Reklama

Reklama

Existuje tajemství, kvůli kterému byste zabíjeli? V tomto napínavém a vzrušujícím thrilleru od režiséra Christophera Nolana uvidíte Hugh Jackmana a Christiana Balea v rolích dvou soupeřících kouzelníků, jejichž snaha předčít jeden druhého se změní ve smrtelnou past. Scarlett Johansson jako půvabná asistentka se stane figurkou i hráčem v jejich soupeření. Skvěle obsazené vedlejší role v čele s Michaelem Cainem a Davidem Bowiem. Geniální příběh a úžasný zážitek. Přichází Dokonalý trik, pozorně se dívejte. (Magic Box)

(více)

Recenze (2 140)

EdaS 

všechny recenze uživatele

Jsem nadšený. Mám rád filmy silně emocionální i ty, u kterých člověk musí hodně přemýšlet. Dokonalý trik spojuje obojí, má atmosféru jako hrom a velmi rafinovaný scénář, jehož záhady mě bavilo luštit a díky kterému na tenhle biják zajdu minimálně ještě jednou. Posedlost obou hlavních hrdinů je doslova hmatatelná, skvěle jsou obsazené i vedlejší role - zejména David Bowie je i na malé ploše dokonale uhrančivý. Ke kouzelníkům jsem nikdy žádný zvláštní vztah neměl, ale už po Iluzionistovi mě začali zajímat a nyní díky Nolanovi obzvlášť. P.S. Se závěrečnými titulky se rozjíždí omamná "Analyse" od Thoma Yorkea. Je to symbolická třešnička na výtečném dortu. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Mistr nad mistry, Christopher Nolan, učí jak vyprávět. Svůj magický příběh vypráví adekvátně magickým způsobem, umí zaujmout, imponovat, vtáhnout, zmást, působit chytře i přechytračit. Celý film lze pojmout jako jedno veliké dvouhodinové kouzlo, u kterého divák postupně zatajuje dech, mizí mu okolní svět a po závěrečném "the prestige", omámen, téměř pochybuje o reálném světě. Dokonalost Dokonalého triku ještě podtrhuje výborná herecká posádka v čele s Balem, směle stoupajícím na vrchol, Cainem, který už na něm dávno je a vyspělě ne-x-menovským Jackmanem. PS: A jako vždy u Nolana, hutná atmosféra a obrovské množství detailů zaručí parádní divácký požitek i na opakované zhlédnutí. 10/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Zatím Nolanův vrchol, který mě nenudí, zajímá a baví i po pátém zhlédnutí... To se o takovém Inception říct nedá... Dynamická hra s divákem, která se nebojí jít za hranici reality a tím si z nás tak trochu vystřelit. Navíc Nolanova typicky precizní režie se sem skvěle hodí. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Nene, dokonalé kouzlo se přece skládá ze čtyř(!) částí: Za prvé - Nabídka... Za druhé - Záměna... Za třetí - Vyvrcholení... ...A za čtvrté? CENA! . . . A jak vysokou cenu musíte zaplatit za dokonalý trik...? . . . Nolanovi se tohle kouzlo podařilo dokonale! A tajemství zůstává - to za páté!... Vizuálně i námětem úžasně magické podobenství, dokonale vypracovaný i odehraný film coby trik, jak dostat diváka v zážitkovou past. Takže pět hvězd, i za to - jak vidno ne každému - poodhalené tajemství... - - - - - (Poprvé viděno 15.8.2011 na tv >prestigecinema< /želbohu však zas s kouzlo degradujícím českým dabingem - nu, už se těším na repete jednou na dvd/, hodnocení 27.934., komentář zde jako tisícítřistadevatenáctý - 15.8.2011) ()

