Reklama

Reklama

Rozpaky kuchaře Svatopluka

(seriál)
  • Československo Řekni ano, řekni ne (pracovní název)
Československo, 1984, 13 h 41 min (Minutáž: 52–73 min)

Kamera:

Jiří Lebeda

Hrají:

Josef Dvořák, Kateřina Macháčková, David Matásek, Josef Bláha, Dagmar Havlová, Zuzana Bydžovská, Stella Zázvorková, Jiří Vala, Karel Augusta, Jiří Bruder (více)
(další profese)

Epizody(13)

Populární cyklus televizních komedií z kuchařského prostředí z roku 1984, který byl výjimečný v tom, že diváci měli možnost rozhodovat o dalším ději a jednání hlavních hrdinů. Využití tohoto principu při premiéře bylo novátorské a vzbudilo tehdy velký ohlas. (Česká televize)

Recenze (211)

Colonist 

všechny recenze uživatele

Někdy v roce 1998, když jsem byl ještě v dětském věku, tak ČT vysílala "Rozpaky kuchaře Svatopluka po 14 letech", kde mohli diváci znovu živě hlasovat o tom, co se má stát, tentokrát už normálně pomocí telefonů. Ten seriál jsem miloval (v hlavě mi nejvíc utkvěla epizoda s vysokozdvižným vozíkem, se kterým pokaždé někdo nevybral zatáčku a rozbil naložené talíře) a Sváťa Kuřátko byl opravdový sympaťák. Vždycky jsem při sledování dostal hlad a uvažoval jsem, že až vyrostu, stanu se kuchařem. Dnes už takové myšlenky sice nemám, ale stále se na ten seriál rád podívám. Po deseti letech ČT nasadila reprízu původního "záznamu" z roku 1984, takže už sice nemůžeme o vývoji děje hlasovat, ale můžeme aspoň i my mladší vidět, jak to tehdy probíhalo. Stále je to pro mě povedený seriál. Epizody jsou většinou odlehčené a humorné a vystřídalo se zde mnoho kvalitních herců. Dějové zápletky jsou zajímavé a líbilo se mi, že sledujeme "kariérní postup" hlavního hrdiny - z malého penzionu až do Interhotelu Vltava (jmenoval se tak, že ano? :) ). ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Skvělý dramaturgický nápad, přetavený v příjemný komediálně laděný seriál z atraktivního prostředí horské chaty socialistické éry. Přesun do Varů a Prahy už nebyl tak pohodový, ale zase ukázal socialistické budování. Herecké obsazení je velmi dobře zvoleno a ani Josef Dvořák se svým tázavým pohledem mi vůbec nevadil. Jen kdyby jej opakovali trochu častěji, než jednou za deset či dvacet let. Vzpomínám si, že repríza byla o dost méně kvalitní (rozhodování diváků, diskuze ve studiu), než premiéra. ()

Reklama

ivishka 

všechny recenze uživatele

Jasně je to stará komunistická dovolená zábava. Ale v dnešní době toho máme i teď mraky. Hlavně aby diváci nemysleli na to, že stovky kilometrů od nás se děje něco hrozného, ale hlavně ať se večer pobaví všichni u televize (z tohoto důvodu telku zapínám jen na hokej). Velice mě ovšem udivuje to hlasování tehdy. Třeba jak Josef Dvořák řekne pokaždé - Diváci vypněte všechny spotřebiče ať nevznikne přepětí v síti... Je to taková pokleslá zábava. A díky tomu na jaké jsem zvyklá kvalitní a jinak servírované záběry jídla z dnešní doby (např. Pohlreich v Ano,šéfe atd), tak mi tehdejší jídla spíše připadají nechutné. ()

pipapa 

všechny recenze uživatele

Ráda bych hodnotila lépe, ale nejde to, i když herecká elita té doby drží celý seriál bez problémů nad vodou. ČT měla přepsat seriál na dvd bez interaktivních vstupů, které byly určitě ve své době pro diváky zajímavé, ale dnes už spíše zdržují a totálně ruší dynamičnost děje. Seriál má, bohužel, sestupnou tendenci, asi docházely nápady či jiný potenciál. Horská chata a Grandhotel Karlovy Vary mají ještě jakéž takéž kouzlo, ale závěrečných pět "pražských" povídek z Interhotelu to bolí - těžkopádné, zprstuvycucané, nudné - tady to hlavně zachrańovali Petr Haničinec a jeho dokonalé herectví "srdcem" a Luděk Kopřiva a jeho naprosto přirozená a unikátní komika. Role skladnice-frajerky se pro Šafránkovou vůbec nehodí, stejně jako role potrhlé megery pro Hudečkovou...Pan Filip zde opět potvrdil, že je to mistr nad mistry, co se roztahanosti a utahanosti týká. Nikdy se asi nedozvíme, jak to měli Filip a Dietl domluvené, ale na napsaný materiál by stačila určitě poloviční stopáž...Také Dietl se neostýchá použít zcela nelogických momentů, aby se dostal tam, kam potřebuje, nebo aby děj natahoval jako vařenou nudli. Některé povídky se doslova plácají na jednom místě celých ca.60 minut kvůli "problému", který se dá vyřešit za 5 minut...Josefu Dvořákovi nelze nic vytknout, herec velmi dobrý s osobitým stylem. Já osobně jsem mu ale na chut´ nikdy nepřišla...Krátké prostřihy/mezihry přímo na vaření a úpravu jídel se mi moc líbily a sliny se mi jen sbíhaly. ()

Zdeňka 

všechny recenze uživatele

Velmi originální český seriál. Souhlasím, že Jaroslav Dietl byl člověk na svém místě. Josef Dvořák se pro roli Kuřátka hodil výborně a opravdu jeho pohled stojí aspoň za jedno podívání. Jen mě mrzí, že jsem nezažila "hlasování" pomocí vypínačů. Mamka nám vždycky vyprávěla, jak to vypadalo u nich na sídlišti, když všichni blikali. Dnes je to samá SMS a člověka to stojí jenom peníze. Narodila jsem se hold do modernější doby. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (40)

  • Během natáčení seriálu se nevědělo, jak bude v praxi celé hlasování diváků probíhat. Finální verze je proto předem připraveným „podvodem“, jelikož výsledek hlasování měl v rukou jediný člověk, a to Ing. Rejlek, kterému telefonoval Svatopluk Kuřátko (Josef Dvořák) do centrálního energetického dispečinku. (Standey)
  • Divákom dej nebol ľahostajný a posielali listy, ako pán z Prahy 6, ktorý prejavil rozpaky nad seriálom, pretože pokarhanie v príbehu Pivár pokladá za priamo odstrašujúci príklad toho, ako sa kárne opatrenia vykonávať nemá. V tejto súvislosti mu predovšetkým vadilo, že v hoteli akoby vôbec neexistovala stranícka a odborová organizácia. (Zdroj: ceskatelevize.cz) (Raccoon.city)
  • Hotel Vltava, který se objevuje v závěrečných dílech, je hotel Panorama na Pankráci v Praze 4. Interiéry se však natáčely v bývalém Paláci kultury, tedy v dnešním Kongresovém centru. (Haniczka)

Související novinky

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Reklama

Reklama