Reklama

Reklama

Nedovolili jim spolu žít. Nemohli jim však zabránit společně zemřít... Příběh tragické lásky korunního prince Rudolfa Habsburského k baronese Marii Vetserové. Rudolf, který hledal zapomnění na své manželství bez lásky s belgickou princeznou Stefanií v nesčetných milostných avantýrách, který se marně pokoušel prosadit ve zkostnatělém Rakousku-Uhersku pokrokovější ideje, a byl proto v neustálých sporech se svým otcem, císařem Františkem Josefem, našel v lásce k mladičké, nevinné Marii nový smysl své existence. Poprvé v životě skutečně miloval a byl odhodlán vybojovat si právo na život s milovanou ženou navzdory všem a všemu. Brzy měl však poznat, že následník habsburského trůnu má před sebou jen jednu možnou cestu: tu, kterou mu určila odvěká (a v 19. století ještě zdaleka neměnná) tradice… (Česká televize)

(více)

Recenze (49)

Aky 

všechny recenze uživatele

Klasické historické "kdyby". Kdyby se princ Rudlof dožil nástupnictví po Františku Josefovi, mohlo Rakousko-Uhersko vypadat jinak, kdoví, jak vypadala První světová válka a jaká by dnes byla Evropa. Nestalo se, ale dají se o tom ročit aspoň filmy. Mayerling je rozmáchlý historický projekt s dokonalou výpravou a kostýmy, bohužel silně přeromantizovaný a v závěru přeslazený. "Kdyby" v něm bylo více (nepochybně nesmírně zajímavé) politiky a méně idealizované love strory, bylo by líp. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Preromantizovaná verzia jednej historickej udalosti, ktorá možno aj zmenila dejiny, ten Rudolf by ako následník zrejme konal inak, hoci neviem, či to mal v hlave úplne v poriadku. Herecky vybraní herci ako obrázok, ale princ Rudolf nebol žiadny Omar Sharif a Maria Vetsera určite žiadna Catherine Deneuve. Inak zoznámili sa, keď ona mala 15 a on 28. To sa asi do romantického obrazu už nehodilo, tak to vekovo trocha vyrovnali. Film sa nemôže považovať za odraz skutočnosti, podobne ako to bolo s trilógiou Sissi. ()

Reklama

argenson 

všechny recenze uživatele

O tomhle Mayerlingu už jsem hodně četl, poslední dobou jsem navíc náhodou narazil na víc filmů Terence Younga, o to většího zklamání jsem se dočkal. Případ Mayerling nabízí zvraty nabité historické drama i vášnivý milostný příběh, všechno se tu ale odehrává jenom tak trochu a jako, navíc často s dialogy dost o ničem. K tomu již zmíněné historické nepřesnosti. Takže co nám zbývá? Vpravdě luxusní mezinárodní casting, ten stojí za to a na to byl pan Young specialista. Ovšem i tady to dostává trhliny ve vhodnosti obsazených typů. Takže kdo mě bavil, byla snad jenom Ava Gardner jako císařovna Alžběta, na tom ale má zásluhu i nádherný dabing Elišky Balzerové. Mrzí mě to, ale i když jsem velký milovník historie, tenhle Mayerling kolem mě prošuměl celkem bez většího požitku. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Výpravná podívaná s občasným vtipem 1)  ve druhé polovině výrazně zpomalila a začala chvílemi vyloženě nudit._____ 2)  Míru historické věrnosti symbolizuje už obsazení: rakouského korunního prince hraje Egypťan vzhledu sňatkového podvodníka a jeho poslední milenku byste podle portrétu také nepoznali. Snad jenom budoucí král Eduard VII svým chováním a zájmy odpovídal skutečnosti._____ 3)  Kdo chce zasadit tuto romantickou pohádku do historické reality, tomu doporučím podrobně zpracovanou českou Wikipedii._____ ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Kolem smrti Rudolfa Habsburského, korunního prince, je spousta záhadných okolností a lidé takové záhady milují. Ví se zcela určitě, že se Rudolf zabil i se svou milenkou Marii Vetserovou 30. ledna 1889 v loveckém zámečku Mayerling. Podle něhož se film právě jmenuje. Díky filmu si můžeme udělat jakousi představu o osudu Rudolfa Habsburského. Ovšem milovníci historie z něho nebudou zrovna skákat nadšením tři metry do vzduchu. Omar Sharif je sice hodně charismatický herec, samozřejmě na tom má největší podíl jeho původ,ale na roli Rakušáka se zrovna moc dobře nehodil. Působil až příliš exoticky. ()

Galerie (43)

Reklama

Reklama