Arx 

všechny recenze uživatele

Dokonalý trik je opravdu hodně povedený a originální film z kouzelnického prostředí. Je skvěle obsazen a jednotlivé postavy odvádějí ve filmu vynikající herecké výkony. Přesto si nemůžu pomoct, ale mě ve filmu něco k dokonalosti chybělo. Chybělo mi v tom trochu více lidskosti a myslím, že i scénář mohl být zvládnut lépe, jelikož mě opravdu na chvilku místy přepadla nuda. Přesto ale musím tento film všem doporučit, protože lepší film o kouzelnících budete asi těžko hledat. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Nolanův film je tak trochu jako kouzelnícké kejkle, o kterých vypráví. Nejprve nám předvádí věci zcela obyčejné - dva muže, kdysi přátele, mezi nimiž nyní zuří rivalita nejtěžšího kalibru. V druhé části nám tito muži začnou předvádět věci, nad nimiž zůstává rozum stát. V okamžiku, kdy nastupuje vyvrcholení, skutečný šok, "the Prestige"... Začíná první velké zklamání roku 2007. Dlouho se Dokonalý Trik tvářil jako majstrštyk nejtěžšího kalibru... Zrada nastala v okamžiku, kdy se projevila pointa. 2 šokující odhalení, každé zvlášť na jednoho z hlavních protagonistů hází zpětně na celý film přímo monstrózní stín, který nezachraní ani několik opravdu velkolepých záběrů a scén (velkolepost je spojena s jejich jednoduchostí a genialitou, nikoliv montrózností). Co se herců týče, Jackman je skvělý, Caine jakbysmet, Bowie velmi zajímavý, Christian Bale mne ovšem zcela zklamal, což považuji za další velké klopýtnutí, které Nolanův film definitivně shazují až kamsi na hranici 3 a 4 hvězdiček. P.S. Motiv ptáčku, obětovaných ve prospěch efektu, aplikovaný na vyšší úroveň je geniální! UPDATE Na podruhé konečně vyplyne dokonalá promyšlenost tohoto snímku, který s v ničem nezadá s pozdějším Inception. Tohle není jen film. To je fascinující veledílo!!! ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Christopher Nolan boduje, zajímavě natočený chytrý film s promyšlenými dialogy a silnou pointou. Vyloženě herecký koncert, na kterém se podílí docela dost známých osobností/jmen, hlavní dva spolubojovníci/kouzelníci ;-) Ch.Bale a H.Jackman zaslouží právem největší potlesk. Žádný „nudný“ popcorn, ale film, který vás donutí zapnout mozkové převody, děkuji za skvělé magické představení a tleskám ve stoje. 10/10* ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsi nepochopil, proč to děláme. Publikum zná pravdu. Svět je jednoduchý. Plný utrpení. Tvrdý... tvrdý skrz naskrz. Ale když je dokážeš ošálit, i kdyby jen na sekundu, pak v nich vyvoláš údiv. A pak...pak uvidíš něco velmi výjimečného...... Naozaj dobrá dobová atmosféra, kvalitné herecké výkony a jedinečne napísaný a miestami naozaj prekvapivý scenár. Emotívne je to však veľmi chladné a aj veľké dejové zvraty a rozuzlenia tým pádom nemajú až tak veľký dopad na diváka. Inak však kvalitne vymyslené. Dokonalý trik ale nie je dokonalý film. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mě zprvu moc nelákal, ale nakonec mě chyt daleko víc než jsem čekal.Souboj mezi Hughem Jackmanem a Christianem Balem (mimochodem oba opět skvelí) o nejlepšího kouzelníka a nejlepší trik byl fak výživnej a po takovým dost nudným začátku to bylo opravdu parádní vysvobození a ani nevadilo, že trvalo docela dlouho to jejich přetahování a nevraživost, protože je to založený na dobrým scénaři, který nestaví jenom na rivalitě, ale i na jiných okolnostech, který ty dva kouzelníky rozdělí. Taky se mi líbilo, že ač se film docela často bez upozornění přenáší v čase, tak jsem se ani na chvilku neztrácel v ději, to svědčí o dost dobře propracovaným scénáři, sice bych trošku vytknul rádoby šokující konec, protože já sem si toho šokujícího odhalení všimnul daleko dřív, než se to Nolan rozhodl odhalit a taky sem fandil jinýmu kouzelníkovi než kterej "vyhral", takže mě to moc nepotěšilo, ale jinak byla závěrečná půlhodina dokonale promyšlená. Pro mě je to něco mezi 4* a 5*, ale nějak si nemůžu pomoct, podle mě, i když to teda neni úplně dokonalý a svý mochy to rozhodně má, tak si to nakonec slabších 5* zaslouží ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Christopher Nolan přichází jako kouzelník, aby nám představil svoje rekvizity, zahalil je do bavlněného šátku a v závěru nás nechal úžasem vydechnout. Protože my se nedíváme důkladně. Chceme být klamáni... alespoň na chviličku. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Nelítostný souboj dvou ambiciózních kouzelníků je ideální látkou, na které se Nolan mohl vyřádit. Obě hlavní postavy mají své chyby, takže nedochází ke klasickému souboji dobra se zlem. Magická atmosféra snímku je podpořená linkou vizionáře Tesly, který byl stylově obsazen dalším géniem Bowiem. Nechybí femme fatale, Nolanům dvorní herec Caine a vypečený twist. Dokonalý film. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Hoci Prestige v podstate nie je komplikovaným filmom, celkom iste budete mať problémy orientovať sa v deji. Napokon Christopher Nolan dokazal aj z jednoduchého príbehu v Memente vytvoriť na chápanie mimoriadne náročnú záležitosť, tým že nechal dej odvíjať od konca a aj jeho najnovší počin je spracovaný tak, aby divák veľký zvrat v závere prehliadol čo najneskôr. Jeho logika je pritom nespochybniteľná ale i tak prekvapí, hoci riešenie je jednoduchšie ako by sa dalo čakať. Naprek tomu som však mal po skončení rozporuplné pocity. Dokonalý trik nepochybne stojí za to ale dokonalým nie je a spomínaný zvrat nemusí sadnúť každému. O tom že je Nolan veľkým režisérom si však nedovolím pochybovať. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Skvělí herci, charismatický Hugh Jackman, trhlý identitu obětující dvojjediný Christian Bale, klidný Michael Caine, pro příběh ne zas tak důležitá Scarlett Johansson a další (Serkis jako obvykle neodolatelný). Ponurá atmosféra, fascinující kamera a střih scén. Přesto váhám dát více než tři hvězdičky, protože mi ten Teslův přístroj do začátku 20. století prostě nesedí. Jenže i tak film na 100% plní účel přitažlivosti pro diváka (nehledě na Piper Perabo, kterou jsem dosud vůbec neznal, mňam). Update: tak vida, původně dám málem tři, ale snad ještě nikdy mi neběžel nějaký film v hlavě tak dlouho. Neustále si promítám jednotlivé scény a prožívám příběh znovu. Přimělo mě to přečíst si předlohu (doporučuju, je to sice dost jiné, ale rovněž vynikající). Tímto zvyšuji hodnocení na maximum. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) "Are you watching closely?" Posedlost. Šílenství. Opravdové osudové ženy. Je zajímavé sledovat, jak jsou na první pohled každá jiná - blondýnka a zrzka, jiné role a jinak načrtnuté životní dráhy, čím blíž se ale film posunuje spirálou k tragédii, tím více se sobě začínají přibližovat, osudem, povahou i rysy v obličeji najednou tvoří jedinou bytost. Jejich muži jsou na tom podobně. Místo popisu jejich proměny bych ale chtěla mluvit o proměně, která se za osm let odehrála ve mně jako divákovi. V době premiéry jsem vášnivě milovala Christiana Balea (díky výkonům, které prováděl ve svých raných filmech, jmenovitě třeba Equilibrium, Swing Kids, Americké psycho, Mechanik) a proto u mě nad Hughem Jackmanem vyhrával na celé čáře. Potom, jak se čas posunul a Christiánova kariéra šla dál čím dál podivnějším směrem (Temný rytíř povstal, Veřejní nepřátelé, Fighter, čtvrtý Terminátor), se mi jeho herecký styl něčím znechutil (hlavně ten Fighter byla poslední kapka) a teď zpětně zjišťuju, že když se nyní podívám na Dokonalý trik, moje sympatie se úplně samovolně přesunuly na stranu Hugha Jackmana. A tím nemluvím o výběru mezi jejich postavami, Velkým Dantonem a Profesorem, protože oba se do svých rolí fyzicky hodí perfektně, ale o preferenci hereckého přístupu nebo nějaké tvůrčí aury nebo jak bych to řekla. Protože ve výsledku, když srovnám jejich pohledy, tak u Christiána vidím býčí, tupé oči, kdežto u Hugha lze najít jakousi jiskru. Bratři Nolanové jsou zejména konstruktéři a toto je poslední film v jejich kariéře, kde je pro mě jejich komplikovaný výtvor ještě snesitelný, a dokonce ho snáším s radostí. Bohužel postupem času získali dojem, že si mohou dovolit cokoliv, a já jako divák už si z jejich projektů nemám co vzít. Nicméně to tady ještě neplatí. Zbožňuji prohlášení: "Abrakadabra." ♥♥♥ ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Christopher Nolan patří ke kultovním režisérům naší doby, a tak jsem byl zvědavý na poslední známý snímek z jeho filmografie, který mi doposud unikal. Filmoví fanoušci obvykle dávají přednost jeho batmanovským komiksovým adaptacím, které ale spadají do sféry masové popkultury a mají tak blbý základ ve své komiksové předloze, že z nich ani Nolan špičkové filmové veledílo neudělá přes velkorysý rozpočet a veškerou snahu. Mám radši tu polohu jeho tvorby, kterou představuje např. Sledování, jenže to zase není divácky vstřícné a ocení ho spíš menšina filových fandů. Dokonalý trik představuje v mých očích opravdu dokonalé spojení profesionality velkého amerického studia disponujícího štědrým rozpočtem a zajišťujícího velkorysé herecké obsazení s kreativitou nadaného filmového tvůrce, který je v tomhle případě schopný divákovi předložit film s určitým přesahem. Dokonalý trik splňuje všechny mé požadavky na dobrý film - vizuálně zajímavou podívanou, silný příběh, charismatické postavy, nejednoznačný scénář, který příběh ozvláštňuje řadou zvratů, a myšlenkově bohatý svět. Samozřejmě i tady by se daly vytknout úlitby publiku, ale tak už to prostě v kinematografii chodí, a ve své kategorii představuje Dokonalý trik opravdu vysoký nadprůměr. Tenhle snímek přináší příběh, který jako by vzešel z pera Julese Verna na pomezí vědecké fantastiky a mysteriózního žánru. Pojednává o nemilosrdném soupeření dvou iluzionistů, který přesahuje jejich profesi do té míry, až ničí jejich nejbližší okolí a stravuje je samé. Na pozadí jejich konfliktu pak vidíme neméně razantní soupeření dvou význačných vědců té doby - Nikoly Tesly a Edisona. Pohybujeme se v 19. století s jeho bezmeznou vírou ve vědecký pokrok a vyvrcholení filmu přináší zároveň varování před zneužitím vědeckého objevu pro uspokojení svých egoistických choutek a dokonce ke zločinu. Vedle toho přináší Dokonalý trik i skvělé řemeslo v podobě temné atmosféry, výborně vypointovaných scén, kvalitní hudby a přitažlivé kamery. Pro mě opravdový zážitek, který oceňuji 100% celkovým dojmem. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Po Insomnii moje druhé setkání s Christopherem Nolanem. Tak předně, je to výborný film, o tom nemůže být pochyb. Perfektní režie, herecké obsazení a výkony, kamera, kostýmy, zápletka, pro mě docela překvapivý konec (ale dost se dalo vytušit při pozorném sledování, což se mě osobně moc nedařilo, protože děj byl na můj vkus trochu složitější na pochopení a hlavně zorientování v něm) a pár nabízených otázek (ohledně detailů), které mi film ochotně zodpoví, avšak jen když se na něj podívám znovu...Všechny předpoklady pro film, který si zaslouží plný počet * v hodnocení (mohl by říct někdo). Jenže já hodnotím pouze 4*. OPRAVDU mi zde vadila ta sci-fi složka, na kterou jsem si s nechutí celý film zvykal (a bohužel nezvykl), prostě jsem asi moc racionální (chcete-li, tak přízemní) člověk a toužil jsem po opravdovosti, realičnosti a ta tu prostě nebyla. Ale nemyslím si, že bych svým hodnocením ani komentářem nějak filmu ublížil, komu to nadpřirozeno nebude vadit, bude se královsky bavit a nakonec třeba ohodnotí plným počtem. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Po řemeslné a narativní stránce bratři Nolanové Prestiž rozhodně neztratili. Ovšem pointa, ač umě konstruována, je pozornějším divákům prozrazena velmi brzy a navíc je orámována vcelku nevhodnou sci-fi berličkou. Kouzlo zdařilé, ale ne dokonalé. Přijdou lepší.. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Nolan mě opět nezklamal. Tady je snad všechno skvělé - režie, herecké výkony, příběh. Oproti "konkurenčnímu" Iluzionistovi je The Prestige úplně někde jinde, v jiné galaxii. Zatím to neni čistých 5, ale uvidím po čase a druhém shlédnutí... One month after: Tak plné hodnocení to pořád není, ale je to dobře natočený, bezesporu kvalitní film. ()

