Reklama

Reklama

Hitler: Vzestup zla

(TV film)
  • Česko Hitler: Zrození ďábla (více)
Trailer

Velkoryse pojatý kanadský snímek mapuje životní cestu jednoho z nejhrůznějších diktátorů v dějinách lidstva od dob mládí až po jeho jmenování říšským kancléřem. Osobní neúspěch při snaze dostat se na malířskou akademii a válečný neúspěch jeho země v 1. sv. válce, kam narukoval, rozněcuje v mladém Hitlerovi nacionalistický fanatismus, provázený antisemitismem, chorobné vášně, které záhy přerostou v celoživotní posedlost. Pod jejím vlivem, využívaje celonárodní poválečné apatie a posléze i hospodářské krize, se v čele NSDAP pomalu, ale neúprosně vypracovává na politickém žebříčku, roste a sílí. O šílenství „jeho boje“, o jeho soukromí, ale i spolupracovnících a odpůrcích pojednává první díl výpravného snímku, jehož scénář je založen na pečlivě prostudovaných historických pramenech a jenž byl z velké části natáčen v Čechách. V druhé, závěrečné části tohoto životopisného historického snímku si Adolf Hitler kolem sebe pomalu utváří novou skupinu spolupracovníků, která ho bude provázet až do konce II. světové války. Zároveň se stupňují konflikty s jeho staršími souputníky, jako je např. generál Ernst Röhm, velitel oddílů SA. Na scénu se také dostávají dvě osudové ženy jeho života – jeho nevlastní neteř Geli a posléze i Eva Braunová… Titulní roli strhujícím způsobem ztvárnil britský herec Robert Carlyle, snímek sám obdržel mnohá ocenění, z toho dvě ceny Emmy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (360)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Hitlerov život od dectva až po to, ako sa dostal k moci v Nemecku, zobrazený v 3 hodinách. V tomto filme sa zodpovedajú takmer všetky otázky ako napr, čím chcel byť ako malý, prečo nemal rád židov, za čo si zaslúžil železný kríž v I. svetovej vojne a hlavne to, ako sa postupne dostával k moci. Za vlastizradu išiel do väzenia kde napísal svoje pamäti a teda známu knihu MAIN KAMPF, v ktorej vysvetľuje svoje prejavy antisemitizmu a tiež nadradenosť nemeckej rasy Každý určite pozná Adolfa Hitelra, len v krátkosti pripomeniem že bol skvelý rečník, vedel si získať dav, bol to človek, ktorý bojoval za nemecky národ a ten ho za to miloval. Veľmi dôležité bolo, že so svojou politickou stranou NSDAP si získal robotnícky ľud, pretože robotníkov bolo vtedy v Nemecku najviac a keď zomrel prezident Haidenburg, dostal sa k moci a mohol neobmedzene vládnuť v novej nemeckej ríši. Toto všetko a ešte mnoho viac nájdete v tomto filme, všetko je to detailne zobrazené v tomto diele, ktorý určite treba vidieť. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobrý, na to, že jde o televizní film. Rozhodně jde o (v rámci možností) dobře zvládnutou studii Hitlerových motivů a psychologie. Samozřejmě, že je zjednodušující (ono tam toho v tomhle ohledu mimochodem nesedělo víc), ale mělo-li se to nacpat do 179 minut a neztratit přitom srozumitelnost, jsou takové kompromisy pochopitelné. Výtka, že se Carlyle na roli Hitlera nehodí typově je ovšem oprávněná. 80% ()

Reklama

teutates 

všechny recenze uživatele

Mnohými nenávidený, mnohými "milovaný" Adolf Hitler a jeho zrodenie je zachytené práve v tomto snímku... Prvé kroky mladého umelca, štúdia, vojenská kariera... proste počiatok. Adolf Hitler ako skvelý rečník, manipulátor, psychopat, revolucionár... človek mnohých tvári, ktorý ukázal čo dokáže spôsobiť "vojna"... Hitler je síce dobrý hlavný hrdina do každého filmu, avšak toto prevedenie mi nestačilo. Premárnený potenciál... 6/10 ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Film sleduje Adolfa Hitlera od bezdomoveckého poležiavania pod mostom, cez prvé rečnícke prejavy v krčme chlapom pri pive, návrh symbolu hakového kríža doma za stolom, až po ambiciózne vyjednávanie s prezidentom Hindenburgom. Môžem len dúfať v dôveryhodnosť faktov vo filme, no robím to ochotne, pretože na televíznu produkciu je výborne nakrútený i zahraný a detailne mi odpovedá na otázku, ako sa taký človek odnikiaľ (nemal ani len nemecké občianstvo!) mohol dostať k takej moci. Hitlera zobrazuje nielen ako psychopata, ktorému srší z očí fanatizmus a nenávisť, ale tiež ako geniálneho manipulátora, ktorý s oveľa menším postavením dokázal zauzliť nitky najvyšším politikom. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Snaha o priblíženie životnej cesty snáď najnenávidenejšieho človeka na planéte, od bezdomoveckých bohémskych čias vo Viedni až po uchopenie absolútnej moci. Veľa tu toho bolo spomenutého, veľa však nie a niečo bolo rozobrané ako z rýchlika, celkový dojem však nie je vôbec zlý. Ťažká, zlá doba obyčajne produkuje aj zlých a zvrátených ľudí..... smutné... nie, ľudia neboli hlúpi, boli len zúfalí a hladní.... A potom už bolo neskoro. 75/100 ()

Galerie (38)

Zajímavosti (21)

  • Hitler počas prvej svetovej vojny prišiel na 2 mesiace o zrak po zásahu yperitom. Bál sa, že sa viac nebude môcť venovať svojmu koníčku, maľovaniu. (vander19)
  • Původně měli producenti v záměru ukázat Hitlera z té lepší stránky, ale po protestech ze strany Židovských skupin bylo od nápadu upuštěno. (hellstruck)
  • Film vyznívá, že opakované volby před konečným nástupem k moci vyvolávali nacisté odmítáním účastnit se jednání a blokací Reichstagu. Ve skutečnosti Reichstag opakovaně rozpouštěl prezident Hindenburg, což mohl udělat za jakýchkoliv okolností díky článku 25 ústavy. (vojtaruzek)

Reklama

Reklama