Reklama

Reklama

Inženýrská odysea

(seriál)
Československo, 1979, 11 h 42 min (Minutáž: 45–65 min)

Scénář:

Jaroslav Dietl

Kamera:

Eduard Landisch

Hudba:

Otmar Mácha

Hrají:

Jaroslav Satoranský, Petr Kostka, Michal Dočolomanský, Eva Jakoubková, Eliška Balzerová, Ilja Prachař, Jiří Císler, Alois Švehlík, Petr Haničinec, Ota Sklenčka, Jarmila Krulišová, Jiří Holý (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Třináctidílný televizní seriál zobrazuje osudy tří mladých inženýrů, kteří hledají své uplatnění v různých odvětvích strojírenského průmyslu. Příběh se odehrává v prostředí tkalcovských stavů, ve sférách vyspělé moderní techniky i v zákulisí zahraničního obchodu a ukazuje i palčivé problémy naší ekonomiky v tehdejších dobách. (woody)

(více)

Recenze (158)

Vikinec 

všechny recenze uživatele

Jasných 5 hvězdiček avšak pouze pro dospělé. Nehodnotím podružnosti jako kvalita. Podle mě je to spolu s Okresem na severu jeden z nejlepších dokumentů té doby. Ke všemu z dnešního hlediska silně usvědčují komunisty ze všeho. Opravdu rád jsem se na seriál nedávno díval. Je zábavné, jak se tady pořád někdo snaží dělat například z Dietla a dalších (Werich) nějaké odbojáře. Těmi nikdy nebyli a naopak svými díly tento režim pomáhali budovat a barvit na růžovo. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Dietl a jeho brilantní vystihování seriálových postav. K dispozici měl trio velmi schopných herců v rolích inženýrů: Satoranský, Dočolomanský a nejvýraznější z nich Kostka. Slabší to bylo, když se zabrousilo do prostředí počítačů a tehdejší "moderní" a "vyspělé" techniky. Tam mně přišlo, že se docela tápalo, ale jakmile byla možnost rozehrát nějakou životní situaci, byl Dietl přesný a pohotový. Uměl navodit smutnou i radostnou událost opravdu přesvědčivě. Sokolovský byl opět režisérem na svém místě a černá čísla má seriál nezaslouženě. Pravda, pro současné diváky se seriál bude jevit poněkud archaicky, ale ani jeden ze současných českých seriálů není možné zhlédnout opakovaně. Jenom bych ještě současným seriálovým scénáristům, nebo spíše břídilům, doporučoval občas kouknout, jak se má pracovat se seriálovými postavami. Seriál dnes neosloví tak, jako v době svého vzniku. A také výraznou měrou ztratil na aktuálnosti. 60% ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

Neodolám... Je veřejným tajemstvím, že Jaroslav Dietl měl své slabší chvilky, ale komunistická sračka, samozřejmě, normalizační agitka, jistě, ale...ale! ALE!!! Ten seriál je tak UKRUTNÁ NUDA, že jsem to snad ještě v životě neviděl :-) To, co vždycky tvořilo v Dietlovi gró, to jest postavy a dialogy, je nyní vyblité jak zákon káže. Na nervy mi jde Petr Kostka se svým přehráváním a hlavně nejnejasnější je postava, kterou hraje Jaroslav Satoranský, o kterém nevíte, zda je to blázen, nebo blb, o kterého když se otře ženská (která je navíc pod vlivem alkoholu a rozešla se s přítelem), není ničeho shopen, anebo jen bulínek, který věří našemu socialistickému zřízení tak, že je schopen jak zajíček v své jamce čekat dvacet let v továrně na to, že mu konečně dají šanci. Nechápu to a upřímně - ani mě to nezajímá. ()

maxxxim 

všechny recenze uživatele

Seriál z dôb, keď na niekoľko km filmového pásu stačili tie isté kulisy, zopár propagandistických záberov a pokľudný priebeh. Dielo nie je žiadnym vrcholom ľudskej inteligencie - naivné a trápne scény sem tam pritiahnu a zároveň zväčšia vaše zreničky, či až príliš demagogicky pôsobiace výstupy jednotlivých aktérov. Scény a dialógy podfarbené do červena nesú znamenia doby. Toto je na starých českých seriáloch fascinujúce, ako kývali teda aspoň sa o to snažili, s jednotlivým divákom, či celou spoločnosťou. Na tomto seriáli sa dá schuti zasmiať a celkom dobre pobaviť, ak si pripustíte fakt, že dohromady vám seriál nič nedá. Mám tým na mysli umeleckú stránku, pretože niektoré seriálové kusy vyzerajú ako na 205% splnená objednávka staníckeho aparátu v tej ktorej oblasti spoločenského života. Aj tak je to veľká zábava sledovať herecké špičky svojej doby, ako sa vysporadúvajú s nastolenými problémami a situáciami. ()

Haniczka 

všechny recenze uživatele

Zase tak strašné to není a přeci jen se tam občas něco děje. Vzít to pěkně po soudružsku, přátelé a přimhouřit oko nad chybami, to je myslím lidské a takové obtížné téma jako je strojírenský průmysl si to plným právem zaslouží. Není to muž na radnici, není to žena pod pultem tedy za pultem, a Petr Kostka to vzal za ten nejsprávnější konec, za který to mohl vzít. Čest jeho zde památce! ()

Galerie (19)

Zajímavosti (34)

  • Zatímco Rujillo (Josef Laufer) v čase 04:35 navrhoval „Perpeto“ nebo „Perpetex“, tlumočnice překládala „Perpeto“ nebo „Perpetis“. Název „Perpetis“ byl potom v dalším ději skutečně používán. (HonzaR.)
  • Ivo Niederle měl v prvním díle Promoce hrát roli vrátného, jehož úkolem je zavolat kádrováka. Problémem však bylo, že již předtím  ztvárnil právě onoho kádrováka, čehož si však Evžen Sokolovský nevšiml. Došlo tak k tomuto dialogu: "Pane režisére, já vám to všecko řeknu, jenom jestli vám nevadí, že ten kádrovák na druhý straně jsem taky já." - "Sundejte mu to! Sundejte mu to!" (míněn stejnokroj vrátného). Při dalších projektech prý Sokolovský vyhlašoval: "Zkontrolujte, kolik má Niederle rolí!" (JoranProvenzano)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno