Reklama

Reklama

Epizody(1)

Obsahy(1)

Pátý a poslední díl série výpravných historických filmů o věhlasné panovnici je situován do let 1760 až 1780. Marie Terezie nechápe, proč se její manžel, František Štěpán, neustále zabývá finančními problémy monarchie, když její prioritou je zajistit trvalý mír a prosperitu monarchie prostřednictvím sňatkové diplomacie. Oběma rodičům přitom dlouho uniká, jak složitým dospíváním prochází jejich prvorozený syn Josef, který se má stát následníkem habsburského trůnu. Kromě přiblížení života Marie Terezie a doby jejího panování nám série dává možnost stát se svědky trnité cesty Josefa II. od privilegovaného a zároveň svými rodiči opomíjeného dítěte přes obtížná léta spoluvlády s matkou, až po závěrečné smíření s odkazem otce i matky. Jeho první manželství s půvabnou Isabelou Parmskou skončí tragickým zklamáním. V době epidemie neštovic, při níž umírají i Josefovi sourozenci, musí císařovna se slzami v očích v sobě potlačit zoufalost matky a dokončit svůj záměr sjednocení evropských zemí. Přinutí Josefa k dalšímu sňatku, tentokrát s Marií Josefou Bavorskou, která se půvabu Isabely nevyrovná. Ve vyhrocené situaci se Josef se ostře vymezuje proti otci, jehož vnímá jako prostopášníka. Teprve po smrti Františka Štěpána a následném konfliktu s matkou si Josef uvědomí, jakou roli jeho otec skutečně v chodu říše hrál, a až po smrti matky pochopí, jak významný je pro budoucnost monarchie odkaz obou rodičů – a co naopak může udělat jenom on. V roli Josefa v tomto dílu exceluje A. Friesz, jehož výkon se jistě zapíše do paměti diváků stejně, jako skvělý výkon V. Kotka v roli Františka Štěpána a výjimečné ztvárnění role Marie Terezie U. Straussovou. (Česká televize)

(více)

Recenze (76)

