Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Každý člověk prý má tři životy: veřejný, soukromý a tajný. Tajný život Dana Mahownyho, spořádaného a skromného úředníka jedné torontské banky, vyšel najevo počátkem osmdesátých let minulého století, kdy byl zatčen a obviněn z defraudace. Za celou dobu jeho profesní kariéry nepojal nikdo nejmenší podezření. Jeho pozice v bance byla natolik pevná, jeho chování tak bezúhonné, že jen pomyšlení na něco takového musel každý okamžitě zahnat jako absolutní nesmysl. A přece částka, o kterou nakonec banka přišla, vyrazila každému dech. Stejně šokující bylo ovšem zjištění, že všechny ty peníze, do posledního dolaru, pohltil hazard. Protože Danu Mahownymu nešlo o bohatství. On nehrál pro peníze. On, jako pravý gambler, hrál jen pro vzrušení, které při hře zažíval. A které u něj na pomyslné stupnici od jedné do sta zaujímalo bezkonkurenčních sto bodů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (96)

eLeR 

všechny recenze uživatele

Grilované rebierka bez omáčky, hazardný hráč bez vlastných prostriedkov ... to sa to ale hrá, len dokedy. Rola akoby šitá na Hoffmanove telo, Driver nemôžem prísť na chuť, tempo a spracovanie filmu výborné, hudba uchádzajúca, z mojej strany spokojnosť. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Ďalší príliš skoro až chladne dokumentárne pojatý film o nejakej udalosti. Dúfal som, že to bude aj trochu štúdia gamblera - hlavnej postavy.  Ale do jeho hlavy sa nemáme možnosť dostať. Pretože Hoffman celý film odohrá s jedným výrazom. Ťažko povedať, či si gambling fakt užíval (to že na konci jednou vetou povie, že áno je málo) a či bol vystrašený v niekoľkým zlomových chvíľach, keď robil podvody v banke, aby mohol ďalej hrať. Proste hlavná postava je nakoniec v celom filme len figúrka, ktorá rozbehne celý ten príbeh. Film sa našťastie sústredí aj na fungovanie kasína a ich fínt ako, čo najdlhšie u seba udržať prachatého gamblera. A táto časť bola fascinujúca a poučná zároveň. Akákoľvek pidichuť ísť niekedy do kasína ma nadobro prešla. Takže celkovo to je len taký poučný film, ale ako nejaký strhujúci príbeh to vôbec nefunguje. 5/10. ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Dávám lehce nadsazených pět hvězd, protože jsem naprosto okouzlený výkonem P.S.Hoffmana. Už dlouho patří mezi mých nejoblíbenějších top 5, ale pokaždé mě dostane znova. A pokud má ještě výborného přihrávače, jako je v tomto případě Minnie Driver, vše navíc podpořeno kvalitiním příběhem, výsledek nemůže být jiný než strhující. Jo, a taky v tom asi hraje maličkou roli fakt, že jsem si s gamblingem svýho času taky trochu zavdával. ()

JayZak 

všechny recenze uživatele

Chladný film, u kterého se vám může zdát, že se toho tak moc neděje, přitom se toho děje až moc. Život jistého Dana Mahownyho se každou další sázkou řítí do propasti, i když on sám je přesvědčen o tom, že nemá problém gamblerský, ale problém finanční. Tedy problém toho jak dokáže z pozice bankéře čerpat peníze z cizích úvěrových účtů a ty prohrávat v kasinu. Studenou atmosféru filmu podtrhuje výborná hudba, a zapomenout nesmím na výborného P.S. Hoffmana v hl. roli (který se pro tyhle role snad narodil), Minnie Driverovou v roli Mahownyho přítelkyně nebo Johna Hurta, vychutnávajícího si svoji vedlejší roličku šéfa kasina. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

„Sex ne, chlast ne, drogy ne, zajímá ho jen další karta.. Miluju ho..“ Šéf kasina mě bavil, bylo to parádní neřád a John Hurt je tu nepřehlédnutelný, Philip Seymour Hoffman v roli skromného zaměstnance banky, který zcela propadl hráčské vášni, bezchybný. Způsob, jakým kul pikle, jak zdařile kličkoval na hranici a posléze už i hodně za hranicí, byl fascinující (pro mě) a pochopitelně devastující (pro něj). Zdařilý snímek o tom, jak to vypadá (asi), když se ze hry stane vzrušující posedlost a daná osoba prostě nemůže přestat.. ()

