Reklama

Reklama

Hitler: Vzestup zla

(TV film)
  • Česko Hitler: Zrození ďábla (více)
Trailer

Velkoryse pojatý kanadský snímek mapuje životní cestu jednoho z nejhrůznějších diktátorů v dějinách lidstva od dob mládí až po jeho jmenování říšským kancléřem. Osobní neúspěch při snaze dostat se na malířskou akademii a válečný neúspěch jeho země v 1. sv. válce, kam narukoval, rozněcuje v mladém Hitlerovi nacionalistický fanatismus, provázený antisemitismem, chorobné vášně, které záhy přerostou v celoživotní posedlost. Pod jejím vlivem, využívaje celonárodní poválečné apatie a posléze i hospodářské krize, se v čele NSDAP pomalu, ale neúprosně vypracovává na politickém žebříčku, roste a sílí. O šílenství „jeho boje“, o jeho soukromí, ale i spolupracovnících a odpůrcích pojednává první díl výpravného snímku, jehož scénář je založen na pečlivě prostudovaných historických pramenech a jenž byl z velké části natáčen v Čechách. V druhé, závěrečné části tohoto životopisného historického snímku si Adolf Hitler kolem sebe pomalu utváří novou skupinu spolupracovníků, která ho bude provázet až do konce II. světové války. Zároveň se stupňují konflikty s jeho staršími souputníky, jako je např. generál Ernst Röhm, velitel oddílů SA. Na scénu se také dostávají dvě osudové ženy jeho života – jeho nevlastní neteř Geli a posléze i Eva Braunová… Titulní roli strhujícím způsobem ztvárnil britský herec Robert Carlyle, snímek sám obdržel mnohá ocenění, z toho dvě ceny Emmy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (360)

POMO 

všechny recenze uživatele

Film sleduje Adolfa Hitlera od bezdomoveckého poležiavania pod mostom, cez prvé rečnícke prejavy v krčme chlapom pri pive, návrh symbolu hakového kríža doma za stolom, až po ambiciózne vyjednávanie s prezidentom Hindenburgom. Môžem len dúfať v dôveryhodnosť faktov vo filme, no robím to ochotne, pretože na televíznu produkciu je výborne nakrútený i zahraný a detailne mi odpovedá na otázku, ako sa taký človek odnikiaľ (nemal ani len nemecké občianstvo!) mohol dostať k takej moci. Hitlera zobrazuje nielen ako psychopata, ktorému srší z očí fanatizmus a nenávisť, ale tiež ako geniálneho manipulátora, ktorý s oveľa menším postavením dokázal zauzliť nitky najvyšším politikom. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Vzestup zla má hodně směšné obsazení, Geli je navíc blondýna (!) a celkově bylo "nutno" spoustu dalších klíčových momentů potlačit v rámci slepé dramatičnosti. Inu, je smysluplné projít si s Adolfem cestu k totálnímu pádu, ale když už se tak děje, je lépe zvolit například starší projekt Hitlerova SS: Portrét zla. ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Velice povedený TV film ve kterém divák sleduje jak se Hitler dostává k moci od proslovů v hospodách až k přebírání moci nad Německem. Film slouží velice dobře jako doplňení znalostí o Adolfu Hitlerovi, jelikož se film nezabývá tím jak masakroval židy za 2. sv. války ale dozvíte se jaká byla jeho cesta k moci. Navíc ve filmu exceluje Robert Carlyle, který Hitlera zvládl na výbornou. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Chá, cha. Tak takhle si někdo představuje Hitlera? No dobrá, je to cesta z jednoho extrému do druhého. Jestli byl především v sovětských velkofilmech Adolf zobrazován jako zrůda, velkopadouch a šílenec nejvyššího formátu, takřka všichni souhlasili a vlastně nebylo proč ne. Ale udělat z člověka, který z bahnitého Německa v krizi a mezistranických půtkách vytvořil říši, jež několik let strašila celý svět, přihlouplého blbečka, kterému zbývá možná tak troška hereckého a řečnického nadání. Uf, to snad ne! Hitler zaslechne, že za všechno mohou židi, šup tam a už o tom přesvědčuje všechny okolo. Přečte si nadpis komunistických novin a heslo použije při nejbližší příležitosti. Jéjej! Proč? Co nám to tady vyrostlo za průměrného psychopatíčka, který žvástá o Valhale a Lohengrinovi? Opravdu si myslíte, že za někým takovým by celý národ šel?! Jako televizní film víc než slušné, jenom mi vadí to, že vedle cesty Hitlera k moci defiluje jakýsi bezvýznamný novinář a jeho idealismus, který je nesmyslně a hloupě konfrontován se samotnými Vůdcovými projevy. Robert Carlyle svoji roli odvedl na výbornou, i když podoba nic moc, herecky ale naplno zazářil nejješitnější z ješitných, Hindenburg v podání Petera O'Toola. ()

AllShallFall odpad!

všechny recenze uživatele

Vzestup zla..? Historie je velkou iluzí. To, co jsme dostali o Hitlerovi, Německu a 2.sv válce, to jsou zprávy vítězů. Vítězové píší dějiny. Kdyby tu valku vyhráli Němci, hrdina a nehrdina by byl úplně nekdo jiný. Lidé se ptají, co udělali Němci Židům, ale už se nikdo neptá, co udělali Židé Němcům. Dnešní pohled je pouze jednostranný. Lidé věří tomu, co jim média naservírují a už je nezajímá druhá strana mince. Věříme jen tomu, čemu tento systém chce abychom věřili. Skutečnosti, pravda, fakta jsou zahozeny a byly zahozeny, aby se tu pravdu nikdo nedozvěděl. Tak jako křesťané pálili knihy, prosazovali jen svou pravdu, tak kapitalismus prosazuje tu pravdu svou. Pokud si myslíte něco jiného, nebo máte byť jen malé jiné tušení a mínění, jste automaticky označen za blázna, co to nemá v hlavě v pořádku, jste neonacista, xenofob a rasista.  To, co jsme viděli je jen ubohá propaganda kapitalismu a to co tu vsichni píší, co vědí a jak si myslí, že znají dějiny, jen jen chabé papouškování příběhu vymyšleného a zpracovaného lháři. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (21)

  • Hindenburg skutečně nazýval Hitlera „kaprálem z Čech“. Pravděpodobně šlo o omyl. Adolf přišel na svět v hospodě v hornorakouské obci Braunau am Inn. Název „Braunau“ ale v němčině nese i jiné město – Broumov ve východních Čechách, které Hindenburg znal. (Nick321)
  • Některé exterierové scény se natáčely v ulicích Brna, konkrétně například na Zelném náměstí, kde byl nafilmován balkonový proslov. Při natáčení brněnských scén se tak mnoho komparzistů objevilo v nacistických uniformách. Starší neinformovaní lidé mnohdy tuto skutečnost nesli velice těžce. Byl zde případ silného šoku, kvůli kterému musela být přivolána záchranná služba. Vídeňské exteriéry se pak natáčely v Liberci, protože liberecká radnice je inspirována právě tou vídeňskou. (don corleone)
  • Všechny předměty s nacistickou tématikou (vlajky, uniformy, odznaky...) použité v tomto filmu byly po ukončení natáčení zničeny, aby se nemohly dostat do rukou neonacistickým skupinám. (ČSFD)

Reklama

Reklama