Reklama

Reklama

Hobit: Neočekávaná cesta

  • USA The Hobbit: An Unexpected Journey (více)
Trailer 2

Film sleduje cestu hlavní postavy Bilbo Pytlíka, který se ocitne na dobrodružné výpravě. Cílem cesty je si znovu nárokovat ztracené trpasličí království Erebor. Bilba nečekaně osloví čaroděj Gandalf Šedý, díky kterému se ocitne ve společnosti třinácti trpaslíků v čele s legendárním bojovníkem Thorinem. Cesta do divočiny vede přes tajemné země, kde se to hemží zlobry, skřety a kouzelníky. Ačkoliv cíl jejich výpravy - Osamělá hora, leží na Východě, musí projít nejdříve jeskynním systémem, kde Bilbo potká někoho, kdo mu navždy změní život…Gluma. Skromný Bilbo Pytlík pak sám s Glumem na břehu podzemního jezera objeví nejen hloubku lstivosti a odvahy, která překvapí i jeho samotného, ale také získá do svého vlastnictví Glumův prsten „miláška“, který má nečekané a užitečné možnosti... Jednoduchý zlatý prsten je spojen s osudem celé Středozemě takovým způsobem, jaký Bilbo nemůže zatím ani tušit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (74)

Trailer 2

Recenze (3 239)