Pishin 

všechny recenze uživatele

Hoffman je buh. Tenhle pan, ktery se vysvihnul diky vedlejsim rolim vselijakych podivnych existenci (namatkou uchylak, hudebni kritik-narkoman, homosexual) je Pan herec. Posledni dobou si ho nemuzu vynachvalit a co film to exkluzivita v jeho podani. Ale zpet k filmu - musim rict ze film me pekne zamotal hlavu, protoze kdyz jsem videl Hofmana a vsechny ty dobove ucesy auta myslel jsem si ze se jedna minimalne o 15 let stary film, jak jsem byl nesmirne prekvapen z toho ze koukam na film z roku 2003. Kazdopadne neni potreba zde pretrasat dej, kdo ma tohdle chlapika rad urcite se nudit nebude. ()

ladko 

všechny recenze uživatele

Hustý film, ktorý vás udrží v napätí počas celých takmer dvoch hodín. Gambling je choroba a tento film vykresľuje, ako sa jej dá podľahnúť. Hoffman tu hraje one man show, prakticky po celý film z neho kamera nezlezie-a hraje strhujúco. Aj pri všetkých hráčskych scénach kamera neukazuje karty alebo kocky, ale Hoffmanovu tvár. Jednoducho je to taká štúdia gamblera. Keď asi v tretej štvrtine filmu vysvitne, že Mahowny(How many...) prehral už 4,5 milióna, je to až neuveriteľné a človeka z toho až mrazí. Rozhodoval som sa medzi 4 a 5 hviezdami, ale nakoniec 5 za to, ako ma film prikoval do "sedadla". Keď vám niečo hovorí toto prostredie-neváhajte a siahnite po tomto filme. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Původně jsem chtěl napsat "Hoffmanův herecký koncert“, ale to je tak otřepaná fráze, že bych si za to musel rovnou jednu vrazit. Každopádně tenhle film stojí a padá s výkonem hlavního představitele a atraktivita snímku je závislá právě a jen na něm. Nemůžu si pomoct, ale z toho sebezničujícího pošuka jsem prostě nemohl odtrhnout oči. Mahowny nemluví, Mahowny hraje. A Hoffman svou pravdivostí a přirozeností zase jednou dokázal "udělat celý film“. Kolika hercům se tohle povede? ()

Nos 

všechny recenze uživatele

Hlavním hrdinou je Dan Mahowny, vycházející hvězda u Obchodní banky v Torontu. Pro své kolegy to byl workoholik. Pro své zákazníky to byl přesvědčivý a ochotný bankéř. Pro své přátele to byl tichý, ale komický muž, který rád sledoval sport v televizi. Pro svoji dívku to byl plachý ale přitažlivý muž. Nikdo z nich ale neznal odvrácenou stranu jeho tajného života, když se bez cizí pomoci podílel na největším bankovním podvodu v historii Kanady... Skvělé herecké výkony, především Philip Seymour Hoffman je úžasný. Zasloužené čtyři hvězdy. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Příběh značně utahaný, bez sebemenšího vzrušení a napětí. Nezáživně natočeno. Nuda umocněná tím, že nemám pro tyhle s(h)ráče pochopení. Vše stavěné pouze na dokonalém Philipu Seymouru Hoffmanovi,, ale to v tomto případě je málo. Pro mně zklamání. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Gamblerský příběh bankovního úředníka Dana Mahownyho, který v kasinech točil miliony a přitom jezdil ve staré káře a chodil v ošuntělých oblecích. Ten kontrast mezi jeho skutečným životem a tím, kam před ním utíkal, je markantní a hlavně díky výkonu Philipa Seymoura Hoffmana uvěřitelně zobrazený. Jenom v té bance mu to procházelo až příliš snadno, vždycky z toho nějak podivně vyklouzl. Možná v 80. letech to tak chodilo, to nemůžu posoudit, dnešní audit se jen tak ošálit nenechá. Dokonce se mi v roli hodně tolerantní přítelkyně líbila i Minnie Driver, což nebývá zvykem. Zůstanu tak u slabších čtyř hvězd. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Kvalitní drama s příjemně humorným nadhledem o posedlosti hazardem. Hlavním kladem filmu je poctivá atmosféra vzrušení a nesmírného potěšení z hraní a sázení všeho možného. Ty okamžiky a chvilky při čekání na případnou výhru dostatečným způsobem zaplavují tělo a mozek opojným adrenalinem, až se z těchto omamných pocitů vyvine těžká závislost na gamblerství. Bankovní úředník Dan Mahowny (skvělý Philip Seymour Hoffman) je muž s postupující kariérou vzhůru a nezlomnou vášní a posedlostí pro hazard. Sázení na zápasy už nestačí, v kasinu v Atlantic City se mu dostává ta správná porce pro ukojení jeho jediné vášně, pro kterou jedinou je ochoten podstupovat riziko z možného odhalení velkolepě pojaté defraudace. S mistrovskou precizností se prohlubuje jeho trestná činnost, kterou odhalí až náhoda. S lehkomyslnou bezstarostností pak zapadá do beznaděje proher, aby ukojil svou vášeň, která pro něj znamená jediný smysl života. Z dalších postav: Danova přítelkyně Belinda (Minnie Driver), která se stává jedinou hazardérovou oporou po odhalení celkové defraudace, šéf kasina v Atlantic City Victor Foss (dobrý John Hurt), snažící se svým nejlepším klientů plnit všemožná přání, hamižný bookmaker Frank Perlin (Maury Chaykin), detektiv Ben Lock (Ian Tracey), neústupný ve své touze po pořádné rybě, a Bernie (K.C. Collins), něco jako osobní sluha v atlantickém kasinu přidělený Danovi. Život je tak krátký a každý má jiné priority a vášně, pro které žije. Hra je vášeň, hra je touha, možnost vítězství je tak opojná pro lidskou mysl, pravý gambler nekouká napravo, nekouká nalevo, nekouká dozadu, hledí pouze vpřed k další hře, k dalším sázkám, dalšímu vzrušení. Karty ať se rozdávají, kostky ať jsou stále vrhány. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

