Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dům se láme na kousky. Bučící kráva se ve víru zvedá do vzduchu. Traktory padají jako déšť. Těžký benzínový tanker se stává letadlovou bombou. Rozsáhlá ničivá přírodní síla devastuje vše a blíží se rychlostí 300 mil za hodinu. Tornádo udeřilo. Začíná vířící dobrodružství plné vzrušujícího napětí a skvělých speciálních efektů s Helen Huntovou a Billem Paxtonem v roli vědců stíhaných nejničivější silou přírody. Tito lovci bouří doufají, že pomocí elektronických senzorů získají dost informací na vytvořené lepšího varovného systému. Aby to dokázali, musí vražednému tornádu vstoupit do cesty. Honička začíná. (Universal)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (329)

classic 

všechny recenze uživatele

Všetky filmy režírované de Bontom, sú pre mňa veľmi podpriemerné, i keď debut - Nebezpečná rýchlosť, je vskutku nadpriemerná, a ani tentokrát si lepší kameraman, ako režisér, neodpustil odkazy na filmy Stanleyho Kubricka, ako sú „2001 : Vesmírna Odysea, prezentovaná v kultovom, akčnom filme, kde sa premietala v jednom z kín, tentokrát som si všimol aj legendárne OSVIETENIE, premietané vo večernom, letnom kine, kde čoskoro plátno zmetie nevyspytateľné tornádo, tak som ani nemohol dopozerať film vo filme ! Poprípade prístroj, ktorý chce spapať TWISTER, sa volá podľa postavy z bravúrneho muzikálu - The Wizard of Oz, čiže toto sú obľúbené filmy Jana de Bonta” ? Ešte sa vrátim k citovanému : To mi až tak nevadí, pretože film sám o sebe, je veľmi hlúpy, s príšernými hereckými výkonmi, ale celkom dobrou vizuálnou stránkou, t. j. vizuálne efekty a zvuk, inak trochu sa čudujem, že to zarobilo také veľké peniaze, lebo by mi to skôr pasovalo odvysielať v niektorej z komerčných televízii, ako na velikánskom plátne, zrejme ľudia obľubujú katastrofické filmy, alebo som trebárs na vlastnej koži zakúsil, aký je to pocit pre úplne obyčajných Američanov, ktorí musia znášať takéto divoké, prírodné živly, bohužiaľ bolo mi to zdokumentované prostredníctvom, nie príliš dobrého filmového diela, kde si jeho režisér naivne myslel, že dokáže znovu a opätovne nadviazať na predchádzajúci snímok, a ani spolupráca veľkého SPIELBERGA, ma nedokáže obalamutiť, aby som bol trochu viac zhovievavejší ! Najviac oceňujem lietajúce KRAVY a TRAKTORY, inak ruky preč ! Sympatická „huntka” nedokáže sama utiahnuť celý film, a pritom ju doslova žeriem ! ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Na svojou dobu celkom drahý film, je vidno, že na efektoch sa nešetrilo. Twister aj po rokoch patri medzi tie lepšie katastrofické filmy a aj keď je to viac menej iba naháňačka v aute za tornádom, bavilo ma to. Režisér Jan de Bont (Nebezpečná rýchlosť) ma za sebou hviezdne mená producentov (Kennedy / Spielberg) a tak štedrý rozpočet mohol veselo utrácať za deštrukcie, lietajúce kombajny, traktory alebo kravy a je to stále celkom dobra zábava aj dnes. Hudba Marka Mancinu celkom dobre pumpuje adrenalín do filmu a Paxtonovi s Helen Hunt, budete len fandiť a držať ich na diaľku za ruku, aby ich neodfúklo. 75% - 4* ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Tento film bol pre mňa v minulosti symbolom komerčných, amerických filmov vysielaných našimi televíziami. Ani ako dieťa som nedokázal prehliadnuť tie naivné a trápne scény. Vizuálne efekty boli podľa mňa ako na hojdačke a nominácie na Oscara mali podľa mňa hlavne kvôli tomu skvelému víru vzduchu. Dej mal spád, ale tie citové vzťahy, klišé, hlúposť a celková naivita mi znechutili film. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

