Reklama

Reklama

Terry Leather pracuje v opravně aut. Není to moc výdělečná činnost, a proto se začíná pomalu zadlužovat. Se svými přáteli už podnikl pár drobných krádeží, ale byly to spíš drobnosti. Pořád čeká na nějakou větší příležitost a ta se mu naskytne v podobě přítelkyně ze starých časů Martine Loveové. Ta mu řekne, že jedná londýnská banka bude mít na týden vyřazené bezpečnostní systémy, a požádá ho o pomoc banku vyloupit. Terry si uvědomí, že to je příležitost, na kterou celou dobu čekal, a tak nabídku příjme. Sestaví tým ze svých nejvěrnějších přátel a společně vyloupí bezpečnostní schránky ukryté v trezoru. Kdyby ale Terry věděl, že jedna ze schránek obsahuje tak choulostivý materiál, že se o ní zajímá MI-5, podsvětí i hnutí Černá síla, tak by si to hned rozmyslel... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (546)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Takže: Za A) Nejsem fanouškem Saffron Burrows, ta ženská mě fakt nebere. Za B) David Suchet - skvěle namaskovaný a patřičně odporný - přidává filmu asi půl hvězdičky. Za C) Jasona Stathama bych rád někdy viděl v nějaké jiné roli, než coby drsného sympaťáka za hranou zákona. Za D) Roger Donaldson stvořil v 63 letech svůj dost možná nejlepší film (všechny jsem ale zdaleka neviděl). Za E) Jak je psáno v Zajímavostech, podle skutečnosti jsou jen základní fakta - průběh loupeže a jména lupičů, to je všechno "umělecká licence". Za F) Svižný děj uteče "pocitově" rychleji, než jak naznačuje stopáž a určitě nebude nudit. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

S tímhle filmem se pojí přesně 16 chyb (tu fatálních, tu jakžtakž přípustných): 1, Přes zabudovaný komentář vládních machinací nevyběhne film z mantinelů politicky korektní a pokrytecky žánrový podívaný. 2, Scénář přetéká neuvěřitelně blbými konstrukty a zcela popírá to, že film vychází ze skutečné události. Do jisté míry zde selhává dramaturgie. 3, Velký množství střihu sice film akceleruje, ale za prvý mu dává subtilní feeling, kdy tzv. „o nic vlastně nejde“, a za druhý ho obírá o hutnost, což je v rozporu s tím, že ten film je dramatický, ne akční. 4, Ono proklamované retro 70. let není na až na pár propriet viditelné a film končí jako zástupce soudobého trendu, tedy bez stylu. 5, Obrovské množství elips (výpustek), a oproti tomu scény, které zdůrazňují svůj účel, ale tím, že jsou vytržené z kontextu, jim schází motivovanost. 6, Nesledujeme kauzální příběh, ale prohlížíme si album fotek, kde jsou zachyceny ty nejlepší události. Jistě, to je proces přirozený pro každý film, ale tenhle s klidem navrší tři vypointovaný scény v pět minutách, což je vada, která převádí film z intence uvěřitelné do intence vyfabulované. 7, Celá banda zlodějíčků kolem Stathama postrádá jakoukoliv profilaci. 8, Saffron Burrows má uměle zvětšené rty. 9, Mezi první a čtvrtou minutou připraví kameraman tři výborné záběry (potlačení perspektivy přes transfokátor, klasicky „ruskej záběr“ z podhledu, náklony kamery v rovině objektivu). Tím se vyčerpá a po zbytek filmu již nic nenabídne. 10, Narace se není schopna rozhodnout, nakolik zaměřit pozornost na hlavního hrdinu a nakolik být vševědoucím vypravěčem, a jen na sebe skládá klimaxové scény. 11, Statham se za celý film třikrát usměje, ovšem zcela nepřirozeně, tudíž neadekvátně. 12, Psychologizace všech postav nevychází z herectví a z vnitřního uchopení, ale pouze z jejich činů. 13, Michael X radši bez komentáře; jen další šachová (čitelná nigga) figura ve filmu aneb Piňda, který chce osvobodit Afriku. 14, Jako charakteristický zástupce tzv. britského Hollywoodu končí veškeré pokusy o akci kdesi na úrovni německých kriminálek. 15, Až na několik vtipných aforismů chybí dialogům oduševnělost. 16, Vládní činitelé jako hlavní záporáci postrádají na věrohodnosti, víceméně jde o nemohoucí starce, nezajímavé, rádoby-mocné, ale spíš bezmocné a nemocné, a proto pitomé, maximálně (a špatně) nasvícené přes měkké světlo (bez ostrých noir stínů), a je tam těch záporáků hlavně moc, takže i to malý zlo, které by jim snad film mohl vtělil, diverzifikuje do odhadem deseti postav. ()

