Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý učitel Josef Tkaloun se rozhodl definitivně opustit žáky, ale rozhodně se nehodlá smířit s pozicí důchodce, trávícího čas na lavičce v parku. Je plný energie, nápadů i chlapských tužeb a nemíní zestárnout v nečinnosti. Navzdory nesouhlasu manželky Elišky, která se sarkastickým nadhledem komentuje všechny jeho aktivity, přijímá brigádnické místo ve výkupu lahví menšího supermarketu. Malý prostor, kde se potkávají lahve s lahvemi a lidé s lidmi, je svébytným mikrosvětem, plným tragikomických osudů. Tkaloun dokáže být nejen jejich pozorovatelem, i když v jeho režii dostávají situace občas poněkud groteskní obrysy. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 113)

EllienPM 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem dvakrát a pokaždé jsem měl problém dokoukat až do konce. Pro mne slabý článek přesilného Svěrákova řetězu. Uvidíme potřetí. ()

Movie Gourmet 

všechny recenze uživatele

Ale ano, je to klasická "svěrákovina", která je plná svěrákovského humoru a vtipu. Dobře namixovaná směsice humoru se špetkou dramatu a tklivé nostalgie a smutku okořeněná kvalitními hereckými výkony Zdeňka Svěráka, Daniely Kolářové, popř. Jiřího Macháčka a Táni Vilhelmové. Plus Hudba od autorů Uhlíř, Soukup. Verdikt: 3 1/2* a 75 %. ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Bohužel musím konstatovat zklamání. Svěrákovci se snaží být až příliš úspěšní a tím i komerční. Především první polovina je shlukem scén, kde pokus a o vtip je střídán dalšími nepovedenými scénky. Kdybych to měl přirovnat až do vulgární meze - připomíná mi to Troškovy filmy - až třeba sérii Kameňáků. Upřímnější přirovnání by pak náleželo například ne přiliš vynikajícímu Horem pádem. Lehce nadprůměrný český výtvor. Pokus o vtipnost je ne vždy zdařen. Obvláště poté když ty nejlepší momenty již známe z trailerů, které nás měsíc předtím nekompromisně bičovaly do uší a očí. Ano, pohledem zpět si člověk stále připomene těch několik hezkých a úsměvných okamžiků, ale na Svěráky ( možná už vyšťavené ) je to málo a přijde mi to vše až příliš křečovité a vykonstruované. Žádná bomba. Anglický král je pro mě hold lepší. 7/10 ()

no2 

všechny recenze uživatele

9/10 - Nemyslím si, že by chtěl Jan Svěrák překonat laťku nasazenou Obecnou školou - naopak, určitě je si vědom toho, jak výjimečným filmem Obecná škola je a že v roce 1991 byla opravdovou trefou do černého. Je to trochu podobný případ jako Hřebejka a jeho Pelíšků - režisérovi se podařilo natočit v podstatě geniální dílo, ví to a má dvě možnosti - buď se bude řídit heslem "v nejlepším skončit" a zabalí to, aby si "zachoval tvář", nebo bude točit dál filmy, které CHCE točit, ačkoliv ví, že na 99 procent podobný úspěch nezopakuje (a sklidí za to často kritiku). Jan Svěrák i po Obecné škole natočil další výborné filmy - oscarového Kolju (pro někoho je možná tento film vrcholem jeho tvorby), ale také např. originálního, nedoceněného Akumulátora 1 a zase trochu jiné, leč stále poctivé Vratné lahve. Výtky, že chybí nějaký přesah, moc dobře nechápu (srovnání z tohoto hlediska s Obecnou školou nemá smysl, když si uvědomíme, že Vratné lahve se odehrávají v současnosti, zatímco Obecná škola v historii, navíc v době krátce po válce, což je vždy pro vytvoření "přesahů" období vděčnější). Ano, mám rád scénáře Zdeňka Svěráka (ani po druhém zhlédnutí jsem nenašel slabé místo); přiznávám se, že se mi líbí ten laskavý humor, přestože vím, že v současné době je spíš v módě být v "opozici" a Svěráky kritizovat... Já mohu s klidným svědomím napsat, že otec a syn Svěrákovi mě opět nezklamali! ()

newt17 

všechny recenze uživatele

Až na ty rozporuplné snové sekvence je to dokonalé dílko. Moc se mi líbilo řešení reklam sponzorů v některých scénách, kdy místo nedosažitelné nevtíravosti úspěšně vsadil režisér na hravé zakomponování do záběrů (třeba když si Tkaloun doma u stolu otvíra lahváč a pod paží mu vykoukne Kozlí etiketa). DODATEK PO DRUHÉM SHLÉDNUTÍ: Ve snových scénách jsem našel takové zalíbení, jeké si Svěráci určitě přáli. Naopak mi přišlo, že filmu chybí nějaká dokonale dechberoucí scéna. Takovou si ovšem nevybavuji z žádného filmu od obou Svěráků, takže v žádném případě nemám strach, že by Vratné lahve časem nezlidověly. ()

Strike 

všechny recenze uživatele

Po šesti letech jsem byl v kině na českém filmu - ano tím posledním byl Tmavomodrý svět. A odcházel jsem spokojen. I přes některá zaváhání dali Svěráci dohromady film, na který se dá dívat, bavit se při něm a hlavně se při a po něm necítit trapně. Technické zpracování je opravdu dobré, herci jsou výborní, i přes to že třeba oproti Koljovi Zdeněk Svěrák dost přehrává (ale to se s postupem filmu zlepšuje). Skvělými výkony se předvedli Macháček, Vilhelmová (hrající velmi civilně a ne jak, že by za roli chtěla nějakou cenu), Landovský a hlavně Jan Budař, který ve svoji roli opravdu exceluje. Na filmu taky oceňuji, že dokázali strasti stáří ukázat velmi civilním a přéjemným způsobem, na rozdíl od přesentimentálního Babího léta. Prostě Vratné lahve ukázaly, kdo je králem českého filmu. P.S. Pád na kole je pekelnej... ()

alenka 

všechny recenze uživatele

smutna pravda i zivote, a hlavne smrti. ackoli je stari hrozny, tak ho stejne furt nejak protahujeme, aby nenastala smrt. ()

Emzet 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší Svěrákův film. Chtěl jsem sice vyčítat občasnou patetičnost a sentimentálnost, ale co bych pak musel dělat za scény u Kolji? Citlivý a vtipný snímek, který mi nezkazily ani "snové scény". A mimochodem - pokud ve věku, kdy už většina jejich vrstevníků propadá senilitě, ji pánové z DJC nejenže nemají, ale jsou navíc natolik nad věcí, že ji dokáží přesvědčivě zahrát...To je vážně něco. ()

laFei 

všechny recenze uživatele

Svěrákovci mě opět nezklamaly. Jsem rád,že tu existuje pořád dost lidí,kteří špatný film snad ani natočit neumí. Zdeňkův podzim plný hořkých i vtipných okamžiků byl nádherně natočený a scéna s balonem mi připoměla takéž výborné Babí léto. ()

RomanHyde 

všechny recenze uživatele

Asi příliš vykalkulované a směřované hlavně na generaci padesátníků. Snímek mne ničím nenadchl ani neurazil. Spíše jej hodnotím jako přeceňovaný. Jsem velkým fanouškem Zdeňka Svěráka, i tady hezky zapadl, ale film mne nikterak neoslovil. To se povedlo Tajnostem Alice Nelis, které měly premiéru téměř současně , vedle kterých jsou Vratné láhve opravdu jen průměr. ()

Greg25 

všechny recenze uživatele

Film, který pohladí po duši a řekne něco snad každé věkové skupině. Zdeněk Svěrák a Daniela Kolářová jsou opravdu dobří herci a potvrzují vlastně jen to co předvedli před lety Na samotě u lesa. Jako plus beru scénář Zdeňka Svěráka a radost mé babičky z tohodle filmu, neb té se jen tak něco nelíbí. ()

bidja 

všechny recenze uživatele

Svěrák/Svěrák odvedli kvalitní dílo, ale je to stále dokola. Stejní herci, stejné pohledy na okolí. Spíše pro starší, nemocné či nenáročné diváky. Neustálé podsouvání onoho světa již nudí, vždy předem čitelný vtip nepotěší. ()

Phoppy 

všechny recenze uživatele

Moje největší zklamání tohoto roku...až na pár vtipných scén a myšlenek jsem se opravdu celý film nudil...pro mě rozhodně nejslabší snímek od dvojice Svěrák&Svěrák...nebo mi to prostě celé nějak uniklo....nikdo holt není dokonalý... ()

Související novinky

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

18.07.2018

Mezinárodní festival filmové hudby a multimédií SOUNDTRACK Poděbrady 2018 navazuje na úspěch předchozího ročníku, který navštívilo přes třicet tisíc fanoušků nejen filmové hudby. Ti měli možnost… (více)

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

12.01.2017

Na prvního Anděla Páně vyrazilo do kin 188 138 diváků, takže Jiří Strach rozhodně nečekal, že jeho pokračování rychle zaútočí na milion. Právě tahle cifra ale padla v šestém týdnu promítání, čímž se… (více)

Polští orli

Polští orli

11.05.2016

Do sekce Ocenění přibyli Polští orli. Ocenění našich severních sousedů má za sebou teprve krátkou historii. Uděluje se od roku 1999 a momentálně oceňuje filmy a seriály v devatenácti kategoriích.… (více)

Věra Tichánková 1920 - 2014

Věra Tichánková 1920 - 2014

09.01.2014

Ve věku 93 let zemřela herečka Věra Tichánková. Manželka herce Jana Skopečka a dlouholetá členka Divadla S. K. Neumanna v Praze (1951 - 1982) studovala vysokou školu chemicko-technologickou, následně… (více)

Reklama

Reklama