Douglas 

všechny recenze uživatele

Hobit je vynikající film, kterému podle mého jakožto samostatnému dílu neubližuje ani tak snaha o srovnávání se Společenstvem prstenu, ale spíše podoby tohoto srovnávání. Ty totiž vedou k přehlížení řady jeho ozvláštňujících postupů, které jej činí výjimečným nejen z perspektivy Pána prstenů, ale i z perspektivy vývoje dobrodružného filmu obecně. Filmového Hobita právě z těchto hledisek analyzuji v článku Hobit a/versus Pán prstenů: o adekvátnosti a neadekvátnosti srovnání. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Peter Jackson v plné síle opět přináší na plátna vizuální orgie a úchvatnou přehlídkou krás Nového Zélandu. Martin Freeman v roli, která mu padne na tělo jako ušitá. Andy Serkis podává opět famózní výkon coby rozpolcený Glum a už by mu měl kurňa konečně někdo dát Oscara!:) Velkolepá výpravná podívaná plná známých i nových tváří nám ukazuje, jak to všechno začalo. A i když to prostě není Pán prstenů, je fajn být zase ve Středozemi, vidět Kraj, Roklinku a vnímat hrozbu Mordoru. Nejsem žádnou zapálenou znalkyní tvorby pana Tolkiena, nečetla jsem žádnou z jeho knih, ale myslím, že na svět, který dle jeho neuvěřitelné fantazie Peter Jackson vytvořil, by byl pyšný. Filmová adaptace Pána prstenů změnila filmový svět, když jeden malý, obtloustlý chlápek s vizáží povaleče, dokázal přivést na plátna fascinující svět, který dlouho většina považovala za nezfilmovatelný. A toto pokračování nám přináší ten svět, který jsme si tak zamilovali. Jeden prsten, aby vládl všem... ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Bilbo Pytlík, syn Beladony Bralové a Bungo Pytlíka, jako 14th warrior a nepoctivý nálezce, co zvedá ze země kdejakou lesklou tretku - jak by řekl vládce Rohanu, král Théoden: „Tak to začíná…“ Jackson se nevydal neočekávanou cestou a věren pohádkovosti předlohy mi umožnil návrat do důvěrně známého prostředí, v němž se cítím komfortně. Kritizovanou infantilnost smetávám ze stolu, chybějící faktor lidských postav nešel vložit Tolkienovi navzdory a nějaká polarizace na Dobro a Zlo teprve klíčí v zárodcích. Jako by se předválečné období při psaní Hobita odrazilo na ilustraci bezstarostného ticha před bouří a plíživého zla, načež až Pán prstenů mu dal díky zkušenostem z válečného běsnění pro opojnou sílu moci jasné obrysy. Hodnocení nechávám prozatím otevřené na čtyřech hvězdách a s okoralým lembasem v hlavě si počkám, jak mi bude Šmakovat cesta zpátky.. P.S.: Kdyby byl Gandalf co k čemu, už se dávno stal většinovým podílníkem v letecké společnosti Giant Eagles Airlines - chlupaté hobití hnáty by byly ušetřeny všeho toho putování, ale na druhou stranu, my bychom si to nejspíš tak neužili.. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Příjemná návštěva v oblíbeném prostředí. Minimum překvapivých momentů - nejen proto, že jsem četl knihu - celá skladba dění a spousta příchozích momentů je prostě osvědčených a známých nejen v tomto universu. Rozhodně žádná prohra, obavy jsem měl ještě o něco větší, ale nakonec jsem spokojený, jak to dopadlo. Peter Jackson je (v megalomanii a míře CGI) trochu jiný, než před dekádou, ale pořád mne baví. Protože své řemeslo umí. Potenciál, že další díly budou růst, tu je velice slibný. LoTR laťka však zatím odolává. ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si po devíti letech nasadila Prsten, vyrazila do Středozemě a místy měla husí kůži. O velké zklamání určitě nejde a vlastně musím obdivně konstatovat, že sto stránek knihy roztáhl PJ skoro na tři hodiny bez výrazně slabších scén. Žádná trapná podívaná s "family friendly" humorem, kterým mě trochu vyděsily trailery. Zarazil však místy nepřehledný střih – a to od Olssena, který stříhal Lotr trilogii. Zato kameraman Lesnie opět nabídl epické průlety krajinou i emotivní záběry (polodetaily, detaily)./// To oka Šmaka snad hoši z WG doladí, neb bylo CGI až hrůza včetně některých záběrů na orly. Jinak k efektům nemám větší námitky, jen 3D nebylo extra obohacující - sem tam prosvištěl zajíc, přilétla šiška, takže v tomto aspektu byl efekt dost nevyužitý... Celková plastičnost scén rozhodně kvalitní byla, což však bylo vykoupeni ztmavením už i tak tmavého filmu kvůli brýlím./// Top scény: flashbacky (pád Ereboru, Azog) skřeti na vrrcích a hádanky ve tmě. Geniální Serkis jako vyčuraný Glum a nezkušený Bilbo v podání Freemana, který postavě dodal naivitu a heroičnost zároveň./// Thorin je charismatický a mužný typ, bohužel však příliš zavání člověčinou./// Shore vykrádá sám sebe – příliš nového nezkomponoval, spíš je variuje, co už bylo, a opakuje motivy Gandalfa, Roklinky nebo Kraje z trilogie. Vynikající je však skladba "Over Hill", která je ve filmu použita třikrát, a to v těch nejnabitějších scénách./// Jacksone, do háje, nebuď tak současný! Moderní pojmy jako "hranolky", "akademický zájem" nebo "golf" (byť ten je v knize) vytrhávají z dění. 70-75 %. EE: Rozšířená verze sází hodně na humor a odlečující scény, takže král goblinů zpívá, trpaslíci se koupou v kašně nebo trapčí u elfské večeře... Takže přídavky spíš zbytečné, než aby vytvářely komplexnější příběh. Far over the misty mountains cold, to dungeons deep and caverns old. [Imax, 3D s titulky] ()

Galerie (240)

Zajímavosti (143)

  • Peter Jackson prohlásil, že pro hlavní roli Bilba Pytlíka měl herce Martina Freemana vytipovaného od začátku a bez jeho účasti by film zřejmě ani netočil. (korect)
  • Sauron je ve filmu uváděn pod jménem Nekromant (Benedict Cumberbatch), protože Gandalf (Ian McKellen) ještě v době, do které je snímek situován, neznal spojitost mezi těmito dvěma jmény. (ricky4)

Související novinky

Pán prstenů mění majitele

Pán prstenů mění majitele

19.08.2022

Těsně před premiérou seriálového Pána prstenů: Prsteny moci přichází zásadní změny týkající se práv na knižního Pána prstenů a Hobita. Ty totiž odkoupila švédská herní společnost Embracer Group,… (více)

Práva na Pána prstenů jsou opět na prodej

Práva na Pána prstenů jsou opět na prodej

10.02.2022

Zatímco už za pár dní přistane na internetu první trailer z očekávaného televizního seriálu Pán prstenů: Prsteny moci, neméně tak důležitou zprávou je nová informace, že filmová práva (samostatně… (více)

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

Reklama

Reklama