Big Bear 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Takhle nějak by mohly vypadat koprodukční výpravy ČT do naší minulosti, nebo do minulosti všeobecně. Podobně jako tak činí např. už dávno BBC a která je v tomto směru zatím nepřekonatelná. Film je složen v podstatě jen ze zásadních monemtů závěrečných roků vlády MT, přesto nejde o nudné vyprávění a baví celou dobu. Výprava byla skvostná, obzvláště ten závěr mne dostal. Zas a znovu musím podotknout navzdory těžkým časům po Bílé hoře a steskům o nadvládě Habsburků, že můžeme být rádi, že nám vládla právě Marie Terezie a její syn Josef II. Nebýt jich, možná bychom byli sto let za opicemi. Nad některými patenty člověk i dnes žasne a jak revoluční to muselo být tenkrát, to si jen těžko představit... * * * * ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jsem rád, že takový námět, jakým je Marie Terezie, Česká televize dotáhla do zdárného konce. Když jsem totiž před lety viděl první díl, nenapadlo by mě, že tvůrci víceméně zůstanou, z celého námětu se stane trilogie, a že budu ze všeho po skončení tak nadšený. Epizodické vyprávění je sice kamenem úrazu, ale pořád je to asi nejstravitelnější pro formát televizního filmu. Pokud Vás zajímá doba Marie Terezie včetně jí samotné, tak podle mě nedostanete lepšího zfilmování. I třetí herečka Marii zvládla skvostně, nicméně osobně jsem byl nejvíce nadšený z Vojty Kotka. Z něj je regulérní pan herec, klobouk dolů. Plus závěr byl tak silný, že se mi zvedly až chlupy po celém těle. To se mi u české tvorby hodně dlouho nestalo. Děkuji ČT, děkuji za krásné dobové drama, za nádhernou kameru v krásných zámeckých kulisách, za ty perfektní dobové obleky, za ty herecké výkony. Je vidět, že tady si s tím někdo dal práci a byla by hrozná škoda to tu náležitě neocenit. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Seriál věnovaný velké císařovně, v produkci České televize mimořádný nejen koprodukcí, která umožnila jeho vznik, se v pátém díle dočkal zdařilého sklenutí. Scénáristce se povedl zejména závěr Mariina života i skon jejího neméně pozoruhodného, neprávem přehlíženého manžela císaře Františka I. Štěpána Lotrinského, kterého v nejlepší roli své dosavadní umělecké dráhy ztvárnil Vojtěch Kotek. Pohled na tuto osvíceneckou panovnici, provázený zajímavě pojmutým nejstarším synem Josefem, opravdu obsáhl celý její život ve vyčerpávající plnosti. U nás nejvýrazněji připomíná tuto středoevropskou panovnici tereziánské křídlo pražského Hradu i památka dvou jejích neméně zajímavých synů Josefa a Leopolda. Česká televize si má v tomto případě k čemu blahopřát. Právem. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Závěr životopisu Marie Terezie letem světem. Na celém filmu je znát, že měl být opět dvojdílný. Obsazení Ursuly Strauss do třetice byla zajímavá volba. Finále životních peripetií se dočkala samozřejmě i množina dalších postav, z nichž nejvýraznějších byl Aaron Friesz jako Josef II. Své minuty slávy měla také Pauhoufová jako intrikánská důvěrnice nebo Rojkové lesbičanka. Nad očekávání dopadl příběh mladé Marie Antoinetty. Z minulých dílů lze připomenout Mauréry, Bokovou nebo Kerekes. Uvidíme, zda se někdy v budoucnu znovu podaří sehnat tolik peněz, aby mohl vzniknout podobně ambiciózní projekt. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Závěrečný díl celé pentalogie je bez debat nejlepší. Skvělý divácký zážitek, boží kamera, kostýmy, atmosféra (pravda, digitální Alpy to drobet kazí, ale jsou horší věci), výborný Aaron Friesz v roli Josefa II. a skvěle nadabovaný Janem Cinou. Obrovsky mi to sedlo a jsem rád, že tahle série vůbec vznikla. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zapomeňte na romantiku, takhle vypadala královská sňatková politika v praxi. Což je nakonec asi to nejlepší z celé série. Marie Terezie totiž touto dobou provedla i nějaké zásadní reformy, o kterých tu nepadlo ani slovo. Na druhou stranu – milovníci postelových scén si opět přijdou na své (pokud jim tedy nevadí, že jde převážně o smrtelná lože). Herecky to táhnou Ursula Strauss a Aaron Friesz ve dvou nejlépe napsaných rolích. Asi bych to hodnotil jako důstojné završení série. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Platí v podstate to isté, čo som písal pri dvojke. Mirka Zlatníková môže písať históriu pre liberálny bulvár. Fabulácie, ktoré robia z dvora Márie Terézie bordel. Panovníčka bola v minulej časti urazená obvinením z nevery, tentokrát zas spochybňujú jej vieru, keď v pohode ako-tak toleruje lesbický vzťah vo svojej rodine. Mentalita ľudí pred 250 rokmi však bola úplne iná. Postavy sú natočené a znázornené ako by boli z dnešnej doby, v podstate keby nemali parochne, tak to s historickým duchom nemá nič spoločné. Toto dielo dopadlo presne tak, ako končí 90% dnešných filmov/seriálov z historického prostredia. Netočí sa to preto, aby sa človek niečo naučil, ale aby sa presadzovali novodobé novoty ich včlenením do historického prostredia a nenápadným poukazovaním na to, že vždy to bolo normálne. Historik sa však takémuto plytkému zobrazeniu a pokrúteniu osobností dejín len zasmeje a následne zaplače. Táto trilógia privodila Márii Terézii všetko len nie sympatie. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mrknout se na Marii Terezii mi přijde jako příjemná vánoční povinnost. Kromě všeho možného základního, ráda pochválím skvělé masky, kostýmy, i lehce pikantní scénář opřený o reálnou aférku Marie Kristiny Habsbursko -Lotrinské s její švagrovkou, to by vážně byla škoda nezmínit. Vlastně i příběh Mimi a Alberta zaslouží zpracování, s Albertinou si určitě mákli, Mimi se jako jediná nakonec provdala z lásky, byla to nejoblíbenější dcera Marie Terezie a solidní mrcha ke všem ostatním potomkům... Poslední část tne do živého stran politického handlování s vlastními dětmi, rozdělenými na kategorie "děti lepší a méně vydařené", zároveň nostalgicky shrne vše, co se za dlouhé roky vlády a vztahu povedlo i nepovedlo. Výroba partnerů "na míru", stará měla za ušima. Lehké, odpočinkové, důstojné panovnice takového formátu, zároveň to má potenciál přivést i pole neorané aspoň k lehkému zájmu o matnou historii, což chválím. Vojta Kotek opět výborný, představitelka Marie Terezie mi seděla víc, než minulá, za mě v pohodě. Škoda jen, že to nebylo na dva díly. Pletichy kolem děcek a jejich konkrétní osudy by nebylo od věci rozšprtat víc, ale chápu, bylo jich jak hadů... Celá série je vydařenou zaležitostí, pozitivní odezva širokého publika budiž tvůrcům odměnou. ()

