Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jason Bourne, bývalý zabiják CIA trpící ztrátou paměti, se domnívá, že se mu podařilo utéct před vlastní minulostí a se svou přítelkyní Marií si užívají klidu v jejich dočasném domově v zapadlé indické vesnici. Ale i tam jsou vystopováni. Jason s Marií místo kvapně opouštějí. Mezitím byli v Berlíně zavražděni dva agenti CIA a vše nasvědčuje tomu, že je zabil právě Bourne. Znovu se tak kolem něj začne stahovat smrtící smyčka a Jason se opět vydává na cestu. Je odhodlán vypátrat strůjce falešného obvinění a přitom postupně objevuje i svou ztracenou minulost. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (45)

Super-Blb (2022)

  • Pôvodne chcel Philippe Lacheau sparodovať filmy o Jasonovi Bournovi, pričom herec mal mať autonehodu v špionážnom aute použitom na natáčanie filmu. Nakoniec sa mu tento žáner zdal príliš tmavý na komédiu, a tak zmenil rozhodnutie a vybral si superhrdinský film. (Arsenal83)

Let číslo 93 (2006)

  • Režisér Paul Greengrass měl původně jen obecný úmysl natočit film o událostech 11. září 2001, myšlenka zaměřit se na titulní let ovšem vykrystalizovala poměrně brzy: "Vždycky mě to zajímalo nejvíc. Let 93 odstartoval kvůli přehuštěné dopravě ve vzduchu z těch čtyř letadel jako poslední. Takže mi odjakživa připadalo, že těchhle čtyřicet cestujících byli první lidé, kteří se ocitli v našem světě. Ve světě, poznamenaném velikou katastrofou, v němž si neusále říkáme: 'Co budeme dělat? Co můžeme udělat a jaké to bude mít následky?' Když je zhruba o půl desáté unesli, jedenácté září už bylo v podstatě dokonané. Dvojčata byla zasažena před hodinou, Pentagon zhruba v době jejich únosu. Chtěl jsem tenhle film natočit ještě před Bourneovým mýtem, ale už jsem se zavázal, že budu psát a produkovat Omagh. A kromě toho mi připadalo, že je ještě příliš brzy, protože komise, vyšetřující události 11. září svoje pátrání ještě neuzavřela. Říkal jsem si, že bude správné počkat si na to, co zjistí." (NIRO)

96 hodin (2008)

  • The Washington Post opísal film ako „uspokojivý malý triler, tak pochmúrne profesionálny ako jeho hlavný hrdina“ a jeho akčnosť prirovnal k filmovej sérii Bourne. (Arsenal83)

Bourneovo ultimátum (2007)

  • V Bournově mýtu (2004) se divák dozví, že se Jason Bourne (Matt Damon) narodil jako David Webb 15. 4. 1971. V Bournově ultimátu se ukáže, že mělo toto datum Bournea nasměrovat do výcvikového střediska. Ve složce Treadstone má Bourne uvedeno datum narození 13. 9. 1970, na agentově kartě, kterou má Pamela Landy (Joan Allen) před sebou během zmíněného telefonátu s Bournem, je rukou napsaný rok 1969. Herec Matt Damon se narodil 8. 10. 1970. (klukluka)

Bourneovo ultimátum (2007)

  • Bournův mýtus (2004) končí telefonátem s Pamelou Landy (Joan Allen). V Bournově ultimátu se tento telefonát zhruba ve třetí čtvrtině filmu „opakuje“. Ve skutečnosti byl natočen znovu. Pamela Landy má lehce jiný účes, liší se lampička na jejím stole, jiná je vlajka po její pravici, mezi psacími potřebami na jejím stole chybí nůžky, dokumenty na stole jsou jinak rozmístěny a během telefonátu vejde k ní do kanceláře její kolega, což se v Bournově mýtu nestalo. (klukluka)

Bourneovo ultimátum (2007)

  • Úvod volně navazuje na konec Bournova mýtu (2004), ale mezi natáčením uběhlo několik měsíců, tudíž v Moskvě byl leden, což už bylo pro film příliš chladné počasí. Proto se natáčelo v Berlíně. Sníh byl vyroben ze směsi papíru a pěny. Nanesení sněhu na celou scénu trvalo 5 hodin. (HellFire)

Dannyho parťáci 2 (2004)

  • Matt Damon (Linus Caldwell) před natáčením požádal scenáristy, aby zmenšili prostor jeho postavy, protože byl extrémně vyčerpaný z právě dokončeného natáčení filmu Bournův mýtus (2004). Režisér Steven Soderbergh ale jeho žadost zamítl s odůvodněním, že by to mělo špatný vliv na příbeh filmu. (POMO)

Související novinky

Připomeňte si začátky kultovních postav

Připomeňte si začátky kultovních postav

13.10.2017

Oblíbené filmové postavy zažívají v posledních měsících hned několikanásobné návraty. Roztomilí mimoňové opět potěšili (nejen) dětské diváky ve třetím dílu Já, padouch. Jason Bourne skládal další… (více)

Greengrassův neuvěřitelný špión

Greengrassův neuvěřitelný špión

30.07.2014

Paul Greengrass je sice známý především díky Bourneově mýtu a Bourneově ultimátu, jeho specialitou jsou ale dramata podle skutečných událostí. Krvavá neděle, Let číslo 93 nebo Kapitán Phillips patří… (více)

Další Ludlumovka na obzoru

Další Ludlumovka na obzoru

15.02.2014

Spisovatel Robert Ludlum má na kontě skoro 30 převážně špionážních románů. A jelikož se 3 z nich nedávno proměnily v úspěšné filmy, studio Universal zaměřilo další z jeho výtvorů. Po Agentu bez… (více)

Reklama

Reklama