Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Prostřednictvím technologicko-paranoidního podobenství věku sociálních sítí se tato napínavá, černě humorná minisérie zamýšlí nad současným neklidem našeho moderního světa. V průběhu posledních deseti let změnily technologie téměř každou oblast našeho života, bez možnosti zastavit se a zamyslet se nad smyslem těchto změn. V každé domácnosti, na každém stole, v každé dlani je plazmová obrazovka, monitor, chytrý telefon - černé zrcadlo naší 21 století trvající existence. Chápání reality se posouvá. Modlíme se na oltářích Google a Apple. Algoritmy Facebooku nás znají mnohem důvěrněji než naši vlastní rodiče. Máme přístup ke všem informacím na světě, ale mozková kapacita neumožňuje absorbovat cokoliv delšího než 140 znaků tweetu. Černé zrcadlo, směsice seriálů Zóna soumraku a Neobvyklé příběhy, se zamýšlí nad současným neklidem našeho moderního světa. Tři samostatné dramatické "co kdyby" příběhy v technicko-paranoidním duchu jsou břitké, napínavé, satirické a odvážné - některé komicky, jiné šokujícím způsobem - ovšem všechny jsou úplně jiné, než co jste kdy v televizi viděli. (HBO Europe)

(více)

Recenze (63)

Blueeyes 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První várka Černého zrcadla se mi skoro dostala pod kůži. Jde o třídílnou sérii vykreslující tři poměrně znepokojivé situace či životní styly. Každá povídka je dočista jiná než ostatní, každá má co říci. Narozdíl od spousty jiných uživatelů jsem si příliš neužila první díl Národní hymna. Resp. ano, pochopila jsem o čem to bylo, ale necítila jsem se moc příjemně a jaksi ten koitus s vepřem asi vybočuje z mé komfortní zóny :-). Nene, zde jsem blahem nechrochtala. Druhá povídka - Patnáct milionů meritů, z mého pohledu docela aktuální téma. I v podivné neutěšené společnosti mají všichni svůj sen, všichni po něčem touží a no jo.... všechno je na prodej. Skoro všechno? Třetí a poslední díl Celá tvá minulost -hodnotím jako nejlepší. Všechny naše vzpomínky zaznamenané v implatnátu v podkoží. Můžeme si je kdykoli vyvolat nebo pustit na monitoru. A přehrát je ostatním, třeba parterovi? Brrr. Kdo by o tohle stál? Velmi mrazivá a mně nejbližší část série. Za jasných 5*. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prvá séria stanovuje jasné pravidlá seriálu. Každá časť sa odohráva v inom fikčnom svete, to, čo seriál spája, sú sci-fi technológie, ktoré nie sú príliš vzdialené súčasnej realite. Nie je tu však uvádzač, ako v prípade Twilight Zone, ktorý aspoň zdanlivo prepája všetky vytvorené svety. Nie je to však vôbec potrebné, skôr by to vo výsledku škodilo. Okrem prvého dielu išlo a pôjde už len o science fiction, čo bol skvelé rozhodnutie, pretože to podporuje ústrednú myšlienku o dopade technológií na život človeka, takže príbehy z ríše fantasy a čistokrvného hororu by boli nadbytočné. Najlepšia časť je, myslím, tá tretia. ()

Reklama

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Napriek tomu, že príbehy priniesli 3 diametrálne odlišné príbehy, jedno sa podarilo všetkým trom - nastaviť Čierne zrkadlo dnešnej spoločnosti, konzumnému spôsobu života a medziľudským vzťahom v málo vídanom prevedení. Musím uznať, že britským tvorcom sa opäť raz podarilo veľmi milo prekvapiť a spolu s End of the F**king world či This is England ukázali, že seriály točia podstatne lepšie ako filmy. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

National Anthem: No, vyplácáme si hned to nejlepší na začátek. A to nejen z první série, ale z celého seriálu. Za mě nejlepší díl o manipulaci s britským předsedou vlády přechytralými únosci. Hrozně se mi líbil ten veškerý pohyb v kancelářích a snaha udělat, co nejlepší rozhodnutí a s tím spojené rozpaky a psychika účastníků. Působilo to velmi dynamicky a nepustilo mě to. 90% 15 Million Merits Asi druhý nejhorší díl z celého seriálu. Od této doby začne celkově nabírat na zvláštním směru, a to hlavně futuristickém. V této epizodě panují hlavně příliš otravné prostory, prázdný příběh, nesympatická hudba a taky dlouhá stopáž. Nic moc mi to nenabídlo. 50% The Entire History of You Velice pěkná sci-fi povídka, kde si postavy klíďo píďo můžou svoje vzpomínky pouštět na bedně, tudíž něco jako nevěra může v tomto světě jen těžko existovat. Originální a pěkné. 75% ()

klukluka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mazec! Pět let starej seriál a pro mě coby pro laika v oboru moderních technologií absolutní sci-fi - zejména tedy Patnáct milionů meritů a Celá tvá minulost. Jsem z toho tak vykulenej, že dokonce věřím tomu, že tentokrát by mohli opisovat vědci od filmařů a ne naopak. Jinak Patnáct milionů meritů pro mě nebylo lehce stravitelné sousto a vlastně se mi nedívalo moc dobře ani na Celou tvou minulost, ale ty nápady mě uhranuly. A Národní hymna mě rozesmála tak, jako už nic dlouho ne. Tuhle povídku rozhodně nezapomenu. "Jako paní premiérová," chtělo by se říct... :) ()

Galerie (57)

Zajímavosti (32)

  • Charlie Brooker v rozhovore uviedol, že pri rozhodovaní, s akým zvieraťom Callow (Rory Kinnear) bude mať sex, bola celá škála možností, ktorá nakoniec neprešla. Najprv sa uvažovalo len o bloku syra. Do úvahy prichádzala aj kačica, kura (boli odmietnuté, pretože pre ich malú veľkosť by situácia bola príliš absurdná), kôň alebo somár (boli odmietnutí, pretože sa považovalo za ťažké s nimi natáčať). Nakoniec bolo vybrané prasa, pretože sa považovalo za niečo, čo je „na hranici medzi komickým a strašným“. (Arsenal83)
  • Porotcovia sa tu volajú Hope (Rupert Everett), Charity (Julia Davis) a Wraith (Ashley Thomas), čo využíva citát z Biblie (1. Korinťanom 13:13) - "A tak teraz ostáva viera, nádej, láska, tieto tri; no najväčšia z nich je láska." (Arsenal83)
  • Súčasťou rozhovoru na párty je aj diskusia o nespoľahlivosti spomienok. Pri prehrávaní spomienok na párty sú medzi zobrazenými spomienkami a pôvodnou scénou úmyselne zobrazené jemné chyby v kontinuite. (Arsenal83)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno