Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Maurice Richard vždycky bude pro celý Kanadský národ hrdinou. Události okolo roku 1955 měly dopad na vnímání frankofonních Kanaďanů v celé zemi. Kanada je bezesporu kolébkou hokeje a proto není divu, že místní obyvatelé řeší některé problémy i přes tento sport. Maurice ztvárnil Roy Dupuis, jenž se s hokejovou legendou opravdu setkal a kdysi o něm natočil několik dílů televizního seriálu. Film měl v Kanadě nebývalý úspěch a to možná i díky dvojjazyčné distribuci. (Trias)

(více)

Recenze (134)

šerminator 

všechny recenze uživatele

Frank J. Selke, Toe Blake, Elmerem Lachem, Jean Beliveau, Clarence Campbell, Conn Smythe, James Norris, Jack Adams .... a samozdrejme Mariuce "The Rocket" Richard. Tak slavnymi takovymi jmeny se to ve filmu jen hemží a to něterými jen tak okrajově, jako by se ani nechumelilo... Tento snímek nás vrací až do 40. a 50. minulého století, a přestože mám historii NHL mám pěkně zmapovanou, tak o Richardovi jsem věděl kromě rekordů v podstatě prd. Takže to co jsem videl mě absolutňě šokovalo. Snímek ukazuje hokej v jeho nejsyrovější podobě a jednoho chlápka do kterého bych (na dnešní poměry) ani neřekl, že je kanaďan. Celý snímek je na hooodně vysoké úrovni, jenže něco málo tomu chybí. Nevim... možná proto, že ta doba je už moc vzdálená a možná proto, že nejsem frankofonní kanaďan mě ten konec příliš nenadchnul. Jinak skvěle se na to dívalo, výprava špičková, hokejové scénky na jedničku (ani Miracle takové nenabídne). Stejně nejlepší na celém filmu je Stephen McHattie jako Dick Irvin, to je bomba - opravdu chrakterní role. Jo a píše o tom Ještěřák: tenhle film má GENIUS LOCI (PS: všichni hokejoví nadšenci si jeho komentář povinně přečtěte). ()

Killda 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nejlepší film s hokejovou tématikou... perfektní vizuál, zajímavý příběh a ohromná výprava. Je vidět, že Kanaďané hokej milují a jsou schopni to přenést i do filmového vyprávění. Jen škoda, že se film hlouběji nezajímá o postavu hlavního hrdiny, a že konec nepřinese žádnou větší katarzi. Ale to je už zkrátka problém všech životopisných filmů... ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

Ještě že teď Jarda Jágr v NHL přepisuje jeden rekord za druhým. Jak jsem ho o víkendu sledoval, vzpomněl jsem si díky tomu, že jsem si kdysi stáhl nějaký kanadský film o jejich hokejové legendě a tak nějak na něj zapomněl. Takže Jardo díky Ti bo ten film je opravdu vynikající a těším se až jednou budu koukat na film o Tobě. Tak ale zpět k raketě. Nic moc jsem o něm nevěděl, o to víc jsem si to ale užil. Neskutečně charismatické zobrazení doby čtyřicátých a padesátých let minulého století, to byla vážně pecka, stejně jako hokej samotný. Žádné chrániče, žádné helmy, jen odhodlání něco dokázat a zápal a vášeň pro hru samotnou. Krásný příklad toho, že jen talent samotný nestačí a bez opravdové vůle a nasazení a tvrdé práce se úspěch nedostaví, čehož zářným příkladem je i po půl století ten náš Jarda. Hokejové scény byly krásně natočené, bylo tam vše, góly, souboje, bitky a navíc to nebylo jen o tom hokeji ale i o komplikovaných vztazích frankofonních hokejistů a vedení NHL. No prostě paráda. Dokonalý životopisný film o velké legendě, která svým přístupem mnohé změnila a měla přesah i přes tu ledovou plochu! ()

weselow 

všechny recenze uživatele

La merde sentimentale... Na scény ze zápasů byla radost se dívat, bohužel příběh se veze na klišé všech sportovních filmů a když v závěru začne do děje vstupovat trochu kontroverze, je to ukončené. ()

netahlo 

všechny recenze uživatele

Bomba! Maurice byl fakt bourak, co si nenechal srat na hlavu. Vubec se nedivim, ze mu ruply nervy zrovna u tech bukvic v Bostonu. Jako frankofonni Kanadan to opravdu nemel jednoduche a popral se s tim s hlavou vztycenou. Nikdo si asi nedovede dneska predstavit, jak velikemu tlaku musel byt tehdy vystaven. Roy Dupuis to zahral vyborne, ale me se asi nejvic libil Stephen McHattie jako kouc Habs. Jo a Sean Avery si tam zahral stejnyho trotla, jakym byl za casu sve "hvezdne" hracske kariery :-) ()

