Reklama

Reklama

Robin Hood

  • USA Robin Hood (více)
Trailer 3

V řadách vojsk krále Richarda slouží lučištník Robin Longstride, zvaný Robin Hood. Když král Richard na křížové výpravě ve Francii padne, Robin využije situace a z války dezertuje. Odjíždí do Nottinghamu a oznámí siru Loxleymu, že jeho syn Robert v boji zahynul. Loxley je synovou smrtí zdrcen a požádá Robina, aby se za Roberta vydával, a ochránil tak jejich usedlost. Robin tedy spočine po boku Marion, vdovy po Loxleym, a společně brání majetek rodiny, a to především před Godfreyem, zrádcem anglického království, který slouží Francii. Na trůn po Richardově smrti nastupuje král Jan. Godfreyho podvratné akce způsobí, že baroni ze severu země se obrátí proti králi. Proto Robin králi Janovi navrhuje, aby Angličanům zajistil svobodu a vydal Listinu svobod. Král souhlasí, neboť si uvědomí, že ho Godfrey podvedl. Mezitím francouzští vojáci napadnou Nottingham... (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (1 428)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Napřed pár nezbytných technických (ano, jsem historický hnidopich): Film je s historií samozřejmě naprosto na štíru, což nijak nepřekvapuje. Ale proč jsou tu zase Francouzi za temnou stranu, ve skutečnosti to byl právě Richard a po něm Jan, kdo vytáhl válčit do Francie. Je třeba poznamenat, že v té době byla Francie vlastně jen oblast okolo Paříže (Ile-de-France), zbytek byly víceméně nezávislé državy, nadto prakticky celý západ patřil Anglii (anglický král byl přitom de iure leníkem francouzského krále od doby Viléma Dobyvatele). Francouzi vytáhli do Anglie až po smrti Jana Bezzemka v roce 1217 (a nikoli pod velením Filipa II., ale jeho syna Ludvíka). Tažení skončilo u Lincolnu, de facto ne bitvou ale "turnajem", William Marshall (správně by se ovšem mělo říkat Guillaume le Maréchal - anglická šlechta mluvila až do 13. století francouzsky a Maréchal většinu života prožil a slávu získal na francouzském dvoře) se pokusil zajmout francouzského velitele pana du Perche (Ludvík s částí vojska obléhal Dover) jako při turnaji, ale nešťastnou náhodou jeho kopí Percheho zasáhlo skrz průzor do oka, čímž se du Perche stal jediným padlým. Filip II. byl fakticky mnohem víc rytířským králem než Richard (o Janovi nemluvě), když Maréchal v roce 1219 zemřel, prohlásil, že nebylo lepšího rytíře. Tak, tolik "krátký" historický exkurz, teď k filmu. Ač historicky mimo, dobové reálie i povahy ukazuje podle mě docela dobře. Shoduju se s těmi, kteří prohlašují, že zhruba dvě třetiny filmu je to hodně dobré podívání, rozhodně oceňuju snahu pojmout legendu jinak (ale stejmě je škoda, že neprošel ten původní Nottingham). Robin je na začátku docela sympatickej pragmatik, film působí docela odlehčeně (místy až komediálně) a přitom dobrodružně, chemie Crowe-Blanchett funguje (i ten věk k postavám sedí - i přítelkyně říká, že jí víc vyhovuje větry či čím ošlehaný veterán Russel než nějakej cucák), Robin Marianě okukuje chtivě pozadí a představuje si pořádnou dávku bezuzdného sexu, Strong je jako záporák optimal chnůsny, tfuj :). Bohužel poslední část filmu je hodně zmatená, Jan Bezzemek nejdřív řve, že s odbojnou šlechtou jednat nebude a chce s ní válčit, ale najednou je na shromáždění a slibuje Magnu Chartu (která se BTW týkala samozřejmě pouze šlechty), Robin si najednou vzpomene co se stalo když mu bylo šest, a když už se rozhodli pro velkou bitvu, mohla bejt aspoň trochu dramatičtější a nemuseli tam strkat Cate, která v ní působí jak kopí do oka. Aspoň že závěrečný malovaný titulky byly hezký, i když je v nich spousta materiálu, kterej se do filmu evidentně nevešel. Mohlo z toho bejt víc než letní oddychvoka, ale to už je bohužel současná móda (P. S. Možná DC verze bude o něčem jiném, uvidíme). ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Hood origins aneb příběh o jednom praporu, který se nepostavil. Steroidy vyhnaná podívaná, které se při vší té snaze o efekt scvrklo to nejpodstatnější. Scottova nemastná, neslaná parafráze o zrodu legendy, jenže všichni přeci netoužíme po Hoodovi obyčejném vojákovi, nýbrž po Hoodovi zbojníkovi a odbojáři proti bohatým a se suchými hláškami na rtech. Coby seriál z produkce HBO by zřejmě obstál a dočkal by se několika sezon, ale na poli celovečerního filmu je motivů tolik, že se nedaří rozehrát je tak, jak by si daná látka zasloužila. Proto tu dochází ke zkratkovitosti a některé postavy hrající prim v úvodu filmu se vrací až na jeho konci. Nový film Ridleyho Scotta by se měl spíš jmenovat Britania než-li Robin Hood, ve své podstatě je to epos o Anglii něco ve stylu Austrálie akorát bez Hugha Jackmana a splašeného stáda krav. A kdo jiný by měl takový film propagovat na plakátech, než legendární zbojník? Hood je hlavní postava, která ve výsledku hraje spíš druhé housle. Místy je to vtipné, na svojí stopáž poměrně svižné, ale špatná kamera sráží nohy už tak vratkému scénáři. Paradoxně dialogové pasáže fungují lépe než akční, kterých je tu požehnaně. Dvojku stoprocentně nechci, byť by mohla přinést Hooda přesně takového o jakém jsem si kdysi četl. Někteří tvůrci na stará kolena chytají druhý dech, zatímco jiným dochází invence – v tomhle případě je to veliká škoda. Kino verze: 7/10 DC: K čertu s tím, DC je mnohem ucelenější, učesanější a pro mně i zábavnější film. Už za to poslední, dvacetiminutové vyloďování ala Normandia a doplnění některých logických děr, přihazuju hvězdičku. 8/10 ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem Ridleymu nevěřil, ale on to dokázal. Sám jsem si dal jablko na hlavu a on mi ho s noblesou ustřelil... Vrcholné dílo ne, chyby tam jsou, ale rozhodně sakra dobrý kus filmařiny (konečně zase) s pocitem skutečných herců, skutečného komparzu, skutečného a fungujícího světa (atmosféra, hudba, prostředí nemá chybu). Příběhová linie je možná zbytečně kostrbatá, ale právě atmosféra ruku v ruce s každým filmem úžasnější Cate Blanchett a sympaticky srdečný Russell Crowe si diváka omotá kolem prstu. Ani zbytek herců nepokulhává za zmíněnou dvojicí (snad jen Oscar Isaac je víc Španěl než Jan Bezzemek:)). Lehce překroucenou historii vem čert, tohle je prostě zábava, na kterou nelze koukat jako na pouhý akční film, ale exkurz do jednoho zajímavého pohledu na legendu. Kdyby se Ridley nenechal občas zlákat moderními kamerovými finesami, mohlo to být ještě lepší. PS: Robin Hood dokazuje, že film o svobodě vždycky nemusí být plný patosu. Uf. PPS: úvodní i konečné titulky moc hezké. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Oveľa lepšie ako som čakal. Robinovi Hoodovi vlastne ako správnemu eposu nechýba naozaj nič, mierne výčitky adresujem len trochu zmrštenej histórii ale toto pre mňa samo o sebe v hodnotení kvality nie je rozhodujúce. Aj keď je totiž záverečná bitka silnou utópiou, Scottova verzia sa netvári ako historicky presný film. Chce byť len realistickejšou legendou o najslávnejšom anglickom zbojníkovi, čomu zodpovedá aj občasný náznak naivity či odľahčujúci humor. Ani zostrihávanie nie je až tak cítiť a Rusell Crowe sa do hlavnej roly hodí ďaleko viac ako to vyznievalo z trailerov. Jedinou skutočne zásadnou chybou filmu je vlastne jeho názov, pretože nová verzia je iba prequelom a s legendou takou ako ju poznáme, nemá spoločné takmer nič. Odpísať ju len kvôli tomu ale nie je úplne správne, iný pohľad na udalosti je podľa mňa vítaným kladom opodstatňujúci vznik tohoto filmu. Nehovoriac o tom, že Ridley Scott i na staré kolená dokáže vykúzliť pôsobivú atmosféru a nejednu opulentnú scénu, čím dokazuje, že do starého železa stále nepatrí. Našťastie. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

To bylo reci, jak to bude vse jiny. Robin bude zaporak, pripadne on a serif jedna osoba a podobny reci a ve vysledku velky hovno. Samozrejme, tvari se to desne historicky, ale porad je to ten starej znamej pribeh o Robinovi, kterej chce Marianu, bojuje proti serifovi a krali a vraci se do rozmrdany zeme z krizovy vypravy, je tu Lvi srdce, tlustej mnich, malej John a vsechny dobre znamy postavy. Jenze kdyz uz to vypada, ze si Robin zaleze se sirotkama do lesa a zacne okradat bohaty, tvurci si zrejme v ten moment uvedomili, ze by to chtelo nakou zmenu a tak jsme kuli tomu nuceny sledovat dlouhy sceny, ve kterejch si Marion zvyka na Robina, ten stale dokola ukazuje, jakej je to spravnak, pomaha vesnicanum a na poli a ve vysledku je tak film vlastne bitva, hodinova pauza, druha bitva. Jasne, je tu par mensich potycek, ale poradny bitvy jsou tu jen dve, uvodni skvely dobyvani hradu a zaverecna. Ne, ze by to vylozene vadilo, ale kdyz uz tu mame historickej velkofilm, mohli by se rubat castejc. Jinak natoceny to je samozrejme naprosto spickove, hudba je taky perfektni a herecky obsazeni ukazkovy. Je sice fakt, ze zaporaci nejsou buhvijaky, ale vylozene k smichu taky nejsou, Crowe konecne shodil pupek, nabral naky to kilo svalu a svym charisma tahne celej film, jen mi pride, ze na roli typka, co pobiha v kamasich po lese je trochu starej. To se ostatne da rict i o Blanchett, ktera vypada uz trochu jak vyzobana slunecnice a navic nema moc co hrat. Ale prekvapive mi ani nijak zvlast ta volnejsi prostredni cast nevadila a tech 150 minut jsem se vubec nenudil a uzil si dalsi, sice vicemene stejnej, ale rozhodne povedenej prirustek do Hoodovsky legendy. ()

Galerie (119)

Zajímavosti (36)

  • Původně se uvažovalo nad tím, že Russell Crowe ztvární nejen Robina Hooda, ale i jeho nemesis, šerifa z Notinghamu. Nakonec z toho ale sešlo. (Kaori)

Související novinky

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

01.08.2016

David Koller, Dasha, Michael Kocáb, Michal Pavlíček, Ondřej Ruml, Michal Dvořák a další hvězdy v sobotu 27. srpna vystoupí na velkolepém multimediálním koncertu filmové hudby pod poděbradským zámkem… (více)

Utíká Ridley Scott od Promethea 2 k jiné sci-fi?

Utíká Ridley Scott od Promethea 2 k jiné sci-fi?

16.05.2014

Pokud chcete v Hollywoodu natočit oslnivou sci-fi nebo velkolepý historický film, nejdřív byste měli jít za Ridley Scottem. Šestasedmdesátiletá legenda má na kontě filmy jako Blade Runner, Vetřelec… (více)

Marvel na vás vypustí Ant-Mana

Marvel na vás vypustí Ant-Mana

18.10.2012

A spoustu dalších novinek. Ale popořadě – Ant-Man konečně dostal zelenou, dokonce má stanoveno datum premiéry, konkrétně 6. listopadu 2015. Film o hrdinovi, který se dokáže podle potřeby zmenšit na… (více)

Bourne nabírá luxusní protivníky

Bourne nabírá luxusní protivníky

24.07.2011

Tony Gilroy očividně napsal pro The Bourne Legacy parádní scénář. Film, který bude tentokrát i režírovat, totiž láká čím dál hvězdnější obsazení. Nejdřív hlavní roli získal Jeremy Renner (nebude hrát… (více)

Reklama

Reklama