Související novinky

Tvůrce Westworlu natočí pilot Falloutu

Tvůrce Westworlu natočí pilot Falloutu

09.01.2022

Jonathan Nolan, bratr slavnějšího Christophera Nolana a zároveň zkušený televizní veterán, jenž má na kontě věci typu Lovci zločinců nebo v titulku zmiňovaný Westworld a rovněž pomáhal psát scénáře k… (více)

Jaký dostal Nolan rozpočet?

Jaký dostal Nolan rozpočet?

23.06.2019

Režisér Christopher Nolan se za poslední roky vypracoval do pozice, kdy je vlastně úplně jedno, co se rozhodne natočit, domovské studio Warner Bros. mu na to totiž dá takový rozpočet, jaký si řekne,… (více)

Kouzelník a herec Ricky Jay zemřel

Kouzelník a herec Ricky Jay zemřel

25.11.2018

Známý pro svoji kariéru profesionálního kouzelníka a herce z filmů a seriálů jako např. Hříšné noci nebo Deadwood, muž mnoha talentů Ricky Jay zemřel ve věku 70 let. Detaily úmrtí zatím nebyly… (více)

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

11.01.2016

Nikola Tesla z Dokonalého triku, Pilát Pontský z Posledního pokušení Krista nebo Thomas Jerome Newton z Muže, který spadl na Zemi. Včera nás v 69 letech opustil legendární zpěvák David Bowie a… (více)

Reklama

Reklama