Reklama

mzss1 

všechny recenze uživatele

|30%| Dlouho mi tohle dílko unikalo, moc mě to nelákalo tedy. Nyní jsem tomu tak nějak nepřítomně dal šanci. Bohužel mě to celkově vůbec nebavilo. Tu strašně slabou 2 hvězdu dávám, určitou kvalitu to mělo, pár prvků bylo dobrých, ale to je asi tak vše. Rozhodně jsem nečekal žádnou akci, přesto mě to vůbec nechytlo. Žádná z postav mě nezaujala, dokonce ani ne Statham v hlavní roli – ta role mu prostě nesedla. Záporáci byli o něco lepší, pár nekompromisních scén tu bylo. Závěr celkem nudný. Toť vše. ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Och, ten zanedbaný "look" rokov sedemdesiatich. Kabátové-plátené šatstvo, to je pastva pre moje oči. Dobové tóny jak by smet a keď sa ešte z garáže ohlási tlupa malých zlodejíčkov so záujmom "zjesť veľkú rybu", tak moje receptory začínajú pozorne bystriť istú lákavú zlomyseľnosť. Na prvý šup nerozvážna (ba aj detinská) banková lúpež s faktografickým priškrtením, po homologácii utvrdenie, že ide o šmrncovný "retro heist", ktorý úraduje podľa svojho predurčeného zákonníka a nemá potrebu byť 100% preukázateľný (dokázateľný). Aj keď otlačok pravdivosti zaváži, "Bank Job" má iné sugestívne finty s ktorými na seba upriamuje naše pohľady. Okrem sexi Saffron je to už vyššie vyzdvihnutá štýlovosť tamojšieho obdobia, ďalej skĺbenie s politickým podtextom (kompromitujúce momentky princeznej Margaret a černošské indivíduum Micheal X) a potom situačný spád, ktorý sa vezie z kopca a neráči brzdiť. Zosúladiť prvú (lepšiu-svižnejšiu) časť s druhou (slabšou-ťahavejšou) a jasal by som omnoho viac. No ale keď mi ešte docvaklo, že Jason je (snáď aspoň na chvíľu) opäť tam kde sídli jeho domáca základňa (na ulici, šíriac kolektívne podfuky alebo nevratnú úžeru na úkor štátnych inštitúcii), tak si napokon táto jednohubka u mňa vyboxovala nezahanbujúcu známku. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Pořádně napínavá, poctivě drsná a pěkně stylová zlodějská retrojízda si kupodivu bankovní loupež odbude hned v první polovině a poté sledujeme její následky pro všechny zúčastněné. Kdyby místo elektronického /byť velice dobrého/ soundtracku sedmdesátkové obrázky doprovázela i nějaká pořádně našláplá dobová hudba, od pětky by mě neodradilo nic. Statham je samozřejmě boží. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (11)

  • Scény odehrávající se v metru se natáčely ve stanici Aldwych station, protože skutečná Tottenham Court Road station byla v osmdesátých letech přebudována. (ČSFD)
  • Více než 100 obětí loupeže odmítlo vypovědět, co se v jejich bezpečnostních schránkách ukrývalo. (hendrich6)

Reklama

Reklama