Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tentokrát je to osobní. Chladná tvář Jamese Bonda prahne po pomstě. Timothy Dalton v hlavní roli britsko-amerického akčního filmu. Britský tajný agent James Bond, který dosud oddaně sloužil zájmům vlasti a Jejího Veličenstva, se poprvé dostane do situace, kdy jedná pouze na základě své osobní motivace. Stane se tak poté, co kolumbijský drogový magnát Franz Sanchez uprchne ze zajetí CIA a pomstí se Bondovu dlouholetému příteli Felixovi Leiterovi. V den své svatby tak Leiter navždy ztratí manželku a sám přijde o nohu poté, co jej Sanchez nechá předhodit hladovému žralokovi. Protože britská tajná služba MI6 nechce mít s americkým případem nic společného, dá Bond výpověď a pustí se do pátrání po Sanchezovi na vlastní pěst. Spojí se s půvabnou pilotkou amerického letectva Pam Bouvierovou. Před Sanchezem se vydává za zabijáka na volné noze. Nabídne mu své služby a zaseje v něm nedůvěru v některé jeho spolupracovníky. Avšak rozložit dobře fungující drogový kartel může být nad Bondovy síly... (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (414)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Po několikerém zhlédnutí se musím přiklonit k plnému počtu, byť mým favoritem byl vždy Connery... Je s podivem, jak i po letech jde o dobrou bondovku s akcí, vtipem a neskutečnou romantikou - scéna na člunu a v bazéně je jak z červené knihovny, ovšem zde působí mile a příjemně. Rozličné legrácky - kulky svištící ze samopalu bubnují v rytmu titulní bondovské melodie - dokazují, že se ještě jedná o film britský. Poslední filmy s Bondem-D.Craigem už nejsou bondovky, jen dobře řemeslně udělané akční americké filmy bez šarmu, nápadu a nadsázky, padající do šedi průměru. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Natvrdo uvařené krimi spíše než plnokrevná bondovka. Nakládání s protagonistou, potažmo s celou sérií je odvážné, jen poněkud neuvážené. Nahrazení oficiální mise štvavou cestou osobní msty, až příliš realistické pozadí zločinů (obchod s drogami) a větší krvavost (včetně pár gore chuťovek) ubírá filmu na lehkosti a oné nezaměnitelné bondovské únikovosti. Humor takřka vymizel, což je po Mooreově rozverném geronto-blbnutí skok z extrému do opačného extrému. Když ovšem zkousnete zvýšený výskyt klábosivých scén, dramaturgicky funguje Povolení zabíjet výtečně. Pomalým utahováním šroubů Bond zlosyny v zásadě donutí pobít se navzájem (inspirací scenáristům byl Kurosawův Yojimbo), aby ve zdařile vystupňovaném, na hranu jdoucím akčním finále jen vykonal svou definitivní mstu na odporně krutém záporákovi. Nepodbízivě krásná bondgirl (Carey Lowell) film vyzdvihuje těsně nad tři hvězdičky. 75% Zajímavé komentáře: berg.12, HAL, Tiiso ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ niekto nezaregistroval vo filme humor, tak si dovolím tvrdiť, že nepočúval. Ale vážne. Áno, bondovský nadhľad to postráda. Je to však veľmi dobrý akčný film. Kde je teda zase problém? No, Bond sa vlastnou vôľou ocitá v nebezpečenstvách, z ktorých sa občas nemôže dostať inak, ako spoliehaním sa na nepravdepodobné náhody. Deus ex machina samozrejme funguje, asi si už Bond uvedomuje, že nemôže umrieť, tak sa bezhlavo vrhá do každej akcie. Občas sa objaví nejaké to dnes už neznesiteľné klišé typu "Odovzdajte mi zbraň" a ešte niečo podobné by sa našlo. Poteší, že ženské tentokrát o Jamesa bojujú, čiže si nepredávajú štafetu. Cítim vplyv Smrtonosných zbraní, ale to je asi v poriadku, dnes zase cítime v Bondovi Bournea. Mne Dalton ako Bond sedí a prečo sa nepokračovalo aspoň ešte jedným filmom, nechápem. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Bohužel je tohle jedna z nejhorších bondovek. Dalton je sice o hodně lepší než přestárlej Moor a hraje celkem dobře, ale ten stupidní scénář mu toho moc nedovolí a když nic moc příběh nahradí akce, tak je jí sice dost, ale všechny vychytávky nebo nějaký speciální akce jsou šíleně přehnaný a už to vůbec nepůsobí realisticky, samozřejmě, že ostatní bondové taky maj spoustu akcí, který by ani sám bond nezvlád, ale rozhodně to tak nebije do očí jako tady a hlavně proto dám jenom 3* ()

Sonnery 

všechny recenze uživatele

JB 16: Bondovky se vždycky snažily držet krok s dobou a proto tentokrát producenti zvolili příběh, který se měl slunit vedle ostatních "odplatovek" . Možná chtěli Bonda posunout někam dál. Vychýlit ho ze zaběhnuté cesty. Bohužel musím konstatovat, že tento protřepaný filmový koktejl nefunguje. Skvělý Timothy Dalton se může snažit jak chce, ale "béčkovost" filmu prosakuje v každém záběru. Nemůžu si pomoc, ale spousta scén na mě působí laciným dojmem a nebýt několika bondovských songů, tak by si člověk myslel, že se dívá na stý pokračování Přání smrti a ne na svého oblíbeného hrdinu ()

Galerie (148)

Zajímavosti (38)

  • Přestože si ve světě vedl snímek dobře, v USA se jedná o do té doby nejméně výdělečným filmem ze série. (Terva)
  • Film měl také původně nést titul “Licence Revoked”. Použitý titulní název je první, který nepochází od Iana Fleminga. (WolfR)

Reklama

Reklama