Reklama

Reklama

První případ otřesného týrání dítěte, který prorazil hradbou mlčení veřejnosti, komentoval žalobce Leroy New slovy: "Tohle je ten nejodpornější zločin v historii státu Indiana." V působivém snímku Tommyho O'Havera si Catherine Keener zahrála zdánlivě obyčejnou ženu v domácnosti Gertrudu Baniszewskou, která ve sklepě svého domu vězní a mučí dospívající dívku v podání Ellen Page. Jejich postavy budou rezonovat v myslích diváků ještě dlouho poté, co zhasnou světla v sále. Jednu z rolí ve filmu také tvárnil Bradley Whitford. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (773)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kde udělal baptistický reverend chybu? Nechal je při křtu ponořené déle, než bylo nezbytně nutné? Mají snad v Indianapolis něco ve vodovodním řadu, co způsobuje sadismus a lhostejnost..? O'Haver si nejspíš řekl, že když má silný námět zaštítěný skutečnou událostí, tak už se nemusí dále starat. Chyba. Když podceníte v dramatu drobnokresbu motivů, nevinné oči laně postavené proti frustrovanému zlu a jeho kohortě posluhovačů sami o sobě nestačí. Když tam chcete vpravit trochu napětí a přitom je to jen faul na diváka (konkrétně podrážení), je to chyba také. Námětem podobné Hounds of Love se mi dostalo pod kůži mnohem víc, tady jsem byl jen nestranným pozorovatelem.. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Tomuhle typu filmů říkám "nasrávačky". Kdykoliv sleduju nějaké zjevné bezpráví, kdy je lidská bytost ponižována (může to být i zvíře), krutě týrána a nenachází zastání, mám chuť skočit po hlavě do obrazovky a tam na druhé straně všechny surové hajzly skopat a seřezat na jednu vzlykající, o milost žadonící hromádku... a na tu naflusat (toto gesto pohrdání by bylo pravděpodobně poněkud devalvováno, až by mi kemr zůstal bimbat v prodlužující se slině na bradě). Jenže se nejmenuju Samara, neumím prolézat televizí a tak mi nezbývá, než bezmocně zatínat pěsti, drtit mezi zuby nadávky a utěšovat se, že je to jen film... což v tomhle případě nepomohlo, vzhledem k nálepce "podle skutečné události". Mohlo to být přibarvené, ale základní fakta zůstávají a k pocitu hrůzy naprosto stačí. Můj obvyklý cynismus včera večer dostal kopanec přímo na solar kozus, po dlouhé době jsem zas u nějakého filmu brečela jak čuramedánská plačka. 85% ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Tommy O'Haver, Irene Turner .. Hnusné lidské drama. Gertrude Baniszewski jsem z celého srdce nenáviděl, ale neméně nesympatií si vybudila i její nejstarší dcera Paula svoji úvodní hloupostí a lhostejností. To se povedlo. Ovšem jinak je film vcelku průměrnou dobovou vzpomínkou, bez nějakých extra filmařských momentů, které mohly přivodit otevřenosti v zobrazení násilností páchané dětmi či matkou na bezbranné dívce a vůbec větší intenzitou dopadů těchto činů. Jinak ovšem Ellen Page opět v roli dívky v krizové situaci a opět výborná se skvěle sekundující Catherine Keener. Na jejích um a šarm se prostě příjemně dívá. ___ PS: A co vy? Víte co se děje u vašich tichých sousedů? 70%. ()

3497299 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět, výborní herci, jalová režie. Škoda, že Americký zločin nenatočil někdo povolanější. Film má velký potenciál, který přišel vniveč. Nudnost provedení ponouká fantazii ve směru toho, jak by téma vypadalo např. v provedení M. Hanekeho nebo D. Finchera, což není nic jiného než důsledek divácké frustrace. ()

Niles 

všechny recenze uživatele

O prípade šialenej matky Baniszewskej som pred týmto filmom nič nevedel, čo bolo zrejme dobré, pretože som ostal až do konca v napätí, nevediac čo sa ďalej stane. Bol to intenzívny zážitok, ktorý vo mne vyvolal mnohé emócie a iste mi ešte dlho ostane v pamäti. Už dlho som necítil takú bezmocnosť a chuť postrieľať polovicu postáv na obrazovke. Keby som nevedel, že je to natočené podľa skutočnej udalosti, poviem si že toto je prehnané, takto by sa to určite nemohlo stať (hlavne pokiaľ ide o zapojenie detí do celého mučenia). No smutné je, že takto sa to naozaj stalo, dokonca podľa toho, čo som si neskôr o tomto príbehu prečítal, niektoré situácie tu boli vyobrazené ešte dosť mierne a osadenstvo domu (aj len 12-ročné decko John) páchalo na Sylvii ešte horšie veci. Páčilo sa mi spracovanie (prelínanie minulosti so súčasnosťou), celková gradácia a famózna Ellen Page. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (11)

  • Catherine Keener nejprve odmítnula roli Gertrudy Baniszewski, ale když pak nemohla silný příběh dostat z hlavy, potkala se znovu s režisérem O´Haverem a s natáčením souhlasila (don corleone)
  • Většina členů štábu netušila, jak příběh dopadne, dokud si těsně před natáčením nepřečetli scénář. (don corleone)
  • Film vychází z přepsaných výpovědí svědků před soudem k otřesnému případu. (don corleone)

Reklama

Reklama