Reklama

Reklama

Harry Potter a vězeň z Azkabanu

  • Velká Británie Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Třetí školní rok nezačíná pro Harryho nejlépe. Nejprve poruší zákaz kouzlení mimo školu, když se nechá vyprovokovat urážkami strýcovy sestry Marge na adresu svých rodičů. Když pak odejde od Dursleyových a záchranným autobusem se dopraví do hostince Děravý kotel, setká se sice s Hermionou a Ronem, také se však dozví, že z azkabanského vězení uprchl nebezpečný Sirius Black a že to má něco společného s ním. Co, to mu však nikdo nechce říci. Nakonec se málem stane obětí azkabanských strážců mozkomorů, kteří prohledávají bradavický vlak. Zachrání ho muž podřimující v kupé, který se představí jako profesor Lupin. Jak se ukáže, je novým učitelem obrany proti černé magii. Další změnou je jmenování Hagrida učitelem péče o kouzelné tvory. Školní rok probíhá v napjaté atmosféře, protože kolem školy krouží mozkomoři, kteří ji mají chránit a pátrat po Blackovi. Po značných komplikacích Harry zjistí, že Black byl přítelem jeho rodičů a je jeho kmotr, údajně to však byl on, kdo jeho rodiče vydal Voldemortovi a zabil kouzelníka Petera Petigrewa, který se je pokusil chránit. Situace se dramaticky vyhrotí, když se velký černý pes zmocní Rona a odvleče ho tajnou chodbou do Chroptící chýše. Když se však Harrymu a Herminoně podaří proniknout za nimi, čeká je nejedno šokující překvapení. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 303)

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Harry dospel do puberty a hodil za hlavu rodinný feeling prvých dvoch častí. Toto už nie je vyhukaný "Kevinovský" cute face, ktorého babylook doteraz maskoval absenciu talentu a charizmy Daniela Radfliffa. Harry má strach a Cuarón ho dávkuje divákovi bez jediného prešlapu v neskromných dávkach (výrazne mu sekunduje exelentný John Williams). Najatmosférickejši, najpríbehovejší, zatiaľ najlepší Potter. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Z mého pohledu nejlepší filmový Harry Potter. Alfonsovi se povedlo vytvořit uvěřitelnou atmosféru kouzelnického světa i ostříhat nabobtnalé dění knihy do velmi slušné podoby. Neznalci pochopí a pro fajnšmekry je připraveno pár lahůdek. Bradavice mají konečně taky nějaké charisma, jednotící prvky jejich proměny během roku jsou milé a vtipné. Michael Gambon je taky dle mého lepší Brumbál než Richard Harris (budiž mu země lehká), ten mi totiž neustále připomínal jenom dědečka Mrazíčka, kdežto Gambon opravdu "je" tím vousatým extravagantním páprdou s blýskavýma očima a mnohoznačnými výroky. Tichošlápek a Náměsíčník jsou pěkně vybraní, Draco je pořád zlatíčko. Ale přesto mám jeden problém a ten problém se jmenuje Daniel Radclife. Ať si prostě kdo chce co chce říká, ten kluk v mých očích neumí hrát a jeho toporný výkon mi kazí celou sérii. To už tu roli tehdá měli dát raději někomu z Culkinů, ti umí alespoň vyjádřit základní emoce a trošku přesvědčit diváka. Nicméně jak říkám, trojka je dle mého nejlepší, i ta hudba je lepší než kudrdlinky z jiných dílu. "Mudlové, ti neviděj nic. Ale cítěj, když je píchneš vidličkou." ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Znovu se budu opakovat. Já vím, že jako obyčejný mudla do toho nemám co kecat, ale vyhoďte už pro boha toho Radcliffa. I když mírné náznaky zlepšení tady jsou, pořád je zejména v detailech velmi prkenný a nepřesvědčivý, třeba jeho hraní pláče, to je tragédie sama o sobě. Jeho herecká mizérie navíc vynikne ve srovnání třebas s takovou talentovanou Emmou Watson. A teď k tomu lepšímu. Nezařadím se mezi ostatní se zde tak profláklým názorem, jaká je Columbus nula (zas tak hrozně bych ho neviděl, prostě poctivý řemeslník) a jak je naopak Cuarón úžasný. Zkrátka jsou to dvě odlišná pojetí, nic víc. Cuarón brnká na temnější strunu (i díky víc a víc houstnoucí předloze?), mozkomoři přinášejí potřebný lehký závan hororu a i díky nim můžou mít z některých scén malý děcka psotník (jen tak dál :o). Vrba mlátička je prďácká, Michael Gambon plnohodnotnou náhradou za Richarda Harrise, triky jsou fajn, vkodlak trapnej. Všechno. Vlastně ještě něco. Touha po Nimbusu 2000 mně už přešla. Teď prahnu po hypogryfovi, model Klofan. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Film má o hodně temnější atmosféru, jen se mi zdá, že ta atmosféra byla místy temná až moc. Některé obrázky také vypadaly spíše jak z nějakého hororu, což se mi taky moc nelíbilo. U tohoto Harryho se mi také vybavily dvě věci: proč se zápletka každého filmu (knihy jsem nečetl, takže nemám "předstih") musí v podstatě týkat Harryho dávno mrtvých rodičů? A také ty neustále stejně antagonistické postavy Harryho strýčka a tetičky či Malfoye se mi nezdají příliš nosné a ani už moc zábavné. Za závěrečný závod s časem bych rád přidal na hodnocení, ale nějak to nejde... ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Keby som to videl ako prvý film yo všetkých troch, asi by ma to dosť zobralo ale takto len za 4,5. Aj keď filmu nie je čo po remeselnej stránke vytknúť (aj Radcliffe sa rozohral) nijako ma nedojal ani nezaujal. Veľmi mi tam chýbal Jason Isaacs ale toho sa snáď dočkám v ďalších dieloch. Moje obľúbené postavy - Ron a Hermiona boli tiež nejak utlačení do pozadia (možno len môj dojem) Tiež si myslím, že aj po príbehovej stránke (tým nemyslím scenár) je film slabší ako predchodcovia. A neviem ale vôbec mi nepripadá (okrem nápaditejšej kamery), že by toto robil iný režisér. ()

