Reklama

Reklama

Podezření

(seriál)
Trailer
Česko / Francie, 2022, 3 h 28 min (Minutáž: 66–73 min, Alternativní 4x50 min)

Epizody(3)

Pracovitá, strohá a ve svých činech pevně přesvědčená o vlastní pravdě si jde zdravotní sestra Hana Kučerová tvrdě za svým. Názory jiných nereflektuje, na ničí přání se neptá. Ona přece ví, co je pro ostatní dobré. Mezi kolegy a sousedy tak přirozeně není příliš oblíbená. Kolegyně v nemocnici odsuzují Hančin příkrý přístup k pacientům, ona zase neschvaluje jejich ochotu navazovat intimní vztahy s lékaři. V tak napjatém prostředí se primář Vaculík snaží zachovat mezi sestrami na oddělení alespoň částečný mír a vytvořit pro pacienty potřebný klid. Pro Vaculíka je pacient na prvním místě. Jenže jak on, tak pravděpodobně všichni kolem něj mají svá tajemství a motivace, ve kterých není snadné se orientovat. Jak rozhodnout o tom, co je pravda a co lež, když fakta nemluví jednoznačně a jediné, co máme k dispozici, jsou naše pocity a domněnky? Jak jednoduché je soudit věci podle toho, jak vypadají v našich očích, a ne podle toho, jaké opravdu jsou? (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (169)

kocik1 

všechny recenze uživatele

Dokonalá studie o rychlých soudech, o tom, jak lehké je zničit člověka za tleskání davu, Moc se mi to líbilo a jak tak koukám, asi jsem jediná, komu byla nesympatická Hanka vlastně docela sympatická. Byla jsem dokonce připravená dát i 5 hvězd, bohužel mi vadilo, že tvůrci odflákli sezení u soudu, takže Kučerová byla pořád vinna, vinna, vinna a pak najednou bez vysvětlení už ne. I tak jsou ale ty 4* hodně silné. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Jsme někde jinde. A je to cítit už od prvního záběru a od prvních scén. Jdeme na vážno. Jedeme tvrdě a syrově, tak jak si v ČT dlouho nepamatujeme. Výstup z komfortní zóny ve velkém. Rozpracování vztahů a životů na skvělé úrovni. Možná víc ten sociální efekt a rozporů mezi sousedy se mohl dodat, ale i zde pracujeme s něčím lepším. O skvělých hereckých výkonech ani nemluvě. ČT mě ne vždy zklamává. Umím si vybrat. Nalézám zde seriály roku. O letošním je zřejmě rozhodnuto velice brzy. ()

Reklama

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Lidskej příběh o apatické sestře, která se dostane do vykonstruovaného křížku se zákonem kvůli tomu, že se k lidem nechová pěkně. Ta megera s pískem ve vagíně je to fakt na fakcu, což je na jednu stranu dobré, protože to právě z této minisérie dělá projekt, kterej se divákovi nevtírá. Na druhou stranu si tvůrci emocionalitu diváka neomotají kolem prstu, protože hlavní postavu vlastně ani moc nemusí. Mně osobně nevadí, když je protagonista pochybného charakteru - některé mé oblíbené filmy jsou dokonce o pozérech, vrazích, lhářích, lakomcích, lidských pijavicích... Jde však o to, že v těchto mnou oblíbených filmech generuje charakter postavy humorné či bizarní situace. Takto se neděje zde a dít se ani nemá, protože tento příběh je velmi seriózní, přísně dramatickej a vážnej. Proto zamrzí občasné nedokonalosti ve scénáři a herectví. Člověk by mohl říct, že dobrý herec má zvládnout i průměrně napsaný dialog. Podle mě má dobrý herec dobře zvládnout dobrý dialog, který má na starosti scénárista. Některé konverzace mezi postavami však byly vyloženě směšné svou schématickou urychleností (hádka dcery s matkou hned na začátku). Občas mě to úplně vytrhlo z uvěřitelnosti, kterou každé dobré dílo navozuje a udržuje. U tohoto typu děl na tom záleží obzvlášť. Průměrný divák to snad ale ani nepocítí, páč jeho nevybroušený vkus nedetekuje moment, kdy se z dosud organického dění vytratí autenticita. Moji rodiče z toho byli nadšeni. Nutno ale uznat, že po většinu času je to zvládnuto dobře. Audiovizuálně to ale nemá žádný drive, což zapříčinilo, že jsem při sledování dělal něco jiného. Nebylo třeba neustále být očima nalepen na obrazovce, když to vypadá průměrně. Kvůli tomu, jsem však celému případu nedal dost pozornosti a řada detailů mi unikla. Teď nedokážu říct, o co tam vlastně šlo. Spolčily se proti ní kolegyně, kteří jí měly plné zuby nebo jen byla zneužita pro politické hry v souvislosti se změnou vedení nemocnice? V tom, co se tam vlastně dělo, jsem byl ztracen. Možná je to chyba i toho, že informace nebyli divákovi dost dobře předány a v celé té zašmodrchanosti nelze mít perfektní přehled, ale to nedokážu posoudit, protože jsem nedával dostatečný pozor. Přesto mi to nijak nevadilo. Přesně vím, co se umělec snažil říct. Divák by se měl zamyslet nad nejednoznačností faktů, urychlených soudů a smutné skutečnosti naší společenské a mediální reality. O tom všem si jsem vědom. Podezření mi neříká nic nového, ale to jsem jenom já. Souhlasím s tím, že má cenu toto téma prozkoumávat. Celý projekt u mě ale nepadl na úrodnou půdu. Do celé věci jsem nebyl dostatečně vztáhnut. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Štěpán Hulík opět napsal hluboký příběh, zapracoval do něj tolik (potřebných) odboček, emocí a souvislostí, že je opravdu důkazem kvality, že se mu takové vyprávění nerozsypalo pod rukama. Michal Blaško natočil svůj první výrazně nadprůměrný počin a dovolte mi, abych výkon Kláry Melíškové zařadil až za fenomenálního Miroslava Hanuše, Ivan Trojan byl tentokrát trochu upozaděn. ()

FrankSusta 

všechny recenze uživatele

Temný filtr a místy rozostřená kamera ze všeho hned udělá drama... tohle to ale nepotřebuje. Tohle funguje totiž tak skvěle, že by to i bez těhle dvou prvků bylo jedno z nejmrazivějších seriálových českých dramat, co kdy vzniklo. A především nejuvěřitelnějších! Klára Melíšková hraje jednoduše obyčejného (v dobrém slova smyslu) občana, který se jednoduše chová jinak než společnost, a tak z ní byl téměř vytěsněn (i když se to trochu víc rozvine až na konci, byl bych rád za další sérii - ale nevím o čem by byla). Jen mi bohužel přišla občas málo výrazná, i když hrála fantasticky. Fantasticky, a stejně fantasticky jí sekundují ohromní Ivan Trojan, Miroslav Hanuš či Denisa Barešová (ta byla božská!!!) a mnoho dalších. No... pak to má teda ohromnej příběh, stejně jako většina ostatního řemesla, co na tomto bylo uděláno, a já jsem jednoduše spokojen. Jen to mělo trochu slabší odpich...   7,9/10   ,,...takhle jsem se narodila! To se mám omlouvat za to jaká jsem?!?'' ()

Galerie (65)

Zajímavosti (18)

  • Pokud má pacient DNR (do not resuscitate) a personál i tak zahájí resuscitaci, nejedená se o postup lege artis. V tomto případě se resuscitace nezahajuje. (Winster)
  • Tlačítkový mobil, kterým si právník ex offo v podání Miroslava Hanuše nechce nebo spíše nemůže vyfotit tištěné materiály policie, je hercův vlastní. (pulula)
  • Seriál se inspiroval případem zdravotní sestry Věry Marešové z Lužické nemocnice v Rumburku, která byla obžalovaná z vražd šesti pacientů. Soud ji nakonec zprostil obžaloby, protože důkazy neobstály. Od státu dostala celkové odškodné 2,27 milionu korun plus úroky za trestní stíhání. Odškodnění značně převyšovalo běžně přiznávané částky. Případu se věnuje i epizoda Sestřička (2017) z cyklu Život a doba soudce A. K. (od r. 2014). (sator)

Související novinky

30. Český lev - výsledky

30. Český lev - výsledky

04.03.2023

V sobotní večer 4. března 2023 proběhl v pražském Rudolfinu jubilejní 30. ročník předávání cen České filmové a televizní akademie, Český lev. Přímý přenos ceremoniálu, během nějž byla oceněna výrazná… (více)

Na cenách kritiky zabodovaly Arvéd i BANGER.

Na cenách kritiky zabodovaly Arvéd i BANGER.

04.02.2023

V letošním roce se nominace na Cenu české filmové kritiky za rok 2022 dočkalo celkem sedmnáct filmů. Našli jste mezi nimi nejen snímky promítané v loňském roce v kinech, ale i seriály, minisérie,… (více)

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2022

Ke konci roku opět nastal čas na pravidelnou bilanci toho nejlepšího, co na poli kinematografie letos vzniklo. Vybraní uživatelé se v předchozím příspěvku již podělili o svá osobní doporučení na… (více)

Reklama

Reklama