výborná oddychovka na viac pozretí.klišé na klišé ale pozerá sa fakt skvele už len kvôli trikom a chémiou paxton - huntová.Pôvodný scenár otca Jurského parku Michaela Crichtona si natočil kameraman a vtedy ešte vychádzajúca režisérska hviezda Jan DeBont (Nebezpečná rýchlosť). A bol z toho obrovský hit. Boj dvoch konkurenčných skupín lovcov tornád mal všetko, čo poriadny blockbuster potrebuje. Svižné tempo, humor, ohromné triky, sympatický casting, výbornú hudbu a hlavne dychberúce scény, ktoré vyvolávali pocit dovtedy nevideného. Viac dobrodružstvo pre celú rodinu, než katastrofický film, ale v prvom rade výborná zábava. V súčasnosti neprávom zapadnutá pecka bola prvým filmom komerčne distribuovaným na DVD. Obe nominácie na Oscara (vizuálne efekty, mix zvuku) ostali nepochopiteľne nepremenené. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

To byly časy, když ještě Jan de Bont uměl točit a naprosto zaslouženě byl považován (byť jen na chvilku) za jednoho z nejlepších akčních režisérů vůbec. Twister je brilantně vyvážený mix zdravé nadsázky, skvělé akce a nějaké té romantiky navrch. Rodinnou atmosféru bez problémů obstarává velice zručně poskládané herecké osazenstvo, jemuž dominuje civilní dvojice Bill Paxton, Helen Hunt. Vizuální efekty jsou ohromující (létající kráva je legendární), stejně jako zvuková mixáž. Závěrečná scéna s gigantickým vírem je absolutně strhující. Klišé a lehká šablonovitost se nám samozřejmě v takovémto letním hitu vyhnout nemohou, ale pokud jich je přiměřeně, pak není problém. A Twister je přesně ta krásná, lehká a příjemná komerční zábava pro široké divácké spektrum. ()

Galerie (103)

Zajímavosti (48)

  • Bill Paxton a Helen Hunt sa po natáčaní náročnej scény, v ktorej sa prvýkrát skryli pred tornádom v špinavej priekope, museli dať zaočkovať proti žltačke. Hunt si taktiež neustále udierala hlavu o drevené trámy, pretože bola z vyčerpania tak moc unavená, že ju vôbec nevnímala. (Real Tom Hardy)
  • Odhaduje sa, že 20 miliónov z celkového rozpočtu 90 miliónov išlo na špeciálne efekty do spoločnosti ILM. Taktiež sa odhaduje, že režisér de Bont si prišiel na 2-3 milióny amerických dolárov. (Real Tom Hardy)
  • K výrobě větru v některých scénách byl použit motor z Boeingu 707. (SidneyP)

Související novinky

Nová kniha Michaela Crichtona budí zájem studií

Nová kniha Michaela Crichtona budí zájem studií

05.05.2024

Světoznámý spisovatel a mimo jiné i filmový scenárista, režisér a producent Michael Crichton (1942–2008) nám v minulosti přinesl obří divácké hity jako Jurský park, Westworld a Twister, což jsou díla… (více)

Projekty od Universalu loví mladé hvězdy

Projekty od Universalu loví mladé hvězdy

14.04.2023

Studio Universal v současnosti chystá několik projektů, jimiž by rádo navázalo na své zajeté a osvědčené značky. Jedním z nich je tento týden oznámený a blíže nespecifikovaný příspěvek do světa… (více)

Jak to vypadá s pokračováním Twisteru?

Jak to vypadá s pokračováním Twisteru?

22.12.2022

Když na jaře roku 1996 dorazil do kin blockbuster režiséra Jana de Bonta s názvem Twister, jeho vír zábavy doslova zbořil kina. Snímek s velmi štědrým rozpočtem 92 milionů dolarů díky svému poutavému… (více)

Reklama

Reklama