Reklama

Reklama

Sindibádova dobrodružství

(seriál)
  • Kanada The Adventures of Sinbad (více)
Kanada, (1996–1998), 31 h 32 min (Minutáž: 43 min)

Tvůrci:

Ed Naha

Kamera:

Alwyn Kumst

Hrají:

Zen Gesner, George Buza, Tim Progosh, Oris Erhuero, Jacqueline Collen, Mariah Shirley, John Stead, Robin Dunne, Anthony De Longis, Candicé Hillebrand (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(44)

Obsahy(1)

Sindibád se vydává společně se svým bratrem z Bagdádu na putování po moři za dobrodružstvím a bohatstvím. Na své cestě potkávají zlé čaroděje, nepřátelské kmeny i obludná mořská monstra. (ear.wig)

Recenze (86)

Grogan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál mého dětství. Kdykoli jsem tehdy sedl k obrazovce, tak jsem se po celých 40 minut bavil dobrodružstvími našich hrdinů, kteří se během plavby po moři zapletli do mnoha ošemetných situací. Postavy jsem si doslova zamiloval - chrabrý kapitán Sindibád, silný Doubar, zábavný Firouz, věrný Rongar a neskutečně hot Maeve, stejně jako ďábelská Rumina a její arogantní otec Turok. V paměti mi nejvíc utkvěly díly Mizející vesnice - stupňující se bezmoc a postupné mizení Sindibádovy posádky, dále Tichý svět - Maeve se tu ukázala v plně kráse a démonický Vincenzo, Rarach - uvidíme nejhorší noční můry našich hrdinů (hlavně Doubar a Maeve je mají hodně drsný) a tradičně skvělá Rumina. Poslední díl první série pak mohl skvěle ukončit celý seriál. Scénáristé ale přišli s další řadou. Když jsem ji viděl poprvé, opravdu jsem ji nesnášel, hlavně kvůli faktu, jak Maeve odešla ze seriálu, že se ze Sindibáda stal typický námořník s holkou v každým přístavu, nárůst počtu "červených triček", méně prostoru pro další členy posádky kromě Sindibáda a Bryn, absence nějaké propojovací linie mezi jednotlivými díly a další věci. Nicméně po letech jsem měl možnost ji shlédnout znovu a přestože na tu předchozí výrazně ztrácí a nemá pro mě ani polovinu jejího kouzla, přesto se zde najdou zajímavé prvky i příběhy, navíc jsem si dokázal oblíbit i postavu Bryn, čemuž bych před lety vůbec nevěřil. ()

rozum i cit 

všechny recenze uživatele

Ano, zápletky jednoduché, ano, triky taktéž, ano, souboje vesměs legrační. Přesto jsem tento seriál měla svého času daleko raději než Herkula, Xenu a jim podobné, dokonce jsem schopná se na něj bez duševní újmy podívat i po letech. První řada se mi zdála o něco lepší než druhá. Kdosi tu poznamenal, zda-li se u toho herci bavili. Kdysi jsem někde četla, že pro Jacquelline Collen to bylo splnění dětského snu, a Zen Gesner se prý vyjádřil, že nechápe, že ho za takovou skvělou zábavu ještě platí. A o to tu asi jde především. Ze seriálu dýchá taková zvláštní pohodová atmosféra. Samozřejmě, že se Sindibádem jako takovým, příběhy Tisíce a jedné noci nebo snad s arabsko-perskými či jinými reáliemi to nemá nic společného. Update: Po letech jsem ze zvědavosti shlédla poslední díly druhé řady, jejíž vysílání kdysi Nova kvůli změnám ve vedení k mé značné dětské lítosti zastavila. Díl s jakýmsi pseudořímským legionářem a údajnou egyptskou královnou mne v dospělosti vskutku pobavil, a několik stupidních dílů by se ostatně našlo i ve zbytku seriálu. Některým dílům (zejména první série) však přes jednoduchost zpracování danou minimálním rozpočtem nelze upřít jistou originalitu co do námětu, a celková pohoda daná pro změnu skutečným přátelstvím hereckých protagonistů ze seriálu sálá doposud. Zazněla znělka a bylo mi zase deset. Zklamáním pro diváky je bezpochyby nevyřešená záležitost s Maeve a Dim Dimem, Dermotem, Ruminou či vzkříšeným Turokem (neuvěřitelné, jak podrobně jsem si to ještě i po čtvrt století pamatovala!), neboť Sindibád se vypořádá jen s Rohatcem. Zbytek měl být ale údajně rozpracován v plánované třetí řadě seriálu. Turok nakonec napravený díky své druhé dceři Bryn a likvidace Ruminy mohla být možná zajímavá zápletka, avšak scénaristy zamýšlené směřování seriálu k severské mytologii a jeho navázání na nejdebilnější díl s mimozemšťany by jej poslalo do horoucích pekel, takže díkybohu, že tato třetí řada nikdy nevznikla a nám divákům zůstala milá vzpomínka z dětství. ()

Reklama

venalce 

všechny recenze uživatele

Pustila jsem si Sindibáda po delší době (od té doby, co ho dávali v televizi) a po pár epizodách ze mě byla zase ta malá holka, která hltá každý díl. Je neuvěřitelné, co tenhle seriál s člověkem dělá. Stejně jako vy ostatní na něj mám krásné nostalgické vzpomínky. Kdysi jsem znala každou hlášku a moje dětství by bez Sindibáda bylo o hodně ochuzeno. Mladší generace asi nepochopí, proč tolik lidí hodnotí vysoko seriál s chudými triky, zmotanou mytologií, pochybnou logikou a klišovitými souboji, ale Sindibád je prostě Sindibád a přes to nejede vlak. Zamáčknu slzu a dávám 4*. ()

luky555 

všechny recenze uživatele

Seriál byl podle mne velmi nadčasový - rozhodně na svou dobu. Tvorba tohoto seriálu by mohla přijít mnoha lidem velmi primitivní a laciná. Je pravda, že seriál nespňuje kritérie pro dnešní televizní diváky, leč o něco starší generace (jako já) na něj ještě dnes vzpomíná. Můj verdikt proto činí tři hvězdy. Půl na půl. Má generaca zbožňující a mladší generace s menším zájmem. ()

Bube1 

všechny recenze uživatele

Kdo na tom neujížděl jako malý, tak přišel o hodně, protože tohle je TOP mezi ''fantasy seriály 90. let''. Pro mě je to o úroveň dál než Hercules i Xena a to hlavně kvůli hereckému obsazení. Celá parta kolem Sindibáda jsou totiž maximální sympaťáci. Jo a když už je tady debata o rozdílech mezi první a druhou sérií (neboli - která je lepší a proč), tak se (jako jeden z mála) kloním ke druhé sérii. V ní je totiž o poznání lepší choreografie soubojů, celkový temnější nádech taky prospěl a pak je tu nový člen party - kouzelnice Bryn, která nahrazuje Maeve. No a pro mě je prostě Mariah Shirley větší kočka než Jacqueline Collen a můžete mě klidně ukamenovat! Samozřejmě jsou tu i velká negativa jako totální odstranění postav Turoka a Ruminy (důvod??) nebo náhlé vykašlání se na hledání Dim-Dima (důvod???), ale za mě prostě vede ta druhá série. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (1)

  • Postava Rongara (Oris Erhuero) měla být pouze v pilotním díle seriálu. Tvůrci z něho nakonec udělali jednu z hlavních postav. (sir-dave)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno