Reklama

Reklama

Obsahy(1)

KGB má nový ďábelský plán: Série atentátů se podle něj stává osudnou pro agenty nepřátelských tajných služeb. Jméno Jamese Bonda v tomto seznamu smrti nechybí. Agent 007 však zařídí v Bratislavě útěk generála KGB Koskova, který ve skutečnosti pracuje pro britskou tajnou službu. Koskov obviní z úkladů svého protivníka Puškina, ale vzápětí je unesen sovětskými agenty. Bond se nyní musí Puškina zbavit a Koskova zachránit. Timothy Dalton je James Bond osmdesátých let. Nové příběhy Agenta 007 díky němu získaly tempo akčních filmů. Bratislavu musel za totality natočit John Glen především ve Vídni. (Warner Home Video CZ)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (423)

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Oproti poslední Bondovce s Rogerem Moorem jde o obrovské zlepšení. Je to mnohem chytřejší podívaná (i když nevím, jestli se to v souvislosti s Bondem dá říct), mnohem profesionálnější zpracování, je tu mnohem méně nesmyslů, méně otravných klišé a má to spád a napětí a vlastně celou dobu jsem chtěl dát čtyři hvězdičky, ale musím je ubrat za dvě věci, na které jsem asi nějak přecitlivělý. Jednak absurdní hra na violoncello a pak ohromující výbuch letadla, kterému došel benzín. Říkal jsem si předem "ty vole, jestli to letadlo fakt nechají vybouchnout, tak dám hvězdu dolů" a ono jo. Co tam jako bouchlo? Hliník? Sklo? Zbytky opia? Úvodní část v Československu je pro našince super zajímavá, i je slyšet nějaká ta čeština (resp. slovenština), navíc tam překvapivě nejsou nějaké super nesmysly, co by nás měly rušit. Část v Afgánistánu je zase vtipná v tom, že týpci, ze kterých se o několik let později dost možná stanou Talibánci, jsou tady za klaďáky se slabostí pro violoncello. Timothy Dalton je podle mě skvělý a je pro mě do té doby nejsympatičtější Bond. Jeho holka je pro mě možná i nejsympatičtější bondgirl. Už jsem to ani nečekal, ale těším se na dalšího Bonda. Na Dech života jsem byl v hodnocení trochu přísný, je pro mě do té doby na druhém místě v žebříčku, ale za to letadlo prostě nemůžu jinak :-) ()

woody 

všechny recenze uživatele

15. bondovka -Tak já to řeknu hned a naplno. Po prvním Bondovi, nudném Bondovi a vtipném Bondovi přišel nejlepší Bond. Ano je to tak. Ti co mě znají vědí, že na Daltona nedám dopustit. Má charizma, hlášky, nepostrádá klid, ale i jistou zranitelnost. Přesto však stále působí drsně a tvrdě. Bůhvíjak by vypadal Brosnan, kdyby nebylo Daltona. On je pro mě spíše takovým pokračovatelem. A to je jen dobře. Dalton i přesně vystihl Bondovu osobnost a to mi nikdo nevyvrátí. No a teď k ději. Dalton měl nevýhodu na slabé příběhy. Možná pokud by dostal více propracované než jen vyloženě efektní akčňáky mohl tu být dýl než dva příběhy. Dech života nabízí Bratislavu. Tatry u rakouských hranic, ruské speciální jednotky a přeříznutou Ladu (nejsem sprostý, Bondgirl se jmenuje Kara). Potěší návrat Aston Martin V8 (IMHO nejluxusnější a nejpěknější Jamesovo vozítko). John Glen sice postrádal špionážní cit předešlých režisérů, ale zase přesně držel Broccoliovského hesla "Dopřejte divákům nejlepší akci. Od toho tu ty rozpočty jsou." A Glen to skutečně zvládal na výbornou jak dokazují scény v Afghánistánu. Ale se záporáky je to slabý. Válečný nadšenec a ruský floutek. Pche. Ti Bonda nemůžou ani postrašit :-) Vše zachraňuje bloňďáček Nekros a jeho průlet vzduchem bez boty ;-) A song? No jsem rád, že už jsem o norské A-ha potom už vůbec neslyšel. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