KoRner 

všechny recenze uživatele

Na to, že je to kanadský film poteší veľmi kvalitá vizuálna stránka filmu. Naozaj som sa cítil niekedy akoby som sledoval dokument - keby som nevidel Mauriceovu ženu, ktorá od 17 rokov až do 30 vyzerá úplne rovnako. Tvorcovia mohli rozvinúť aj nejaké svetlé stránky jeho života, takto to vyzerá, že celú kariéru bol stále podceňovaný aj cez to, že dával góly a bol najväčšou hviezdou ligy. Dupuis bol ako najlepší hokejista 50-tych rokov neuveriteľne prirodzený, rola bola naňho ako šitá. ()

Nemik96 

všechny recenze uživatele

Děkuji uživateli EARL 23 že mi tento film doporučil jelikož je naprosto skvělý. Sportovní filmy patří k mým oblíbeným a příběh Maurice Richarda člověka který svou píli,odhodláním a sebeobětováním otevřel pyšným Kanaďanům oči a mám za to, že má obrovskou zásluhu na tom, kde se v dněštní době NHL nachází.Hlavní role se chopil Roy Dupuis kterého jsem viděl pouze v seriálu Nikita tudiž jsem nevěděl co můžu očekávat. Jeho výkonem jsem byl nadšen stačilo když seděl na střídačce a sledoval hru už z jeho pohledu šlo vyčíst ,co se mu právě honí hlavou.Hodně mě potěšilo že malou roličku dostal Sean Avery jeden z nejznámějších provokatéru NHL a ještě víc,že mu dal Maurice pěkně do tlamy dobře mu tak :) Příběh je opravdu strhujíci a potěší jak hokejové fandy tak lidi které hokéj až tak moc nezajímá. Představte si v dnešní době hráče, který pracuje do ůmoru ve fabrice, po práci sedne na kolo a jede si odehrát večerní zápas NHL aby uživil svou rodinu, nelze říct nic jiného než respect.Před asi 10 lety jsem NHL miloval, dneska kdy se více stávkuje za zvýšení platů, než hraje můj zájem silně opadl chtělo by to nějakého novodobého Maurice Richarda,který by svým vystupováním a hrou otevřel ostatním oči. Nekompromisních 5***** dokonce jsem zvažoval že tento fil zařadím do mé TOP10 jenže to bych musel vyhodit Pád do ticha a to nemůžu srdcová záležitost :) ()

bari68 

všechny recenze uživatele

V jeho najslávnejšej dobe som logicky nemal možnosť na vlastné oči vidieť jeho hokejové dovednosti. Jeho tvár je mi známa len z pár šotov z youtube a športových štatistík NHL. Jeho charizma, osobnosť a posolstvo ma ale neoslovilo ani vo filme, sorry. Jeho meno zostane hlavne v srdci francúzskych Kanaďanov. ()

Mičl 

všechny recenze uživatele

Hokejový kumšt o jedné z největších legend historie NHL. Dobově přesné záběry se zaměřením na historické detaily s kvalitní prací všech kanadských tvůrců v čele se skvělým Royem Dupuisem, který přesně vystihl osobnost Maurice Richarda. Srdce hokejového fandy plesá když se na plátně objeví současné, kanadské hvězdy NHL za všechny bych jmenoval Seana Averyho v roli hokejisty s agresivním pojetím hry Boba Dilla, kterého stejně Maurice nekompromisně sundá a který shodou okolností v současné době hájí barvy Newyorských jezdců, stejně jako v té době Dill. Na tento skvost jsem narazil zcela náhodou a jsem za něj obzvlášť vděčný především proto, že o nejrychlejší kolektivní hře existuje opravdu málo snímků. ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Smekám!!! Takhle vydaředou podívanou pojednávající o životě legendy NHL jsem ještě neviděl. Byly to drsné časy a vše se rodilo s velkými bolestmi ale stálo to za to. Zrodilo se totiž největší divadlo na světě co se týče hry s gumovým nesmyslem. Tihle kluci jako Maurice si totiž neužívali luxus jako dnešní hráči typu Ovečkin, Crosby atd.. ale na zápasy cestovaly vlakem a všechny svoje výsady si museli pěkně tvrdě vybojovat :-) ()

Tydlidáš 

všechny recenze uživatele

To že ta buchta na začátku vypadá na dvacet, to bych ještě dal, ale že pak když má mít necelejch 18 vypadá na 30+ mi přišlo přes čáru. Jinak dobrý a zajímavý i pro takovýho ignoranta jako sem já, kterýmu je v podstatě hokej u prdele. ()

Ondis 

všechny recenze uživatele

Maurice Richard byl velkej hráč, velkej srdcař, a taky hodně nervák. Film přesně zobrazuje, jak se legenda Habs dostává na vrchol a jak tomuhle rychlému francouzovi nikdo nepřeje úspěch. Je to tvrdohlavý borec a všem ukáže, kdo je nejlepší. ()

