a v té době již vyhasínající hvězda Bela Lugosi, kterého v tomto filmu ztvárnil Martin Landau a nakonec za tuto roli vyfasoval oskara za "vedlejší roli" a musím potvrdit fakt, že si ji zasloužil naprosto oprávněně. Dodal Belovi život a chvílemi Vám až vyrazí dech, tak emotivní výkon, jaký on podal. Tim Burton tento film natočil podle sebe a trocha své atmosféry se v něm nezapře, ale musim se přiznat, že chvílemi mi na tom vadila samotná délka a chvílemi nudnější scény, což se samozřejmě ihned po shlédnutí filmu přehlédne, jelikož je člověk uchvácen co si všechno samotný režisér vůbec dovolí. Chobotnice bez motoru je toho zdárným příkladem. --- Policajti přišli ve dne. A teď je noc! - To v napětí divák nepostřehne! ()

Reklama

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Co na tom, že Ed neměl ani špetku filmařského talentu - pokud byl ve skutečnosti jenom z poloviny takový nadšenec a dobrák jak ho zahrál Johnny Depp, musí mu prostě každý fandit. Asi tak, jak mu fandil i Tim Burton, protože jinak by o něm nemohl natočit dílo tak kouzelně nadšené (Woodův entuziasmus do natáčení a hledání financí nezná mezí), dekadentní, hrůzostrašné (mechanická chobotnice požírající Bélu Lugosiho, ovšem za absence motoru k pohybu chapadly), ale i romantické ("Víš, ještě jsem to žádné dívce na první schůzce neřekl, ale nechci, abys mě kvůli tomu opustila později - rád nosím ženské šaty" "Jsi teplej?" "Ne" "OK" "OK?" "OK" ":-)"). Popravdě řečeno - docela jsem dostala chuť si některý z Woodových filmů opatřit a podívat se, jaké vlastně jsou Glen or Glenda nebo Plan 9 From Outer Space ve skutečnosti. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepsich Burtonovo filmu je zaroven muj oblibenej film a je to fakt dokonala zalezitost. Uz jenom obsazeni je lahudkovy. Depp je tady naprosto dokonalej a za chvilku vas tim svym nadsenim "nakazi" taky. Landau je fakt genialni a pravem dostal oskara. Potesi Bill Murray, kterej tu jeste hraje, misto aby se jen tvaril smutne, velmi slusne hrajici Jessica Parker a D'Onofrio v roli Orsona Wellese. Film je v podstate takovej zivotopis, kterej hlavne sleduje tvorbu tri asi nejslavnejsich Woodovo filmu. K tomu skvela hudba, misty neskutecne vtipny sceny, misty dojemny a misty skoro az hororovy. Proste naprosto dokonalej snimek, kde si clovek vychutna kazdou minutu, bude nadsene sledovat nejhorsiho rezisera vsech dob, jeho problemy, nadseni pro film a styl nataceni a bude mu fandit. Kdekdo tu tvrdi, ze si film vic uzije clovek, kdo zna Woodovo filmy. Ja nevidel ani jeden, ale po skouknuti Burtonova snimku mam jasnou predstavu a uzil jsem si tenhle film maximalne. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Nezvyklá biografie asi nejhoršího režiséra všech dob, Edwarda Wooda, Jr. Zřejmě oprávněně označovaného za nejhoršího, protože jen ukázky z natáčení jeho "děl" v tomto filmu mi opravdu utkvěly nadlouho v paměti ("dokonalý" zápas Lugosiho s chobotnicí, UFO zavěšené na provázku). Přesto bych se rád s jeho filmy seznámil na vlastní oči. Co ale na Edovi bylo naprosto odzbrojující, to bylo jeho nadšení. Naprostý nedostatek talentu mu vůbec nevadil a s ohromným entuziasmem se znovu a znovu vrhal do toho kolotoče, který se kolem natáčení každého filmu roztočí. Za to jeho nadšení by si zasloužil být uveden do filmové síně slávy. :) ()

Galerie (68)

Zajímavosti (32)

  • Tim Burton přiznává, že byl vždy fanouškem Eda Wooda, a proto je jeho životopisný film natočen s velkou zaujatostí, která pramení spíše z jeho obdivu k Woodově práci než z posměšného postoje. Vztah mezi Woodem a Belou Lugosim ve filmu navíc odráží Burtonův vztah k jeho vlastnímu idolu Vincentu Priceovi, další známé hororové ikoně. (don corleone)
  • Nie je pravda, že by Bela Lugosi pohŕdal svojim hereckým kolegom Borisom Karloffom, v skutočnosti boli veľkí priatelia. Karloff sa po Belovej smrti samozrejme zúčastnil aj na jeho pohrebe. (BlackTom)
  • Rozpočet úvodní scény filmu byl vyšší, než rozpočet jakéhokoliv filmu Eda Wooda, a rozpočet celého filmu byl vyšší než rozpočty všech Woodových filmů dohromady. (don corleone)

Související novinky

Burton a Waltz mají „velké oči“

Burton a Waltz mají „velké oči“

04.04.2013

A scénář poskytnou Scott Alexander a Larry Karaszewski, kteří stáli za Edem Woodem, objektivně asi nejlepším (a určitě nejuznávanějším) Burtonovým filmem. To je bezesporu dobrá zpráva. Burton si… (více)

Reklama

Reklama