Galerie (282)

Zajímavosti (151)

  • Názov skladby, ktorú spievajú Flitwickovi (Warwick Davis) žiaci pri otvorení nového roka, je "Double Trouble". (Aberforth)
  • Když se teta Marge (Pam Ferris) jako balón nafukuje, tak je Dudley (Harry Melling) trefen jejím knoflíkem a padá k zemi směrem od stolu. Vleže se snaží plazit pryč, ovšem v dalším záběru se zvedá ze země pod stolem, jako kdyby spadl přímo pod něj. (Jimmy15)
  • Poté, co Harry (Daniel Radcliffe) použije na Snapea (Alan Rickman) odzbrojovací kouzlo Expelliarmus., Hermiona (Emma Watson) se zděšením poznamená, že právě napadl učitele. Zrovna od ní je to celkem úsměvné, protože konkrétně Snapeovi v prvním ročníku při famfrpálovém zápasu podpálila plášť v domnění, že Snape chce Harryho zabít. (Nick321)

Související novinky

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Fantastická zvířata od Alfonsa Cuaróna?

Fantastická zvířata od Alfonsa Cuaróna?

19.05.2014

Filmy s Harrym Potterem vydělaly v kinech 7,7 miliardy dolarů. Případné další díly jsou zatím v nedohlednu, u Warner Bros. ale vymysleli, jak se do kouzelnického světa vrátit jinak. 18. listopadu… (více)

Abrams: SW VII, robopoldové a magie s Cuarónem?

Abrams: SW VII, robopoldové a magie s Cuarónem?

29.01.2013

J.J. Abrams se oficiálně stal nejvytíženějším filmovým a televizním tvůrcem na planetě. Především: studio Disney oficiálně potvrdilo, že DžejDžej opravdu podepsal smlouvu na režii Star Wars: Epizody… (více)

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

15.10.2011

Praha se už brzy zařadí po bok dalších světových měst, která mají štěstí na velké kulturní akce s účastí zajímavých hostů. V pondělí 21. listopadu 2011 totiž Rudolfinum hostí benefiční Concert for… (více)

Reklama

Reklama