Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ray Kinsella (Kevin Costner) žije se svou manželkou a malou dcerkou na vlastní farmě v Iowě. Vede spořádaný rodinný život a pečlivě se věnuje svému hospodářství. To se však změní ve chvíli, kdy k němu začne v kukuřičném lánu promlouvat tajemný hlas. Ray si obsah sdělení vykládá tak, že má na svém poli zbudovat baseballové hřiště. Jeho bláhovému nápadu se nejprve všichni vysmívají, on je však odhodlaný naplnit svůj životní sen. Za podpory své milující manželky se mu podaří přeměnit kukuřičné pole v hřiště, na němž se sny dokážou změnit ve skutečnost. Na jeho hřišti se zjeví slavní hráči baseballové historie včetně legendárního „Bosého“ Joea Jacksona (Ray Liotta), který už je ale dávno po smrti. Tajemný hlas s dokončením hřiště ovšem neutichá a promlouvá k Rayovi znovu. Tentokrát ho donutí vyhledat slavného amerického spisovatele Terrence Manna (James Earl Jones), který mu nakonec pomůže porozumět významu poselství a odhalit účel jeho hřiště. Poetický snímek se v roce svého uvedení setkal s vřelou diváckou i kritickou odezvou a byl nominován na Oscara ve třech kategoriích včetně té nejprestižnější za nejlepší film. Snímek si dokázal získat srdce řady diváků svou magickou atmosférou, v níž se mísí minulost s přítomností a povzbudivým poselstvím o odvaze jít za svým snem. (Česká televize)

(více)

Recenze (189)

Greg25 

všechny recenze uživatele

Námět, děj, poetika a herci to je to co tomuhle snímku dává tři hvězdičky, dala bych i víc jenže to by celý film nesměl být prošpikován nudnými americkými nacionalistickými kecy, které jen občas střídají kecy o Američanech a jejich vztahu k baseballu, kdyby povídali jen o tom baseballu bylo by to na celé čáře lepší. A závěrečné doslova eposní usmíření otce a syna, je to co by filmu taky neuškodilo, kdyby tam scéna chyběla. 55% Protože prokousat se americkými rádoby řečmi je pro otrlé povahy. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Zvláštní melancholická mysteriózní pohádka o splněných snech (sebevíc nereálných a bláznivých), s čarovnou poeticky nostalgickou atmosférou a absolutním pozitivním vyzněním. Snažit se racionálně interpretovat hlas shůry (v titulkách: THE VOICE - Himself :-)) není žádoucí, nicméně více chápat myšlenkové pochody hlavního hrdiny při řešení neurčitých indicií (a sdílet jeho lásku k baseballu) by neškodilo. ()

Reklama

Derek 

všechny recenze uživatele

field of dreams je taka krasna rozpravka a patri k tej istej sorte "feel good movies" ako je shawshank, green mile a dalsie po ktorych konci mate na dusi taky krasny hrejivy pocit, citite sa stastnejsie a jednoducho mate naladu konat dobro. skvely filmovy zazitok ktory si najlepsie vychutnate ak budete o nom pred sledovanim vediet co najmenej. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

o existenci Hřiště snů jsem sice věděl, ale nikdy sem neměl potřebu si zjišťovat o čem ten film je ani se na něj podívat. Teď na něj došlo a nemohl mě víc překvapit. Místo tuctového sportovního dramatu jsem dostal melancholické drama s osobitou poetikou a extrémní náloží nostalgie. Je to velmi zvláštní kombinace, která rozhodně nemusí sednout každému a je třeba jí jít trochu naproti (postavy se přeci jen chovají celkem divně), ale když to sedne a zapadne do sebe přijde odměna v podobě trochu kýčovité pohádky, která je ale docela nakažlivá a má svoje nesporné kouzlo...80% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Po niekoľkých nadšených reakciách som očakával výnimočný zážitok. Možno za to môže nezáživný baseball, možno príliš poetická atmosféra, ktorá nám vnucuje pocit niečoho silne mystického vo vzduchu. Ono to tam je, ale je to akosi nedotiahnuté, neviem, čo si mám potom o Costnerovej postave myslieť. Chcelo by to pre nás európanov remake, kde by Luis Figo počul hlas Eusebia, ktorý by mu radil postaviť futbalové ihrisko. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (27)

  • Výrok "Když ho postavíš, přijde" byl deníkem „Daily Telegraph“ zařazen mezi deset nejčastěji špatně citovaných filmových frází. Mnoho lidí totiž nesprávně říká: "Když ho postavíš, přijdou." (Dreadd)
  • Ray Liotta strávil měsíce učením jak nadhazovat a odpalovat jako levák. Režisér mu však nakonec řekl, že na tom nezáleží. Ve filmu nakonec používá pravačku. (Dreadd)

Související novinky

Hřiště snů se dočká televizní adaptace

Hřiště snů se dočká televizní adaptace

16.08.2021

Streamovací služba Peacock ve spolupráci s Universal Television plánuje uvést moderní televizní verzi klasického fantasy dramatu Hřiště snů. Příběh farmáře, který se pod vlivem zvláštních úkazů… (více)

Reklama

Reklama