Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tentokrát je to osobní. Chladná tvář Jamese Bonda prahne po pomstě. Timothy Dalton v hlavní roli britsko-amerického akčního filmu. Britský tajný agent James Bond, který dosud oddaně sloužil zájmům vlasti a Jejího Veličenstva, se poprvé dostane do situace, kdy jedná pouze na základě své osobní motivace. Stane se tak poté, co kolumbijský drogový magnát Franz Sanchez uprchne ze zajetí CIA a pomstí se Bondovu dlouholetému příteli Felixovi Leiterovi. V den své svatby tak Leiter navždy ztratí manželku a sám přijde o nohu poté, co jej Sanchez nechá předhodit hladovému žralokovi. Protože britská tajná služba MI6 nechce mít s americkým případem nic společného, dá Bond výpověď a pustí se do pátrání po Sanchezovi na vlastní pěst. Spojí se s půvabnou pilotkou amerického letectva Pam Bouvierovou. Před Sanchezem se vydává za zabijáka na volné noze. Nabídne mu své služby a zaseje v něm nedůvěru v některé jeho spolupracovníky. Avšak rozložit dobře fungující drogový kartel může být nad Bondovy síly... (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (414)

woody 

všechny recenze uživatele

16. bondovka - Všemi odmítaný snímek. Považovaný za potupu Bonda. Hloupý akčňák. Z Bonda je Rambo. A kdesi cosi. Kdepak. Odebrané Povolení zabíjet je v TOP3 Bondovek. Platí tu to samé co u Lazenbyho debutu. Příběh, který Jamese posouvá někam dál je zavrhován. Ale také se na to podívejte tak, že 16. bondovka započala novou éru akčního filmu. Viděli jste někdy do té doby, že by se v akčňáku rozebíraly psychické pochody hlavního hrdiny. Ne. A najednou v 90. letech se s nimi roztrhl jak se říká pytel. Ale pokud to mám brát v kontexu bondovek - Jamesovi zmrzačí přítele. Nestojí proti němu parodická světovládná organizace, ale mnohem nebezpečnější drogová mafie. A tak musí zvládat největší partu zločinců za kariéru. V čele stojí poďobaný ultra padouch Franz Sanchez. Jeho hlavní poskok Dario si hraje s ostrými noži. Účetnictví vede úlisný Truman-Lodge. Drogy přepravuje ustrašený Milton Krest a v popředí všeho náboženský šejdíř moderátor Butcher. Navíc má Sanchezova organizace prsty v CIA a v politice. No a když si scénárista vymyslí takto zvrácené postavičky musí Bond zákonitě přitvrdit. Což vede k vašemu odmítání. Nebudu to vyvracet, jen říkám, že je to neprávem.... John Glen cistenrovým finále potvrzuje, že byl nejlepším režisérem co se týče tvrdé akce. Raději neříkám realistické, páč cisterna jedoucí po kolch jen jedné straně někoho přivádí k zuřivosti :-) Good Bye Mr. Dalton. Nebýt všeobecného nepochopení mohl jste tu s námi být ještě dlouho. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

#16 - John Glen, vrchný režisér bondoviek, sa rozlúčil so svojim agentom veľmi dôstojne. Dôstojný však nebol scenár. Ten svojou pestrejšou originalitou trošku vytiahol Daltona spod neúspechu svojho debutu a mohol kľudne ešte natočiť jednu-dve časti. Tržby nemohli byť až takým sklamaním. Ani bondgirls. Ani akcia, tá je síce trošku prihlúplejšia, ale aspoň viac oku lahodiaca a baviaca. Najmä posledná polhodina, ktorej by som dal s čistým svedomím aj za päť, nebyť tej ťažkotonážnej, nudnej prvej polovici. A k tomu poteší aj záporácka rolička Benicia Del Tora a zatiaľ asi najzvučnejší a najpočúvanejší titulný song. 70%. ()

Reklama

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Dal jsem si ve své šňůře Bondovek docela dlouhou pauzu, a jakobych skoro zapomněl, jak prdlé dokázaly v minulosti být. Skoro bych tedy zapomněl docenit, že tohle je v podstatě poctivý osmdesátkový akčňák, kdy se člověk nemusí chytat každou chvíli za hlavu narozdíl od Moorovek a Conneryovek a naopak narozdíl od současných akčňáků jsou výbuchy opravdické a auta se skutečně ničí, takže vlastně ideální stav? K tomu by tu musel být trochu zajímavější obsah. Krásná bondgirl je rozhodně fajn, Timothy Dalton má moje sympatie, ale krom mlýnku na maso a pěkné závěrečné honičky mě toho mnoho nezaujalo. Oceňuji, že nejde o záchranu světa, ale o obyčejnou pomstu, ale to je opět něco nového možná tak mezi Bond filmy, ale to je tak vše. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Je zvláštní, že to, co bychom dnes přehlédli, nám u filmu, který byl natočen před lety, může třeba vadit. Tohle je podle mě takové Bondovo našlápnutí do nových časů, co na tom, že změnilo představitele a mělo delší přestávku. Brosnan nad ním totiž vzhlížel už delší dobu. A navíc je to s odstupem už stejně jedno. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Licence To Kill" bola skutočne solídnou Bondovkou. Dokonca si myslím, že keby sa v 90-tych rokoch ujal opätovne role Timothy Dalton, tak by nasledujúce filmy možno mali trošku viac charizmy. Ale o tom si povieme neskôr. V prvom rade si povedzme, že v tomto filme si Bond prechádza skutočne nepríjemnou udalosťou, kde je jeho kamarát znetvorený žralokom a jeho mladá manželka zavraždená. Bond to len tak nenechá a rozhodne sa nášho nového zloducha Sancheza zlikvidovať a pôjde na to sám. Proti svojej organizácii a všetkým. A výsledkom je skutočne vynikajúci film, ktorý sa skvele sleduje, má výborný spád, spoznávame tváre ako hrdinov tak aj zloduchov a celkovo tento film má vynikajúcu atmosféru. Je tu mnoho momentov, kedy Bond vymýšľa z momentu ako postupovať, aby zlikvidoval Sancheza. Pričom to vedie k jednému z najlepších filmových vrcholov v sérii 007, aký som kedy videl. Akcia je skvelá, motivácie všetkých postáv sú skvelé, pričom sú všetci dostatočne zaujímavé na to, aby sme to pozerali ďalej. Oproti predošlému filmu to má aj oveľa serióznejší tón a veľmi to tomu prospelo. Pretože zrazu tu máme film, na ktorý sa dá pozerať bez toho, aby si človek v určitých momentoch ťukal na čelo a všetko to vyzerá vynikajúco. Na dlhú dobu musím povedať, že toto bola jedna z najlepších Bondoviek čo som videl a nebránil by som sa k nej aj vrátiť. Určite stojí za to vidieť. Hodnotenie: A ()

Galerie (148)

Zajímavosti (38)

  • Timothy Dalton měl pokračovat bondovkou Property Of Lady, ale špatné reakce na Povolení zabíjet vedly k řadě spekulací (i k ukončení série) a vznikla tak nejdelší (šestiletá) pauza mezi bondovkami, během které Dalton od Bonda odešel. (Sonnery)
  • Titulní píseň původně složil Eric Clapton, ale producentům se nelíbila. [Zdroj: časopis Cinema 1/2003] (Locksley)
  • Přestože film není točen podle žádného Flemingova románu, objevuje se zde scéna z knihy "Žít a nechat zemřít". Konkrétně se jedná o předhození Felixe Leitera (David Hedison) žralokovi. (Žralok)

Reklama

Reklama