Flego 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zavŕšenie osudov habsburskej panovníčky je po technickej stránke dokonalý televízny projekt, príbehovo však ťahá za kratší koniec. Nič to nemení na skutočnosti, že táto koprodukcia viacerých televízií sa vydarila a jej úspech možno podporí aj ďalšie projekty. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

(-"- 1. a 2.díl) Předně nechápu, proč je tu tahle trojdílná televizní minisérie rozdělena na tři samostatné (dvoj)filmy a nejde okomentovat celá najednou. Ale budiž, jsou na světě horší věci. Třeba seriál o Marii Terezii samotný. Češi totiž opět dokonale dostáli své pověsti plebejců a nedůstojných tajtrdlíků, a filmový životopis habsburské panovnice pojali jako odlehčenou taškařici s šaškujícími a přehrávajícími herci a herečkami, většinou s herci českými, kteří svoje postavy šlechticů často hrají podobně, jako by hráli děvečky a čeledíny. A když už se tvůrci v některých scénách výjimečně snaží o vážnost či mužnost, oduševnělý a citlivý divák se musí zalykat trapností. Provinciální buranství je bohužel můj hlavní dojem z celé ságy, kterou jsem zhlédnul tak trochu nedobrovolně (ehm, ještě že přítelka nečte moje komentáře). A ani interiéry i exteriéry všemožných šlechtických sídel nezaručují aspoň příznivý vizuální dojem - celé dílo má sexappeal československé televizní inscenace. Nutno ještě podotknout, že se nejedná o film historický, ale o film pseudohistorický, natočený podle scénáře jakési pí scénáristky, a ne podle scénáře napsaného seriózním historikem. ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opět lze říci totéž, co u předchozích dvou filmů, leč zde je, snad i kvůli polovičnímu rozsahu, děj ve směru pohledu do historie žel bohu již téměř vyprázdněn a zaměřuje se hlavně na, místy poměrně bulvární rodinná dramata, přičemž ani v tomto případě neopouští specifické zacházení s fakty. Co se vykreslení a ztvárnění postav týče, vychází z toho kupodivu nejlépe lotrinský vévoda, který císařovnu a její hlavní úlohu často zastiňuje. 50 % ()

argenson 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Můžeme bejt rádi, že u nás máme tolik reprezentativních zámků, který se před kamerou můžou tvářit jako císařské rezidence (Valtice, Jaroměřice nad Rokytnou), jenom je škoda zbytečného oblbování diváka digitálníma Alpama u slavkovského zámku. Historicky to má kvanta nesrovnalostí a jen konkrétní události (dva sňatky Josefa II.) umožňují rámcovou představu, kdy se to vlastně odehrává, protože ani stáří dětí moc nesedí. Chápu akcentaci Marie Antoinetty, protože z dcer Marie Terezie je nejznámější svým tragickým osudem, ale je pomýlená představa, že by ve sňatkové politice hrála tak důležitou úlohu už od úplného dětství ve srovnání se staršími sestrami. Nemluvě o tom, že francouzské jméno Antoinetta přijala až po svatbě. Vůbec tu není zmínka o sedmileté válce, která se odehrává po většinu děje, a kancléř Kounic nebyl jenom podlý intrikán a kurevník. A nakonec dvorní lékař van Swieten zemřel dávno před Marií Terezií, takže ji jistě nemohl ošetřovat na smrtelném loži. Herecky mě nadchnul Aaron Friesz v roli Josefa II., standardně dobrý byl i Vojtěch Kotek jako František Štěpán. Přes drobné historické nedostatky je projekt jako celek záslužný a díky financování třemi státy má luxusní výpravu, takže hodnotím velmi dobře. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Moc hezká výprava, pěkné kostýmy, krásné lokace, celkem slušní herci, dobře natočené, ale já nic necítila, nedošlo u mě k žádnému pohnutí.. Čas od času ty „změny“ historie nedokážu rozdýchat, chápu, že tvůrce není historik, ale možná (zřejmě) by se mohl obtěžovat čtením a získáním informací.. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Kostýmy a paruky sedí. Kamera dobrá. To je bohužel jediný pozitivum, co se o tomhle televizním tyjátru dá říct. Je opravdu tragické, když se postavy oslovují celými jmény a plnými tituly, aby nebohý divák věděl, do čí imaginární držky se právě dívá. Dále následují scény, kdy rozliční hybatelé světovými dějinami stojí, sedí nebo někam kráčí a přitom si vysvětlují motivace svých politických machinací. Korunu tomu hned z kraje nasazuje scéna s mapou a ukazovátkem - ve které nějaký čičmunda (pečlivě představený a otitulovaný) vysvětluje Marii Terezii, koho si její fakani mají vzít a proč. Protože ona to asi neví. Nebo zapomněla. "Připoměňte mi pane hrábě, proč vlastně chceme provdat Marii Antoinettu do Francie...?" A pán hrábě vezme ukazovátko a začne nad mapou vysvětlovat. Tak fakt dík, tímhle se ze zamýšleného historického dramatu mentálně posouváme na úroveň učební pomůcky pro sedmou třídu zákaladní školy. Á propos, když už jsme u toho "dramatu"... tak Vojta Kotek dokáže celkem solidně zahrát Vojtu Kotka.  Ale přiznejme si, že na velkou dramatickou roli prostě nemá. Celý jeho herecký um (ehm) se tu redukuje na "tvářím se jako ropucha se zaseklou třískou v rektu a přitom na půl huby bez zájmu drmolím nějaké proklamace"... Tenhleten nezúčasněnej pološepot zvládá rutinně a přesvědčivě Roden. U Kotka je to jedno velký Auvajs! ()

petrsv 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozhodně nejlepší díl ze všech. Tvůrci se nejspíš poučili a vyvarovali se chyb především z prvních dílů. Výborně zahráno, kamera, prostředí. Lépe mohl být vyvážený zvuk a maskéři zapomněli, že nestárne jen panovnice a její manžel. Myslím, že spolupráce všech zemí se vyplatila a nebylo by na škodu natočit ještě pokračování o Josefu II. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Musím pochválit Vojtu Kotka. To tedy byl výkon ztvárnit zralého a vlastně už nemocného muže. Musel v seriálu obsáhnout několik desetiletí a to už něco vyžaduje. Samozřejmě k tomu dopomohla i výborná maska. Takhle jsem si představovala, že bude seriál končit. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pořád stejné. 1)  Závěrečný díl nijak neuhnul z předchozích čtyřech ani co do historické akurátnosti, ani pokud jde o bulvároidní zaměření na sex._____ 2)  Noví jsou jen někteří herci, z nichž mě zaujali především 33letý přitažlivý Aaron Fries (Josef II.) a mile živelný 21letý Jindřich Žampa (Leopold)._____ 3)  Je z našich dějin, hraje tu spousta našich herců a rovněž díky velké výpravě se na snímek hezky kouká. Fajn. Některé filmy nemají ani to. ()

kajas 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kotek, Kotek a do třetice Kotek. Protože celých pět filmů vyprávělo nejen o titulní hrdince, ale hlavně o jejím manželovi. František Štěpán je bezpochyby Vojtovou životní rolí a právě jeho výkon je tím nejlepším na velkolepém koprodukčním projektu. Moc přeji České televizi, aby se jí časem povedla další taková spolupráce. ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zakončení se povedlo. Vojta Kotek zabodoval i ve starším věku. A musím říct, že jsem ani nevěděla, že byl Josef II. takový smolař ohledně manželek. A co všechno musela absolvovat "Tonička", aby se prodrala na nóbl francouzský dvůr, aniž by tušila, že jí tam stejně nakonec ufiknou hlavu. ()

Reklama

Reklama