Reklama

Reklama

Na sever Aljašky

  • USA North to Alaska (více)
USA, 1960, 122 min

Režie:

Henry Hathaway

Kamera:

Leon Shamroy

Hrají:

John Wayne, Stewart Granger, Ernie Kovacs, Fabian, Capucine, Mickey Shaughnessy, Karl Swenson, Joe Sawyer, Kathleen Freeman, John Qualen, Stanley Adams (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Sam McCord (John Wayne) je úspěšný aljašský zlatokop s pověstí starého mládence, který se odmítá oženit. Jednoho dne jej jeho přítel George (Stewart Granger) pošle do Seattlu, aby mu přivedl jeho snoubenku. Ta je však již dlouhou dobu vdaná. Sam poté v místním nevěstinci najde „náhradu“ za Georgeovu milovanou, a to krásnou a půvabnou prostitutku Michelle (Capucine). Té nabídne bohatství, pokud s ním odejde na Aljašku. Michelle tuto nabídku však pochopí tak, že se má stát ženou Sama, nikoli George, a tak přijímá. Věrný přítel Sam sice chce svému kamarádovi pomoci nalézt lásku, ale až příliš pozdě si uvědomí, že ji nalezl také… (Česká televize)

(více)

Recenze (61)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Trošku komediální western s romantickým nádechem. V jedné z prvních scén zaznívá skladbička Beautiful Dreamer (i ve filmu Zajatec Osrova žraloků). Nemůžu říct, že by tento film byl nějak zvlášť poutavý, ovšem herecké trio, trojhvězdí (John Wayne, Stewart Granger a Capucine) tento příběh ze západu vytáhlo na hezké 4*. Pokud Vám byl představitel George - Stewart Granger povědomý a měli jste ten dojem, že hrál Old Surehanda, tak se nepletete. ()

Šakalík 

všechny recenze uživatele

Tohle je spíše westernová komedie, kde má humor nad akční stránkou navrch. John Wayne se tady ujal role zbohatlého zlatokopa, kterážto role mu překvapivě dobře sedne, přičemž partnerkou mu je krásná Capucine (která se později přesunula do Evropy a zahrála si například v Růžovém panterovi). Přestože je tento film poněkud poplatný době a svým poněkud ztřeštěným příběhem tu a tam připomíná laciné americké komedie šedesátých let, právě přítomnost Wayna a jeho uštěpačné poznámky jej pozvedají do mírného nadprůměru filmové zábavy. Škoda snad jen té úvodní a závěrečné bitky, které ve snaze být co nejvtipnější, uchylují se až ke groteskním pózám, které ale filmu šeredně nesluší. Za zmínku stojí úžasný Ernie Kovacs v roli mazaného podvodníčka Frankieho, pro kterého to byla jedna z vůbec posledních rolí (zemřel v roce 1962). ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Johna Wayne-a mam zakodovaneho ako klasickeho drsneho kovboja, a cuduj sa svete, on tocil aj komedie. Tuna je jedna v plnej krase. Vyzdvihujem vybornu reziu Henry Hathawaya, kvalitne dialogy, dobre vykreslene realie roku 1890. Pribeh nenudi, dialogy na urovni. Ako mylovnik klasickych westernov musim ist vysoko : 92 % ()

Ghoulman 

všechny recenze uživatele

Tohle není žádný western, ale normální romanťárna, které by více slušel název Po čem ženy touží. Avšak hlavně nečekejte v roli ústředního seladona někoho jako je Pattinson ze Stmívání. Nositelé pěkných mladých tvářiček byly v tehdejším Hollywoodu považováni za zelenáče s mlékem stékajícím po bradě (jestliže nepočítáme tehdy převratnou dvojici Brando/Dean). Milostnou nemesis se tak stává obtloustlý a plešatějící skoro-důchodce Wayne. Co na to říct? Nezbývá než spolu s Bobem Dylanam konstatovat, že časy se hold mění. PS: Přesto mají Wayne a Pattinson jednu věc společnou - oba rádi šplhají po stromech (při čemž se hlavním hrdinkám podlamují kolena... hm, může mi někdo vysvětlit, co je vlastně na ručkování po kmenech ztepilých sosen tak sexy?). ()

Jezinka 

všechny recenze uživatele

Nemastné neslané, žádná složka ve filmu pořádně nepřevažuje. Velmi příjemný začátek westernové komedie se změní v romanci, v které pokračuje skoro až do konce, kdy se závěrečnou bitkou přesouvá opět na začátek. Nejhezčí na filmu je, dnes známá, úvodní píseň. Jako zajímavost bych vyzdvihla dřevorubecké závody. Hezkou scénu považuji dvoření 17 mladíka. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (8)

  • Scéna, kde George (Stewart Granger) lechtá na nohou Angelu (Capucine), nebyla předstíraná. Skutečně jí lechtal, a tak byl její smích opravdový a nehraný. (Mol)
  • Billy (Fabian) při otevírání šampaňského zhasne na stole jednu svíci. V následujícím střihu svíce opět hoří. (Mol)
  • Na stejném místě, kde v tomto filmu leží srub u potoka, byl natáčen i film Maršál (1969), ve kterém hrál také John Wayne. Jednalo se o scénu, ve které zemře postava Dennise Hoppera a jeho bratra. Poté bylo stejné místo ještě použito ve filmu Nevada Smith (1966) se Stevem McQueenem, konkrétně ve scéně, kdy se postava McQueena poprvé potká s postavou ztvárněnou Brianem Keithim. Na stejném místě se točil také film Z pekla do Texasu (1958). (Mol)

Reklama

Reklama