Ještěřák 

všechny recenze uživatele

MAURICE RICHARD - v podstatě jako film i jako slavná persóna - je poctivým hokejovým dělníkem až do morku kosti, na 110% autentický, a obdařený kýblem jemných geeky nuancí (Conn Smythe jako torontský psík pochtívající montrealskou kost, frankofonně nepříliš nakloněný Clarence Campbell, apod.), jak jej mohl spíchnout snad jenom erudovaný a pyšný Kanaďan. Ryze hokejových záběrů je tu překvapivě pramálo (ale když už, jsou fakt syrové na šlaka) a těch civilních naopak celkem logicky fůra. Velkým štěstím je, že je s přehledem táhne neubližný ksichtík Roy Dupuis, který skutečně je Raketou Richardem, což se mi naposledy stalo asi u Vala Kilmera v DOORS. Spolu s jaksi mimoděk vykouzlenou genius loci ala ROAD TO PERDITION (sníh, hudba, industriální prostředí) je film zážitkově nezávadný i pro negeeky, kterým zásadní pojmy jako Mr. Hockey, The Great One, Legion of Doom, Rendez-Vous, nebo Maple Leaf Gardens řeknou jen pramálo. Jistou pihou na celkovém skóre filmu je též přespřílišná idolizace Maurice "Rocket" Richarda, který byl jako pravá kanadská hockey superstar z pěkně divokých vajec, a stehy nejen inkasoval, ale též rozdával, především pak na hlavách rozklepaných brankářů. Vysoká kvalita snímku tak spočívá v tom, že funguje jako mimořádně přesná sonda do zákulisí NHL za časů, kdy brankáři zvracívali před mačem z nervozity, tušíc, že budou s holým obličejem čelit 100 a více km/h rychlému puku, a kdy každý nekanaďan v lize byl něco jako opičí atrakce v pavilonu B ostravské ZOO. Žádné stupidní góly v posledních vteřinách třetí třetiny nebo tak - oni Habs beztak za časů Richarda brali poháry téměř s prstem v zadku. A abych trochu rozvedl rychle ufiknutý filmový konec, Richardovu pohokejovou slávu nakonec nezastavila ani "blbá" (žabožroutská) národnost, ani pověst gólového rabijáta: až do Gordieho Howea byl považován za nejlepšího hokejistu NHL, nechybí přirozeně v Síni slávy, potřásl si rukou s Waynem Gretzkym a hlavně je po něm pojmenována střelecká trofej, kterou si nejbližších 10 let bude pravidelně tahat do své luxusní washingtonské zemjlanky Alex Ovečkin. ___ P.S. Sean Avery je výborný neherec. :-) Big fan... ()

Wishkah 

všechny recenze uživatele

Tohle je rozhodně krok správnou cestou. Hokejových filmů je celkem málo. A těch kvalitních, které mapují některou událost nebo život slavné hokejové osobnosti je úplné minimum. Přitom zejména NHL je plná slavných příběhů. Charlie Gardiner, brankář Chicaga, který tak toužil po Stanley cupu, že ignoroval svoje zdraví a zemřel na rakovinu jen pár dní po jeho zisku. Bill Durnan, který trpěl před zápasy takovou trémou, že mu předčasný konec kariéry doslova zachránil život. Terry Sawchuck, kterého výbušná povaha nakonec stála život. Jaques Plante a jeho slavná věta :"No Mask, no play." Summit series a slavný Hendersonův gól. Gordie Howe a jeho dlouhověkost, díky které si zahrál v jednom týmu se svými syny. Příběhů a hrdinů je hodně. A Maurice Richard patří mezi ty největší. Tenhle film je mu obrovskou poctou. Je skvěle zrežírovaný a velmi kvalitně zahraný. Roy Dupuis v titulní roli doslova žáří. Film krásně servíruje nejslavnější momenty Richardovy kariéry a dává tak naději, že možná jednou se zfilmuje další slavný příběh z prostředí NHL. Jen doufám, že to bude stejně kvalitní jako tenhle snímek. Pro mě spolu s MIRACLE nejlepší hokejový film. Zatím ()

Schuldiner 

všechny recenze uživatele

Určitě nejlepší hraný film o hokeji. Bez pochyby! I ty záběry přímo na ledě se daly sledovat. Ve sportovních filmech všeobecně se totiž dost často setkávám s tím, že záběry z toho daného sportu jsou vždy neskutečně umělé... Tady to bylo vcelku dobře zvládnuté. ()

vander19 

všechny recenze uživatele

Maurice Rocket Richard bol z jedným z najfantastickejších hokejistov a pravá legenda. Film ponúka nahliadnutie do zákulisia Montreal Canadiens počas ich najúspešnejších rokoch, ako aj nahliadnutie do súkromia Rakety Richarda. 100% športový film, ako milovník NHL som si to vychutnával od začiatku až do konca. Len ma mrzí, že sa vo filme nevyskytol Mauricov brat Henry, ktorý má dokonca až 10 prsteňov za víťazstvo Stanley Cupu. ()

Reklama

Reklama