Reklama

Reklama

Sňatky z rozumu

(seriál)
Československo, 1968, 7 h 44 min (Minutáž: 89–97 min)

Předloha:

Vladimír Neff (kniha)

Scénář:

Otto Zelenka

Hrají:

Jiří Vala, Slávka Budínová, Vladimír Ráž, Gabriela Vránová, Jiřina Jirásková, Iva Janžurová, Miloš Nedbal, Jiřina Šejbalová, Jaroslav Vojta, Nataša Gollová (více)
(další profese)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Pětidílná sága dvou podnikatelských rodů z vrcholného období našeho národního obrození na motivy románu Vladimíra Neffa začíná v roce 1859 a končí otevřením Národního divadla v roce 1881. Tento pamětnický seriál patří mezi nejcennější díla archivu České televize. U jeho zrodu stáli dva významní televizní tvůrci - scenárista Otto Zelenka a režisér František Filip. Práce na scénářích začala ještě před jarem 1968 a diváci viděli seriál poprvé na podzim téhož roku. Zasaženi a poníženi srpnovými událostmi a posrpnovým vývojem nacházeli v historickém seriálu útěchu, povzbuzení a naději. V roce své premiéry seriál překvapil kvalitou, dokonalým řemeslným zpracováním a nádhernou přehlídkou hereckých výkonů. Dnes po sedmatřiceti letech se Jiří Vala jako Martin Nedobyl, Slávka Budínová jako Valentýnka, Iva Janžurová a Jiřina Jirásková jako "Přeslice"- Hana a Bětuše Váchovy, Vladimír Ráž a Gabriela Vránová jako Born a Líza vrátí k divákům jako představitelé důvěrně známých a oblíbených postav. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (108)

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Nedbalův monolog, když jako Vácha spílá Hance, je pro mne absolutně nejlepším výtryskem herectví v tomto seriálu. On je v něm vlastně naprosto feministický, když svou promluvou vyjadřuje všechno to ponížení, kterým ženy trpěly a bohužel dodnes trpí. Tohle pouštět všem těm šovinistům, co si své chlapství prokazují pohvizdováním po ženách, sexistickými narážkami, plácáním po zadku... Nedbal byl prostě absolutní špička českého herectví... ()

Pasifae 

všechny recenze uživatele

Nerada bych se unáhlila s tvrzením, že ČT postihl přechodný záchvat zdravého rozumu, ovšem pokud tomu tak je a příznaky se budou projevovat opětovným uváděním Neffovy klasiky (a je tu ještě taková maličkost jménem Zlá krev, pane programový řediteli), pak doufám, že se žádný samozvaný léčitel s protilékem v podobě nějakého novodobého Života Šípkové Růženky na zámku, která neví, proč by se netopila, dlouho nedostaví. ()

Reklama

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asi nebylo úplně šťastné, že jsem sledoval nejprve Zlou krev a pak až Sňatky z rozumu. Člověk na konci věděl, kam to bude směřovat. Ale aspoň teď můžu porovnávat. Byť Zlá krev je vyvedena v barvě, tak v kvalitě mi přišly mnohem lepší Sňatky z rozumu. Hodně je zde věnován prostor národní otázce, později otázce sociální, a to ještě docela tendenčně. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Důkaz, že ani malost televize a omezené finanční krytí nemůže snížit úroveň kvality na dobře udělaném seriálu. Svělý a mnohovrstnatý příběh, prvotřídní herecké obsazení, kvalitně napsaný scénář a pečlivá režie dělají ze Sňatků z rozumu opravdovou *****podívanou, jenž náročnějšího diváka lačnícího po kvalitě dokáže uspokojit i po více jak 40ti letech od premiéry. ()

papyrosaurus 

všechny recenze uživatele

Vynikající seriál zasazený do období druhé pol. 19. století, kdy snahy o kulturní, hospodářské a politické povznesení českého národa pomalu dosáhly se vrcholné fáze. Na jedné straně Born, dychtivý vlastenec, pořádající ve svém salonu pravidelná setkání špiček české inteligence, který celý svůj život zasvětil české věci a pro kterého bylo podnikání jednou z možností, jak ji dále podpořit. Na straně druhé spíše do sebe zahleděný Nedobyl, představitel dravého kapitalisty s velkolepými plány. V jejich okolí pak sledujeme osudy dalších postav, pokusy o ženskou emancipaci i nastolení otázky sociálního postavení obyčejných lidí. Vladimír Ráž i Jiří Vala zde, troufám si tvrdit, zahráli své životní role a rovněž tak výkony hereček Jiráskové, Budínové, Janžurové a dalších zde zasluhují potlesk. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (15)

  • Poslední díl mohli diváci dle slov režiséra Filipa zhlédnout až po roce 1989. (sator)
  • Natáčelo se nejen v ateliérech, ale také v centru Prahy, zejména na Žižkově. (SONY_)
  • Václav Voska při úvodním proslovu stojí u památníku bitvy z roku 1866 v Čistěvsi a u památníku bitvy u Chlumu. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Související novinky

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Jiřina Jirásková 1931 - 2013

Jiřina Jirásková 1931 - 2013

07.01.2013

Ve věku 81 let zemřela herečka Jiřina Jirásková. Dlouholetá členka a později i ředitelka Divadla na Vinohradech absolvovala DAMU v roce 1950 a po jedné sezoně v Krajském oblastním divadle Hradec… (více)

Reklama

Reklama