„Životné svitania” sú pre Jamesa Bonda naprosto kľúčové, aby sa na základe toho, že sa opäť ráno prebudí do nového dňa, sa mu mohla vôbec automaticky vsugerovať ďalšia myšlienka, kde ho zase MI6 znovu nasadia, na ktorej misii bude musieť mať „uši nastražené a oči na stopkách” , kedy trebárs v takej, našej Bratislave (Blavu suplovala Viedeň, no aspoň počuť ľubozvučnú (česko)slovenčinu, ako z komunistických, náučných dokumentov, pozorne počúvajte a budete ju počuť !) chce ochrániť generála KGB Koskova pred daným ostreľovačom, keď predchádzajúce cvičenie na Gibraltari, zrovna nevyšlo podľa ich najlepších predstáv... ? Na tom by v podstate nebolo absolútne nič zvláštne, ak by "snajper" nakoniec nebola jedna, útla violoncellistka, menom Kara (budúce Bondovo dievča) Milová, z ktorej sa čochvíľa vykľuje milenka G. Koskova. Bondovi táto skutočnosť asi nedáva úplne poriadne spávať, preto sa ju i snaží horlivo vystopovať, infiltruje sa do jej náručia, pričom taký špičkový a chameleónsky vrah Necros, tiež používa taktiku uškrcovania svojich obetí pomocou slúchadiel od walkmana, čiže aj on má svoj špecifický štýl, alebo jestvuje i program vyvražďovania amerických a britských agentov: „Směrť Špionam” , čiže tým pádom by sa mal mať "007" minimálne pred ním na veľkom pozore ? Americký obchodník so zbraňami Brad Whitaker, taktiež nie je žiadne neviniatko, schyľuje sa ku komplotu šéfa sovietskej tajnej služby Leonida Puškina, a toho je ešte oveľa viac, než si sami vonkoncom myslíme, je to tak celé popretkávané, až je z toho taký, navarený guľáš, no i napiek tomu nemôžem povedať, že by mi bohvieako nechutil, treba si iba zvyknúť, zapojiť všetky chuťové receptory, nič ťažké. / Prospela výmena Rogera za Timothyho... ? Je to prostá vec názoru, a to mimochodom, každého, jedného fanúšika, za ktorého sa pokladám. Dalton mi extra neprekážal, ale ani ma zase extra nenadchol. Naskočil do rozbehnutého vlaku, v ktorom už sedel (režisér, strihač) John Glen, kedy sa chcel celkom a dozaista odpútať od svojich, niekdajších kolegov, preto je väčšinou smrteľne vážny, niečo mu taktiež chýba i z povestného šarmu Seana Conneryho, skrátka, je nanajvýš svojský, keď sa chce čo najviac priblížiť Flemingovej predlohe. Na jednej strane to je dobré, no na druhej, sám neviem ? Uvidím, ako ďalej v „Licencii na zabitie” , možno sa miska váh preváži na tú, pozitívnu ? Pomerne často som si všímal náležitý obsah akčných a úderných sekvencií, až som mával normálne určitý dojem, že sa pozerám súčasne aj na „Nemožnú misiu” s Ethanom Huntom, trochu mi to splývalo práve s touto, fiktívnou postavou, ktorá je zrejme samotnou napodobeninou Jamesa Bonda v modernejšom kabáte ? Upgradeovaný J_B ? Táto bondovka je mierne chaotickejšieho vnímania, neviem, čím to je, ale tri hviezdičky sa mi zdali akosi málo na konečne zúčtovanie. Dám mu ešte poslednú šancu. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Bond č. 15 - Další přeobsazení agenta 007. Měl jím být již Pierce Brosnan, ale producenti na poslední chvíli obnovili jeho smlouvu na účast v televizním seriálu Remington Steel. Nemastný Timothy Dalton mě zrovna nezaujal, to samé platí o československé cellistce (hrané Maryam d´Abo). Inspirací byl tentokrát skutečný příběh důstojníka KGB. Důležitý zběh je díky Bondovi v Anglii, ale ruští agenti se nevzdávají. Ač se hovoří o slovenských lokacích, natáčení proběhlo v Rakousku, takže Bratislava se točila ve Vídni, hlídek Veřejné bezpečnosti se ale dočkáme. Až na výjimky je akce nenápaditá, celkově je to takové všední a šedivé. Nezáživná bondovka. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Tahle bondovka rozhodně patří k těm lepším a to přestože k Timothy Daltonovi role zrovna dvakrát nesedne. Film má vše, co si divák představí, že by měla bondovka mít. Cestování, akci i humor. K tomu, aby mohla patřit mezi ty nejlepší ji chybí silnější obsazení. Mám tím na mysli záporáky, ti jsou zde opravdu nevýrázní a pro nedostatek charisma budou zapomenuti. ()

Galerie (185)

Zajímavosti (49)

  • Při honičce na horách střílejí českoslovenští vojáci po Bondovi ze zbraní AK47. Tuto zbraň však československá armáda ve výzbroji neměla, jelikož měla vlastní SA58. (JohnSmith)
  • Po delší době je Bondův (Timothy Dalton) vůz Aston Martin DBS V8 Vantage opět doplněn řadou nadstandartních prvků. Doplněn je výsuvnými lyžemi pro pohyb na sněhu, vysílačkou schopnou zachytit policejní frekvence, pneumatikami s výsuvnými hřeby pro pohyb na sněhu, laserem, raketovým střelami, neprůstřelnými okny, autodestrukčním tlačítkem a raketovým pohonem, který byl ve skutečnosti však jen hořícím plynem. (Martin_Happy)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno