Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na začátku byl úsvit a v něm několik opic zjistilo, že chodit se dá i po dvou. Pak přišlo první manželství, první homosexuální manželství a 15 božích přikázání. Vize Mela Brookse o historii světa nás zavede do Říma, kde etiopský tanečník, pouliční filozof a palácová panna utíkají před Cézarovými vojáky, aby nakonec skončili jako zaměstnanci hostince, kde v uzavřené společnosti večeří Ježíš. Další část filmu je věnovaná Francouzské revoluci a v upoutávkách na druhý díl uvidíme třeba Hitlera jako krasobruslaře. (hobbitko)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (43)

Martin888 

všechny recenze uživatele

Musím souhlasit s tím, že je ten film absolutně nevyrovnaný a některé scény hraničí s dobrým vkusem. Ale je to Brooks a ten je, dámy a pánové, s trochou nadsázky geniální. Buďto se člověk smíří s tím, že tomu člověku není nic svaté anebo u tohoto filmu spáchá rituální sebevraždu. Každopádně ještě než si toto pustíte najděte si na Youtube jeho videoklip Hitler Rap a představte si, že celý klip má hodinu a půl, jestli to zvládnete s chutí do toho. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Paráda, další super parodie, sice to chvílemi vázne (hlavně první půlka Říma), ale jinak perfektní. Nejlepší je pravěk, desatero přikázání a španělská inkvizice pojatá jako muzikál. A největší ubalenej špek, jakej sem viděl :-))) A hlavně trailer na dvojku. EDIT 2024: Já prostě Brookse žeru. On je někdy nevyrovnaný a v tomhle filmu obzvlášť. Těch dementních, fekálních, či blbých vtipů je tady víc než dost, chybí tomu jakýkoliv příběh. Ale Brooks to pálí s takovou vervou, že se člověk prostě nenudí, nebo nepřemýšlí a navíc se i tady zhruba v 50% trefuje. Poslední večeře, Count de Money, finální filmové propojení... a naprosto skvostná inkvizice :) to by prostě dneska nešlo natočit, protože by to urazilo všechny. Navíc umí i solidní davové scény či výpravu, takže třeba Řím opravdu vypadá jak ze sandálovek 60. let. 4* ponechávám a překvapivě historický film roku 1981. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Vlastně už typický Brooks - geniální vtipné momenty (jednoznačně vede Mighty Joint a Poslední večeře v krátkém sledu) střídané nudnější vatou, která ale nepostrádá autorský švih a alespoň vynalézavé pokusy o humor. Hlavně část s inkvizicí je mrháním potenciálu, ale celé je to zase tak roztomile své a bujaré, že bych to nikdy nerealizované pokračování s krasobruslařem Hitlerem určitě rád uvítal. 65% ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Humor Mela Brooksa mi šmakoval odjakživa, možno je to tou židovskou satirou, ktorú môžem v nekonečných obmenách. Navyše má tento film skvelú hustotu rôznorododých gagov, niekedy ide len o chutné detaily a narážky, ktoré však nesmierne potešia milovníka starých komédií i slovného humoru. Už len sledovať herecký výkon fantastickej Madeline Kahn v roli cisárovnej Nympho bola čistá rozkoš :-) "Mám nejaké miesto, ktoré by tento mladý muž mohol vyplniť?" Apropos, neviem, či niekto urobil aj dôstojné titulky, ale tie od Isis z roku 2003 sú paródiou na preklad - aj Google translator má viac inteligencie a citu. Ešteže mám dobrú angličtinu, inak by som z toho českého klenotu dadaizmu nepochopila ani prd. ()

filip.novak odpad!

všechny recenze uživatele

History of the World je křečovitou snahou Mela Brookse o fungující (komediální) film. Nechápu přirovnání ostatních komentátorů k Monty Python, protože humor Pythonů a Mela Brookse by nemohl být odlišnější. Brooksův humor stojí na prvoplánovité vulgaritě a zlých urážkách mezi postavami, čímž si zároveň podkopává nohy, protože zvláště v římské epizodě film zdlouhavě rozvíjí příběh okolo čím dál tím více odporných postav. Když se Brooks rozhodne parodovat ikonický historický nebo filmový moment, nikdy nepřekročí stín prvoplánovosti a předvídatelnosti, jediné, čím se snaží překvapit, je silnější urážka. ____ History of the World je ukázkou díla uzavřeného ve své době, více než 30 let od premiéry působí šokující snaha o vulgaritu nanejvýš trapně a bezzubě. Současnou optikou se jedná pouze o ochotnicky inscenovaný a s mizerným načasováním gagů hloupý film, který sám sebe bere až příliš vážně a sofistikovaně. ()

Galerie (105)

Reklama

Reklama