Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drama o Anglii v 80. letech 20. století. Táta dvanáctiletého Shauna padl ve válce o Falklandy a Shaun teď naléhavě potřebuje mužský vzor i zastání. Zdá se, že je nachází v partě o něco starších místních skinheads. Situace se však komplikuje, když se do party vrátí propuštěný vězeň Combo - ten nebere skinheads jako životní styl a subkulturu, ale jako příležitost prosazovat své rasistické názory a ventilovat svou chorobnou agresivitu. Původní parta se rozpadá a Shaun prožívá deziluzi, která vede k jeho předčasnému dospění. (Honza dAve)

(více)

Recenze (203)

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Stylový a zároveň maximálně realistický obraz thatcherovské Anglie 80. let minulého století s důrazem na problematiku sociální, přistěhovalectví a především na vznik subkultury skindheads, a to na základě osudu dvanáctiletého chlapce Shauna (jehož brilantně zahrál Thomas Turgoose). Tematických rovin najdeme však vícero. Absolutorium zaslouží nabušený soundtrack, jakož i výběr herců, výkony i typizace jimi představovaných postav. Stejně tak nápaditá kamera. ~ /možné spoilery/ Přestože je snímek vnímán hlavně jako hraný dokument o prvopočátcích neonacistického hnutí v Anglii, já považuji za středobod This is England právě Shauna. On je v prvním i POSLEDNÍM záběru, on také rozvíjí většinu dalších tematických rovin (např. válku o Falklandy prostřednictvím jeho zesnulého otce apod.). Právě Shaunův strastiplný a zároveň jedinečný příběh ukazuje a dokládá jak zárodky zmíněné subkultury, tak i její pozdější rozštěpení a vznik ultrapravicového křídla – zde představený konfliktem Combo x Woody. Současně reflektuje citově nedostatečné Shaunovo rodinné zázemí, touhu po respektu a začlenění se do nějaké skupiny / party, potřebu někam patřit a být uznáván. Jsme svědky jeho transformace z šikanovaného chlapce stranícího se ostatních v uznávaného člena skupiny, jsme svědky jeho (snad předčasného) dospívání a rebelie… Motivicky se snímek dotýká také přátelství, smrti (potažmo války) či lásky. Základní dějová linka spěje k Shaunovu závěrečnému procitnutí / poznání, byť, připouštím, poněkud tezovitému, avšak s ohledem na jakési uzavření tématu, vypořádání se s ním či výhledem a nadějí do budoucna, vhodně zvolenému. ~ Vymezuji se však vůči těm z uživatelů (Bluntman, Tetsuo…), kteří snímek nařkli z omlouvání rasismu a vyvozují z něj z mého pohledu zcela mylné závěry (jako např. že skinheadem se člověk stává, má-li špatné rodinné zázemí, nebo že skinheadi se dělí na zlé a hodné apod.). Film nikoho neobviňuje ani neomlouvá, naopak šikovně pokládá otázky nad hranicemi mezi skinheadem a náckem / mezi vlastenectvím (nacionalismem) a rasismem? Otevírá i dnes často skloňovanou, méně však již řešenou, problematiku multikulturalismu. Nutno také zmínit, že (– jak zde již uvádí jiný z kolegů) v této tematice časté černobílé vidění postav smazávají četné autobiografické rysy. Doporučuji. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Skinheadem se člověk stává, má-li špatné sociální zázemí, a skinheadi se dělí na ty hodné a na ty zlé, přičemž ti hodní vás ochrání před šikanou a jsou to velice dobří kamarádi zastupující rodinu a ti špatní jsou vlastně taky dobří kamarádi, kteří za vás jdou odsedět několik let zločin a nebezpeční jsou jen v tom případě, pokud se zhulí a opijou. Pokud s tím nesouhlasíte, budete mít s THIS IS ENGLAND dost vážný ideologický problém, který nezmění ani to, že vychází ze skutečných událostí a je silně autobiografický. Ale i kdybych pominul ideologii, stále se jedná o hloupý, v závěru nabubřele tezovitý a špatně odvyprávěný film, který je manýristický ve snaze prohudbit se až do konce, ale na kterém stojí za pozornost typově velice dobře obsazení herci a evokace Anglie let minulých. Jenže tenhle britský film, přestože ho otvírá a uzavírá montáž záběrů vystihující zemi, nepodává žádnou zprávu a selhává. ()

