Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Victor Frankenstein je mladý chalan, ktorý má pomerne netradičný koníček - filmárčinu. Svoj prvý režijný počin premieta jedno dopoludnie rodine a spolužiakom. Hlavnú úlohu vo filme hrá jeho milovaný pes Sparky. Viktor sa stretol s nadšenými reakciami, no krátko na to nečakane prišiel o svoju hviezdu - Sparky chvíľu po projekcii filmu umiera pod kolesami auta a zdá sa, že z Victora vyprchala všetka chuť do života. Ale iba do chvíle, kým im v škole profesor biológie na žabe neukáže, ako možno pomocou elektriny dodať mŕtvemu organizmu život. Victor dostane šialený nápad - oživiť Sparkyho, torý už nejakú tú chvíľu leží na "cintoríne domácich zvieratiek". Teoreticky je to síce možné, ale aké to bude mať následky? (oli.G)

(více)

Recenze (142)

Radiq 

všechny recenze uživatele

Frankensteinově atmosférický ČB filmek, kterej ale místo monstra má psí, ale to se ani nedá nazvat monstrum, ale takovej mazel malej milej roztomilej hafan. Má to nápad, má to aji parodicky narážky na skutečnýho Frankensteina, ale vyloženě nadšení nemám. Štěstí, že to bylo tak krátky, ale su zvědavej, co z toho Burton udělal ve verzi z roku 2012 - to bych řek, že bude lepší... ()

TroiMae 

všechny recenze uživatele

Dětinský film? Na to, že je to disneyovka, je to úžasné: Kingův Řbitov zvířátek od Walta Disneyho! - jen bez zpívání, Frankenstein v dětské verzi. Takové filmy mi chyběly ve „Studiu kamarád“. V kontextu všech těch současných slaboduchých „dětských“ filmů, které předpokládají, že děti fungují na první signální a peníze se na nich dají vydělat jednoduše – stačí jim barvy, tvary, zvuky, klišé bez nápadu a stejné šablony, nezatěžovat mzoečky. Studio to tehdy samozřejmě neskouslo, ale Burtonovy „Ukradené Vánoce“ už v 90. letech prošly. Burton do dětského světa dokáže zakomponovat hřbitov domácích zvířátek, školní pokusy na mrtvých žábách nebo oživování mrtvých pejsků bulteriérů (autobiografie – nejen – Tima Burtona?). Navíc dokazuje, že jednoduché filmařské detaily mohou být (burtonovsky) vtipné (i bez světlic a 3D efektů): matka kropící zahradu, pijící sešitý Sparky. Na 30 minutách jde vytvořit fungující (dojímající) příběh, logickou návaznost, disneyovsko-burtonovskou pointu (bude Frankenweenieho/Sparkyho nevěsta?). Poučení pro děti: „Lidé jsou divní.“ (malý Viktor) ()

Reklama

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Tento půlhodinový Frankenweenie je podle mě prvním filmem, kterým se Tim Burton zapsal do podvědomí diváků (nepočítáme-li o dva roky staršího VINCENTA). Prokázal v něm velký odkaz na své oblíbené gothické horory a především na Frankensteina s Borisem Karloffem, což víceméně mapuje téměř jeho celou tvorbu (obzvláště STŘÍHORUKÝ EDWARD a FRANKENWEENIE z roku 2012). Hlavní postava, asi desetiletý kluk, se jmenuje tak jak známý doktor Victor Frankenstein. Tento Frankenstein je v ryze typickém Burtonově stylu. Místo odporného monstra je tu oživlý roztomilý pejsek jménem Sparky. Nejvíce Burtonův styl vidíme na hřbitově. Sparky je pochován na starém opuštěném hřbitově, a to uprostřed na kopci, kolem kterého jsou nesouměrně rozházené další hroby. Z klasického Frankensteina je zde převzat i konec, kdy Sparky uteče do mlýna a ten o chvíli později shoří. Poté se objeví jeho fena jako obživnutá žena z FRANKENSTEINOVY NEVĚSTY. O téměř 30 let později byl tento půlhodinový hraný film natočen znovu, a to v animované formě celovečerního filmu. Opět v černobílé podobě. [2560. hodnocení, 140. komentář, 83%] ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Nie je to dokonalý film, to rozhodne nie, ale je spravený perfektne. Je to temné, miestami strašidelné, má to Burtonovskú dušu veľkých rozmerov. Herci veľmi nemajú čo hrať, predsa len sa jedná o celkom naivný príbeh vychádzajúci z omnoho prepracovanejšieho Frankensteina, ale ako základná štruktúra na ktorej film stavia je dostačujúci. Formovanie typického burtonovského štýlu započalo. ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

Geniální půlhodinový kousek, do kterého Burton našlapal všechen svůj obdiv klasickému hororu. "Vtipné" je, že Studio Walta Disneyho se poté s Burtonem rozešlo a s tím, že plýtvá jejich finančním potenciálem (pro WD udělal ještě kraťásek Vincent - nedalo se to uvádět jako rodinný film, na to to bylo moc morbidní), ale jakmile se Burton stal slavným, hned to vydali na kazetě... ()

Galerie (4)

Zajímavosti (7)

  • V listopadu 2007 podepsal Tim Burton smlouvu na natočení celovečerní verze filmu Frankenweenie, uvedené v roce 2011. (ČSFD)
  • Film Tim Burton natočil pre Disneyho detský kanál, avšak zodpovední ho pokladali za príliš temný, pochmúrny a tým pádom nevhodný pre detského diváka. (lilina133)

Související novinky

2011, rok změn

2011, rok změn

23.12.2011

Rok 2011 byl v mnoha ohledech významný a průlomový. Byl rokem změn - ať už těch drobných v našich každodenních životech, nebo těch velkých, které začnou psát nové etapy osudů celých národů (politické… (více)

Reklama

Reklama