O hazardných hrách už bolo veľa dobrých filmov, ale nikdy nie také, ktoré hazardnému hráčovi tak jasne ukazujú jeho úlohu. A to že kasíno vždy výhra. 6/10 ()

Swansea 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem nechápala, jak ženy, třebaže pohledné a nijak mdlého rozumu, mohou naletět sňatkovým podvodníkům. Po dalším excelentním výkonu charismatického P.S.Hoffmana už tomu rozumím. Kdyby (nedej bože ) přestal s hereckou profesí, zfleku by mohl být sňatkovým podvodníkem světového formátu. Jemu prostě nelze odolat. ()

Sonnik 

všechny recenze uživatele

To some it's a game. To others it's a habit. But to Dan Mahowny -- beating the odds is everything. Povinně by si to měl pustit každý, který s má s podobnými věcmi problémy. Aby věděl jak může dopadnout. Mahowny je průměrné drama, které vyzdvihují Hoffman a hlavně Hurt. Hoffmanovi bohužel scénář nedovoluje se nějak výrazně projevovat. Zato Hurt i v malém prostoru, který dostává, exceluje. "I have a... financial problem. A shortfall." ()

July 

všechny recenze uživatele

Na příběhu je zajímavé především to, že byl natočen podle skutečných událostí. Velké zvraty ani gradaci u něj nečekejte. Tím ale vůbec nechci říct, že by měl o to nižší kvalitu. Dobře prokreslené a velmi zajímavé jsou postavy - konkrétně Dan Mahowny a jeho přítelkyně Belinda (musím obdivovat její svatou trpělivost...). Film nabízí autentický pohled především na život hráče, zákulisí kasin a podmínky v bankách v 80. letech a je v něm několik scén, při kterých téměř zamrazí, i scény, které pobaví (žebírka bez omáčky, pracovní vzestupy a pády Bernieho, kvantum policejních vozů, "krádež převyšující 200 dolarů"...). Hoffman jako vždy skvělý. ()

venison 

všechny recenze uživatele

Nejzajímavější na tomto snímku jsou zejména dvě věci - tou první je, že tento příběh napsal sám život a tou druhou je vynikající Philip Seymour Hoffman.. Dál už nic.. Celé je to podáno bohužel dost nezáživným způsobem :-( Chtělo by tomu filmu dodat víc šťávy a pak by se stal opravdu nezapomenutelným.. Takhle o něm týden po shlédnutí neštěkne ani pes :-( ()

Související novinky

Philip Seymour Hoffman 1967 - 2014

Philip Seymour Hoffman 1967 - 2014

02.02.2014

Philip Seymour Hoffman, držitel Oscara za hlavní roli v životopisném filmu Capote, byl nalezen mrtvý ve svém newyorském bytě. Herec měl již delší dobu problémy s drogami. Před kamerou se začal… (více)

Reklama

Reklama