Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Absolventka práv Andrea Sachsová zvaná Andy by se chtěla stát novinářkou. Jako průpravu chce vzít na rok místo ve vydavatelství Elias-Clarke. Tady vydávají i proslulý módní časopis Runway, v jehož čele stojí chladná a obávaná Miranda Priestlyová. Už v den, kdy se přijde představit, si Andy všimne, že se před ní třesou všichni zaměstnanci, zejména asistentka Emily Chaltonová, která právě povýšila a šéfka za ni hledá náhradu. Mirandě nepadne do oka Andyino oblečení a jedná s ní zvysoka: dívka se domnívá, že ji nechce přijmout, a odchází. Na poslední chvíli si to ale Miranda rozmyslí. Andy nastupuje na místo asistentky a zpočátku jí všechno připadá jako zlý sen: nikoho nezná, nic nestíhá, pokud se jí někdy něco podaří, Miranda zůstává chladná, a pokud něco zkazí, dostane vynadáno. Šéfka ale požaduje, aby jí byla kdykoli k dispozici, a Andy začíná zanedbávat své přátele včetně Nata, se kterým žije. Zato se seznamuje s ikonami světa módy a potkává i slavného novináře na volné noze Christiana Thompsona, který se jí hned začne dvořit... Nigel, nejbližší spolupracovník Mirandy, jednoho dne vybere Andy jiné oblečení, ve kterém ji nikdo nepozná. a s oblečením jako by stouplo i její sebevědomí. Miranda si jí poprvé skutečně všimne a práce jí jde hned lépe od ruky. Občas se ještě sice dopustí nějakého faux pas, ale kupodivu vyhazov nenásleduje. Miranda ji ale zkouší dál: když odjíždějí její dvojčata k babičce, přejí si ještě nevydaný díl Harryho Pottera a Andy ho má obstarat. Nakonec jí pomůže právě Thompson. Zdá se, že i sama Miranda je překvapená faktem, že její druhá asistentka úkol zvládla. Zato Andyin vztah s Natem trpí. Vše vyvrcholí v den, kdy Andy nepřijde na oslavu jeho narozenin, protože musí doprovázet Mirandu na večírek. Nata se tato událost velice dotkne a zdá se, že jejich vztah je v troskách... Pak Miranda oznámí Andy, že ji s sebou vezme na přehlídku do Paříže. Na tento každoroční vrchol sezony se ale už rok těší Emily, která kvůli tomu podstupuje všelijaké diety. Andy je zděšená představou, jak bude zklamaná, odmítnout ale nedokáže. Emily vzápětí ve spěchu spadne pod auto a má zlomené nohy, takže by stejně nemohla jet. Na Andy se ale velice zlobí. V Paříži Andy září a své šéfce pomáhá ze všech sil. Nigel jí oznamuje, že se brzy stane společníkem výrobce módních doplňků Jamese Holta. Miranda prý už o tom ví – sama ho doporučila. Andy jde na romantickou večeři s Christianem a skončí s ním v posteli. Ráno jí mladý muž oznámí, že šéf vydavatelství Irn Ravitz má v úmyslu Mirandu vyhodit a na její místo dosadit mladou Francouzku Jacqueline Folletovou... (TV Prima)

(více)

Zajímavosti (84)

  • Severoamerické tržby byly 124,7 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 326,7 mil. (NIRO)
  • Meryl Streep si po natáčení nechala ikonické sluneční brýle, které nosí jako Miranda. Později se objevily i ve filmu Mamma Mia! (2008). (griph)
  • V jedné scéně, kdy Andrea (Anne Hathaway) vstupuje do prostor Runwaye, na ní můžeme vidět nejslavnější černé lakované střevíce s červenou podrážkou od Christiana Louboutina. Střevíce zaznamenaly takovou slávu, že byly dokonce okopírovány módním domem Yves Saint Laurent, nicméně následující soudní spor Louboutine prohrál. (Kodousek)
  • Celosvětová premiéra proběhla 19. června 2006 v New Yorku. (Varan)
  • Meryl Streep změnila Mirandinu větu "everybody wants to be me" ("každý chce být mnou") na "everybody want to be us" ("každý chce být námi"). (Reesam)
  • Při setkání Andy (Anne Hathaway) s jejím otcem (David Marshall Grant) na večeři si otec stěžuje, že Andy v redakci zůstává do ranních hodin a pracuje přespříliš. Ve chvíli, kdy je Andy svěřena "kniha", musí na ni čekat do desíti hodin večer. Při čekání již ale nemá co dělat, pročítá magazíny a v redakci je mezi posledními. (Michalechal)
  • Inspirací k napsání příběhu byla Anna Wintour, šéfredaktorka amerického módního časopisu Vogue. Byla tak šílenou šéfovou, že její zaměstnankyně Lauren Weisberger po hádce zasedla k počítači a napsala knihu "Ďábel nosí Pradu". (Kaspi.vm)
  • Jakmile se z natáčení dostaly na veřejnost první obrázky, Anna Wintour, šéfredaktorka amerického časopisu o módě Vogue, která byla postavě Mirandy Priestly (Meryl Streep) předlohou, začala zuřit. Interiér celé filmové redakce časopisu Runway totiž věrně kopíroval každý detail kanceláře Vogue. Wintour okamžitě nařídila celou svou kancelář přestavět, než si podobnosti někdo všimne. (Kaspi.vm)
  • V den premiéry filmu byla Anna Wintour, šéfredaktorka časopisu Vogue, v dobré náladě. Samozřejmě se v roli Mirandy (Meryl Streep) poznala. Nejen, že se dostavila na promítání, ale ještě si pečlivě vybrala oblečení. Od hlavy až k patě to byla značka Prada. (Kaspi.vm)
  • Noviny, které zaměstnají Andy (Anne Hathaway), jsou New York Mirror, což byly skutečné noviny, které přestaly vycházet už v roce 1898. (jezurka42)
  • Anně Wintour, která byla inspirací pro postavu Mirandy Priestly, se údajně film líbil, a to i přes počáteční obavy. Líbila se jí Meryl Streep a její "rozhodná a energická povaha". (jezurka42)
  • Na prvním natáčecím dni Meryl Streep (Miranda Priestly) řekla Anne Hathaway (Andy): "Myslím, že jsi pro tuhle roli dokonalá. Jsem tak ráda, že spolu budeme pracovat." Pak se odmlčela a po chvíli dodala: "To je poslední hezká věc, kterou ode mě uslyšíš." (jezurka42)
  • V mnoha scénách si můžeme všimnout Emily (Emily Blunt), pobíhající v pozadí. Herečka totiž cítila, že by měla být její postava pořád něčím zaneprázdněna. (zajda404)

Související novinky

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Komiksové novinky

Komiksové novinky

03.02.2007

Restarty se v poslední době těší velké divácké oblibě, je to patrné na úspěšnosti Batmana, který začíná a Casina Royale. Proč nezkusit nový přístup k látce, i když máme za sebou teprve jeden díl? To… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Čertova švígrmutr

Čertova švígrmutr

30.06.2006

Někteří charakterní herci hrávají v inteligentních hlubších filmech, když jim jde o umění a touhu něco po sobě zanechat. Z toho se ale objeví v tak prvoplánovém hloupoučkém čemsi, že se člověk… (více)

Reklama

Reklama