Reklama

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Tento snímek nám vypráví příběh malého zrzavého tlusťocha, který přišel o otce v jedné z nesmyslných válek, přesněji řečeno ve válce o Falklandy, kde se zase britové srali tam, kam neměli a to díky tupé politice Margaret Thatcherové. Malej vepřík vyrůstá sám se svou matkou a chybí mu mužský vzor. Ve škole je šikanován a tak se jednoho dne přidá k partičce levicově smýšlejících skinheadů. Partička ho vezme mezi sebe a zažívají spolu nespočetně mnoho bláznivých dobrodružství. To vše se jednoho dne změní a život našeho hlavního hrdiny se otočí vzhůru nohama a to vše po návratu jednoho člena této partičky z kriminálu. Jeho pohled na svět se tam asi jaksi taksi změnil a zjistil, že za všechno můžou přistěhovalci a další individua nebritského původu. Tímto pohledem rozdělí skupinu na dvě části a náš malý roztomilý hrošík se samozřejmě přidá na stranu nového vůdce, který v něm podporuje národní hrdost a který ho dokonce dostane do politického sdružení extrémně pravicové Národní Fronty. Snímek je podáván nenásilnou formou a nenutí vás, aby jste se přidali na tu či onu stranu. Neupřednostňuje žádnou z těchto stran a nechá na divákovi, ať si udělá svůj vlastní názor na tuto problematiku. Tento film je velice zajímavá sonda do duše malého kluka, který chce jen někam zapadnout a který je snadno ovlivnitelný k tomu, aby páchal dobro, aniž by vlastně tušil, že páchá zlo. Reálné prostředí osmdesátých let společně se skinheadskou hatmatilkou, odíváním a celkově skinheadskou modou dělá tento snímek silně nadprůměrným ve svém žánru a proto mu dávám zasloužených 100%. ()

Redswif 

všechny recenze uživatele

Někdo mě kdysi řekl: "Koukni se na tento film a přestaneš tvrdit, že všichni skini jsou rasisti a náckové." No film jsem se po době koukl a můžu říct: "WTF??" Co chtěl tímto filmem básník říct? Chtěl tím ospravedlnit skini jako ty na které je házene vina jedince? Nebo je ukázat jako snadno ovlivnitelné jedince? Nebo chtěl ukázat, že za všechno můžou rodiče:-)Mě osobně připadla spíš ta poslední varianta, kdyby se ten kluk proplesk hned na začátku tak mohl být klid:-D ()

lena60 

všechny recenze uživatele

Zlinfest 2008: Tak to byla fakt síla! Velmi věrohodný pohled do hlubin skinheadské duše. Dvanáctiletý Shaun je terčem posměchu svých spolužáků. Jednoho dne potká "zajímavou" partičku lidí, která mu pomůže zbavit se trablů...Velmi emotivní snímek, při některých drastických scénách spojených s působivou hudbou mě až mrazilo... ()

Galerie (37)

Zajímavosti (7)

  • V 8. minutě, když jde malý Shaun ze školy, hraje v pozadí skladba „Tainted Love“ od britské kapely Soft Cell z roku 1981. (Trajektt)
  • Thomas Turgoose nikdy předtím nehrál, byl dokonce vyloučen ze školního divadelního kroužku. Za účast na konkurzu si vyžádal 5 liber. (don corleone)
  • Film je věnován matce Thomase Turgoose, Sharon, která zemřela v roce 2006. (don corleone)

Reklama

Reklama