Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Život utíká rychle... Stíháš to? Nejpůsobivější a nejbrutálnější film o drogovém opojení, který byl kdy natočen. Film, který Vás převálcuje víc než dávka speedu. Tři dny hédonistických hrátek se změní v šílenou odyseu, když se ztroskotanec Ross stane řidičem a místním dodavatelem drog výměnou za své zboží... Následuje jedna bizarní situace za druhou a Ross stále více zapadá do světa toxikomanů, kde neexistují morální zábrany. Otevřte oči a připravte se na jízdu, při které se nedá spát! (DVD Edice)

(více)

Recenze (191)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Film Šňup není dramatem, byť se tak snaží tvářit. Šňup je částečně baladou nového věku a částečně zběsilou světáckou zábavou moderního střihu, kde se lpí na efektu surové syrovosti. Jonas Åkerlund nezastře vlastní zkušenosti s žánrem hudebního videoklipu a obraz se ve stejně zrychleném tempu vlastnoručně ukájí při halasném veřejném exhibování technických hrátek. Ústřední příběh ve skutečnosti neexistuje, vše se soustředí na okamžiky bizarností a extravagance. Nemá ambice klást otázky, nezajímá se o příčiny, vše se sází na jedinou kartou: zábavu brutality, machrování a naléhavé syrovosti. Samoúčelně a bez snahy o přímý kontakt. V tom pestrobarevném intenzivním reji nelze očekávat přirozenost, ale stylovost, či pozérství. Pro mě byl jediným zpestřením Rourke a kratičká rozkošná chvilka s Ericem Robertsem. Hlavní postavou novověké balady je Ross (Jason Schwartzman), životní ztroskotanec s nejasnou povahou životního přístupu. Zdá se, že náhodný návštěvník posilovny pozoruje prostoduché svalovce, zamilovaně zakoukaných do odrazů vyšlechtěných svalů vlastních těl v obrovských zrcadlech. Můžeme obdivovat formu, pokud nám nevadí prázdnota. Je to jen hra a představa prožitku, nikoli odvaha a hloubka. Hvězdou filmu je The Cook - Kuchař (stylový Mickey Rourke) v roli drsného a sebevědomého opravdového muže v prostředí prezentovaného světa narkomanů periferie. Všechny požitky jsou na dosah ruky a zdá se, že se nemůže nic stát. Hlavní ženskou postavou je Nikki (půvabná Brittany Murphy), Kuchařova atraktivní přítelkyně. Světlé okamžiky se překvapivě a nesrozumitelně střídají se zmatenými a jediným úkolem je přinášet smyslnou dráždivost. Z dalších rolí: psychicky nestabilní lokální distributor pervitinu Spider Mike - Pavouk Mike (John Leguizamo), jeho žárlivá přítelkyně Cookie - Zajda (Mena Suvari), obyčejný uživatel bez života Frisbee (Patrick Fugit), párek ctižádostivých televizních drsných poldů Mullet (Peter Stormare) a Moustache (Alexis Arquette), Rossova drsná lesbická sousedka (Deborah Harry), homosexuální šéf se slabostí pro Kuchaře (příjemný Eric Roberts), atraktivní striptérka s hororovým zážitkem April (půvabná Chloe Hunter), agresivní dealer Angel (Nicholas Gonzalez), Rossem pronásledovaná Amy (půvabná Charlotte Ayanna), nezastavitelné sestry prodavačky Giggles - Hihňa (Elisa Bocanegra) a La Sadgirl - Fňukna (Julia Mendoza), či nervózní Frisbeeho matka (Lisa Brounstein). Srovnávat Šňup s filmem Requiem za sen, či jiným není na místě. Je to jen moderní zábava žádaného brutálního stylu. Pestrobarevná a nápaditá směsice obrazu a efektu a vnitřní prázdnota. Cení se zuby, ale nekouše a jen se dokola honí za vlastním urousaným ohonem. ()

panmroz 

všechny recenze uživatele

prapodivná kombinace lehkovážného Trainspottingu a těžkotonážního Requiem for a dream, ovšem pořádně nefunguje ani jedno. Jediná scéna (setkání Rosse s Amy) dává tušit, jaký má film potenciál. Jediná scéna. Dál jen sledujeme podivně časově neohraničené a neurčitelné eskapády několika figurek a bezbarvého hlavního hrdiny. Něco mezi. Nic výjimečného! ()

Reklama

Zeck 

všechny recenze uživatele

Šňup doplácí na svojí nevyváženost. Scény bez jakéhokoliv významu a pointy, bez špetky srozumitelnosti a důvodnosti, střídají ty, které jsou naprosto geniální. Tento film bych doporučil jen pro krásnou a pravdivou přednášku o kundách (vagínách) v podání výrobce drog a narkomana v jedné osobě, kterou krásně vykresluje vlajka USA a na míru šité sako. Pak také za vtipnou policajtskou dvojci, která je tak přehnaná, až je to k smíchu. A pak taky za Erica Robertse, kterému konečně přišla role, která k němu patří ( X-D )... O tom, jak jsou drogy skvělé, nebo špatné mě to nepřesvědčilo, jediný důvod abych začal brát drogy by byl ten, abych si mohl spoustat v posteli tu nahou krásnou kočku, kterou bych tam ale nenechal ležel půl týdne se zaseknutým CDčkem. :-D 60% 11.11.09 ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mám takovej pocit nebo se mnou někdo souhlasí, že po shlédnutí filmu mi to přišlo, jakoby samotnej režisér chtěl abych si ten úlet, ten trip užil spolu s protagonisty, kteří se s tím neserou a píchaj si do žil cokoliv je napadne? Nejspíš jo, protože režisér to natočil hodně psychadelicky a nápaditě na jednu stranu. Problém je, že mě ty scény po chvilku hrozně znechutí onen stříh a ona myšlenka nakonec vyšumí do prázdna. Naštěstí je onen film relativně krátký, takže se to dá přetrpět. Jen se mi ale ke konci panenky zužují tak závratnou rychlostí, že mám co dělat, abych po obrazovce něco nešvihnul. Nápad, abych si užil úlet s feťákem aspoň přes filmové plátno je sice zajímavý, každopádně v tomhle filmu rozhodně dost dobře fungovat podle mě nebude. Jinak ale John Leguizamo se s tim ale vůbec nesral. To co tam předvádí, to nestíhám čumět...ale co jinýho na tom hledat pozitivního netušim... ()

esopesokeso 

všechny recenze uživatele

"Natočeno podle pravdy..a lží" Z počutia viem, že jedného abstinujúceho feťáka pri tomto filme naťahovalo, áž nakoniec odišiel uprostred filmu preč.. takže Jonas Åkerlund je niekto, kto sa tomu setsakramentsky vyzná... a ujovi Fiškusovi sa to páčilo! Šňup , cz dabing.. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (18)

  • Na venkovní fasádě domu kde bydlí Spider Mike si můžeme všimnout mnoha nastříkaných nápisů, mj. názvu “Phantom Planet“. Phantom Planet je název kapely, ve které do léta roku 2003 působil jako bubeník představitel Rosse, Jason Schwartzman. Také ve scéně, kde Mickey Rourke řídí auto můžeme z rádia od kapely slyšet skladbu "Nobody's Fault" (Stocki)
  • Snímek Šňup byl zamýšlen původně jako dokumentární film pod pracovním názvem “The Cook“ a měl pojednávat o lidech, kteří vyrábí drogu jménem Methamphetamine, o dealerech a o zneužívání. (Stocki)
  • Během natáčení „šnupání“ bylo namísto kokainu použito sušené mléko. (Skarface)

Reklama

Reklama